Vyúčtování v bytovém domě

Anonymní
8.4.25 16:45

Vyuctovani v bytovem dome a pod

Dobry den,

bydlim v panelaku ve svem byte a pred nejakym casem jsme dostali nejake heslo pro pristup na nejaky web kde muzem napr. sledovat svuj byt kolik protocime vody( nebo nejake takove udaje, nevim co presne tam muzeme videt…) a ja to heslo nezmenila a uz se do toho uctu nedostanu…jsem povinna to mit? Chodit tam a tak? Nebo to je fuk?

Dale bych se prosim chtela zeptat zda bych mela nekomu ze svj nebo z agentury ktera dela vyuctovani rikat o stridave peci? Dite psane v byte mam trvale..ale urcite to jak je u me mene ovlivnuje nejake ty statistiky. Vadi to necemu? dekuju.

Prosim anonym jinak smazat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65427
8.4.25 16:47

Vy máte digitální měřiče vody? Jinak musíš dostat roční vyúčtování, do konce dubna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20922
8.4.25 16:50
@Anonymní píše: Více

Nemusíš mít a ani sledovat nic. Vyúčtování oficiální dostaneš.

O péči nikomu říkat nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
8.4.25 16:51

Nemusíš nic sledovat, stačí počkat na vyúčtování. A podstatný je počet osob v bytě, poloviny to počítat neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.25 17:19

@vokishka @Cenarius
@ugluk

Vyučtování už mám. Ale vzpomněla jsem si, že jsme tenkrát dostali nějaké heslo k něčemu kde jsou nějaké asi grafy nebo údaje o spotřebě bytu, který daná osoba vlastní nebo tak něco. A źe jsme to heslo měli změnit a pak že ty údaje vyprší..a já měla nějaké starosti a neudělala jsem to..

@vokishka mame dalkove odecty

A vyuctovani co prislo tomu taky uplne nerozumim mam nejake hlavni kde jsou jako i popelnice, svetlo proste vyucotvani asi vseho a pak mam dalsi dokument a to je takove podrobne a je tam asi jen topeni, teplo atd..a je tam psano neco ve smyslu korekce mimo povolene limity..a nejake cislo za tim a nechapu co to znamena..a je tam u toho jen poznamka zkontrplovat cisla mericu ze si mam…to jako je nejak dano kolim musim za rok protopit?

• Citovat
  • Upravit
7188
8.4.25 17:53

Není to daný, prostě platíš co projedes, akorát u topení se to nějak počítá, aby to bylo fér pro všechny, i pro ty co mají krajní byty. Takže jediný co, že když nezapneš celou zimu radiátor, tak to neznamená že budeš platit 0, ale nějaký peníze jo. Pokud máte teda dálkový vytápění a nemáš svůj kotel.

jestli se druhá osoba musí nebo nemusí hlásit nevím, já jsem jí hlásila proto, aby mi navýšili zálohy, páč když u mě někdo bydlel třeba půl roku, tak jsme protočili třeba víc vody. Tak aby pak nevznikl nedoplatek. Plus se tam podle osob počítá tuším používání výtahu a společných prostor, ale to je pár kaček, a nejspíš to nikoho vlastně vůbec nezajímá.

Ta aplikace je pro tebe, nemusíš jí mít nutně. Je tam vidět třeba spotřeba vody, nebo kolik se protopí, nějaký grafy a tak. Za mě nic životně důležitýho. Ale třeba se tam dá poznat, že ti protéká hajz.lik, pokud si neděláš průběžný odečty sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
8.4.25 18:09

Přístup k webu s údaji o spotřebě není povinný, ale může být užitečný pro kontrolu vyúčtování. Pokud heslo ztratíš, kontaktuj správce domu nebo SVJ, aby ti pomohl s obnovením.

Ohledně střídavé péče není nutné to nahlásit, pokud má dítě v bytě trvalé bydliště. Vyúčtování se obvykle odvíjí od počtu trvale hlášených osob, takže to nic neovlivní.

• Citovat
  • Upravit
69117
8.4.25 19:49

Záleží na tobě, jestli se v tom chceš hrabat a sledovat to, tak by přístup na takový web byl užitečný. Ale povinný rozhodně není, většina lidí tohle ani nemá. Pokud bereš vyúčtování tak, jak je, obejdeš se bez toho. Zkontroluj si čísla měřidel, zda spotřeba plus minus odpovídá minulým letům, a pokud ne, zamysli se, čím to může být. Pokud se ti cokoliv nezdá, ptej se, je tam měsíc reklamační lhůta.

Co se týče topení, ten výpočet zdaleka nezáleží jen na skutečném odečtu, ale z hodně velkého procenta zohledňuje i spotřebu celého domu, polohu tvého bytu v něm, atd. A poté, pokud máš spotřebu s ohledem na celý dům příliš malou, doplácíš navíc. A naopak, pokud příliš velkou, nedoplácíš zdaleka tolik, kolik bys měla. Snaha je, aby to bylo spravedlivé a lidi nepřestali topit s tím, že je beztak vytopí ti kolem… v realitě už to tak zábavné není, ale nic nenaděláš. Já mám na všech radiátorech nastaveno 2,5 (což máme oficiálně doporučeno), ale protože sousedé topí jak mag. oři, mám radiátory půl zimy studené, spotřebu minimální, přesto byt přetopený a permanentní nedoplatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.25 21:01

@ruzzicka mame ho hlasenyho oba v byte kazdy ve svem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.25 18:35

@vokishka @Cenarius

a toto prosim nevite?

• A vyuctovani co prislo tomu taky uplne nerozumim mam nejake hlavni kde jsou jako i popelnice, svetlo proste vyucotvani asi vseho a pak mam dalsi dokument a to je takove podrobne a je tam asi jen topeni, teplo atd..a je tam psano neco ve smyslu korekce mimo povolene limity..a nejake cislo za tim a nechapu co to znamena ta korekce..a je tam u toho jen poznamka zkontrplovat cisla mericu ze si mam…to jako je nejak dano kolik musim za rok protopit?
  • Citovat
  • Upravit
65427
9.4.25 18:50

Určitě není dáno, kolik můžeš protopit. Ale co to je, nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
9.4.25 19:48

Není dáno, kolik musíš protopit. Ale pokud protopis méně nebo více, než jsou limity, tak ti to do těch limitu dorovnají. Příklad, čísla střílím od boku. Průměr baráku je 80. Limity (na to jsou vzorce, co si nepamatuju) jsou vypočtený na 60-100. Ty protopis jen 40, tak ti to zkoriguji na 60. Jiný protopi 150, tomu to zkoriguji na 100.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák