Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj, pokud má každý z nich na sebe na katastru napsanou polovinu domu, tak jeden bez druhého dům nemůže prodat
To je právě tomdům je psaný na babi
Jenže až nebude,tak si její bratr myslí,že to prodá sám a všechno schrábne. On právě sází na máminu nemoc a počítá stím,že nebude mít sílu se bránit
![]()
Anonymní píše:
To je právě tomdům je psaný na babiJenže až nebude,tak si její bratr myslí,že to prodá sám a všechno schrábne. On právě sází na máminu nemoc a počítá stím,že nebude mít sílu se bránit
![]()
Až tady babi nebude, proběhne dědické řízení a každý bude mít polovinu, takže celý dům sám prodat nemůže a navíc jako spoluvlastník má maminka předkupní právo na jeho polovinu.
mag píše:Anonymní píše:Až tady babi nebude, proběhne dědické řízení a každý bude mít polovinu, takže celý dům sám prodat nemůže a navíc jako spoluvlastník má maminka předkupní právo na jeho polovinu.
To je právě tomdům je psaný na babiJenže až nebude,tak si její bratr myslí,že to prodá sám a všechno schrábne. On právě sází na máminu nemoc a počítá stím,že nebude mít sílu se bránit
![]()
Presne tak, po mamincine smrti kazdy zdedi pulku (to ji nikdo neodepre) a potom, kdyby chtel stryc prodat, mohl by bud prodat svou id. polovinu (to by mohl bez mamky) ale ta jeji id. polovina by zustala psana porad na ni a i tak by musel jako prvni oslovit tvou mamku, protoze ona ma to predkupni pravo.
Ale pokud se s nim nebudete schopni domluvit, myslim, ze se soudnim sporum nevyhnete… ![]()
mag píše:Anonymní píše:Až tady babi nebude, proběhne dědické řízení a každý bude mít polovinu, takže celý dům sám prodat nemůže a navíc jako spoluvlastník má maminka předkupní právo na jeho polovinu.
![]()
Tomu řikáme taky,ale on tvrdí,že prostě celý dům předělal-což není úplně pravda a vrážel tam peníze,co máma taky. Tak prý prostě je to jeho a mámě nic nedá
Prostě si to nenechá vymluvit a ohání se těmi vlivnýmí známými ![]()
pokud mamka po smrti babičky nebude mít sílu dohadovat se s bratrem, po skončení dědického řízení může svou půlku domu napsat na tebe - a veškeré dohady a jednání budeš vést ty
Anonymní píše:mag píše:Tomu řikáme taky,ale on tvrdí,že prostě celý dům předělal-což není úplně pravda a vrážel tam peníze,co máma taky. Tak prý prostě je to jeho a mámě nic nedáAnonymní píše:Až tady babi nebude, proběhne dědické řízení a každý bude mít polovinu, takže celý dům sám prodat nemůže a navíc jako spoluvlastník má maminka předkupní právo na jeho polovinu.
![]()
Prostě si to nenechá vymluvit a ohání se těmi vlivnýmí známými
No, to on si myslet muze, ale to je hloupost. Pokud maminka nema silu na soudni jednani a tak dale, muze ti udelit plnou moc a muzes ji zastupovat.
Nevim presne jak je to s tim darovanim, je tam to predkupni pravo a to plati i obracene… ![]()
BaraDolezal píše:Anonymní píše:No, to on si myslet muze, ale to je hloupost. Pokud maminka nema silu na soudni jednani a tak dale, muze ti udelit plnou moc a muzes ji zastupovat.mag píše:Tomu řikáme taky,ale on tvrdí,že prostě celý dům předělal-což není úplně pravda a vrážel tam peníze,co máma taky. Tak prý prostě je to jeho a mámě nic nedáAnonymní píše:Až tady babi nebude, proběhne dědické řízení a každý bude mít polovinu, takže celý dům sám prodat nemůže a navíc jako spoluvlastník má maminka předkupní právo na jeho polovinu.
![]()
Nevim presne jak je to s tim darovanim, je tam to predkupni pravo a to plati i obracene…
U darování a prodeji příbuzným předkupní právo neplatí.
