Za Karlovo mostem - jak je to správně česky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2642
9.2.15 13:15
@JLP píše:
To je kolem Brna - na to si zatím taky zvykám :D

Musíš to víc lokat, bude se ti rychlejc zvykat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
9.2.15 13:15

@Pinac Nemudruj :mrgreen:

Já chodím do doktora, do zubařa, do masařa (řezník), do obchoda atd :mrgreen: :mrgreen: :pankac:

Děcku obleču štrample, sama nazuju cukle, rožnu na chodbě a valime do doktora :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
9.2.15 13:16
@Luisiana píše:

Já chodím do doktora, do zubařa, do masařa (řezník), do obchoda atd :mrgreen: :mrgreen: :pankac:

Děcku obleču štrample, sama nazuju cukle, rožnu na chodbě a valime do doktora :mavam:

zpomal, bo některé budou muset aj do očařa :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139

Ovo mi vadí, ale víc mi trhají uši výrazy co používala tchýně např. dopadnout, depnout…chlap mluví naštěstí normálně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Keish-Keish

:D já jsem teda ze SM a připadá mi že mluvím hodně spisovně oproti čechům :nevim: do doktora bych nikdy neřekla :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
8558
9.2.15 13:17
@Pinac píše:
@mujdend Tohle je běžný výraz kolem Plzně. Jsem z Klatov a nikdo by se tam nad tím nepozastavil. @hanzy Tutejty je fakt blbost :) tyhle jsou proste tuty, tenhle tuten

Je to jak když moravici chodí pres silnic, k obědu maji okurek a chodbu vytírají hadrou :)
Alespoň tak člověk krasne pozná kdo od kud je :)

Příspěvek upraven 09.02.15 v 13:05

Hele on to fakt tenkrat rekl takhle :mrgreen: myslel tyhlety(jako konkretni, na ktere ukazoval). Jako cesky mozna jeste „tady tyto“ bych to prelozila. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139
9.2.15 13:17
@neumisa píše:
zpomal, boněkteré budou muset aj do očařa :lol:

jo to je též hrozné :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
9.2.15 13:18
@lukresia píše:
jo to je též hrozné :lol:

ale jasné, stručné a úderné :pankac: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
9.2.15 13:20
@Keish-Keish píše: :D já jsem teda ze SM a připadá mi že mluvím hodně spisovně oproti čechům :nevim: do doktora bych nikdy neřekla :mrgreen:

potvrzuji, můj středočeský šéf má s mou mluvou problém, protože jsem prý příliš spisovná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015

Mě někdy vadí, když někdo používá bo jako nebo, bo je protože a hotovo. Pak se mi to děsně plete :) A nemám ráda strojit se. To mi trhá uši. Strojí se vánoční stromek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2611

Já jsem z Plzně a tutejdy jsem nikdy neslyšela. Ale obecně se o nás říká, že jsme „tutácí“. Chci tuto, tuta, tuten… A za Karlovo mostem mi přijde uplně normální :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
9.2.15 13:21

Pro mě úplně normální, běžně používaný výrazy :mrgreen: původně od domažlic, teď plzeňačka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
9.2.15 13:21

@neumisa Taky si myslím, že SM nářečí je hodně spisovné, není tam žádné ej, ou a podobné. Ale zase některé ty výrazy fakt stojí za to. :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
9.2.15 13:22

@Pinac ja jsem z Moravy, ale nevim co je spatneho na vete ‚k obedu mam okurek‘ a na hadre na zem? to je nareci? me to nikdy neprislo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
9.2.15 13:23

@Luisiana

já jsem se hlavně musela učit mluvit pomalu, fakt mi v Čechách nestačili :mrgreen: Pochytili první větu ve chvíli, kdy já dokončovala pátou. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová