Vztah mezi slyšícím a neslyšícím člověkem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.5.21 19:20

Napisu, jak to mame doma my.
Nasi jsou spolu uz hromadu let. Tata neni neslysici, ale hodne špatně slysici. Mama je slysici. Seznamili se tak. Jak presne se sbalili nevim, musim se jich zeptat..
Nikdy jsem si s tatou nejak nepovidala, neslo to. Spis jsme resili ty provozni věci, co je treba zaplatit, zařídit a opravit. Pro me to bylo normalni, neznala jsem to jinak, vztah ok, ikdyz to vliv urcite melo. Mamka s tatkou toho pochopitelne take moc nenamluvi, nikdo neznakujeme. Co presne citi oni mezi sebou vedi jen oni. Z meho pohledu vztah po mnoha letech mozna uz tak trochu vyprchal, ale respektuji se a zadna ponorka nebo tak tam neni.
Naucili jsme se na tatu divat, mluvit hlasite, vyrazne artikulovat a zastupovat ho v komunikaci, kdyz to je treba. Napriklad za nej vyrizujeme telefony, je jich ale naproste minimum. Hlasitost a artikulaci menim behem hovoru automaticky dle potreby, ani o tom nepremyslim. Cizi lide se to nejakou dobu uci, nekteri to poradne nedelaji dodnes, ale i tak se s nimi tata prateli. Rano se budi tata sam, kdyz potrebuje vyjimecne vstat driv, musi si naridit budik mamka. To ale mivaji neslysici vyreseno.
Jako plus bych dala, ze mu nevadi hlasita muzika, naopak sam se diva na tv s vypnutym zvukem. V noci se vypne a neslysi vubec nic, muzeme vrtat nebo zpivat dle libosti. Nevadi mu chrapajici partner.
Velka zmena se stala pred par lety, kdy tata dostal cochlearni implantat. Je to obrovsky rozdil a nas vztah a souziti celkove v rodine to zlepsilo.
Za me vztah s prakticky neslysicim urcite jde a muze vydrzet cely zivot. Jen by to chtelo znakujiciho partnera, protoze nemoci si sdelit prakticke veci i pocity je podle me zkusenosti velmi velmi omezujici. Nevim, jak dlouho trva se to naucit, idealne sbalit primo tlumocnika. Bubenici a zacinajici housliste ve vas uvidi vyhodu navic :)
Nebojte se a bezte do toho, drzim palce

• Citovat
  • Upravit
14727
25.5.21 20:21

Mohla bych se na něco zeptat? :kytka: Jsem v jedné zájmové skupině na fb s neslyšící paní a její písemný projev je velice těžko srozumitelný. Chápu, že je to asi nějak propojené s tím handicapem, ale není mi úplně jasné jak. Ty oproti ní píšeš krásně. Snad tím dotazem nikoho neurazím, tobě přeju při seznámení hodně štěstí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.21 18:48

@Michelle_M: V pohodě. Pokusím se vysvětlit. Neslyšící, kteří používají převážně znakový jazyk, mají písemný projev v souladu se znakovým jazykem, který je jiný než český jazyk. Mají svoji gramatiku, slovosled, nepoužívají skloňování a časování, vynechávají předložky.

Mám dobrý písemný projev díky tomu, že hodně čtu (knížky, články na internetu…) a snažím se zdokonalovat v češtině. :)

• Citovat
  • Upravit
14727
26.5.21 20:03
@Anonymní píše:
@Michelle_M: V pohodě. Pokusím se vysvětlit. Neslyšící, kteří používají převážně znakový jazyk, mají písemný projev v souladu se znakovým jazykem, který je jiný než český jazyk. Mají svoji gramatiku, slovosled, nepoužívají skloňování a časování, vynechávají předložky.Mám dobrý písemný projev díky tomu, že hodně čtu (knížky, články na internetu…) a snažím se zdokonalovat v češtině. :)

Díky za odpověď, to jsem vůbec netušila. Jsi fakt dobrá, smekám :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
heb
124
30.5.21 00:19

Nedá mi to nenapsat.
Mám neslyšícího bráchu, je na tom podobně. Třeba se ještě neznáte… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí