Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tyhle diskuse, kdy k tématu zaníceně přispívají ti, kdo ho znají jen teoreticky, fakt k ničemu nejsou. Až to prožijete, moralizujte!
Pod poslední příspěvek od @Knihomyš se podepisuju taky. ![]()
@karolina_a_betuska píše:
No myslím si, že to je dobře, že „první“ děti mají přednost. Chlap by měl počítat s tím, že si nemůže trousit děti a pak nechávat jejich matky****, ať se starají… Tak cca pětina jeho čistého příjmu pro dítě mi přijde zcela adekvátní, na „svoje“ co má s druhou partnerkou určitě taky tolik dá (jídlo, bydlení atd.).
to myslíš vážně??? Proč by měly mít první děti přednost? Jsou snad ty druhé nějak méněcenné nebo co?
Přednost jsem měla dát do uvozovek, reagovala jsem na Kinley… Chtěla jsem říct, že mi prostě přijde rozumné, aby se na první dítě dávala nemalá část chlapova příjmu, protože i ty další ho stojí nemlich tolik (musíme počítat s výdaji na jídlo, bydlení atd.).
A nemyslím si, že je vždycky špatný, když se první dítě má líp než ty druhý. Pokud například prvnímu dítěti matka platí celej provoz a z peněz od otce hradí kroužky lyžáky atd. (řekněme z 20 tisíc čistýho 4000 za měsíc), tak je to v pořádku, protože druhý dítě taky určitě nějakých třeba šest tisíc - počítejme dva z příjmu matky a zbytek od otce - za jídlo, bydlení, oblečení, větší investice typu hračky, autosedačka apod. a nějakou zábavu spolkne.
@karolina_a_betuska píše:
Přednost jsem měla dát do uvozovek, reagovala jsem na Kinley… Chtěla jsem říct, že mi prostě přijde rozumné, aby se na první dítě dávala nemalá část chlapova příjmu, protože i ty další ho stojí nemlich tolik (musíme počítat s výdaji na jídlo, bydlení atd.).A nemyslím si, že je vždycky špatný, když se první dítě má líp než ty druhý. Pokud například prvnímu dítěti matka platí celej provoz a z peněz od otce hradí kroužky lyžáky atd. (řekněme z 20 tisíc čistýho 4000 za měsíc), tak je to v pořádku, protože druhý dítě taky určitě nějakých třeba šest tisíc - počítejme dva z příjmu matky a zbytek od otce - za jídlo, bydlení, oblečení, větší investice typu hračky, autosedačka apod. a nějakou zábavu spolkne.
to nevím teda proč by se mělo to první mít líp. Já zastávám názor, že všechny děti mají dostávat od táty stejně. Zbytek záleží na maminkách.
@Vera111 Ale to já říkám taky. Jen že někdy to znamená, že se to první má líp… Podle mě není důvod, aby první dítě nemělo peníze od otce na lyžák, když si to to druhý nemůže dovolit - třeba proto, že maminka prvního pracuje, zatímco druhá je na mateřský. (Třeba elis_an3 si tu stěžuje, že jako těhule nemá na vše, co by chtěla, kvůli dětem z prvního vztahu…)
@ninaj píše:
Ahoj holky, přečetla jsem si jen první stránku diskuze. Jsem taky macecha (je to hrozný název, představuju si pod tím tu zlou babu). Začala jsem žít s chlapem, který v té době měl 9měsíční dítě s jinou. Bydlela u něj ještě asi tři měsíce po našem začátku, nechtěl jí jen tak „vyhodit“, manželé nebyli. Rozešel se s ní, protože mu dělala doma peklo. Nejsou to jen řeči od něj, znala jsem se s ním už pár let předtím a pak přes něj poznala i jí, ale nenavštěvovali jsme se (žádné přátelství s ní