Nebo muze babicka prepsat dum(nebo jeji cast) na mamku uz ted,kdyz se o ni stara sama, s nejakymi podminkami do budoucna treba. Ale rozhodne s pravnikem.
mag píše:BaraDolezal píše:U darování a prodeji příbuzným předkupní právo neplatí.Anonymní píše:No, to on si myslet muze, ale to je hloupost. Pokud maminka nema silu na soudni jednani a tak dale, muze ti udelit plnou moc a muzes ji zastupovat.mag píše:Tomu řikáme taky,ale on tvrdí,že prostě celý dům předělal-což není úplně pravda a vrážel tam peníze,co máma taky. Tak prý prostě je to jeho a mámě nic nedáAnonymní píše:Až tady babi nebude, proběhne dědické řízení a každý bude mít polovinu, takže celý dům sám prodat nemůže a navíc jako spoluvlastník má maminka předkupní právo na jeho polovinu.
![]()
Nevim presne jak je to s tim darovanim, je tam to predkupni pravo a to plati i obracene…
Vidis, to jsem presne nevedela, zase jsem o neco chytrejsi! ![]()
mroe píše:
Nebo muze babicka prepsat dum(nebo jeji cast) na mamku uz ted,kdyz se o ni stara sama, s nejakymi podminkami do budoucna treba. Ale rozhodne s pravnikem.
To už právě nemůže,protože už není svéprávná bohužel ![]()
Holky děkuju za rady,budem to muset nějak vymyslet…
Asi se s mamkou domluvím a vemu to na sebe,ikdyž se mi do toho taky moc nechce,mám svých starostí dost a z takových tahanic je mi na
Ale nic jinýho nám zřejmě nezbyde ![]()
Anonymní píše:mroe píše:To už právě nemůže,protože už není svéprávná bohužel
Tak to uz nemuze asi ani sepsat zavet, no a pokud zemre bez zaveti, zdedi tva mamka a stryc dum - kazdy jednu id. polovinu. A jeden bez druheho ji neprodaji.
Pochopila jsem to tak, ze v dome bydli stryc, takze maminku bude muset vyplatit, pokud se s nim nedohodnete (coz predpokladam ze ne) musite o vyrovnani zazadat soudne, bohuzel ![]()
Anonymní píše:
Holky děkuju za rady,budem to muset nějak vymyslet…
Asi se s mamkou domluvím a vemu to na sebe,ikdyž se mi do toho taky moc nechce,mám svých starostí dost a z takových tahanic je mi naAle nic jinýho nám zřejmě nezbyde
Je mi jasne, ze malokdo se rad soudi, ale pro se okrast a nechat vse strycovi, jeste kdyz je jaky je, ze…
ono to pro tebe zase tak moc neznamena, parkrat dojdes k soudnimu jednani, nic vic… ![]()
Ahojky,
Každý mají půlku domu,ikdyž její bratr si dělá nárok na celý dům,což je nesmysl. Ale sází na to,že máma je taky dost nemocná tak nebude mít sílu se sním hádat. A ted o co mi jde..
měla bych dotaz…
Moje máma žije v jednom domě se svým bratrem,stará se o těžce nemocnou babičku,která už zřejmě dlouho nebude
Mámu si chci vzít k sobě,ale ta se bojí,že až se odstěhuje až babi nebude,že bratr jí vyšachuje ze hry. Dům bud prodá a peníze schrábne sám,nebo ho pronajme a někam zmizí a máma ztoho nic neuvidí.
Domluvit se sním nejde už ani ted,a až mamka odejde tak sní přestane komunikovat úplně
Tak by mě zajímalo jestli se to dá řešit ještě jinak než leta po soudech,jestli by se ho dalo nějak mimo soudně donutit,aby se s mamkou poctivě rozdělil? Protože na dlouhý tahanice po soudech by máma nezvládla ani fyzicky ani psychicky a na to on sází. Navíc má oproti nám vlivný známí,kteří mu poradí kdejakou kličku,tak nevím jetli má vůbec nějakou šanci uspět??
Děkuji za odpěvědi