Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To je na facku. Mrzí mě co musíte zažívat, a hlavně syn. Nechapu jak někdo může takhle bezohledně uvažovat. Za měsíc je soud, manžel nežádá nic nepřiměřeného, snad pak už budou větší páky na ní.
@Anonymní píše:
Matka to ale sabotuje, nevyda syna, nevyda ho dokonce ani jen na patek, sobotu s oduvodnenim, ze ma v nedeli zapas; na pripomenuti, ze odsouhlasili do zapisu na OSPODu styk 1×4 dni nereflektuje, na pozadavek, at syna vyda i se sportovnim vybavenim, ze ho manzel doveze taky nereflektuje; socialka manzelovi k tomu rekla jen ze ji ma pripomenout tu dohodu 1×14 dni…, to je vse. V tehle fazi se nikde manzel nemuze domoct pomoci, a matka je jak tank. Valcuje vse kolem s neuveritelnou aroganci a egoismem. Vsichni jsou na ni kratci, bude se zrejme cekat az do soudu, nebo by musel manzel na policii a to nechce kluka stresovat.
Tak to je pro vás v podstatě dobře, když zatím není rozsudek a ona dohodu sepsanou na ospodu nedodržuje. Bude to proti ní dobrý důkaz u soudu. ![]()
Prozatím napište dopis (nebo ještě lépe ať ho napíše advokát), kde matku vyzvete, ať vám kluka vydává dle vaší písemné dohody.
Diskuzi jsem četla jen zběžně, ale vezmu to z jiné stránky, půjdu proti proudu. Mám devítiletého syna, který taky závodně sportuje, sbírá medaile na mezinárodních soutěžích, má šanci být dobrý. Má to své oběti, trénuje několikrát do týdne a většinou každý druhý víkend má závody. Vybral si individuální sport, řeckořímský zápas. Ale má kolem sebe kamarády, kteří hrají fotbal, hokej..
Kdybych řešila se synem problém(čistě hypoteticky, opravdu nic podobného neřeším),co zakladatelka, tak by otci náš trenér řekl to samé - z jediného důvodu, je to záležitost rodičů a nebude se do toho míchat. Sama to vidím u trenéra našeho syna, občas tam přijdou rozvedení rodiče dítěte s odlišným názorem. Snaží se z toho vybruslit tak, že řekne, jak na tom dítě je sportovně a zbytek si musí vyřešit mezi sebou. Rodiče mu pouze oznámí, jestli dítě na závody pojede nebo ne a on se podle toho zařídí. Ve sportu, který dělá můj syn, by ještě nebyl takový problém, uškodil by jen sám sobě(teď, ale později i oddílu, protože kdyby byl dobrý a vyhrával medaile, od určitého věku má z něj oddíl peníze),ale v kolektivním sportu(ten hokej),když bude při zápase chybět, tak s tím trenér bude do budoucna počítat, nebude ho stavět do základní sestavy, bude třeba jen „náhradník“.
Já tu matku chápu. Spíš bych to viděla tak, aby se přizpůsobil otec a syna na ty zápasy vozil nebo se styk řešil jiným způsobem. V dnešní době, kdy děti hodně sedí u počítačů nebo se poflakují od ničeho k ničemu a dělají binec na ulici, je fajn, když nějaké dítě něco dělá. A pokud je výrazně nadaný, proč mu v tom bránit.
My dnes máme v rodině velkou spojenou oslavu, sedmdesátiny a dvoje třicetiny. Děti jely na závody(odjely v 6 ráno, syn i dcera, jezdí s nimi),i s otcem, který je tam vezl.Na oslavu přijedou až po závodech. Taky jsme hodně zvažovali a řešili jsme to i s dětmi, jak to uděláme, jestli na ty závody chtějí. Domluvili jsme se a jeli. I když mám trochu blbý pocit, že babička(tchýně) má 70 jednou za život, že tam měli být od začátku. Ale na druhou stranu, u nás v rodině se to tak bere, úspěchy se přejí a i babička chtěla, aby na ty závody všichni jeli. Trenér(kamarád),nám řekl, ať si to vyřešíme mezi sebou a jen mu oznámíme, jestli děti pojedou.
Z pozice toho hokeje. Hokej hraje kamarád syna,soused.Ten proto musí obětovat půlku prázdnin, v srpnu jim začíná trénink, takže tábor a babičky musí zvládnout během července. Tréninky má ještě intenzivnější než můj syn, jít na ně musí a na závody taky jezdí. Jinak by s ním počítali jen jako se záložníkem. Ale podstata je, že ho to baví.
Tady je důležité, aby si to vyřešili synův otec a matka. A chlapec by taky mohl vyjádřit svůj názor, jestli ho to baví, kam chce raději jezdit na víkend - k tátovi nebo na závody. Chápu, že pokud otec nebydlí v dojezdové vzdálenosti, tak může být problém, ale na druhou stranu, vše jde vyřešit k všeobecné spokojenosti.Syn ani jeho kamarád hokejista nemívají závody každý týden, tak pokud otec bydlí dál, tak prostě syna předat na ten víkend, kdy by měl být doma.Tak bych to asi řešila já, když se do toho vžiju. I za cenu, že dítě bude volný víkend u otce a se mnou ten, který je narušen závody. Ale podmínkou je, aby ten chlapec měl ke sportu takový vztah, jako můj syn.
