Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Není rozmazlená, to je blbost. Není hypotonická? Byla jsi s ní u nějaké fyzioterapeutky?
@sladke-mameni píše:
Není rozmazlená, to je blbost. Není hypotonická? Byla jsi s ní u nějaké fyzioterapeutky?
Byla. Chodim k ni kvuli spatnemu drzeni hlavicky a otaceni. Pry je mala lina
@Izumi Miyako Asi bych zašla ještě za jiným fyzioterapeutem a nechala si napsat žádanku na neurologii, každopádně. Mohla by být hypotonická, nebo četla jsi něco o kiss syndromu?
Jinak pokud je to povaha tak s tím nic nenaděláš. Taky nemám klidné pohodové spavé dítě a někdy jsem měla pocit že vyskočím z kůže.. teď už jen občas ![]()
Ještě mě napadá: nepomohlo by dávat ji spát o něco dřív? Není třeba už přetažená, když začne být večer echt protivná (a předtím je v pohodě)?
@elibro Ona se vzbudí. Dáš ji spát v šest vzbudí se. V osm taky. Jakmile spí před půlnocí, tak se budí. Nejkritičtější je od půlnoci do jedné hodiny.
@Izumi Miyako a když se vzbudí, dá se zase nějak rozumně uspat? Tohle buzení mi menší (3m) dělá taky, mezi cca 8 a 11h je to na několikrát, zatím má ty pauzy klidně fakt dlouhé, i na hodinu - a starší to jako mimino taky dělal. Dneska (2,5r) mu z toho zbylo jedno probuzení mezi půlnocí a jednou, to se chce obvykle napít…
@elibro Jak kdy. Včera vydržela do jedenácti si hrát, a pak poklidně usnout. Ale spíše kňourá. A když ji uspávám, tak brečí, prohýbá se, rve mi vlasy atd.. Nejhorší je, že to malá má na střídačku a já nevím, co zabralo. Od malička má problém si vytvořit rituál. ![]()
Ono by tak nevadilo, že se budí, ale že přitom řve. Začne si ve spánku mnout oči…
U nás to samé. Skoro 9 měsíční dcera neumí spát, od narození. Neumí usnout, přes den většinou jenom řve, je nespokojená, sama na zemi nebude za žádnou cenu. Teď jsou dny, kdy dopoledne už to jde, aspoň na chvíli se zabaví. Odpoledne je to pak už krize, protože spí třeba jen 20-30 minut a od 4-5 je protivná a prořve se až do 7 ke koupání. Po koupání uspáváme na míči, to usne většinou rychle a pak se budí ještě tak 2-3× než pořádně zabere, obvykle mezi 20:30-21. V noci taky nic moc, sama prostě neusne, budí se tak 5-6×. Mám k tomu ještě starší dítě, takže je to hodně náročný. Je pro mě nemožné přes den uvařit nebo nějak víc uklízet, to musíme až ve dvou. Jeden něco dělá, druhý chová mladší. A ne, opravdu jsem připravená na tohle nebyla. Starší dítě je zlaté, hodné, za odměnu.
Ahoj holky, tak hlasim, že u nás je to naprosto to samý. A musím říct, že jsem ráda, že v tom nejsem sama. V okolí totiž sama usměvavá spací miminka a z naší dračice je každý, řekněme, v rozpacích. Od narození, od prvního dne, kdy mi ji přinesli na jipku, rve. První 3 měsíce jsem celé dny (s bolavou jizvou) strávila rychlou jízdou s kočárkem, jinak rev, rev a rev. Do 4 měsícu naštěstí spala v noci se 2 - 3 buzeními. Od 4. měsíce se to zhoršuje, teď se budime po 1,5-2h. Vyžaduje k uklidnění pouze prso, což u mě vedlo k opakovaným zánětům bradavek. Když prso nedám a uklidňují chováním, zpivanim a cajickem, rev je takový, že jednou prisli sousedi, zda nemají volat sanitku… Přes den spí pouze v jedoucím kočáře, na což se přiznám, že po 8 měsících a v průměru 8 km denně nachozených, už nemam. Doma se urve k 10 minutám spánku odpoledne. Jinak je moc šikovná, bystrá a evidentně chytrá. Moje teorie je, že ji vše tak moc zajímá, že zapomíná na odpočinek. A v noci to mozek nezvládá zpracovat. Dle MUDr. to tak některá mimi „prostě mají“ a je třeba vydržet. Ja si planuju vydupat neurologa, protože mi to normální nepřijde. S mužem jsme se shodli, že jsme 2 trosky… A jde hlavně o malou, která je permanentně ukňourana, protivná a přetažena. Opravdu už nevim, co s tím. Přeju všem spolutrpitelkam pevné nervy, hodně sil a nějakou tu hodinu spánku ![]()
@PetitePraguoise zdravím, tak co Vaše dcerka, je lepší po tom roce a něco? Mam doma 14mes urvance a nespavce a ma to tak od narozeni, uz to nekdy nedavam, tak me zajíma, zda se blýská na lepší casy… Taky v noci budi az 4×, usina později, pres den spi uz max hodku, strásne naladova, ubrecena.. Nekdy mam pocit ze uz nemuzu..
![]()
Ahoj Joelino, ráda bych tě uklidnila, ale bohužel máme se spaním pořád problémy. Po roce měla asi 3 měsíce, kdy se budila jen 1×, pak párkrát spala celou noc. Už jsme slavili, když se buzení vratilo zpět.
Cca kolem 2. roku jsem si ji nastěhovala do postele, budí se i tak, ale nemusím k ní vstávat, takže se vyspime lépe. Byly jsme na neurologii - vše v pořádku. Máme vydržet - nespavost je běžným problémem chytrých děti, pry. Zlepšení vidím, co se týče vztekani a knourani. Už se s ní dobře domluvím, tak je to lepší. Chápu tvoje pocity - já sama jsem tím dost psychicky poznamenana. Pomáhá mi si říkat, že holt má takovou povahu. Hlavně že je zdravá. Moc držím palce ![]()
@PetitePraguoise tak děkuji za neuklidnění, ale pro Vás dobré 3měsice na načerpaní energie. U nás jako když nespi pres den, max hodinu, ok to bych nějak zvladla, ale že se stale budi v noci, uspavani cim dal horsi a delsi a jeste do toho ty nalady…nic doma nestiham, nemam ani chvilicku pro relax…opravdu je to už někdy náročné, komu dětičky spinkají aspon 2hod, nekdo ma ten luxus ze i v 18mes spi 3hod pres den, nase cacorka to delsi dobu tahne i 6-7h v kuse nez jde od rana spat na tu hodinku a ta uřvanost, nekdy mam pocit, že si to jdu už hodit
Spinká s nami teda uz od narozeni, jelikoz se budi a kojim stale, tak je to pro nas nejlepsi. Ale to sané si rikam i já, nejhlavnejsi he ZDRAVÍČKO!!!