Vratka daně - kolik máte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.3.15 13:27

@Regina Hero jo ale nase dane nedelaly vic jak litr…

• Citovat
  • Upravit
29350
16.3.15 13:27
@Anonymní píše:
@Regina Hero jo ale nase dane nedelaly vic jak litr…

tak třeba měla slevu na dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
16.3.15 13:29

Podívej, bez konkrétních údajů a čísel Ti to nikdo neřekne, proč to tak bylo. Zkus si vyžádat od zaměstnavatele výpočet a zkontrolovat si to. Jinak je to jen hádání!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.15 13:32

@Hanula1212 Ok. A jak je to s tou nemocenskou? Nevite? Na strankach financaku a forech je napsane ze i z te nenocenske ma byt vypocitana nejaka vratka. Protoze prece pokud je clovek 8 mesicu na nemocenske tak dostava od statu minimum a ta vratka je pry kompenzace za to, ze vlastne za tu nemocenskou bylo malo.

• Citovat
  • Upravit
29350
16.3.15 13:36
@Anonymní píše:
@Hanula1212 Ok. A jak je to s tou nemocenskou? Nevite? Na strankach financaku a forech je napsane ze i z te nenocenske ma byt vypocitana nejaka vratka. Protoze prece pokud je clovek 8 mesicu na nemocenske tak dostava od statu minimum a ta vratka je pry kompenzace za to, ze vlastne za tu nemocenskou bylo malo.

z nemocenské se daně neodvádí… ale sleva na poplatníka se bere za celý rok, takže když člověku srazí daně jen za část roku a uplatní tedy slevu za poplatníka jen za těch pár měsíců, tak mu dopočítají slevu za celý rok… pokud je z čeho vracet… takže není to vratka z nemocenské, ale je to vyrovnání za celý rok… sleva se započítá celá… i za měsíce na nemocenské… ale když není co vracet, tak je to stejně jedno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.15 14:17

@Regina Hero takze za tu nemocenskou jsou jake penize?

• Citovat
  • Upravit
8514
16.3.15 14:22

Nemocenská je dávka, to není zdanitelný příjem. Takže se z ní žádné daně nesráží, takže se nemůžou ani vrátit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.15 14:27

@Regina Hero Pokud to dobre chapu… Kazdy mesic je sleva na poplatnika dejmetomu 1000 a kdyz jsem byla na nemocenske a slevu neuplatnovala tak by mi tu slevu meli celou dat?

A jak kdyz neni z ceho vracet… Nechapu..

• Citovat
  • Upravit
16219
16.3.15 14:30
@Anonymní píše:
@Regina Hero takze za tu nemocenskou jsou jake penize?
Žádné, z nemocenské jsi na daních nic neodvedla, tedy ti nic nevrátí. Princip je pouze takový, že máš za rok nárok na určitou daňovou slevu, a tím, že jsi byla na nemocenské, jsi pravděpodobně neuplatnila celou tuto slevu (protože jsineměla příjem s daněmi, ze kterých by se slevovalo), proto se tita sleva promítne do těch měsíců, kdy jsi daně platila, a něco ti vrátí, ale jen do výše toho, co jsi na daních odvedla.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.3.15 14:35
@Anonymní píše:
@Regina Hero Pokud to dobre chapu… Kazdy mesic je sleva na poplatnika dejmetomu 1000 a kdyz jsem byla na nemocenske a slevu neuplatnovala tak by mi tu slevu meli celou dat?A jak kdyz neni z ceho vracet… Nechapu..

ne, dali by ti to jen v případě, že bys v ostatních měsících měla dostatečně vysoké příjmy a z nich jsi odvedla na daních víc… sleva na poplatníka je 2070 Kč měsíčně - ve výplatě ti vypočítají daň, dejme tomu 5000 Kč, z té odečtou slevu na poplatníka a zbytek ti strhnou… takže za ty měsíce nemoci by ti vrátili do výše slevy na poplatníka z toho zbytku, který ti strhli navíc… když máš malý příjem, neplatíš daň nebo ji celou pokryje ta sleva na poplatníka v tom daném měsíci, není z čeho vracet, protože žádnou daň neodvedeš…
Není to tak, že by ti to dali, i kdybys žádnou daň neodvedla, jen proto, že jsi byla nemocná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
16.3.15 14:36
@Anonymní píše:
@Regina Hero Pokud to dobre chapu… Kazdy mesic je sleva na poplatnika dejmetomu 1000 a kdyz jsem byla na nemocenske a slevu neuplatnovala tak by mi tu slevu meli celou dat?A jak kdyz neni z ceho vracet… Nechapu..

Když si v obchodě koupíš zboží za 500Kč, a na ceduli u vchodu je napsáno „Slevy až 1000Kč“, tak to taky neznamená, že na pokladně nezaplatíš nic a dají ti ještě 500Kč na ruku.
Nevrátí ti nic navíc, pouze maximálně to, co jsi na daních skutečně zaplatila.
Něco jiného je odpočet na dítě, tam to dají v absolutní částce, takže za dítě dostaneš peníze vždy celé, za sebe pouze do výše odvedené daně a dané slevy na dani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.3.15 14:39
@zrcadlo píše:
Když si v obchodě koupíš zboží za 500Kč, a na ceduli u vchodu je napsáno „Slevy až 1000Kč“, tak to taky neznamená, že na pokladně nezaplatíš nic a dají ti ještě 500Kč na ruku.
Nevrátí ti nic navíc, pouze maximálně to, co jsi na daních skutečně zaplatila.
Něco jiného je odpočet na dítě, tam to dají v absolutní částce, takže za dítě dostaneš peníze vždy celé, za sebe pouze do výše odvedené daně a dané slevy na dani.

ani u slevy za dítě to nemusí být v absolutní částce, pokud člověk nesplní určité podmínky… např. minimální příjem pro vyplacení bonusu nebo maximální odpočet při více dětech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
16.3.15 14:42
@Regina Hero píše:
ani u slevy za dítě to nemusí být v absolutní částce, pokud člověk nesplní určité podmínky… např. minimální příjem pro vyplacení bonusu nebo maximální odpočet při více dětech…

Jo, já vím, jen jsem chtěla poukázat na možný rozdíl, proč někdo má hodně a jiný ne (rozdíl mezi slevou a bonusem) a nechtěla jsem zahlcovat mozkové závity tazatelky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.3.15 14:44

@zrcadlo jo, chápu… ale já je teda zahltím, páč jsem názoru, že orgán, který se nepoužívá, zakrní… takže ať je nad čím přemýšlet, aby se to potom nedostalo do opačné situace… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.15 15:05

No, tak podle financniho uradu, na ktery jsem volala se nemocenská do dani NEPOCITA a zadna slevase nevraci jak tupisete - a je jedno kolik vydelavam. Takze ani vy nevite :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák