Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jůůůů, 8 zubů??? No to je krása…my už máme skoro 11 měsíců, ale zuby pořád jenom dva
Tak možná to u nás budou taky zoubky…ale nevšimla jsem si taky, že by měl nějaké nateklé dásničky, nebo něco podobného, jen mi přijde, že je čím dál tím protivnější. Pořád by chtěl být jen u mě a nejlépe se nechat chovat. Půlku noci prospí na mojí hlavě a přes den jen fňuká ![]()
Držím palečky, snad se to u vás teď už zlepší ![]()
@Gabi85 tak to budou asi zoubky
No, každý dítě je jiný ale pokud budete mít humbuk kvůli zoubkům. takovej jako my.tak přeju pevné nervy
![]()
Ahoj potřebuju poradit, můj 10ti měsíční syn se vzteká
neustále dělá věci které nesmí (například vyhrabuje hlínu z květináče, bere mi brýle, tahá za vlasy, nesnese jakékoliv omezení - postýlku, zavřené dveře v bytě, nenávidí přebalování, oblíkání, vyndání z vany, atd.) jakmile mu řeknu „Matýsku, to nesmíš“ tak začne ječet a křápne sebou o zem! Samozřejmě pak ječí ještě víc, protože ho to bolí, pak ho vezmu na ruce a snažím se ho utěšit. Mám docela hrůzu z toho jak to bude vypadat v následujících letech, když začal už takhle brzo ![]()
@štěpánka11 píše:
Ahoj potřebuju poradit, můj 10ti měsíční syn se vztekáneustále dělá věci které nesmí (například vyhrabuje hlínu z květináče, bere mi brýle, tahá za vlasy, nesnese jakékoliv omezení - postýlku, zavřené dveře v bytě, nenávidí přebalování, oblíkání, vyndání z vany, atd.) jakmile mu řeknu „Matýsku, to nesmíš“ tak začne ječet a křápne sebou o zem! Samozřejmě pak ječí ještě víc, protože ho to bolí, pak ho vezmu na ruce a snažím se ho utěšit. Mám docela hrůzu z toho jak to bude vypadat v následujících letech, když začal už takhle brzo
U nás je to v roce podobné, jen trochu mírnější. Myslím, že je to normální. S dcerou pomáhá, když rychle odvedu pozornost jinam. Když něco zakážu (sahat na počítač, vyhrabávat košík, atd.), tak jsem důsledná a ona už mrška ví, že nesmí. Vždycky se na mě šibalsky koukne a hurá za košíkem ![]()
Normálně se vzteká, je to něco s čím nic moc neuděláš. Je to fáze vývoje. Chce to pevné nervy. Já nechávám křičet pokud vidím že se jenom vzteká
a převedu pozornost jinam.
@štěpánka11 píše:
Ahoj potřebuju poradit, můj 10ti měsíční syn se vztekáneustále dělá věci které nesmí (například vyhrabuje hlínu z květináče, bere mi brýle, tahá za vlasy, nesnese jakékoliv omezení - postýlku, zavřené dveře v bytě, nenávidí přebalování, oblíkání, vyndání z vany, atd.) jakmile mu řeknu „Matýsku, to nesmíš“ tak začne ječet a křápne sebou o zem! Samozřejmě pak ječí ještě víc, protože ho to bolí, pak ho vezmu na ruce a snažím se ho utěšit. Mám docela hrůzu z toho jak to bude vypadat v následujících letech, když začal už takhle brzo
Normálka
![]()
Mám doma to samé, taky 10m.,ví moc dobře co nesmí(jenom nebezpečné věci+plus třeba sahat na mobil-už mi jeden zničil
) a když na něj koukám nahodí takový hrozně vtipný výraz, pusu vyšpulí, obočí nadzvedne a po-ma-lu rukou sahá na mobil…Přitom udržuje oční kontakt a snaží se, abych povolila
Je u toho sladkej, ale nepovolím, řeknu, že tohle nesmí a on sebou okamžitě třískne na zem do sedu a začne se vztekat
Neprožívám to tolik, stačí převést pozornost, začít dělat to, co má rád a za(na
) chvilku zapomene.
Ahoj, taky to známe. uplně se červená vzteky a do toho řve. Poslední dobou i u jídla, když jí něco zakážu tak ne, ale když jí to vezmu. O zem se tedy neháže. Byla jsem z toho překvapená, protože u kluka jsem to nepoznala, nebo si to už nepamatuju. ![]()
Ahoj, u nás je to jako přes kopírák. Malý má 10m a už skoro 3 týdny je šílený vztekloun. Zprvu jsme to přičítali zoubkům (zatím žádný nemá), ale asi se fakt jen vzteká. Nejšílenější je přebalování, to nesnese, většinou uspávání a zákazy (leze na topení, na schody atd.). Ohrádka, i když má 2×2 metry, je taky nepřírtel. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem ho měla v kuchyni, hrál si na zemi s mističkama a najednou řev, jako kdyby mu trhali nohu. Kouknu na něj, co to dělá a ten lump se tomu začal děsně smát
I když bych tomu nevěřila, děti v tomhle věku jsou asi natolik chytré aby chápaly, že řevem si opravdu lze vynutit, co chtějí. ![]()
Tak naše malá se taky nechce moc přebalovat - přebalovala jsem na posteli, a vrátila jsem se na přebalovák, máme takový úzký s vysokými postranicemi a tam se nemá kam převrátit, a taky hračky zabírají. ![]()
Ahoj. Ozivuji diskuzi, protoze uz nevim..jsem z toho naseho prdoly uz uplne hotova.
