Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inzenyrka85 píše:
Ano, mam to taky, starší vadí cokoliv, když je čokoládová zmrzlina, chce vanilkovou a naopak. Je úplně jedno, jestli jsme na zahradě nebo na výletě. Vzdala jsem to, nemam nervy. Rači budu holt tlustá, než pořád poslouchat řev. Beru je na hřiště a jsou spokojený… Už mi nevadí odložit děti a jet pryč. Upřímně nevim, co mam dělat. Někteří radí i poradnu pro možnou hyperaktivitu a jiné dnešní moderní syndromy.
No my to nevzdali (jsme stejně urputni jako naše dítě
) a už sklízíme výsledky.
Dneska se obě děti na vlastní přání nadsene zapojily do celodenní charitativní sportovní akce.
Starší prostě potřeboval (a stále potřebuje) nacvičit vylézání z komfortní zóny a překonávat „překážky“. A vyzrál, takže v tom už nevidí primárně ta negativa.
Hehe, přesně tohle jsem čekala.
Takže jinak. Oni prostě vysíraj všude. Doma je po hodině nuudaa, nikam nejezdíme, s kamarády akorát vzpouzí o obrazovky a sladkosti - občas proč ne, ale nevidím důvod, proč by mělo dítě trávit každé odpoledne před počítačem.
Jakýkoliv návrh na zábavu je trapný a nudný…Takže než se takhle placatit doma, brala jsem to tak, že to cizí prostředí je aspoň nějak obohacuje (a mě také). A ne, fakt to není tak, že jedu jedině podle sebe a chudinky dětičky. Chudinky jsou podle mě ty, co drepi celé dny u bytovky se špinavým míčem a nikdo o ně ani kolo neopře. Takže se tu evidentně nic nového nedozvím. Tak nic, zkusila jsem to. ![]()
@Svistice píše:
No my to nevzdali (jsme stejně urputni jako naše dítě) a už sklízíme výsledky.
Dneska se obě děti na vlastní přání nadsene zapojily do celodenní charitativní sportovní akce.Starší prostě potřeboval (a stále potřebuje) nacvičit vylézání z komfortní zóny a překonávat „překážky“. A vyzrál, takže v tom už nevidí primárně ta negativa.
Takže naděje je
ne jako že bych to úplně vzdala, ale spíš prostě nejsem moc náročná, a je to easy když to děti baví..
@Anonymní píše:
Hehe, přesně tohle jsem čekala.Takže jinak. Oni prostě vysíraj všude. Doma je po hodině nuudaa, nikam nejezdíme, s kamarády akorát vzpouzí o obrazovky a sladkosti - občas proč ne, ale nevidím důvod, proč by mělo dítě trávit každé odpoledne před počítačem.
Jakýkoliv návrh na zábavu je trapný a nudný…Takže než se takhle placatit doma, brala jsem to tak, že to cizí prostředí je aspoň nějak obohacuje (a mě také). A ne, fakt to není tak, že jedu jedině podle sebe a chudinky dětičky. Chudinky jsou podle mě ty, co drepi celé dny u bytovky se špinavým míčem a nikdo o ně ani kolo neopře. Takže se tu evidentně nic nového nedozvím. Tak nic, zkusila jsem to.
Popsala jsi to trošku jinak. Ale děti 7 a 4 už chodí do školy nebo školky? Tak asi neleží celý den před PC?
Zeptala ses a nedaly jsme ti očekávané odpovědi. Tak ahoj ![]()
@Svistice píše:
No pořád mi to přijde lepší, než rodič, co nechá dítě válet se dlouhodobě celý den u tv, počítače, mobilu, k nicemu dítě nevede, ale tak hlavně, že je děcko hodne, nevymnaukava a je od něj klid.Příspěvek upraven 03.06.23 v 22:16
Přesně. Shodujeme se v názorech. Akorát je to bohužel asi i tím věkem - spolužáci, co takhle žijí, jsou pro mé děti nedosažitelné vzory a závidí jim hodiny proseděné u YouTube. Bohužel, tohle jim opravdu nedopřeju. A vím, že jednou to ocení. ![]()
@Anonymní píše:
Hehe, přesně tohle jsem čekala.Takže jinak. Oni prostě vysíraj všude. Doma je po hodině nuudaa, nikam nejezdíme, s kamarády akorát vzpouzí o obrazovky a sladkosti - občas proč ne, ale nevidím důvod, proč by mělo dítě trávit každé odpoledne před počítačem.
