Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud vyšlo roční zúčtování 390,– Kč, tak je to opravdu divné. Můžeš si nechat od účetní vystavit výpočet a odkontrolovat to. Nebo vysčítej z výplatních pásek hrubou mzdu, pojistné a sražené zálohy na daň a hoď to sem. Zkontrolujeme to.
Takže hrubou mzdu jsem měla za rok 2012 248956 Kč, Záloha na daň byla 50130 Kč (bez slevy), Odvod na sociálním jsem měla 14823 Kč a na zdravotním byl odvod 12574 Kč. Plus nemocenskou, co jsem obdržela ze strany zaměstnavatele je 7397 kč. A na nemocenské jsem byla od 27.4 do 27.6. Jinak díky
No u hrubé mzdy 248956/ rok by měl být základ daně cca 336100,– (přičítá se soc. a zdrav. pojištění, které odvádí zaměstnavatel) Daň je tedy 50415 - 24840 sleva na poplatníka je 25575,–, takže při zálohách 25290,– bys ještě doplácela. To je nesmysl. Někde musí bých chyba. To by nesedělo ani s tou nemocí, protože za tu bys měla dostat zpět minimálně 4000,–. Nemá ještě nějaké slevy na dani, které uplatňuješ?
@Hanula1212 ale Petra píše, že „Záloha na daň byla 50130 Kč“, takže když odpočítám slevu na poplatníka 24 840 korun, tak vyjde ta sražená 25290 korun… jen teda mi tam nesedí ta nemoc, teoreticky při dvou měsících nemoci by neměla být uplatněná sleva minimálně za ten jeden měsíc, který byl celý v neschopnosti… ten duben a červen mohl být nějaký vyšší základ, že se sleva odečetla, ale ten květen už ne… pokud to tedy nebylo jinak…
Díky @Regina Hero, tak to já jsem teda nepřepočítávala, tak to je celý fakt divný. No ten základ daně za červnové 3 dny asi nebyl tak velký, aby mohla být uplatněna celá sleva.
@Hanula1212 no klidně mohly být nějaké odměny, takže třeba to i za ten červen nějak naskočilo, že byla uplatněna skoro celá sleva - takže ta vratka ve výši 390 korun by byla možná, ale vrtá mi hlavou spíš ten květen, jak mohla být uplatněna sleva na poplatníka za květen, pokud byla Petra celý měsíc na neschopence… ale to bude muset objasnit ona…
Jediné co jsem tam měla, tak jsou jestě odpočty za obbory. Jinak za květen jsem tam dostala 13 plat, takže hrubou mzdu jsem měla, ikdyž jsem byla celý měsíc na nemocenské 19996 kč, plus tam byla ta nemocenská ze strany zaměstnavatele 7397 kč (záloha na daň v květnu 4020 Kč plus uplatněná sleva 2070 Kč) a v červnu jsem měla ve výplatě motivační odměnu na zisku společnosti 10208 Kč plus peníze za tři dny v práci dělaly 2125 Kč plus ještě nějaké příplatky v hodnotě 400 Kč, takže hrubá mzda mi dělala 13003 Kč - záloha na daň byla 2625 a byla tam uplatněna sleva 2070.
Takuž nevím, jak vícero to popsat, tak jenom se chci zeptat, zda ten váš výpočet, že by mě měli vrátit cca 4000 Kč by měl plus mínus odpovídat???
No tak ta info o 13.platu a odměnách byla docela dost podstatná, protože my jsme brali, že ty dva měsíce jsi neměla žádný zdanitelný příjem (nemocenská není zdanitelný příjem), ale ty jsi zdanitelný příjem zúčtovaný měla, takže byla i uplatněna sleva, takže výpočet 390 Kč by měl odpovídat! Ty 4000 by platily, pokud bys měla ty 2 měsíce pouze nemocenskou!
Hmmmmmmm, tak to jste mě nepotěšili, ale i přesto díky za rady a odůvodnění tohoto počinu. ![]()
Ahoj moc prosim o radu v minulým roce mám odmarozeno pět měsícu brala jsem jako prodavačka 10300,– a jsem sama se synem vrátí mi něco na daních moc děkuji jestli poradíš.
Ano, špatně jsem to napsala, Je tam Záloha na daň 4305 Kč, sleva na poplatníka 2070 Kč, pak tam mám RZ daně -390 kč. Takže se mi zdá, že je to nějak málo snížení zálohy na daň jenom o 390 Kč, když jsem byla 9 týdnů na nemocenské. V roce 2011 jsem nebyla ani den nemocná a RZ daně jsem měla loni -485 Kč. Předem díky