Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi vám moc neporadím, ale aspon budete vědět, že v tom nejste sama. Máme téměř roční holčičku a ta také vyžaduje neustálou pozornost, takže jsem celý den s ní a věnuju se jí, což znamená, že všechno ostatní jde stranou. Večerní spaní je taky boj. Malou dám do postýlky kde se začne stavět a dělat blbosti, spinkat ne a ne. Pokud nemůže sama zabrat beru ji do náruče a uspím, plakat bych ji nenechala. I když je to někdy vysilující, jednou z toho vyroste a naučí se usínat sama.
@daja87 a takový je furt? nebo jen třeba poslední měsíc? malý se nevztekal spíš tak mrčel a strašně mě to zlobilo ale teď má 20m a je to vzteklina hrozná, s tím spinkáním nevím jak ho dáváš přes den spát a v kolik vstává některé děti jsou hodně na maminku upnuté vidím to u švagrovky to je furt eeeee eeeee ![]()
No právě že takovej je už asi 7 měsíců:-)asi z něho zešedivim. Už sem měla i stav takovej. Že jsem se zavřela na záchodě a tam jsem byla zavřená asi 30 min. abych se uklidnila:-D
Můj 10m syn se začal v poslední době dost vztekat v momentě, kdy mu chci vzít z ruky např. ovladač telefon apod.. Samozřejmě chápu že nejlepší by bylo kdyby se mu to do ruky ani nedostalo, ale nekdy to prostě nejde uhlídat. Vzteká se taky když ho vezmu do náruče a on chce být na zemi apod, no těch situací je samozřejmě víc.. Jde mi spíš o to, JAK se vzteká. Začne lomcovat celým tělem, žádný velký vřískot, spíš jen takové mlácení tělem a ZAKOUSNE se do první věci která mu přijde pod ruku, někdy do země, někdy do nohy stolu, rohu ledničky, do mě… Je to normální? Nevzteká se tak, že by začal vřeštět nebo ječet. Občas to docela nahání hrůzu.. Já to ignoruju, koukám se jinam, popř. podstrčím něco zajímavého pod nos jestli se chytí, a on většinou během pár vteřin přestane..
Holky, má tu někdo zkušenosti se vztékáním 10 měsíčního prcka ve chvili kdy ho unaveného ukládáte do postýlky??Dáda si mne očka a zívá. Tak ho vykoupeme, nakrmíme, ale když ho dáváme do postýlky tak se začne vztekat a brečet jak kdybychom ho vraždili
A DOKÁŽE BREČET STRAŠNĚ DLOUHO. A když ho teda vytáhneme z postýlky, stím že asi nebude tak unavenej.Tak se vzteká nechce bejt na ruce, na zemi, ani si hrát. A opět si mne oči a zívá. Upozornuji, že hodáváme spinkat kolem té 19 hod.aby měl nějaký réžim. Před den spí jen po obědě a skoro celí den je hodně aktivní. Ale je to prd platný, At se ho snažíme utahat sebe víc. Nikdy se nám ho nedaří dát do postýlky aby hned usnul ![]()
@daja87Já ho dávám do postýlky odcházím a muj se vždycky do 15 minut vyvzteká
@annaei píše: @daja87Já ho dávám do postýlky odcházím a muj se vždycky do 15 minut vyvzteká
@daja87 TO dřív řval taky, ale ted už to umí další věc, co jsem získala ze zkušenosti PA, že je důležitý, když ho dávaš večer spát, aby nebyl moc unavený. Tak že když jsem ho začla dávat spát víc přes den líp usne večer. Je to sice nepochipitelné, ale u nás to fungovala. Když jsem ho to učila nechala jsem ho pul hodiny ječet pak jsem to nedala a vzala jsem si ho a nechala ho si dělat, co chce ( většinou jsem se mu musela plně věnovat) a když začal být protivný znova na pul hodiny a takhle to bylo třeba 3 krát
@annaei píše:
@daja87 TO dřív řval taky, ale ted už to umí další věc, co jsem získala ze zkušenosti PA, že je důležitý, když ho dávaš večer spát, aby nebyl moc unavený. Tak že když jsem ho začla dávat spát víc přes den líp usne večer. Je to sice nepochipitelné, ale u nás to fungovala. Když jsem ho to učila nechala jsem ho pul hodiny ječet pak jsem to nedala a vzala jsem si ho a nechala ho si dělat, co chce ( většinou jsem se mu musela plně věnovat) a když začal být protivný znova na pul hodiny a takhle to bylo třeba 3 krát
