Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Netopirek píše: Více
Naše škola taky nejezdi každý rok na školu v přírodě, ale mě by vadilo kdyby moje dite nemohlo jet protože na to nejsou peníze… To bych na místě zakladatelky raději zkrotila svoje pudy s místo 5deti měla jen 2-3. ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
Jde o zážitky, já lyžák v 7tr a ve druháku pamatuju doteď, jaká to byla sranda a co jsme tam vyvadeli. Když je školní sraz tak na historky z lyžáku vždycky dojde.. Je skoda dětem tyhle spolecne akce odeprit.
@curria píše: Více
Jako já neříkám, že nemáš pravdu, jenže k čemu je tohle dobré, když už ty děti jsou na světě? Proč jí nakládat, když to už nic nezmění, minimálně k lepšímu ne, akorát se z toho může sesypat, být psychicky na dně, být podrážděnější na děti atd. Vždyť je to zbytečný, už má naloženo dost. Není všechno ideální, ale snaží se. A tohle jí akorát může uškodit a ty děti stejně nebudou mít víc.
Já nevím, v dnešní době se asi vše hodnotí penězi, to je vidět i na zdejší diskusi. Ale musím souhlasit s tím, že by mi bylo líto, kdybych nemohla poslat dítě na školu v přírodě, protože nemám peníze.
Můj syn se kamarádi ve škole s klukem, navstevuji se i po škole. Když je můj syn u nich, může vždy jednu sladkost. Když je ale jejich u nás, tak neví co by sežral. Když mu minule můj syn řekl, že si vezme jenom jednu věc jako on u nich, tak mu kluk odpověděl, že oni tolik peněz nemají a byl z toho smutnej. (Druhá třída ZŠ) bylo mi ho líto a možná smyslim taky dost materiálně, ale tohle bych pro svoje dítě nechtěla.
Ty to ale už nezmenis, netřeba se tím trápit. Děláte co můžete a mně je sympatický že se snažíte vymyslet jiný aktivity, kesky jsou super třeba.
Je spousta lidí, kteří ty prachy mají a z přesvědčení žijí skrome a třeba taky nejezdí k moři, i když na to mají. My teda k moři jezdíme, zato odmítám chodit do kina. Prostě jim ty prachy odmítám dát už z principu. ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
Já jsem líný nesportovec, ale porodila jsem sportovce, takže místo toho, aby se snažila předělat dítě ke svému obrazu, tak jsem hledala možnosti, jak mu umožnit sportovat bez mé aktivní účasti ![]()
Když se v druhé třídě vrátili ze školy v přírodě a dítko bylo zklamané, že nelyžovali pro nedostatek sněhu, tak jsem našla organizaci, s kterou pak jezdilo každé jarňáky. Dítko se spokojeně naučilo lyžovat a já spokojeně zůstávala doma ![]()
@Alušáček píše: Více
Tak v roce kdy jedno dítě pojede na lyžák, ostatní nepojedou. Jestli o to vůbec budou stát ![]()
Hlavní je otázka proč zakladatelka pracuje ve školní jídelně.
Jestli kvůli tomu, aby stihala vše kolem dětí. Tak to stačí když vydrží a pak může hledat něco za lepší peníze.
Jestli nic jiného neumí, je to horší
@Anonymní píše: Více
Mě napadlo těm starším dávat kino, aquapark, herny jako dárek na narozeniny. Prostě jít ve dvou
ty a dítě. Darovat zážitek. Pro všechny to je darda, pro dva se to dá. Stejně tak jde dát na Vánoce společný dárek pro všechny aquapark.
@Netopirek píše: Více
Myslím, že jí vyhovuje pracovní doba, stíhá školku, školu a pokud nemá vzdělání, což asi ne, tak prostě jí nic jiného, než tohle nebo fabrika, kterou nemůže kvůli dětem, nezbyde. A jiné to nebude, protože, no jak to napsat? Asi tak, že každý nemůže být raketový inženýr, zas je dobrá, že chodí do práce. Je spoustu ženských, které by v takové situaci natahovaly ruku a finančně by si nepohoršily. Ať je to, jak je to, ona se prostě snaží, to je vidět.
@Kasandra159 píše: Více
My nejsme lini nesportovci. Jenom nelyzujeme.
Mám dvě pubertální děti a finance jen lítají. To je kapesné, sport, školní akce ( jednou lyzak, jednou zahraniční výlet, každý rok něco -vetsinou cca 10 tis.za akci). I to oblečení a boty… Taky treba rovnátka ted pro jednoho cca 50 tis. Sportovní vybavení, kola, brusle, lyže. Taky neutracime za předražený čaj, ale chtěla jsem děti vést ke sportu, doprat jim urcity standart, vzdelani, takže mám dvě a stejně jsem překvapená kolik ty deti stojí. Ono malým dětem stačí málo. No každopádně teď už se s tím nedá nic dělat, neřekla bych, že děti budou mít špatné dětství, ale asi jim to bude občas líto, že nemají takové zážitky a možnosti jako ostatní děti.
@Alušáček no mně záleží i názoru dítěte, který v 7 třídě už má. Pokud dítě akci nepovažuje za důležitou se zúčastnit ok.
Je to jeho volba. Ale pokud se zúčastnit chce a nejede kvůli tomu, že nejsou peníze bylo by mi to líto. Jasně, pokud ten školní rok jede na XY rok je asi zbytečné, jet na lyžák např. Pokud nikam nejede je to zase jiné.
Pokud je přes týden na děti sama, ta školní jídelnu chápu. Nevadí OCR, jasná pracovní doba třeba v docházkové vzdálenosti. Volno na všechny prázdniny, pokud škola nevaří pro veřejnost.
Mám známku co roky takhle vaří a velmi si to pochvaluje. Nikdo neřeší OCR. V létě má 2 meocie volno s dětmi, domů chodí s čistou hlavou.
Měnit to nechce. Samozřejmě peníze nic moc, spíš nic. Ale ona je spokojená. ZS má u baráku, školku vedle.
Až ti budou chodit děti do školy, tak si zjisti, jestli nemá vAse škola nějaký fond pro děti z chudých poměrů. Někde to tak mají a jsou schopni z toho zaplatit školu v přírodě/lyžák.
Daňový bonus na 3. a další dítě je téměř 28tis. ročně, na první dítě to je 15tis. Myslím, že je fér si přiznat, že stát těch 5 dětí dotuje docela fest. Co takhle vzít to, co je nad těch 15tis. (tzn. nechávat si na každé dítě od státu přispět jen těch cca 1300,–Kc měsíčně, tzn. 6500 na všechny děti), a dát si závazek, že to co je nad tuto částku použijete výhradně na zážitky dětí, protože je zvládnete živit i sami. Bylo by to přes 40tis. ročně, jestli dobře počítám.
Moře se dá velmi levně pořídit v kempu na polském Baltu, nakoupíte tam levně benzín i jídlo, a pod stanem za pár korun, chatičky a apartmány taky dostupné. K moři bych děti vzala, je to pro ně zážitek. Naopak kina a fastfoodu bych se vzdala. Když děti uvidí, že se vaří i peče doma, aby bylo na to moře, budou v pohodě.
@PaníBovaryová a co když ty děti budou chtít je na tábor, třeba zájmových, jet se skauty na tábor? Nebo s kroužkem na soustředění? Protože je to bude bavit a zajímat? To jim to zakážeš? Navíc tedy dítě je stále řekněme i ve věku do 15 let, pak může jít na brigádu.