Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JLP píše:
To je kolem Brna - na to si zatím taky zvykám
Musíš to víc lokat, bude se ti rychlejc zvykat ![]()
@Pinac Nemudruj ![]()
Já chodím do doktora, do zubařa, do masařa (řezník), do obchoda atd
![]()
Děcku obleču štrample, sama nazuju cukle, rožnu na chodbě a valime do doktora ![]()
@Luisiana píše:Já chodím do doktora, do zubařa, do masařa (řezník), do obchoda atd
Děcku obleču štrample, sama nazuju cukle, rožnu na chodbě a valime do doktora![]()
![]()
zpomal, bo některé budou muset aj do očařa ![]()
Ovo mi vadí, ale víc mi trhají uši výrazy co používala tchýně např. dopadnout, depnout…chlap mluví naštěstí normálně ![]()
já jsem teda ze SM a připadá mi že mluvím hodně spisovně oproti čechům
do doktora bych nikdy neřekla ![]()
@Pinac píše:
@mujdend Tohle je běžný výraz kolem Plzně. Jsem z Klatov a nikdo by se tam nad tím nepozastavil. @hanzy Tutejty je fakt blbosttyhle jsou proste tuty, tenhle tuten
Je to jak když moravici chodí pres silnic, k obědu maji okurek a chodbu vytírají hadrou
Příspěvek upraven 09.02.15 v 13:05
Alespoň tak člověk krasne pozná kdo od kud je
Hele on to fakt tenkrat rekl takhle
myslel tyhlety(jako konkretni, na ktere ukazoval). Jako cesky mozna jeste „tady tyto“ bych to prelozila. ![]()
@neumisa píše:
zpomal, boněkteré budou muset aj do očařa
jo to je též hrozné ![]()
@lukresia píše:
jo to je též hrozné
ale jasné, stručné a úderné
![]()
@Keish-Keish píše:já jsem teda ze SM a připadá mi že mluvím hodně spisovně oproti čechům
do doktora bych nikdy neřekla
potvrzuji, můj středočeský šéf má s mou mluvou problém, protože jsem prý příliš spisovná ![]()
Mě někdy vadí, když někdo používá bo jako nebo, bo je protože a hotovo. Pak se mi to děsně plete
A nemám ráda strojit se. To mi trhá uši. Strojí se vánoční stromek ![]()
Já jsem z Plzně a tutejdy jsem nikdy neslyšela. Ale obecně se o nás říká, že jsme „tutácí“. Chci tuto, tuta, tuten… A za Karlovo mostem mi přijde uplně normální ![]()
Pro mě úplně normální, běžně používaný výrazy
původně od domažlic, teď plzeňačka ![]()
@neumisa Taky si myslím, že SM nářečí je hodně spisovné, není tam žádné ej, ou a podobné. Ale zase některé ty výrazy fakt stojí za to. ![]()
@Pinac ja jsem z Moravy, ale nevim co je spatneho na vete ‚k obedu mam okurek‘ a na hadre na zem? to je nareci? me to nikdy neprislo..
já jsem se hlavně musela učit mluvit pomalu, fakt mi v Čechách nestačili
Pochytili první větu ve chvíli, kdy já dokončovala pátou. ![]()