Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, za chvíli i a y možná ani nebudeme muset řešit, protože jsem slyšela v rádiu, že do cca tří let by asi mělo zbýt jen jedno z nich. No, nevím, to už bych radši nad každým spekulovala.
@ClaudiaCardinale Blbost. Íčka jsou v češtině dost potřeba - nedokážu si představit, jestli by chtěli nechat i, nebo y, ani v jednom případě by se pak nedalo prakticky nic číst. A výslovnost se kvůli tomu asi měnit nebude.
@Camael Já s češtinou mám problém pořád
Resp. vím, jak se co píše, ale někdy to nedokážu zdůvodnit
Ve škole mi to stačilo, tak mě nikdo nikdy nedonutil se naučit ty poučky ![]()
@ClaudiaCardinale
Ale prd, to bylo k tomu článku, že se bude zjednodušovat pravopis, ale týkalo se to takových věcí, jako když se povolilo třeba kurs/kurz. O i/y tam taky psali, ale s tím, že to nejde už kvůli významu (bít/být, mít/mýt). Mimochodem, mám pocit, že se bude furt ustupovat, až se nebude muset učit nikdo nic, lidi budou blbý stádo, což je pro ty nahoře ideální.
@Ve-ru
Tak je fakt, že nikdo neumí nic dokonale, takže pokud vyloženě nepíše ozvy se my s výkendem, neviděla bych to jako tragédi.
Myslím tím to, že jsou chyby a „chyby“. Co mi ale vadí, když chybuje někdo, kdo má na starosti věci, co jsou na očích (třeba cedule s názvy ulic, novináři..), to je děs.
@Camael Tak teď jsi mi připoměla, jak jsem se jakožto ještě náctiletá rozešla s klukem, protože mi napsal „myluju tě“
Nevím, ale nikdy jsem toto nedokázala překousnout
A jsem za to ráda, jinak bych dneska měla vedle sebe bůhví koho ![]()
A k těm cedulím…
Přítel v práci dostal nové služební auto a minulý týden ho nechával jeho zaměstnavatel polepit reklamou. No a místo „notebooky“ mu tam nalepili „noteboky“
A všiml si toho včera až prítel, když nastoupil po dovolené ![]()
@Ve-ru
A ještě lepší jsou noubuky, jak se to píše tady na emiminu.
Tak to jsi měla kliku, za mého ex ještě nebyly mobily a já mu říkala, že jen díky tomu proběhla svatba. Dopisů napsal málo a já si říkala, že se třeba jen spletl.. Ne, nespletl.
Nesoudím lidi podle sem tam chyb, ale něco je fakt strašný, třeba jako myluju tě. ![]()
@Camael Jojo, některé zkomoleniny jsou opravdu rozkošné
Mě známá dojala, když jsem k ní šla na kafe a psala mi předtím smsku, jestli bych jí po cestě mohla někde koupit „revajtky“
Tak jsem jí volala, že co to chce, tak mi bylo sděleno, že jsem nevzdělaná, že to jsou přeci cigára Red & White
Takže asi tak
Ale jinak je teda normální, akorát psaný projev jí moc nejde ![]()
@Ve-ru
Tak se přiznám, že u slova revajtky jsem se poctivě zastavila a chvíli koumala, co to tak může být. Taky bych byla na konci sil.
A asi bych se dost rozesmála při poznámce, že jsem nevzdělaná. ![]()
@Camael
Normálně taky kouřím, takže vím, že takové cigarety existují, ale nenapadlo by mě, že to někoho napadne napsat takto
Jo a ještě jsem si vzpoměla na přítele mámu, jak se v Kauflandu dožadovala Cabernetu v akci, zaboha jí nemohli vysvětlit, že nic takového v akci nemají. Tak tam vítězoslavně nakráčela s letákem a ono šlo o Camembert
![]()
@Pherenike Jojo a ještě HOLD
A taky je legrácka, když si někdo zatrhává anonym, vidí, že se to píše s Y, ale příspěvek zakončí slovy: " Chodí sem známí, tak radši anonImně."
![]()
@Ve-ru taky je dobrý, když někdo píše teďkom
nebo teďkon vlastně nevim jestli píšou teďkom nebo teďkon ![]()
@parketka Nebo „teť“ (i „tět“) - to vídám jen na emiminu, docela pravidelně.
@Ve-ru taky mívám hrozný záseky nad věcma, který znám a pak nechápu co jsem to vlastně řešila, že je to přeci uplně jasný