Výpověď stavebka bez podpisu otce

Anonymní
14.8.13 12:15

Výpověď stavebka bez podpisu otce

Ahoj, omlouvam se za anonym.

Chtela bych dítěti založit stavební spoření, ale vim, ze u jeho vypovedi musi byt potom i podpis otce. Momentalne přicházíme krizi (proto anonym), netuším co bude za 6 let a chci minimalizovat rizika kdybychom spolu uz nebyli a kdyby potom dělal problemy. Na spoření budu dceři spořit jenom ja.
Je nejaka stavební spořitelna která umožňuje ukončení stavebka bez podpisu druhého rodiče?
 Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
14.8.13 12:17
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvam se za anonym.Chtela bych dítěti založit stavební spoření, ale vim, ze u jeho vypovedi musi byt potom i podpis otce. Momentalne přicházíme krizi (proto anonym), netuším co bude za 6 let a chci minimalizovat rizika kdybychom spolu uz nebyli a kdyby potom dělal problemy. Na spoření budu dceři spořit jenom ja.
Je nejaka stavební spořitelna která umožňuje ukončení stavebka bez podpisu druhého rodiče?
Dekuji

ani jedna. Nech stavebko založit třeba babičkou ve prostěch dítka, tam stačí podpis jednoho rodiče, rušit to pak bude babi (děda a pod).. ty oodepíšeš papír, že jako zákonný zástupce souhlasíš, že „cizí“ osoba zakládá Tvému dítěti stavebko - jak se to jmenuje přesně už nevím, mě to mamka taky takhle zakládala, aby mi ty prachy pro dítě nevzal jeho otec. Akorát nevýhoda - pokud s tím potřebuješ manipulovat - ukončit a tak, tak musí ten, kdo ho založil, takže důvěra..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.13 12:22

@martina.se

Dekuji za radu. Kdyz moji rodiče uz oba stavebko maji - i sourozenci. A jiným lidem zase tolik nevěřím. Takze to asi nepůjde, ze?

• Citovat
  • Upravit
72725
14.8.13 12:25
@Anonymní píše:
@martina.seDekuji za radu. Kdyz moji rodiče uz oba stavebko maji - i sourozenci. A jiným lidem zase tolik nevěřím. Takze to asi nepůjde, ze?

tak toto netuším.. U dítka je vždy potřeba souhlasu obou rodičů (i rozvedených a pod).. jediná vyjímka, pokud je dítě výhradně v péči jednoho rodiče.. mají to v podmínkách všechny spořitelny.. tak co mu zatím odkládat peníze jinde, až rodičům stavebko doběhne, tak ho založit potom? nic moc, že.. ale zkus se zeptat, jestli není vyjímka (i když rodiče stavebko mají), protože ho založí ve prospěch nezletilého.. možná to půjde.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30311
14.8.13 12:28

Nestálo by za to malému založit radši spořící účet? Ono už stavebka nejsou tak super jak bývala a za ty problémy by mi to nestálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
14.8.13 12:30

@martina.se
souhlas obou rodičů je potřeba i pokud je dítě ve výhradní péči jednoho z rodičů. V případě nedohody rozhoduje soud, je to ze zákona, jde o majetek dítěte, proto takové obstrukce.
Jestli by nebylo lepší něco jak navrhuje @Aspera

• Citovat
  • Upravit
4465
14.8.13 12:33

Taky bych raději volila jinou formu než stavební spoření. Od roku 2014 totiž budou zpřísněny podmínky pro zisk státní podpory - vložené peníze budou muset být použity výhradně na bydlení nebo penzijko. Tatam budou časy, kdy bylo možné peníze uplatnit kdekoliv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.13 12:34

@martina.se
Skočim do nejake sporitelny a zeptám se na to. Pokud to nepůjde, tak budu muset vymyslet jiny druh spoření. Dekuji :kytka:

@Aspera
Ja vim, stavebko uz neni co bývalo, ale ja jsem dříve spekulovala kolem zivotka, podílových fondu a vseho možného a ve finále jsem zjistila, ze to stoji za prd skoro vse.. A to jsem mela mrak poradců (vetsinou nezávislých s stejne nic moc vysledek - vse srovnatelné se stavebkem kde mam aspon garanci). Tak nevim, treba ale objevim nejaky lepsi produkt..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.8.13 12:37

@SussieS

No jo vlastne, nove bude ucelovost.. A to kdyz mne vyjde stavebko treba 140.000 Kč, tak budu muset doložit faktury treba od rekonstrukce na 140.000 nebo budou stačit jenom na úroky a státní podporu?

• Citovat
  • Upravit
5164
14.8.13 12:39

@SussieS to zpřísnění podmínek už je platné? Já jsem jenom četla, že se o tom uvažuje, ale pak už jsem nikde nezaznamenala, že by to schválili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.8.13 12:45

@stazinka09 áha, vidíš, já myslela, že ve výhradní péči platí vyjímka (kdysi to tak bylo).. :think: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
14.8.13 12:50

@Baruska2011 Na jaře to bylo pozastaveno kvůli dalším pozměňovacím návrhům a mělo se jednat teď na začátku léta, ale je pravda že jsem se po tom teď přes prázdniny nepídila (studuju finance tak přes rok to mám přímo před nosem), ale kouknu se na to.

Anonymní: Účelová bude jen státní podpora. Ovšem vím, že v posledních změnách se jednalo o tom, že smluv uzavřených do té doby se to týkat nebude (původně se to mělo dotknout všech), takže teoreticky pokud by jste to stihli do konce roku, platily by pro vás ještě staré podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1745
14.8.13 12:52

Jde to pouze tam, kde není otec uveden v RL a nebo je prokazatelně mrtvý (doloženo úmrtním listem). Kamarádka otce dítěte 10 let neviděla, alimenty neplatí, nikdo neví, kde je, policajti ho hledají a stejně to bez jeho souhlasu nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8921
14.8.13 12:56

Pozor! Ucelovost bude jen na statni podporu, vami vlozene penize bude normalne mozne pouzit na cokoliv, jen ta castka, ktera bude pripsana statem, bude muset byt ucelove pouzita, hodne lidi to plete ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
14.8.13 13:00

Tak upřesňuji: Návrh novely prošel druhým čtením, čili zbývá čtení třetí a hlasování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová