Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hezky večer.
Potřebuji radu mám 4 měsíční slečnu a začínáme s umělým mlékem, dle krabičky na Nutrilonu má vypít 1000ml za den tedy 24 hodin v 5ti dávkách, což jsou casove rozestup s 4,8 hodiny a mě se to zda strašně velký rozestup, protože do teď jsem kojila a klidně co 2,5 hodiny, jak to tedy mám rozdělit, abych dávky mohla mít blíže u sebe? Snížit obsah připravovaného mléka, nebo nechat stejný vypije více než je doporučováno?
A další dotaz se týká převarene kojenecké vody, mám dvě termosky v jedné s teplou prevarenou vodou v druhé prevarenou studenou. Jak dlouho ty vody v těch termoskach mohu mít? Mohu klidně celou noc? Děkuji za veškeré rady.
Mam 3mesicniho na Nutrilonu. Tabulkou na Nutrilonu se neridim, 5× denne jidlo se mi zda fakt malo a 2deci na jedno krmeni neda.
Podle jeho vahy spocitam objem za den a vydelim 7 (pocet krmeni za den) a tolik mu dam na jedno krmeni. Vychazi to pres den kolem 3h a v noci po 6h.
V termosce mam tez teplou a studenou a neni problem, ale na noc si machystam jen na jednu davku.
@Šťastná.máma.4 vody v termoskach jo, jinak ty rozestupy - tam se počítá, že v noci spi. Jinak je to jedno, zkus, co vypije a dávej, kdy si řekne (ale ne častěji než 3h), za chvíli už budete začínat s prikrmama, tak se to hned zas změní. Žádnej stres ![]()
Tak ja davala tak po 2-3 hodinach, vetsinou vypil maximalne 120ml naraz, chce to to vyzkouset. Nemusis se drzet navodu kolik toho ma kdy vypit, nema se davat casteji jak po 2 hodinach a musi se dodrzovat pomer vody: UM, jinak zalezi na mimcu, nekomu staci min, nekdo je jedlik a to predepsany mnozstvi by nestacilo, je to doporucene, ale nemusis se tim ridit do puntiku, proste kdyz bude mit hlad tak ji dej a nech ji kolik vypije. Co se tyce vody je to jedno, ja mam kojeneckou v lahvi a akorat si ji naleju do flasticky strcim na pul minuty do mikrovlnky, nasypu mliko a za minutu muze pohodlne pit delam to tak od zacatku, kupovanou vodu uz sem neprevarovala.
Holky díky, mě ta naše můra vypije klidně 180 ml na jedno krmeni
tak ji mám dělat těch 180ml v rozestupu 3 hodin? Tím pádem, ale vypije určitě víc než těch 1000ml za den. Myslíte, ze to nevadí? Syna jsem kojila rok, takže nemám vůbec prave s tímto zkušenost ![]()
Ahoj, dcera ve čtyřech měsících vypila rozhodně víc, než bylo v tabulce… tabulka je pouze orientační, dala bych tolik, na kolik bude mít chuť. Voda z termosky vydrží stopro celou noc, dělám to tak do dnes (16m), protože dcera si žádá mléko v 5 a mně se nechce hned letět připravovat Sunar do kuchyně. Ostatně převařit vodu a uchovat v termosce se mi zdá i zdravější, než šoupnout mléko do mikrovlnky…
Super @maedel88 za tu termosku jsem rada, protože v sobotu odjizdime na dovolenou tak si do auta na těch 10hodin vezmu také termosky. ![]()
Jo termosky jsou skvělá věc. Jinak s UM postupně, rozhodně né podle nějakých tabulek. Každý dítě je jiný, to naše pilo dlouhou dobu 90 a najednou vysaje 150 ml jako nic…takže postupně a opatrně, je to přeci jen těžší a sytější než mateřský mlíko.
Ty tabulky na UM jsou dost orientační a neznám nikoho, jehož dítě by podle nich pilo. Ve 4 měsících mi kluk pil 7 - 8× denně, dohromady toho za den zbouchal dost, ale neboj, s příkrmama se všechno upraví (teď jí v necelém roce 5× denně a to nijak velký porce). Jak jsem teď ráda, že má trochu z čeho brát, protože jak se začal hýbat tak hubne…
Ahojky,
krom dodrzeni pomeru vody a odmerek UM to vubec neni potreba resit. Dej kolik vypije a jak casto bude chtit. Nutnost dodrzovani 3 hodin rozestupu u UM je naprosty mytus (potvrzeno detskym gastroenterologem)-proste zkus, jak vam to bude vyhovovat. Nektere mimco z prepijeni blinka/boli ho brisko a nektere zase pije casto, ale male davky.Ale to muze byt jak u kojeni, tak u UM…takze proste davat jak a kolik si rekne a regulovat jen v pripade „problemu“ ![]()