Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte holky,
V unoru 2014 jsem nastoupila do práce. Asi po 4 mesicich jsem nastoupila na nemocenskou, protože jsem otěhotněla, a doktor mi napsal neschopenku, žadala jsem o nahradni praci protoze tamta byla pro me nevhodná, ale zaměstnavatel mě poslal na nemocenskou že žadna nahradni prace neni. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli budu mít pristi rok vrácené nějaké daně a popřípadě jestli by tu byl někdo moc ochotny a zkusil mi nejak polopate vysvetlit, za co a za ktery mesic mi dane budou vraceny a dle ceho bych si to mohla spocitat. Děkuji moc
Budeš mít vratku daně za měsíce ve kterých jsi si neuplatnila slevu na dani. Pozor ale jen do výše daně. Tj. pokud jsi pracovala pouze čtyři měsíce, dostaneš zpět jen toto…
Tuším, že na serveru měšec nebo finance.cz je kalkulačka
Samozřejmě je pak možné zohlednit i jiné: životní a penzijní pojištění, odpočty úroků z hypo apod.
@pidin nejrychlejší bude podívat se na výplatní lístky, jestli jsi vůbec nějakou daň odvedla - pokud ano, je velmi pravděpodobné, že ti celou tu částku vrátí… pokud ne (v případě menší mzdy), tak ti nevrátí nic… pokud jsi měla daň strženou, tak je z čeho vracet…
Ahoj zkousim ozivit tuto diskuzi, mam takovy dotaz, mam narok na vraceni dani?? sem na materske s dvojcaty, beru 7800 mesicne rodicak, zadne jine prijmy z brigad a pod nemam, mam manzela, pracujiciho, budou nam neco vracet? zadnou hypoteku, uver nemame, nikdy nam nic nevracely..detem budou v rijnu 3 roky..loni manzel donesl z prace papir kvuli danim a mela sem podepsat zda muj rocni prijem presahl nebo nepresahl 68000, nepodepsala sem, pze sem za rok z materske a rodicaku mela kolem 90 tis, ted bylo manzelovi receno, ze se do tech 68000 vubec nepocita rodicak ale vedlejsi prijmy jako treba brigada atp, co je to za blbost, vedlejsi prijmy nemam zadne..mam teda narok nebo ne???sem z toho tumpach..
@Anonymní píše:
Ahoj zkousim ozivit tuto diskuzi, mam takovy dotaz, mam narok na vraceni dani?? sem na materske s dvojcaty, beru 7800 mesicne rodicak, zadne jine prijmy z brigad a pod nemam, mam manzela, pracujiciho, budou nam neco vracet? zadnou hypoteku, uver nemame, nikdy nam nic nevracely..detem budou v rijnu 3 roky..loni manzel donesl z prace papir kvuli danim a mela sem podepsat zda muj rocni prijem presahl nebo nepresahl 68000, nepodepsala sem, pze sem za rok z materske a rodicaku mela kolem 90 tis, ted bylo manzelovi receno, ze se do tech 68000 vubec nepocita rodicak ale vedlejsi prijmy jako treba brigada atp, co je to za blbost, vedlejsi prijmy nemam zadne..mam teda narok nebo ne???sem z toho tumpach..
Ty na nic, když jsi na daních nic neodvedla, nemají ti ani co vracet. Manžel si kromě dětí může uplatnit i slevu na tebe, jinak takhle se fakt nedá říct jestli mu něco vracet budou nebo ne.
Rodičák se nepočítá jako příjem, PPM ano. Pokud jsi v roce 2014 brala jen rodičák, odečíst si tě manžel může.
Do 68 tis se počítá mateřská, nepočítá se rodičák.
Takže pokud jsi měla jenom rodičák, a žádnou brigádu ani jiný příjem, tak podepiš. Pokud manžel nějaké daně platil (předpokládám po odečtení slevy na poplatníka a děti), tak by mu měli něco za tebe vracet.
Aha, takze kdyz sem v roce 2014 brala uz jen rodicak a to tedy v jakekoli vysi, ma manzel narok? a proto tedy minuly rok(v 2013 sem mela do kvetna PPM, pote rodicak) sme nedostali nic..to jsou veci
a kolik se vraci? to se da nekde nejak spocist??dekuji za odpovedi ![]()
Vrací se podle toho, kolik manžel zaplatil na daních, pokud má vyšší příjem, může to být až cca 24800.Ale je to sleva z daně, pokud platí nižší daně, bude to míň.
@Anonymní píše:
Aha, takze kdyz sem v roce 2014 brala uz jen rodicak a to tedy v jakekoli vysi, ma manzel narok? a proto tedy minuly rok(v 2013 sem mela do kvetna PPM, pote rodicak) sme nedostali nic..to jsou vecia kolik se vraci? to se da nekde nejak spocist??dekuji za odpovedi
Vrací se tolik, kolik se na zálohách přeplatilo oproti daňové povinnosti… můžeš si to i sama hodit na netu do kalkulačky
@Anonymní píše:
Moc vám diky za odpovedi!!!
Kolik jsi měla ve 2013 jen PPM?
Pokud jsi v roce 2013 na mateřské nepřesáhla těch 68000,měli by ti to vrátit i zpětně, zeptejte se na to
@elpiska @Maarlen diky za info, taky sem nad tim premyslela, musim to dohledat, vim ze sem PPM v 2013 brala do kvetna, ale tusim, ze bylo okoko 11 cisteho..nevim, ale diky za info, ze se to da kdyztak vratit zpetne..tech 68 je v hrubem ze??asi mi to chlupem nevyslo, urco dohledam..stezejni je, kolik mi od 1.1. 2013 do kvetna 2013 prislo na ucet ze? diky
Mohu se zeptat, v roce 2014 jsem byla zaměstnaná od ledna do května + červen celý měsíc ošetřovné na dět, poté jsem musela v práci skončit, mzda se počítá v hrubém a ošetřovné se také započítává že? A těch 68 000 ta částka se nezvyšovala?