No vidíš to, to by mě nenapadlo.Ale děkuju za radu, určitě to hned zítra vyzkoušíme
Jinak u nás je to s tím spaním docela síla i přes den. Jelikož bydlíme v bytě ve 3 patře bez výtahu. Tak jsem dávala spát Dádu do kočárku na balkon(ještě když jsem bydlela u rodičů. Tak spal taky venku přes den a usínal tam krásně. Hned jak se tam položil tak byl tuhej jako špalek)ted, tam neusne ani náhodou. Tak jsem dalakočárek dovnitř a houpu ho doma v ložnici
jinak neusne a taky se to neobejde bez řvaní, ale neni to tak hrozný jako večer(díky bohu za ty dary)Tak já nevim, asi ta změna prostředí???Už sme tu 14 dní a zatim se nic nezlepšilo-co se týče spaní
@daja87 Neboj než se muj naučil spát v noci bez prsa v puse já už si myslela, že skončim na psychiatrii. Se spanim bojujem do ted dneska to sabotoval a vůbec nespal. Neřešim moc hodiny, kdy a jak chodí spát, ale snažim se, aby spal ty 2 hodiny přes den a večer jde spát, když je protivný dostane flašku a pak do postýlky to řve jako kdybych ho mučila
@annaei píše:
@daja87 Neboj než se muj naučil spát v noci bez prsa v puse já už si myslela, že skončim na psychiatrii. Se spanim bojujem do ted dneska to sabotoval a vůbec nespal. Neřešim moc hodiny, kdy a jak chodí spát, ale snažim se, aby spal ty 2 hodiny přes den a večer jde spát, když je protivný dostane flašku a pak do postýlky to řve jako kdybych ho mučila
2 hodky přes den? Malej spí někdy po obědě i hodinu a něco a pak třeba zase kolem té 17 hod. třeba zase hodku a už kolem 19 hod.si žmoulá oči. Neni třeba zase moc přespalej? A ráno vstává ve 4 ráno
Tak že je to fakt síla a občas koukám z balkonu, že bych si skočila ![]()
A stává se i že se vzbudí ve 2 ráno a chce si hrát, pak ve 3 ráno usne a ve 4 je zase vzhůru. Taky začne brečet když nás vidí v ložnici jak se ukládáme do postele.To si pak oba zakryjeme hlavu peřinou a ani nedejcháme a modlíme se aby zase usnul…Div že sme se ještě neudusili ![]()
Asi se zblázním!!!
Ahoj holky. Mám doma 9 měsíčníhu syna Davídka. Potřebuje moji permanentní pozornost. Už nevim co sním. Někdo tu psal že až bude dítě sedět, otáčet se, lézt a stát samo zabaví se sám. Ale není to pravda, aspon tedy ne u mého syna. Dáda už leze, sedí a stojí. Ale přijde mi, že je to snad ještě horší. Pokud ho dám do ohrádky a zmizim z pokoje tak se rozeřve tak, až mi praskají bubínky v uších. Když ho vemu do ruky utichne. Žádné hračky ho nebaví dlouho. Poslední hračka(želvička, která hraje a jezdí)ho bavila půl hodiny a konec.Aby byl u nás klid a on se 24 hod. nevztekal musí u něj člověk pořád být. Jenže to nejde.Asi se Vám to bude znát nepochopitelný ale pokud Dáda řve, nechám to bejt a neřeším to. Třeba před usnutím(dávám ho spát kolem 19 hod.)dokáže řvát i hodinu a půl v kuse. Stím teda, že kněmu chodím a pokládám ho na záda, jelikož se mi pokaždý v postýlce postavý a ručkuje po celé její části a přitom řve. Já už jsem fakt zralá do blázince…Fakt nevím co sním…Zkoušela jsem snad už všechno. např. fakt ho unavit přes den aby opravdu v těch 19 hod. usnul jako dudek. Úplně k ničemu je na něm vidět jak hrozně je unavenej, ale stejně najde sílu na to, aby řval takovou dobu.Nebo jsem ho zkoušela dát spát naposledy kolem 16:30 hod.on spí stejně jen asi půl hodinky a od těch 17 hod.si snim hraju v 18:30 ho jdu vykoupat, pak nakrmit a pak už se jen modlim aby dneska zabral…
Taky jsem ho nechávala často lézt po bytě. myslela jsem si že se tím víc unavý…ani prd. takže já, já už fakt nevim