Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V kostce:
Po třech letech se mi rozhodli neprodloužit nájemní smlouvu. Dali mi dva měsíce ( z toho půlka byly svátky).
Moje rodina mi furt tvrdí, že neexistuje, aby samoživitelku někdo jen tak vyhodil na ulici. Že to říká i sestřina známá v realitce. Sama sestra má nemovitosti, ve kterých měla neplatiče jistého etnika, které nemohla vystěhovat.
Ptala jsem se na můj případ i jednoho právníka a ten řekl, že se s tím nedá nic dělat.
Rodina si však trvá na svém. Prý podle zákona neexistuje mně s dítětem jen tak vystěhovat na ulici. Nevěděl by někdo, o jaký zákon, paragraf by se mohlo jednat?
Na jedné straně na mě tlačí ať se vystěhuji, na druhé rodina, ať zůstanu a nepanikařím s rychlým odstěhováním.
Samozřejmě, snažím si hledat nové bydlí. Což není snadné. Buď vadí, že nemám práci, mám dítě či zvíře nebo obojí dohromady. A nebo zase vadí to, že nikdo nechce pronajímat samoživitelkám, protože je pak nemůžou dostat z bytu.
Nájem, služby, energie mám poctivě zaplacené. Žádné dluhy v tomhle směru.
@Alexandria Nixia píše:Žádný zákon, který by zakazoval vystěhování samoživitelky, neexistuje.
V kostce:Po třech letech se mi rozhodli neprodloužit nájemní smlouvu. Dali mi dva měsíce ( z toho půlka byly svátky).
Moje rodina mi furt tvrdí, že neexistuje, aby samoživitelku někdo jen tak vyhodil na ulici. Že to říká i sestřina známá v realitce. Sama sestra má nemovitosti, ve kterých měla neplatiče jistého etnika, které nemohla vystěhovat.
Ptala jsem se na můj případ i jednoho právníka a ten řekl, že se s tím nedá nic dělat.
Rodina si však trvá na svém. Prý podle zákona neexistuje mně s dítětem jen tak vystěhovat na ulici. Nevěděl by někdo, o jaký zákon, paragraf by se mohlo jednat?
Na jedné straně na mě tlačí ať se vystěhuji, na druhé rodina, ať zůstanu a nepanikařím s rychlým odstěhováním.
Samozřejmě, snažím si hledat nové bydlí. Což není snadné. Buď vadí, že nemám práci, mám dítě či zvíře nebo obojí dohromady. A nebo zase vadí to, že nikdo nechce pronajímat samoživitelkám, protože je pak nemůžou dostat z bytu.
Výpovědní doba je dle OZ tří měsíce a nemusí ji nějak odůvodňovat. A je jedno jestli jsi samoživitelka, nebo mimozemšťan
Z tvého přístupu tak nějak už chápu, proč se pronajímatelé zdráhají pronajmout byt samoživitelce s dětmi a zvířetem ![]()
Žádný zákon o samoživitelkách opravdu neexistuje, vše se řídí platnou nájemní smlovou, kde máš nějakou výpovědní lhůtu a tu, pokud majitel nemovitosti dodrží, tak jsi bezzubá a neuděláš nic!
Lidi si to pletou v minulosti byla povinnost náhradního bydlení (např. v ubytovně), ale jen pro některé případy..
Nový občanský zákoník však tuto povinnost zrušil…
cituji : Pronajímatel již nemá povinnost zajistit náhradní bydlení. Nový občanský zákoník vůbec neuvádí možnost přiznat bytovou náhradu při skončení nájemního vztahu. Pronajímatelé nejsou povinni shánět byt ani zajišťovat přístřeší při vyklízení pronajatého prostoru.
Tady máš článek ke zrušení bytových náhrad.. zde https://www.pravniprostor.cz/…-po-1-1-2014
takže začni hledat intenzivně, zkus přinejhorším i charitní azylové bydlení pro matky s dětmi, u nás je třeba nové a pěkné…
Proste si najdi jiny byt. Popripade se zbav zvirete. Mej jak dolozit ze bereš rodicak a mas alimenty. To je hrozne toto, raději prazdny byt nez ho pronajimat některým lidem…
@MartinL45 píše: Žádný zákon, který by zakazoval vystěhování samoživitelky, neexistuje.
