Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, prosím o radu. Potřebovala jsem zachránit data ze zničeného notebooku. Našla jsem firmu, psala jim, co chci, typ notebooku, povahu nefukčnosti. Oni mi odepsali cenu za záchranu dat. Souhlasila jsem, poslala po domluvě s nimi kurýrem notebook. Teď jsme si volali, jestli v pořádku dorazilo a oni mi sdělili cenu o asi 2000 Kč vyšší, že prý to, co mi řekli, je jen cena za záchranu dat a že tam nezapočítali dopravu zpět ke mě a zpětnou montáž zařízení zpět dohromady.
Jsem naštvaná, mají na něco takového právo? Připadám si oklamaná, zařízení je samozřejmě u nich, už mě to stálo poštovné a najednou cena vyšší. Dá se s tím něco dělat? Jsem tak vytočená, že mě nenapadají žádné argumenty, jak z nich dostat data a notebook za původně potvrzenou cenu. Díky za každou radu.
Zkus se obrátit na linku dTestu https://www.dtest.cz/
U takových činností je určité procento, o co můžou odhad přesáhnout, ale nepamatuju si kolik, možná 20%? Mně takhle jednou šíleně naštvali ve zlatnictví, protože cenu za opravu zvýšili přesně o to maximum. Aneb jak dělat ze zákazníka blbce.
Asi bych chtěla rozepsat, co z těch 2000 Kč je kurýr (to bych chápala, že cenu dopravy neřeknou, když ji dopředu neví) a co zpětná montáž (to mi připadá jaksi jako jejich náklad).
Oni už ta data zachránili, nebo čekají na potvrzení konečné ceny?
Obdivuju odvahu zaslat svá data neznámé firmě. Jen mě napadá… k čemu zpětná montáž, když je noťas kaput?
@Knihomyš Dík, asi se zkusím obrátit takovým směrem. Ještě na tom dělat nezačali, volali jsme si až kolem čtvrté odpoledne. Vytočilo mě to, protože nejsem jasnovidec, abych měla přehled, že si nezapočítali ještě aktivity, které jsou s tím souvisí a bez nich to nejde ![]()
@Karleon Mi to přijde jako celkem standardní záležitost, nemám s tím problém. O data soukromého charakteru tam vůbec nešlo, toho se nebojím vzhledem k charakteru použití toho noťase. Žádný facebook, skype a tak dále. Zpětná montáž - to je jednoduchý, chci ho zpět i přesto, že je nefunkční.
@Annci Mě spíš přijde divné, že ti řekli cenu, aniž by to viděli
jak mohou tušit v jakém stavu to je…
Záchrana dat= dolovat něco z disku. Nedává smysl zasílat celý NTB. Navíc ten disk možná stačilo jen připojit k jinému PC.
Jestli vás sdělili cenu za záchranu dat, tak OK. To je samostatná činnost. Dopravu, demontáž a montáž by měli dělat zadarmo proč?
Píšete, že vám řekli cenu o 2000. Tohle je info k ničemu, když nevíme, kolik vám řekli původně?
500 = 2500? 10000=12000?
Taky bych se zkusila spojit s dTestem a informovat se. S firmou začni komunikovat písemně a přesně, jak bylo napsáno, chtěj po nich rozepsání té částky navíc a klidně zpět argumentuj tím, že zaslání notebooku zpět je vyjde na jakési +-200,– a montáž disku zpět do notebooku je práce tak cca na půl hodiny, na hodinu, když to přeženu, pokud je notebook totál zdevastovaný. Nebo jim napiš, ať zpětnou montáž neprovádějí a zašlou zpátky rozebrané.
No mám zkušenost, tyhle firmy prostě těží z toho, že lidi ta data potřebují a že opravdu je problém ty data z toho dostat, takže mám zkušenost se dvěma firmama, kde se jejich jednání téměř dá nazvat vydíráním.
Původně jsem zaslala externí disk že z něj potřebuji data, dali mi cenu 8 tis. Pak přišla zpráva, že je to hotovo, data mám stažená na flash disku, mám poslat 25 tis
Když jsem jsem úplně konsternovaná odporovala, že dohodnutá cena byla jiná, tak mi opravdu posměšně odpověděli, že ted je cena zkrátka taková, a že jestli ta data nechci, tak oni je znehodnotí. No nechtěla jsem. Ve druhé firmě téměř totožné jednání.
![]()
@j.a.n.i1 Posílala jsem fotky, v jakém je notebook stavu, takže věděli celkem přesně.
@Ivan PPZ Ivane, není nutné být tak sarkastický. Bylo potřeba zaslat celý notebook a ne, nestačilo disk připojit k jinému PC. Bylo potřeba jej otevřít a připojit přímo „na dráty“ nebo jak to říct. Co se týká ceny, co vám mám na to říct? Původní cena měla být 12 tisíc. Nezlobte se, ale solidní firma sdělí cenu celkovou a netají další náklady. Nemám problém zaplatit za práci, ale blbce ze sebe dělat nenechám.
@marmelada78 Uf, tomu říkám zkušenost
Uvidím, k čemu se dohrabu já.
@Annci píše:
@j.a.n.i1 Posílala jsem fotky, v jakém je notebook stavu, takže věděli celkem přesně.
No, pochybuju, že podle fotek poznají, že stačí na disku připojit jinou elektroniku, což je věc, kterou zkušený člověk člověk zvládne v domácích podmínkách nebo zda to bude rozborka, kterou bez čistého prostředí nikdo neudělá…
@Annci Asi nesdílím váš názor. A nemyslím, že to bylo sarkastické.
Jestli vám sdělili předběžnou cenu 12.000,– a výsledně to je 14.000, tak ta změna je relativně „zanedbatelná“- tedy v porovnání s předpokládanou. Těžko čekat, že pokud nemají zařízení v ruce, tak ta cena může být tip top. I kdyby to již měli v ruce, tak se pak účtují reálné náklady.
„Navýšení“ je cca 17%. Tak bych řekl, že to dobře trefili.
Když dáte auto do servisu, taky to nebude přeně na korunu…
Příspěvek upraven 13.02.16 v 09:53
@Annci 12 tisíc? za záchranu dat? Jak velký data? Co bylo notebooku? To přeci nejde myslet vážně…
@fifinkaa Proč by to nešlo myslet vážně? A nejde až zas tak o velikost dat, ale o poškození disku.
@Ivan PPZ Nesouhlasím. Rozumím navýšení ceny vzhledem ke složitosti a komplikacím zakázky. To se běžně stává a zákazník je o tom informován, rozumný člověk pochopí. Ale aby navýšili cenu a argumentovali tím, že nezapočítali zpětnou montáž a dopravu, to je prasárna.
@fifinkaa Nezlob se, ale to taky specifikovat nechci a nebudu. Ta cena není špatná, vážně. Jde jen o pochybnou argumentaci té firmy a navýšení ceny o položky, které podle mě měly být zakalkulovány hned.