. On do našeho vztahu šel s tím, že kvůli tomu přijde o prcka, že se mu ona takhle bude mstít. Ale hned první měsíc jsme si ho brávali na odpoledne, pak už na celý den a když se po třech měsících ona odstěhovala, šla jsem k němu bydlet já. Pak jsme prcka měli každý den, celý den, na noc k ní… Od října fungujeme týden a týden. Matýskovi brzy budou dva roky a říká mi „mami“. Neučili jsme ho to, respektuji, že mámu má. Jen mě mrzí jakou… Když jí ho vezeme, celý den pláču, protože mi je, jako bych ho dávala někomu cizímu. Věnuju se mu, mazlíme se, hrajeme si… Celý ten příběh je moc složitý
. Víte, většinou ho máme i víc než týden. Máme ho třeba 10 a ona zbylé 4. Vyhovuje jí, že má volný čas a o prcka je postaráno. Nenechá nám ho, protože by tak přišla o mateřskou. Celou jí pobírá jen ona… A soud by nám ho nesvěřil, je ještě malinký, prý máme šanci až tak ve 3 letech… Já vlastní dítě nemám, ale myslím, že nejsem macecha, ale máma… Chápu i autorku diskuze. Zřejmě jste neměla kdy si utvořit vztah s jeho dcerou. A to chce času dost… upřímně ani já si neuměla představit, že „jejich“ dítě bude tak často s námi, ale svého (dnes už) manžela, jsem v tom vždy podporovala! Nikdy jsem mu neřekla: pojď, napiš jí, že dnes si ho nebereš. Nikdy… Ani na tom začátku… Ona manželovi vyhrožovala na začátku, že malého neuvidí, ale byla to jen záminka, jak ho mít zpět, protože můj manžel je na svém synovi závislý
. A já ho za to miluji, protože vím, že zrovna tak bude milovat naše děti!
Omlouvám se, že píšu tak zmateně… Nějak jsem to prostě chrlila. Jak říkám, celý ten příběh je moooooc dlouhý
Snad pochopíte, co jsem tím chtěla říct…
Ahoj, četla jsem taky jen začátek a konec. Popravdě byla jsem na tom jako ty. Partner měl s bývalou holčičku, rozešli se a já ji poznala, když jí bylo 7 měsíců.. Starala jsem se, milovala ji, říkala mi mami aniž by jí to někdo učil.. Její mamince vyhovovalo, že je malá víc u nás atd.. Tehdy poprvé zasáhli partnerovi rodiče a naučili jí říkat mi teto.. Přešla jsem to, bohužel se to opakuje a oni neustále skrytě vystupují proti mně. Došlo to tak daleko, že když tu malou teď už skoro 6ti letou slečnu máme, tchýně je tu nakydlená celou dobu. Malá u nás chodí do školky, jenže já mám ještě doma jednu slečnu a mimčo, takže tchýně jí vyzvedne že školky jde s ní přes několikero zákazů na hřiště. Přijde s ní v 16h sbalí i mojí dceru a jde s nima vem a vrátí se v 18:30. Pak je večeře, kterou holce ještě donese, aby u nás neumřela hlady.. Koupání a spaní.. Takže v podstatě dítě tu je a není a rozhodně tu je neustále člověk navíc který tu nemá co dělat.. Navíc mi tu organizuje domácnost, lže do očí a upřednostňuje partnerovu dceru před našimi dětmi..Partner se sice pokoušel nastavit hranice, ale nic se nezměnilo.. A bohužel musím říct, že to silně poznamenalo můj vztah k tomu dítěti, protože vidět jí znamená mít tu tchýni a nemoct s malou pomalu ani promluvit… Trvá to dlouho nikdo se mě nezastane a já se sice stydím, ale jsem ráda, že od září jde do školy k mamince…
![]()
Jo a pro ty co hodnotí kvalitu tatínků, bohužel to poznamenalo i můj vztah k partnerovi, protože bohužel on dopustil to co se u nás teď děje on jako její otec měl zasáhnout včas a ne mě v tom nechat plácat…
@Anonymní píše:
Jo a pro ty co hodnotí kvalitu tatínků, bohužel to poznamenalo i můj vztah k partnerovi, protože bohužel on dopustil to co se u nás teď děje on jako její otec měl zasáhnout včas a ne mě v tom nechat plácat…
Podle mě hlavně tchýni ven! To je základ..a pak velkej rozhovor s mužem..
