Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky:),
Před pár měsíci jsem ztratila tlustou odbornou knihu vypůjčenou z knihovny. Bylo to zrovna kvůli stěhování a rekonstrukci:/. Pravidelně tam nabíhal dluh. Zrovna minulý týden jsem knihu našla v krabici s harampádím a na stránkách knihovny mě teda vyděsila částka přes 2000. Protože to nedávno bylo přes půl roku, co jsem knížku nevrátila, tak místo nabíhajícího dluhu to naskocilo na hodnotu knihy. Raději bych ale zaplatila dluh, který je určitě nižší než plná částka
Máte někdo podobnou zkušenost? Jak byli v knihovně vstřícní? Vím, že to moje vlastní blbost, tak holt budu muset plnou cenu zaplatit.
Ano stalo, nejdriv jsme prodluzovali, co to slo, ale kdyz jsem ji porad nemohla najit, tak jsem si nekde na bazaru koupila tu samou a tu jsem jim tam donesla misto te pujcene. A uplne v pohode. Staci jim to narovinu rict a komunikovat..
Ní nevím, určitě ti chodily upomínky do mailu. Na které jsi nijak nereagovala. Takže bych se nedivila, kdybys to platila celé a hned.
Je možné, že plná částka tam naskočila proto, že knihovna koupila novou kopii místo té, co jsi nevrátila a pak bych řekla, že ji musíš zaplatit.
Vezmi knihu, běž do knihovny. A domluv se. Mezitím se podívej na jejich provozní řád, tam jistojistě bude přesně napsáno, jaké jsou poplatky, pokuty, za co, kolik…
Doběhni tam a počítám, že taky budou radši za knihu než za její cenu. Osobně bych to teda řešila rovnou dle pravdy, stěhovali jsme se, momentálně ji nemůžu najít, ale prosím počkejte mi, najdu ji.
Ono se to napočítá. U nás je za jeden den prodlení 10,–/kniha.
Prostě tam tu knihu zanes a domluv se. Penále pravděpodobně nestrhnou, ale třeba bude odečtena ta pořizovací cena knihy.
@Evkad přiznám se, že mrtvého brouka jsem do jisté míry dělala. Někde jsem četla, že za ztracené knížky, které už nejsou na prodej, se platí dokonce dvojnásobek původní ceny :/. Zrovna ta má půjčená nikde jinde než ve městské knihovně dostupná nebyla. K tomu jsem doufala, že knihu najdu.
U nás posílají upomínky, ale vstřícné tam ty holky jsou. Vzala bych knížku a šla to vysvětlit, nemusí to být ztracené. Provozní řád je asi zbytečné studovat, pochybuju, že by knihovna požadovala pokutu, na kterou nemá podle řadu nárok.
@Milek222 píše:
@Evkad přiznám se, že mrtvého brouka jsem do jisté míry dělala. Někde jsem četla, že za ztracené knížky, které už nejsou na prodej, se platí dokonce dvojnásobek původní ceny :/. Zrovna ta má půjčená nikde jinde než ve městské knihovně dostupná nebyla. K tomu jsem doufala, že knihu najdu.
Tak to zaplaťte a nevymýšlejte.