Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@sabinka098 podáváš málo informací. 10300 je hrubá mzda nebo čistá? Uplatňuješ si dítě ve mzdě měsíčně? Požádala jsi zaměstnavatele do 15.2. o provedení ročního zúčtování (růžový formulář Prohlášení k dani)
Ahoj podepisovala sem ten ružovej formulář a uplatnuju dítě tohle je moje čistá mzdá co sem dostávala hrubá je 11100,–
Při hrubé mzdě 11100 by měla být čistá mzda víc, aspoň o pštistovku. K tomu vrácení: určitě by měl být vyplacen bonus za dobu, kdy jsi marodila. Pokud to teda bylo celých 5 měsíců, pak 5×1117,–. Ještě záleží na tom, jestli byl vyplacen bonus v měsících, kdy jsi marodila jen po část měsíce. Za měsíce, kdy jsi měla klasicky mzdu by mělo být ještě doplaceno cca 200/měsíc. Ale jak už jsem psala, při hrubé mzdě 11100,–a jednom dítěti mi vychází čistá mzda víc, asi 10800,–.
Ahoj moc prosím. Dozvěděla jsem se, že jsem si sama měla požádát písemně o zučtování daní. Myslela jsem když v práci podepíšu ten ružový papír tak to stačí?
Ale ted k věci. rok 2012 jsem marodila od ledna do začátku května, pak jsem šla na mateřskou Hruby plat mám 12 000K4 a jde mi o to, že mzdová učetní mi říkala že mi pošle papíry a dojdu si na Finančák a daně mi spočítají a vyplatí je to tak? a prosím může mi někdo spočítat zda něco dostanu. Děti na sebe nemám psané. moc děkuji
Zažádat o zúčtování znamená podepsat to v „tom růžovém papíře“ To jsi zřejmě neudělala, jinak by mzdovka roční zúčtování provedla. Jinak FÚ ti nic nevypočítá, to musíš sama v přiznání. Pokud jsi od ledna do května marodila a pak měla mateřskou tak se obávám, že ani není co zúčtovat. Mateřská ani nemocenská nejsou zdanitelné příjmy a nesráží se z nich záloha na daň.
Jinak povinnost podávat přiznání nemáš.
Maximálně pokud ti po mateřské propláceli dovolenou a měla jsi tam nějakou daň strženou, tak by ti to mohli vrátit… jestli máš výplatní lístek z té doby nebo to potvrzení od mzdovky, tak tam to najdeš, kolik byla daň…
Prosím mohu ze zeptat…jde ještě dnes udělat něco s tím, když jsem zapomněla zaměstnavateli dodat potvrzení o studiu dítěte, tudíž požádat o odpočet na dítě…asi né že…děkuji za odpověd´
JO, můžeš si vyžádat podklady od zaměstnavatele a podat si daňové přiznání sama.
@j.a.n.i1 i když jsem v práci podepsala ty růžové papíry??? Půjde to???
@j.a.n.i1 no jestli jo tak díky za klidnější noci než jsem měla doposud…vždycky to měl manžel, ale po rozvodu a po tom když dcera začala chodit na střední mi to jaksi uteklo…tak děkuji moc za odpověd´…
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. V roce 2012 jsem byla do 11.4. na mateřské dovolené. Poté jsem čerpala dovolenou 25 dní, kterou mi zaměstnavatel poslal na účet. Momentálně pobírám rodičovský příspěvek. Minulý týden mi přišla částka s vrácením daní 450kč! Není to málo? Nemám již u sebe výplatní pásky, ale zažádala jsem o ně. Mám tedy nárok na celé vrácení daně za dovolenou? A lze to tedy ještě letos žádat zpětně? Děkuji za radu..
@Sarec kolik jsi měla tu dovolenou? Bylo to víc jak 12 500 korun hrubého?
@Regina Hero píše:
@Sarec kolik jsi měla tu dovolenou? Bylo to víc jak 12 500 korun hrubého?
Určitě..Z hlavy si to už nepamatuji. Ale na účet mi přišlo asi cca 15tis. Doufám, že si to pamatuji dobře. Až budu mít výplatnice u sebe, napíšu přesnější info.