Je mu 11 mesicu a poslednich par dni se vzteka. Vzteka se uplne u vseho, proste at udelam cokoliv, je to spatne, jemu se to nelibi a vzteka se! (U oblekani, svlekani, prebalovani, kdyz ho davam do stolicky, u jidla, u piti, kdyz se ho snatim rozveselit-treba polechtat nebo pomazlit nebo proste kdyz se snazim delat neco cemu se jeste nedavno smal…) mam uz vazne dost. Nevim co se mu stalo a jestli je to normalni
opravdu to zacalo pred par dny. U jidla to je uplnej horor a ja se uz predem desim toho az pujdem zase papat. Driv jedl celkem ok, sice jsem musela delat ruzne opicky, cist pohadky nebo pouštět pisnicky apod., ale vzdycky se zvladl hezky napapat i kdyz to bylo jak u blaznu
ale ted proste zkoušim uplne vsechno ale on nechce, vzteka se, jeci… dnes jsem ho na obed krmila na dvakrat a to se mi do nej podařilo pokazde dostat jen par lzicek. Samozrejme u toho bylo spousta premlouvani a rev.. tak nevim.. a vadi mu i kolikrat kdyz ho vezmu do rukou nebo za mnou treba jen tak prijde a koukne na me a zacne jecet. Nevim co chce. Vsechno co udelam mu vadi
u vseho se vzteka
zazil jste to nekdo taky? Myslite ze je to normalni vyvoj a ze to prejde? Prijde mi ze 11 mesicu je jeste docela malo na to aby tohle delal. Nebo je to normalni?? ![]()
@veronika6913 Může to být normální vývoj, nebo ho třeba zrovna něco trápí (zuby, něco na něj leze)…
@veronika6913 myslím, že je to normální. Taky jsme měli. A nakonec jsem přišla na to, že to byly zuby.
No on prave vypada vcelku v pohodě az na to vztekani ze cokoliv udelam mu vadi a zacne se vztekat.. hraje si apod..ty zoubky me taky napadli no ale uz ma venku sest zoubku a nikdy pri tom prorezavani zadne problemy nebyly..
tak se budu modlit ze ho tyhle jeho naladicky brzo prejdou
Mám 13 měs. človíčka a taky to dělá, když se mu něco nelíbí nebo si něco umane a chce to, tak mrčí a vzteká se, dělá to i když ví, že mu to nepomůže a stejně si nic nevymrčí.
Oni to zkouší.
U nás se to stává např. vyhazuje mi misky plastové ze skříňky, jdu vezmu mu to, říkám neber misky, tytyty nesmíš je brát a on se na truc začne vztekat, když vidí, že mi to nic nedělá, nereaguju tak přestane.
Odleze jinam šmejdit, samo vždycky si najde něco co nesmí brát
a tak je to furt dokola. A už to zkouší i na sestry (2,5r. a 5,5r.) že když mají nějakou hračku, on si umane, že ji okamžitě musí mít, tak se začne vztekat a mrčet.
Většinou mu stačí říct důrazněji přestaň nebo uklidni se, má nastavené mantinely, přes které se prostě nejde, když řeknu ne tak prostě ne a může si klidně mrčet ![]()
Znám velmi dobře. Opravdu se stačilo jen podívat a bylo to. U nás ještě se bonusově přidružilo mlácení, štípání, kousání, horor nad horor. Ona je dcera ale celkově nervák a zhoršení bylo vždy před tím, než se začaly prořezávat zuby. Vztekala třeba i 3m před zubem.
Mě pomohlo to prostě pustit. Nechceš jíst? Nejez. Nemáš chuť na pití, zkusíme jiné čaje, ale když nepomohlo, tak nic. Jak jsem to přestala hrotit, začalo se to zas zlepšovat, ale byla jsem z toho taky pološílená. Pak jsem si vzpomenula, jak jsem jako děcko skoro nejedla a moje máma mi dělala kvůli tomu peklo a jak sjem měla trauma z každého jídla a pak jsem prostě přestala tak tlačit na pilu. A když bude hubenější, tak co? Mě až do 17 let furt někam chtěli honit s podváhou a teď jsem oplácaná jak blázen.
Vzteky jsou šílený. Fakt chápu. Já mám 17m a zrovna se to taky zhoršilo a vzteká se markantně. Budou lepší a horší období. Ty lepší využij k oddechu a čerpání sil na ty další.
Držím pěsti