Sisulík: O to už se snažím rok a marně. Ona si v podstatě myslí že hlavní slovo co se týká toho dítěte má ona. A partner bohužel má jejinou odpověď:,, Kdo jí bude vyzvedávat ze školky?" Mně totiž děti tou dobou spějí.. Co si budem povídat nebyl by problém, kdyby jí vyzvedl oo po práci, nebo ona jí vzala k sobě a pak jí odtud on přivezl, ale má výmluvu proč to neřešit.. Teď říká, že za týden je konec, ale to buhužel neřeší to co bylo napácháno.. Ani to, že vím že on mě nepodpoří a uvažuju o rozchodu, protože co s člověkem, o kterého se nemůžu opřít… ![]()
Tak přidávám svůj životní příběh:
Mám dvě svoje děti a chlapa s dcerou v té době jí bylo 9let. Měla mě strašně moc ráda…znali jsme se a když došlo na péči a rozvod nechtěla být se svou matkou, ale semnou a jejím otcem (její matka se o ní nikdy nestarala a neměla k ní ten správný vztah matka dítě) Takže tohle bylo pochopitelné. jenže její matka nechtěla souhlasit a nakonec jsme komplikovaně dohodli střídavou péči. všechno bylo v pohodě s holkou bezva vztah a mojí synové se sní taky měli rádi. Po pár měsících, ale nastalo pomaloučku peklo jelikož její matka do ní začala šít a více se jí věnovat aby si jí zlákala na svou stranu a štvala proti mě! Začalo to postupně: Ona nám ukradla tatínka (její matka odešla sama za jiným s nýnějším manželem jsme se dali dohromady až poté),pak přitvrdila ona krade tatínky a bere jim peníze okrade tátu a odejde, nemusíš jí vůbec poslouchat a nic nedělaj od toho je tam ona aby všechno dělala atd. atd. Takže v holce se vypěstovala nesnášenlivost, začala mi dělat naschvály a taky začala strašně žárlit…prostě se s matkou spolčili aby mě vyštvali, protože její matka neuměla překousnout, že se jí nedaří plán udělat z bývalého ochlastu a žebráka. Můžu říct, že v té chvíl i když jsem věděla, že za to holka nemůže jsem jí opravdu nesnášela a byl to boj. No nic po pár měsících se střídavka zrušila a holka odešla bydlet k matce a jejímu opět novému chlapovi. My jsme chvilku pozorovali jak se to bude vyvíjet, ale nakonec se manžel naštval, že se nenechá vydírat a odstěhovali jsme se 400km daleko. Samozřejmě jsem trvala na tom aby za dcerou jezdil a pravidelně, takže hezky co 14dnů za ní jezdil na víkend. Na začátku byli sami a pak jsme začali zase všichni pohromadě a vztahy se vylepšovali. Opět bylo skoro vše při starém, ale to opět matka holky zasáhla zase s něčím proti mě. Pak jsem byla na holčiném facebooku ja člověka, kterého nesnáší a nikdy snášet nebude. Samo manžel to tak nenechal a jelikž holka už měla 12 trochu sní už mluvil na jiné úrovni a připoměl jí jaká je skutečnost a ať dá na svůj názor a nenechá si nic nakecávat ať sama uzná co je a není pravda! Trvalo to skoro rok teď je jí 13 a jsme nejlepší kámošky!!! Já jen sem tam přemýšlím…jhe to čisté nebo na mě něco zas hrajou? Nebo čekám na chvilku kdy zas její matka něco vymyslí a půjde to vše do háje
Ale už jsme na tom se vztahem fakt dobře hodně dlouho, tak doufám, že už je natolik vyspělá, že si dala dohromady 1+1 ![]()
tÍMTO PŘÍBĚHEM JSEM CHTĚLA JEN UKÁZAT KDO JSOU TI NEJVĚTŠÍ VINÍCI ŠPATNÉHO VZTAHU S NEVLASTNÍMI DĚTMI A OPRAVDU TYHLETY PŘÍPADY JSOU NEJČASTĚJŠÍ A PAK TY CO JE ZAKLADATELKA PROSTĚ OPRAVDOVÉ MACECHY, ALE ZASE JE TO JISTĚ HODNĚ I TÍM, ŽE ZAKLADATELKA NEMÁ DĚTI SVÉ A VPODSTATĚ VÍ PRD CO TO JE MATEŘSKÉ POUTO. A JINAK JAK ZAKLADATELKA TVRDÍ, ŽE NEMUSÍ PŘECE MILOVAT I TO JEHO DÍTĚ…TAK TO OPRAVDU NEMUSÍ, ALE MUSÍ HO RESPEKTOVAT!!!
