Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
mám možnost koupě starší zrcadlovky za výhodnou cenu, ale má vadu - nefunguje u ní dost dobře automatické ostření - AF. Musí se ostřit manuálně.
Chtěla bych se zeptat, zda má koupě takové zrcadlovky smysl? Zda manuální ostření postačí? A zda lze takovouto vadu opravit koupí např. nějakého náhradního dílu.
Předem díky za odpovědi
Jestli to jde opravit, do nevím, ale pokud chceš fotit běžné fotky, jako třeba děti, zážitky z výletů a podobně, tak je manuální ostření dost nepraktické… než si správně zaostříš, tak ti to, co chceš vyfotit, uteče… když chceš fotit jen statické objekty, krajiny a podobně, tak ti to nejspíš stačit bude… osobně bych si tuhle zrcadlovku nekoupila… a navíc, dnes se dají koupit nové zrcadlovky za cenu lepšího digitálu, takže bych se spíš zkusila podívat jinam…
Ahoj, lze to opravit, ale spíš otázka ceny, bude to nejspíš dost drahé. Jinak otázka, jak dlouho fotíš, pokud jsi zkušená fotografka, dokážeš ostřit manuálně, to jde o zvyk. Pokud chceš ale fotit děti nebo jiné rychlíky, tak to není zrovna ideální..
já bych do toho nešla. neni čas pokaždé ostřit manuálně a u dětí už vůbec ne ![]()
Ja bych do toho asi nesla, nevim teda na kolik vyjde oprava,…
manualni ostreni jsem mela kdysi u praktiky, jako dalo se, fotila jsem i lidi a deti na tabore, ale tam bylo to ostreni celkem dobre udelane, ze jsem to v hledacku dokazala dobre odhadnout, jen to dobre trvalo.
u soucasne zrcadlovky, tam nemam zadne pomucky, zadne carky, podle kterych bych se mohla ridit a manualni ostreni je temer nemozne a ze by se nekdy hodilo.
tak bych si aspon zjistila, jak to manualni ostreni vypada, co chces vlastne fotit a kolik stoji pripadna oprava.
jo, holky, máte pravdu, uvažuji ji hlavně na děti a taky na zvířata a pak až na statické objekty.
Jinak jsem si říkala s tím manuálním ostřením, že když fotím prcka obyčjným digitálem na AF, tak stejně než cvaknu, než ho to vyyfotí, tak 10 x změní pohyb, mrkne, atd, a stejně je fotka k ničemu a není na ní tak, jak jsem ho chtěla zabrat. To AF mě právě u obyčejných digitálů štve, nemůžu s ním pořádně zaostřit třeba jen na obličej.
Tak se zkus mrknout na nějakou novou zrcadlovku… nevím, kolik do ní chceš investovat, ale tělo se dá koupit už za docela slušné peníze, oproti digitálu to fakt fotí hned, takže už toto zjištění je fajn, a pro začátek ti bude stačit jeden nějaký univerzálnější objektiv a časem si třeba výbavu rozšíříš… a objektivy koupíš třeba na aukru za docela příjemné ceny, sice použité, ale zase nové by vyšly hodně draho… sehnat se dá…
Pokud nejsi rychla jak blesk, tak bych do toho nesla, kdyz AF nefunguje. Vez, ze zrcadlovka ostri mnohem rychleji nez kompakt (je to jina technologie), ja zrcadlovku mam a za jednu z hlavnich vyhod povazuju prave rychlost AF. A to mam jen jednu z nejlevnejsich se setovym objektivem, profici maji jeste rychlejsi.
Pokud mas penize a chces hezky fotit deti, jdi do nove zrcadlovky, klidne te nejlevnejsi.
Má cenu ji koupit leda za minimální cenu, protože je prostě znehodnocená. Buď to půjde opravit nebo ne, to řeknou až v servisu, ale i kdyby to šlo, bude to drahé. Manuální ostření na děti není moc šikovné. Budeš mít dobré fotky, ale musíš fotit za plného sluníčka a musíš se naučit dobře zacházet s hloubkou ostrosti. Takže úhrnem: pro amatéra leda za pár korun pro zajímavost, jinak asi radši nekupovat.