Jakýkoliv návrh na zábavu je trapný a nudný…Takže než se takhle placatit doma, brala jsem to tak, že to cizí prostředí je aspoň nějak obohacuje (a mě také). A ne, fakt to není tak, že jedu jedině podle sebe a chudinky dětičky. Chudinky jsou podle mě ty, co drepi celé dny u bytovky se špinavým míčem a nikdo o ně ani kolo neopře. Takže se tu evidentně nic nového nedozvím. Tak nic, zkusila jsem to.
Prostě výdrž.
Jsou ještě malí. Za pár let se začnou víc srovnávat s kamarády a řešit, kdo co dělal o víkendu/prázdninách, kdo kde byl, budou moct ty zkušenosti a znalosti, co načerpání na výletech apod. uplatnit třeba při vyučování. A zjistí, že jsou o rychlík napřed před těmi, co znají akorát tu vlastní zahradu a mámu u plotny.
Pokud pridi doma, navrhnou, co chtějí dělat, pokud je odpověď nevím, navrhnout tři alternativy, které jsi ochotná absolvovat, ať se rozhodnou. Pokud budou pak u jimi zvolené volby mektat, jasně je upozornit (ideální je nacvičit gramofonovou desku v kombinaci se žen klidem
) na to, že si nesou důsledky vlastní volby.
Případně mohou místo nuzení se uklizet, pomáhat na zahradě a pod. ![]()
@xkoup21 píše:
Děti v tomhle věku, nějaké cestování prostě nebaví a nedokazi to ocenit.
Ja teda nevim, ale nase deti 8 a 3,5 jsou z vyletu vzdy nadsene, tesi se a skakaji dva metry vysoko, doslova. Ale jsou v tomto po mne a diky neakcnimu manzelovi a nemocem jsme i hodne doma. Takze presyceni vylety uplne nejsou. Na vyletech jsou hodni, vysiraji hadanim se doma pro zmenu ![]()
@Anonymní píše:
Přesně. Shodujeme se v názorech. Akorát je to bohužel asi i tím věkem - spolužáci, co takhle žijí, jsou pro mé děti nedosažitelné vzory a závidí jim hodiny proseděné u YouTube. Bohužel, tohle jim opravdu nedopřeju. A vím, že jednou to ocení.
Ano, ta chvíle přijde. Měli jsme období, kdy jsme byli nejhorší rodice na světě, protože XY neomezene hraje na mobilu, může být do desíti venku, může si brát doma kdykoliv sladkosti, maminka mu diktuje úkoly…
No za rok začalo mít tohle dítko celkem velké problémy ve škole prospěchoveho i výchovného rázu, matinka se školou nekomunikuje, nespolupracuje. A moje dite prozřelo a přiznalo, že je dobré, že doma trvame na určitých pravidlech a nutime ho dělat i ne úplně populární věci a nejsme jako rodiče toho spolužáka, kteří se asi o něj vůbec nezajímají, když může všechno a nemá žádné mantinely.
Jako většího rodičovského zadostiučinění se mi nemohlo dostat. ![]()
@Anonymní píše:
Tak ať děti vymysli co by chtěly dělat. My jsme pracující, takže nějaké výlety jsou možné jen o víkendu a pokud by to bylo pokaždé, tak naše dítě 8 let bude taky zpruzele. Nejlíp se zabavi s kamaradkama ze sousedstvi, teď v hezkem počasí ideal, litaj ze zahrady na zahradu, hrajou si, jezdí na kole, porad mají co dělat. Výlety má rada typu zoo, muzeum, aquapark, zábavný park, akce pro děti, případně ještě hrad, zámek. Ale nějaké pesi túry v přírodě, nebo cely den na kole, to by byla pěkně otravena. V týdnu to máme docela nabité, tak je příjemné strávit víkend v klidu, nemusi se vzdy někam jet.
@Anonymní píše:
Přesně. Shodujeme se v názorech. Akorát je to bohužel asi i tím věkem - spolužáci, co takhle žijí, jsou pro mé děti nedosažitelné vzory a závidí jim hodiny proseděné u YouTube. Bohužel, tohle jim opravdu nedopřeju. A vím, že jednou to ocení.