Ahoj. S tou tchýní ti to nezávidím. Moje je teda taky generál, ale co se týče prcka, tak nás podporuje. Jeho mámu (manželovu bejvalku) nemá ráda, mě naopak jo… Jinak s tou bejvalou je to stejný. Vyhovuje jí, že se o prcka postaráme, má ještě 5letou dceru s jiným, který o ní nemá zájem, ale holku šoupne do školky, nebo k babičce, prcka k nám a hijé na kafíčka atd., hlavně že chodí mateřská a ona nemusí makat a ani se starat o děti… a jak to máte s péčí té dcery? Jak často, v jakých intervalech, soudně, mimosoudně???
Partner by měl na tchýni víc dupnout… Ty jsi teď jeho rodina. Neříkám, že jí má odepsat, ale říct jí to narovinu a je jen na ní, jestli to pochopí, nebo ne… takhle se bojím, že se budete odcizovat jen čím dál tím víc… celá rodina…
Tak u nás jeho bývalá očkovala i tu svou (tehdy 4letou) dceru proti mě, i když ani není manželova
Představte si, že jí říkala, že na mě nesmí sahat, protože jsem nemocná a tak by umřela. Víte, jak takové dítě přemýšlí? Neví pořádně, co je smrt… no bylo to hrozný, ty nadávky atd. A přitom mě a manželovi dávala na hlídání i tu dceru, po které nám může být prd. To myslím čistě racionálně, jinak mi je té holčičky moc líto… víte kolik strejdů už poznala? Synovi manžela nejsou ani dva roky, tak toho ještě očkovat nemá jak a lásku si projevujeme navzájem… doufám, že jí ten vztek (měla by ho mít sama na sebe) přejde dřív, než malý bude opravdu chápat a nebude ho ovlivňovat, Moc by mě to mrzelo, když od miminka ho piplám hlavně já… vše co umí říkat, jsem ho naučila já… ona po měsíci, kdy na procházkách uměl ukazovat „koko“, ani nevěděla, že to umí…
V rozsudku mají napsáno po dohodě.. Dřív dokud nechodila do školky a nebyla tu s ní tchýně tu byla třeba 3 týdny v kuse. Když se mi narodila první dcera, strašně žárlila rozbíjela hračky dělala naschvály atd.. Časem se to srovnalo, jenže tchýně s tchánem jí začali upřednostňovat. Mým dětem on nebyl popřát k narozkám ani k svátku, ale na její oslavu se nakydlili vždycky oba. Naposledy loni o jejích narozeninách mi tu vyprávěl, že mé dítě se málo směje a to malá byla smíšek a že dítě (má atop. exém) nesmím koupat denně, ale přes týden jen otírat.. Řekla jsem mu, že jestli on se nemeje, tak my ano a od té doby jsem ho viděla maximálně 2×. Tchýně jí opečovává jak chudinku. Leje do ní stále nějaký sajrajty na rýmičku a kašlíček.. Holka nemá žádnou imunitu, bodeď by měla.. A malá navíc zjistila, že když trochu zahraje dostane u ní co chce. Takže je trošku simulantka a umí to dost věrohodně.. Babi jí to žere. No a protože ona nastoupila do školky a mně se narodila po problémovém těhotenství druhá dcera, tak když dotahla chorobu, šla k babičce.. Bála jsem se o mimčo.. Mo a teď je v týdnu na sřídačku u nás a u babi a víkendy u mámy. Stydím se, ale snažím se to omezovat, protože tchýni tady s ní nesnesu ![]()
@Anonymní píše:
Sisulík: O to už se snažím rok a marně. Ona si v podstatě myslí že hlavní slovo co se týká toho dítěte má ona. A partner bohužel má jejinou odpověď:,, Kdo jí bude vyzvedávat ze školky?" Mně totiž děti tou dobou spějí.. Co si budem povídat nebyl by problém, kdyby jí vyzvedl oo po práci, nebo ona jí vzala k sobě a pak jí odtud on přivezl, ale má výmluvu proč to neřešit.. Teď říká, že za týden je konec, ale to buhužel neřeší to co bylo napácháno.. Ani to, že vím že on mě nepodpoří a uvažuju o rozchodu, protože co s člověkem, o kterého se nemůžu opřít…
Ach jo…některý tchýně a uzený… ![]()
A ten Tvůj muž..pohodlnej a línej.. nemáš to snadný.. v podstatě Ti znemožnil si k dítěti vůbec nějaký vztah vybudovat.. ach jo..