Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S dovolením jsem si vypůjčila slovní obrat z diskuse uživatele, jehož psaný projev je nadprůměrný jak stylisticky, tak i gramaticky, o to více mě jeho použití zarazilo. Nechci rýpat, v gramatice nikoho neopravuji, sama ji neumím dokonale. Zajímalo by mě, zda tento způsob skloňování či spíše neskloňování také používáte. Mně to úplně rve uši. Nebo se jedná o nějaký krajový zvyk? Jsem z Pardubicka a nikdo z mých přátel a z rodiny tyto tvary nepoužívá. Že řeším blbosti mi psát nemusíte, to vím:-)
Já myslím, že to je krajový zvyk. Už jsem to párkrát slyšela a docela se mi to líbí
Nevím, jižní Čechy?
Nepoužívám, rve mi to uši i oči. Ale místní usedlíci to užívají běžně. Fuj.
Příspěvek upraven 09.02.15 v 12:46
@Keish-Keish píše:
To jsem neslyšela, já nesnáším „jdu do doktora“
Nebo Na Kaufland ![]()
@Keish-Keish píše:
To jsem neslyšela, já nesnáším „jdu do doktora“
Ale tak třeba do něj chce opravdu jít ![]()
Je to děs ale podle mě je to krajové. Jsem z JM a máme taky svoje „špeky“, které jiným dvou uši
Nicméně v psaném projevu se snažím ovládat ![]()
@mujdend
co ti na tom rve uši? normální krajový
Jdu k Pepoj a za Karlovo barákem koukám stojí cajti..
@mujdend Na Karlovo most, tátovo boty atd. už jsem si zvykla, ale nedávno mi vyrazilo dech zase jiné skloňování a to TÁTOJ boty
![]()
Slovní obrat znám, nepoužívám, nejspíš to bude krajová záležitost. Jsou obraty, které mi rvou uši víc, jsou to obraty ze severní Moravy, které používá manžel v hovorové mluvě a které vzala za své i moje skoro pětiletá dcera. Např. jdu do doktora ![]()
@evill píše:
@mujdend Na Karlovo most, tátovo boty atd. už jsem si zvykla, ale nedávno mi vyrazilo dech zase jiné skloňování a to TÁTOJ boty![]()
To je to plzensko ze? Ja jednoho plzenaka jednou slysela rict „TUTEJTY“ (rozumej tyhlety)
![]()