Nicméně, musí dát tříměsíční výpovědní lhůtu, ne dvouměsíční.
jenže zakladatelka asi nedostala výpověď, jen jí neprodlouží smlouvu a to je rozdíl. V případě, že nehodlá jedna strana ve vztahu pokračovat, tak tady opravdu ty dva měsíce stačí.
@Alexandria Nixia píše:
V kostce:Po třech letech se mi rozhodli neprodloužit nájemní smlouvu.Dali mi dva měsíce ( z toho půlka byly svátky).
Fakt jen dva měsíce? Kde na to tvoje rodina přišla? Atˇti radši pomůžou s hledáním, to bude daleko lepší.
@baracudas píše:
Výpovědní doba je dle OZ tří měsíce a nemusí ji nějak odůvodňovat. A je jedno jestli jsi samoživitelka, nebo mimozemšťanZ tvého přístupu tak nějak už chápu, proč se pronajímatelé zdráhají pronajmout byt samoživitelce s dětmi a zvířetem
Pokud mají pronajímatelé víc zájemců o pronájem, tak si holt vybírají. Málokdo chce do pronájmu nepracující samoživitelku s dítětem a dokonce ještě se zvířetem. Samoživitelky měly velkou ochranu, hlavně v zaměstnání, za socializmu. Prakticky je nešlo z práce propustit, tak si to třeba vaši pletou s tím.
Že nemůžou vyhodit samoživitelku je nesmysl. Na tom se netoč. Vím že to máš těžké, ale to bohužel nikoho nezajímá. Máš nárok na výpovědní lhůtu. Zkus se rozumně s majiteli bytu domluvit, že hledáš řešení, nový byt, je to lepší než dělat mrtvého brouka nebo se schválně držet v bytě i přes výpověď. To povede akorát k potížím. Nevím kde bydlíš a jak je to ve vaší obci s obecními byty, ale zkus zajít na ÚP a poradit se, jestli by ti nepomohli. A hledat byty, na netu, v inzerátech jestli máte někde v obci nějakou nástěnku inzertní, přes rodinu nebo známé, přes FB a podobně.
U smlouvy na dobu určitou je výpovědní lhůta 3 měsíce. Důvod udávat nemusí. A ne samozivitelky nemají žádné extra zákony. Jinak já jsem taky samozivitelky a tohle mě tedy nenapadlo ![]()
@Alexandria Nixia píše:
V kostce:Po třech letech se mi rozhodli neprodloužit nájemní smlouvu. Dali mi dva měsíce ( z toho půlka byly svátky).
A ty se fakt divíš, že samoživitelce nikdo nic nechce pronajmout???
Jako nezlob se na mě, ale máš nějakou výpovědní dobu. Což je dost na to, aby sis něco našla. Takže počítej s tím, že tě prostě vyhodí.
Tohle je takovej hnus. Majitel nemovitosti nemůže pomalu nic, ale nájemníci… radost pohledět. ![]()
Je úplně jedno jestli jsi samoživitelka, nebo máš 10 chlapů. Takže si něco najdi, seber se a jdi. Nebo si kup svoje.
Nebo požádej ty mudrce v rodině, ať ti pomůžou ![]()
@Marki1985 píše:
U smlouvy na dobu určitou je výpovědní lhůta 3 měsíce. Důvod udávat nemusí. A ne samozivitelky nemají žádné extra zákony. Jinak já jsem taky samozivitelky a tohle mě tedy nenapadlo
Ale ji jen neprodlouzi smlouvu a uz ji to rekli s predstihem dvou mesicu, alespoň tak to chapu ja.
@Šmoulice píše:
A ty se fakt divíš, že samoživitelce nikdo nic nechce pronajmout???
Jako nezlob se na mě, ale máš nějakou výpovědní dobu. Což je dost na to, aby sis něco našla. Takže počítej s tím, že tě prostě vyhodí.Tohle je takovej hnus. Majitel nemovitosti nemůže pomalu nic, ale nájemníci… radost pohledět.
Je úplně jedno jestli jsi samoživitelka, nebo máš 10 chlapů. Takže si něco najdi, seber se a jdi. Nebo si kup svoje.
Nebo požádej ty mudrce v rodině, ať ti pomůžou
Zase bych to tak hystericky neprožívala…
máš slušnýho nájemníka a taky majitela bytu kr*tena, kterej si myslí, že díky zděděnymu bytu je pupkem světa a chová se jak blb.Na obou stranách to může být výživný…
Příspěvek upraven 02.01.24 v 13:47