Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím zakladatelku, aby mi napsala, kdy byla ze dvou měsíců polovina svátky? ![]()
Už druhá podobná diskuze. Co furt řešíš? Už tě tam nechce tak nepřemýšlej jak tam zůstávat. To tam chceš být i když majitel už nechce?
@Alexandria Nixia máš to těžké, ale také mě napadá, proč ti sestra, která pronajímá nemovitosti nepomůže?
@vokishka píše:
Ale ji jen neprodlouzi smlouvu a uz ji to rekli s predstihem dvou mesicu, alespoň tak to chapu ja.
Ano a to dle zákona musí dát vědět 3 měsíce dopředu že ji neprodlužuje. Jinak se prodlužuje automaticky. Samozřejmě to musí dát vědět písemně
@Marki1985 píše:
U smlouvy na dobu určitou je výpovědní lhůta 3 měsíce. Důvod udávat nemusí. A ne samozivitelky nemají žádné extra zákony. Jinak já jsem taky samozivitelky a tohle mě tedy nenapadlo
to není pravda. Právě u smlouvy na dobu určitou se důvod musí udávat. Ale je tu zásadní rozdíl, jestli jí nájemní vztah ukončuje před uplynutím konce smluvního vztahu, pak musí dostat zakladatelka písemné vyjádření, proč jí nájem ukončuje a má ty 3 měsíce, které se počítají od 1. dne následujícího měsíce. Tedy jestli jí to dal vědět 2.12. dál, pak nájem může skončit až k 31.3. Nebo se vypovídá dohodou dřív, ale musí s tím souhlasit oba.
Ale zakladatelka píše, že jí neprodlouží smlouvu, ne že ji vypovídá. Což může znamenat, že jí jen dal vědět, že už nedostane novou smlouvu a tady pak ty 3 měsíce neplatí, smluvní vztah zanikne s platností stávající smlouvy.
S rodiči se kvůli tomu furt hádáme. Když něco prohlásí sestřička a její známí makléři v realitkách, tak je to pravda. A furt do mě hustí.
Samozřejmě, rodiče ani sestřička mě nechtěj.
Takže říkáte, že nemají pravdu? Že do mě neustále hustí nesprávné informace?
Mám z toho nervy na pochodu.
@baracudas píše:
Výpovědní doba je dle OZ tří měsíce a nemusí ji nějak odůvodňovat. A je jedno jestli jsi samoživitelka, nebo mimozemšťanZ tvého přístupu tak nějak už chápu, proč se pronajímatelé zdráhají pronajmout byt samoživitelce s dětmi a zvířetem
Jsem pronajímatel a tak nějak s tímhle souhlasím. Akorát mně by jedno zvíře, nebyl by-li to vlkodlak, nevadilo.
@tartaletka píše:Špatně
to není pravda. Právě u smlouvy na dobu určitou se důvod musí udávat. Ale je tu zásadní rozdíl, jestli jí nájemní vztah ukončuje před uplynutím konce smluvního vztahu, pak musí dostat zakladatelka písemné vyjádření, proč jí nájem ukončuje a má ty 3 měsíce, které se počítají od 1. dne následujícího měsíce. Tedy jestli jí to dal vědět 2.12. dál, pak nájem může skončit až k 31.3. Nebo se vypovídá dohodou dřív, ale musí s tím souhlasit oba.Ale zakladatelka píše, že jí neprodlouží smlouvu, ne že ji vypovídá. Což může znamenat, že jí jen dal vědět, že už nedostane novou smlouvu a tady pak ty 3 měsíce neplatí, smluvní vztah zanikne s platností stávající smlouvy.
@Marki1985 píše:
Ano a to dle zákona musí dát vědět 3 měsíce dopředu že ji neprodlužuje. Jinak se prodlužuje automaticky. Samozřejmě to musí dát vědět písemně
NE!!!
Je to úplně jinak:
Občanský zákoník ust. § 2285: Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců PO dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu.
Před skončením nájmu jako pronajímatel nic psát nemusíš.
@Alexandria Nixia píše:
S rodiči se kvůli tomu furt hádáme. Když něco prohlásí sestřička a její známí makléři v realitkách, tak je to pravda. A furt do mě hustí.Samozřejmě, rodiče ani sestřička mě nechtěj.
zda se ze tvoje rodina misto pomoci dela jen situaci horsi… hodne stesti pri hledani noveho bydleni ![]()
@Marki1985 píše: Špatně. Já se taky blbě vyjádřila. Takže znovu srozumitelně. pokud se majitel rozhodne neprodloužit nájemní smlouvu na dobu určitou, což je tento případ, musí že zákona to oznámit písemně 3 měsíce dopředu. Důvod se udávat nemusí. Pokud tak majitel neučiní, smlouva se automaticky prodlužuje.
Takže když teď v prosinci skočila naším nájemnicím smlouva, tak nemusíme podepisovat další, protože se automaticky prodloužila?
@Alexandria Nixia píše:
S rodiči se kvůli tomu furt hádáme. Když něco prohlásí sestřička a její známí makléři v realitkách, tak je to pravda. A furt do mě hustí.Samozřejmě, rodiče ani sestřička mě nechtěj.
A nikdo jiný z rodiny ti nemůže pomoct? V čem je problém? Nikdo nemá místo nebo vadí to zvíře?
@Alexandria Nixia píše:
Nemají pravdu. Kašli na jejich řeči a hledej byt.
@Alexandria Nixia píše:
Nechápu, proč do tebe hustěj takový blbosti, místo případně pomoci. To chtějí, aby ses v tom bytě držela zuby nehty, jen proto že jedna paní povídala… Zbytečně bys měla problémy. Prostě hledej jiné bydlení, jiná možnost prostě není ![]()
@Marki1985 píše:
Podle tohoto jsou ty tri mesice jen pri vypovedi driv.
https://muj-pravnik.cz/…obu-urcitou/