My jsme hodne doma kvuli nemocem, ale hodiny prosezene doma u youtube fakt nemame. Triletak si vyhraje klidne cely den s autama a dcera si cte, maluje, vyrabi, sklada puzzle nebo obrazky z diamantu. Takove valeni doma maji taky radi, pri litani nonstop po venku pak neni cas na tyto cinnosti, po skole a dalsich terminech se toho moc vetsinou nestihne
Jestli jsou děti protivné všude, tak bych s nimi trávila čas někde, kde se aspoň mně líbí. Zcela tě chápu, také jsem ráda akční a čas doma mě spíše deprimuje. Naštěstí naše děti pro mě asi mají pochopení a na výlety a dovolené se těší. Nejstarší dítě mělo také brblavé období, když nad tím tak přemýšlím, tak asi pomohlo to až tak neřešit. Možná si to přenastav v hlavě, ber to tak, že ty výlety neděláš pro děti, tedy od nich neočekávej nadšení a vděk, ale děláš to hlavně pro sebe. Užívej si to a snaž se nenechat se protivnými dětmi rozhodit. A třeba časem děti to nadšení projeví.
@pet p píše:
Přijde mi, že by asi potřebovaly nějakou dobu dělat pořád to samé a být na jednom místě, nenavštěvovat nová místa a lidi.
Což může být skvělá škola pro tebe. Pokud tedy si nebudeš pořád trvat na naplnění svých dosavadních akčních potřeb a jsi ochotná/schopná k nějaké změně.
Jo, hele, ona je to pravda.
Já mám přístup také stejný, jako zakladatelka, hodně akcí, hodně zážitků, dělám to hodně i kvůli sobě, ale říkám si, že je dobré i pro děti, aby toho hodně zažily.
No a jedno dítě je přesně takhle vysírací. A skvělým lékem na to byl Covid, kdy nešlo nic… A najednou se z vysíracího změnilo na dítě vděčné i za výlet do lesa (jsme z města).
Pravděpodobně je to skutečně tím, že mají tolik skvělých aktivit, ze kterých vybírat.
Nicméně moc neporadím, po Covidu jsem se vrátila ke starému životnímu stylu, mně ty stereotypní aktivity v okolí vysávaly energii.
@Anonymní píše:
U naší bytovky hraje skupina dětí se špinavým míčem basket a fotbal. Jsou tu cele dny. Nemyslím si, že by byly chudinky. Pravdou je, že tam moc dospělých nechodí. Krom maminek s batolaty která se starším dětem pletou pod nohy. Vzhledem k tomu že je denně slyšet míč co narazí do pleti a mám za to, že je to baví a obohacuje. Bylo by strašně smutný kdyby bylo hřiště bez povšimnutí, ne?
@Limi123 píše:
Jo, hele, ona je to pravda.Já mám přístup také stejný, jako zakladatelka, hodně akcí, hodně zážitků, dělám to hodně i kvůli sobě, ale říkám si, že je dobré i pro děti, aby toho hodně zažily.
No a jedno dítě je přesně takhle vysírací. A skvělým lékem na to byl Covid, kdy nešlo nic… A najednou se z vysíracího změnilo na dítě vděčné i za výlet do lesa (jsme z města).
Pravděpodobně je to skutečně tím, že mají tolik skvělých aktivit, ze kterých vybírat.
Nicméně moc neporadím, po Covidu jsem se vrátila ke starému životnímu stylu, mně ty stereotypní aktivity v okolí vysávaly energii.
Vy nepracujete? Kde berete tolik času na skvělé zážitky a akce? Závidím (v dobrém)
@Anonymní píše:
Tak víkend má dva dny, jeden bych nechala odpočinkový, druhý den výlet nebo nějaká akce.
My máme přes týden kroužky, děti jsou akční, oba sportuji, v pátek jsem ráda, že nikam odpo už nemusíme. Každou druhou az třetí sobou máme nějakou akčnější (že vyjedeme dál nebo na celý den), jinak máme víkendy o relaxu (kolo v okolí, aquapark, návštěva dětského představení/divadla, návštěva rodiny), vždy jen program na půl dne a zbytek se placame kolem domu. Já poslouchám zas připomínky od lidí v rodině, proč nejezdime víc po výletech? Mě prostě vyhovuje taky nikam nemuset a sednout si s knížkou… každý má tu potřebu jinou.
Ale zas víkend na horách (túra, les, minimum lidí) je výjimka, to jsme spokojeni všichni a mame takove i dovolené - kopce, les, povidani při výšlapu… ![]()