Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malá je taky hysterka. Přijde mi, že nejlepší je dát dítěti najevo, že je všechno v pohodě, nic se neděje, vyjádřit pochopení a nabídnout alternativu. Oni sice kolikrát ještě nechápou smysl slov, ale cítí z tónu hlasu.
Je to stejné, jako kdž dátě zakopne. Pokud se k němu vrhnu a budu z toho dělat tragédii století, je velká šance, že z dítěte bude přecitlivělý maman. Pokud dítěti nabídnu přiměřenou pomoc a nebudu to rozpatlávat, tak až se příště zase rozmázne, tak se prostě zvedne a život půjde dál, protože z postoje rodiče pochopí, že „je to nepříjemné, stává se to, ale svět se kvůli tomu neboří“. Děti jsou naším zrcadlem.
@Elena1111 píše:
Mám dotaz, nedají se řešit tyto situace, že se dítěti dá na zadek a pak ho nechat vyřvat? Velmi malé děti to asi jinak nepochopi. Děti nemám, ale z diskusí sbírám zkušenosti než ten čas nadejde a musím říct, že někdy mě to docela odrazuje
Ne, to fakt nedají.
Velmi malé dítě nechápe a neumí pracovat se svými emocemi, pokud se dostane do afektu a stádia, že nic nechce a všechno je špatně, je unavené apod., tak prostě nevnímá. Takže nevnímá ani těch tvých pár na zadek - a můžeš ho zkusit klidně umlátit.
Myslíš si, že něco naučit se dá batole jen bitím? Dělá něco, co se mi nelíbí, dostane na zadek. Nechce dělat, co chci já (paci paci, mluvit, chodit na nočník, chodit za ruku) - dostane na zadek?
Budeš plácat i mimino, aby třeba spalo, protože jinak nepochopí, že má spát?
@brko píše:
To rozhodne ne. Predstav si, ze se s partnerem o necem dohadujete, ty to neustojis, rozplaces se a partner ti vysoli tecku. Pokud das diteti na zadek a jestd ho nechas vyrvat, tak jediny, ceho docilis, bude krivda, kterou bude dite citit.
Máš pravdu, akorát si vzpomínám na své dětství a v podstatě do věku 6-7 let to naši neřešili jinak než výchovnou a jak jsme panečku byli s bratrem vychovaní
přitom nám oběma dávali i hodně lásky…když jsme zlobili, tak jsem dostali a když jsme byli hodní, tak nás milovali a do dnes máme ty nejlepší vztahy jaké by mohly být, takže já na výchovné nevidím zas nic tak špatného
@Svistice píše:
Ne, to fakt nedají.Velmi malé dítě nechápe a neumí pracovat se svými emocemi, pokud se dostane do afektu a stádia, že nic nechce a všechno je špatně, je unavené apod., tak prostě nevnímá. Takže nevnímá ani těch tvých pár na zadek - a můžeš ho zkusit klidně umlátit.Myslíš si, že něco naučit se dá batole jen bitím? Dělá něco, co se mi nelíbí, dostane na zadek. Nechce dělat, co chci já (paci paci, mluvit, chodit na nočník, chodit za ruku) - dostane na zadek?
Budeš plácat i mimino, aby třeba spalo, protože jinak nepochopí, že má spát?
Miminko určitě ne
a mlátit taky ne, to nikdy, ale dát se tam na zadek, když se to jinak nedá, na tom nevidím nic zlého a od rodičů vím, že jiným způsobem jsem se já na nočník chodit nenaučila ![]()
@Svistice Ano, přesně tak. Já jsem se dětí, když upadli, také ptala, tak jsi ho ptáčka, nebo cokoliv, chytil/a? Prostě žádná tragedie, holt stalo se, i když tekla červená, prostě to tak je, když se jim zamotali končetiny…
@Elena1111 píše:
Miminko určitě nea mlátit taky ne, to nikdy, ale dát se tam na zadek, když se to jinak nedá, na tom nevidím nic zlého a od rodičů vím, že jiným způsobem jsem se já na nočník chodit nenaučila
Je vidět, že děti nemáš, takže asi nemá moc smysl to tu řešit. Protože se jedná o nepřenositelnou skutečnost. Pokud si myslíš, že je správné někoho bít, protože TY chceš, aby chodil na nočník (= zvládnul vnímat a ovládat svou potřebu vyměšování). ![]()
@brko píše:
To rozhodne ne. Predstav si, ze se s partnerem o necem dohadujete, ty to neustojis, rozplaces se a partner ti vysoli tecku. Pokud das diteti na zadek a jestd ho nechas vyrvat, tak jediny, ceho docilis, bude krivda, kterou bude dite citit.
to je tak pěkně vystiženo ![]()
@Elena1111 píše:
Máš pravdu, akorát si vzpomínám na své dětství a v podstatě do věku 6-7 let to naši neřešili jinak než výchovnou a jak jsme panečku byli s bratrem vychovanípřitom nám oběma dávali i hodně lásky…když jsme zlobili, tak jsem dostali a když jsme byli hodní, tak nás milovali a do dnes máme ty nejlepší vztahy jaké by mohly být, takže já na výchovné nevidím zas nic tak špatného
Dite jde vychovat i bez biti a vychovnych. Ja jsem i pro to, aby u nas byly fyz. tresty zakazany.
@Svistice píše:
Je vidět, že děti nemáš, takže asi nemá moc smysl to tu řešit. Protože se jedná o nepřenositelnou skutečnost. Pokud si myslíš, že je správné někoho bít, protože TY chceš, aby chodil na nočník (= zvládnul vnímat a ovládat svou potřebu vyměšování).
Ted už chápu, proč jsou dnešní děti tak strašně rozmazlený
@Anturie píše:
@baccata Jj, každé dítě se vzteká více méně ze stejného důvodu.
Proč jako mimi řval? Máš vysvětlení? Ty jsi u toho bylaCíleně vzteky lehal - a proč? Co je cílené u mimíska? Víš? Já teda ne.Jejda, roční dítě, nejkrásnější věk, mazlivé, roztomilé, ale osobnost se projevuje.
Vzteká se, že něco neví a nezná a ječí. Občas ho ale musíš vzít do náruče, více ho k sobě přitisknout a tichým hlasem uklidnit, třeba jen na 1 minutku, aby cítil, že ho někdo má rád a pak ho pusť, ať se třeba po…, ať se hodí o zem…Víš, ono, ty musíš být ta, která, vše utne. Hlavně neječ, nezakazuj…, buď nad věcí, jsi to právě ty matka, která dokáže dítě koordinovat.
Vím, je to hodně napnuté, ale občas ignorovat vlastní dítě je v jeho prospěch.
Ve chvíli, kdy se čistě jen vzteka na něj nereagují, bud na jen jen naprosto neutrálně hledím nebo dal pokračují v činnosti či odejdu do jiné místnosti. Problém je, ze se to naprosto míjí účinkem. Své dítě mazlim, byt moc mazlici úplně neni. Dokonce me párkrát odstrčil, když jsem mu chtěla dat pusinku. Jeho ale vzteka úplně vsechno, když mu něco nejde, když odejdu z místnosti (což je asi nejhorší, musím byt téměř porad u něho) kdyz mu zákazu něco delat (byt se snažím aby na všechny činnosti neslyšel ne a nesmí s, tak prostě do krbu či na okno nesmí lézt a na tom si trvam). Proč brecel jako mimi bylo podle všech proto, ze mel koliky a nic na to nefungovalo. Vyzkouseli jsme snad úplně vše včetně homeo. Extrémní byly az do pul roka a pak taky ale už ne tak intenzivní. V důsledku toho mi od prvního měsíce spal pres den i noc dohromady max. 10 hodin a to byl další důvod breku. Proč vzteky lehal jako malej? Už si presne všechno nepamatují ale třeba proto ze jsem ho položila někam kde nechtěl byt? Nechtěl byt v kočárku ale nechtěl ani v polosedu koukat, nechtěl lezet,… Bylo to hodně moc těžký období a já jsem to odnesla zdravim, ale to je zase jiný přibeh. Mazlim ho, hladin během dne, aby podvědomě cítil, ze tam jsme pro něj…ale ta jeho povaha je obcas sila…ale je fakt, ze čím je starší jsou dny klidnější. Co mu třeba vadí…pokadi se, zvednu ho, ze ho prebalim a v tu chvili řev a kopání nozickama ze ho pokladam na prebalovak. Pak je často klid, protože mu tovdelam zábavné, nebo mu podavam různé krémy na zkoumání, pak nastává další ryk protoze ho pokládám zpět na zem. Nebo neustále ukazuje na kliku a jeci protože s ni chce cloumat ale nedosahne. Tady je dilema, nechat ho byt a vyrvat nebo ho zvednout a nechat at si to vyzkouší, problém je ten, ze ho to bavi Desné dlouho. I po dvaceti minutách stále dokola clouma klikou a ve chvili kdy už ho chci položit nastane opět obligátní jekot a válečka na zemi. Jestli mi poradis co s tim, jak na malého reagovat budu moc rada.
Příspěvek upraven 04.03.16 v 22:50
@Elena1111 píše:
Máš pravdu, akorát si vzpomínám na své dětství a v podstatě do věku 6-7 let to naši neřešili jinak než výchovnou a jak jsme panečku byli s bratrem vychovanípřitom nám oběma dávali i hodně lásky…když jsme zlobili, tak jsem dostali a když jsme byli hodní, tak nás milovali a do dnes máme ty nejlepší vztahy jaké by mohly být, takže já na výchovné nevidím zas nic tak špatného
Jedna vec me zaujala: KDYZ JSME BYLI HODNI, TAK NAS MILOVALI. Ja to asi spatne pochopila, nicmene ja sve deti miluju, i kdyz se zrovna chovaji jak pekelni prisluhovaci ![]()
@Elena1111 píše:
Ted už chápu, proč jsou dnešní děti tak strašně rozmazlený
Rozved svou tezi
@Elena1111 píše:
Miminko určitě nea mlátit taky ne, to nikdy, ale dát se tam na zadek, když se to jinak nedá, na tom nevidím nic zlého a od rodičů vím, že jiným způsobem jsem se já na nočník chodit nenaučila
Můžeš definovat situaci „když se to jinak nedá“?
@baccata ad pripad klika: tak at mu tatinek vyrobi jeho vlastni cloumaci kliku: kus papundelku, do toho navrtat kliku a mladej at si lomcuje na zemi do zmagoreni. ![]()
Mám doma skoro čtyřletou vzteklinu, vzteká se od necelého roka, tříská sebou o zem, nějakou dobu si byl schopný rozbít hlavu o chodník, jak se vztekal (párkrát se mu to povedlo) nebo běhal do silnice pod auta, řve doma nebo venku, to je jedno, musela bych o něj přerazit smeták a stejně by to nepomohlo. Snaží se nás s manželem plácat, mlátit.
Střídá se mu celkem dobré období (vzteklý třeba jen pětkrát za den na pár minut) a horší, kdy má třeba tři hodinové záchvaty vzteku plus několik malých a prakticky všechno je špatně.