Vím, že ty, které to nezažily, tak možná odsoudí. Ale nevidím v tom nutně schválnost matky.
Plně souhlasím ale s tím, že ta domluva by měla být v dostatečném předstihu, na poslední chvíli by se nemělo nic měnit. Když otec matce v úterý nebo ve středu zavolá, jestli si může syna vzít na víkend a ona souhlasí, už by se nic nemělo měnit. Co se týče sportovních závodů a soutěží, ten plán závodů je stanoven na celý kalendářní rok dopředu(aspoň v zápase),je to veřejně přístupné. Záleží jen na trenérovi oddílu, jestli tam se svými svěřenci pojede. U toho hokeje potom třeba záleží, jestli tým postoupí nebo ne, ale i tak kamarád syna v dostatečném přestihu ví, jestli a kde bude v neděli hrát nebo má volno.Zase tak hluboký přehled o tom nemám, ale prostě vím, že to není na „pas blink“,takže by se matka mohla s trenérem domluvit dopředu, na jakých zápasech se synem počítá určitě, na jakých, když tým postoupí a podle toho si domluvit, který víkend pojede k otci a jak se to bude řešit.
Omlouvám se, v prvním příspěvku mi unilo, že by manžel syna na zápasy někdy vozil..Pokud je to opravdu tak, tak si dupněte, prostě s ním nepojede ona, ale vy, v čase, kdy ho má mít v péči. Tak by to mělo být. Pokud nevydá, tak uschovat veškerou komunikaci a počkat na soud.
Myslím si, že u soudu bude k hokeji přihlédnuto a že to dopadne tak, že ho budete vozit vy nebo se styk bude muset vyřešit jinak - dát vám ho, když nemá zápasy.
@Jana206 nevidis v tom schvalnost, protože jsi to pořádně necetla, ani diskuzi na kterou dávala zakl. odkaz. protože jinak bys tušila že na 98% by to co navrhujes neprošlo. Jakkoli je to logické, rozumné, vstřícné.
A, unikl mi poslední příspěvek..takže docetla a vidíš. To jsou fakt komplikace, úplně zbytečné. Každý normální člověk by to řešil jak tu většina navrhuje, pokud to matka nechápe, tak jen schválně, aby poškodila otce, pomstila se nebo je prostě hloupá a sobecká. A doufám, že na to u soudu dojede.
Sama jsem ex i next, umím se vžít do ledasceho, ale tohle chování nechápu. I proto, že to vrhá špatné světlo na nás ostatní, rozumné nepomstychtive ex.
@andelka83 Diskuzi, na kterou zakladatelka dávala odkaz, jsem fakt nečetla, nemám na to čas. Je fakt, že mě to zaujalo i z hlediska toho sportu. Když byly děti malé, taky jsem si myslela, že vrcholový sport půjde v tomto věku mimo nás, dítě má být především dítětem..Chodila jsem se synem do všestranného cvičení v sokole jednou za týden, tam nás navštívil a oslovil trenér zápasu, šli jsme se tam podívat, no a už se nevrátili..To je sport, který syna baví a pokud to má mít nějakou úroveň, nemůže mít docházku jako noty na buben.Jsem ráda, že se něčemu chce sám věnovat a obětovat pro to i ostatní, jiné věci.
Ale jako ženská bych nebyla ráda, kdybych s ním musela na závody, jsem ráda, že toto řešit nemusím, prostě jede tatínek(začal v sokole vypomáhat, jak tam syn začal chodit),jezdí s nimi na závody, pomáhá s organizací, přece jen zvládnout tolik dětí v mezičase je fuška(zápas je individuální, čeká se, tak aby v mezičase nezlobili),nebo ho veze trenér, nebo jiný rodič. Co se týče zakladatelky, nejlepší řešení by bylo, aby s tím klukem prostě jel jeho otec, případně celá rodina, se podívat co a jak a udělat si vlastní obrázek.
Klukovi bych ale sport nebrala, vem si, že se na ten zápas při tréningu připravují a trenér ho ani nepostaví, jen jako náhradník, protože tam stejně nebude..Syn špatně nesl, když byl nemocný a nemohl jet na závody. V oddíle už má kamarády a těší se i na ostatní závodníky z jiných oddílů. Za ty dva roky se už znají, v mezičase se můžou bavit, kontaktovat. Není to dril, jak to vyznělo, vše je na přátelské úrovni a ty děti mají radost z úspěchů.
@Jana206 jo,souhlasím. Však mu tady sport nikdo brát nechce. Jen matka ho používá jako záminku, proč nemůže dítě k otci. A to snad každý uzná, že je zle.
@Tiger-lily píše:
Tak to je pro vás v podstatě dobře, když zatím není rozsudek a ona dohodu sepsanou na ospodu nedodržuje. Bude to proti ní dobrý důkaz u soudu.
Prozatím napište dopis (nebo ještě lépe ať ho napíše advokát), kde matku vyzvete, ať vám kluka vydává dle vaší písemné dohody.
Nebude to žádný důkaz, protože dohoda sepsaná na sociálce není právně vymahatelná.
Tím samozřejmě neříkám, že s jejím postupem souhlasím.
Příspěvek upraven 19.09.15 v 19:55
@Anonymní píše:
Dohoda s ní není možná, doposud manžel pouze ustupoval a řídil se jejími direktivami: „syna si vyzvedneš tehdy a tehdy, syna přivezeš tehdy a tehdy…“ Pro ukázku zkopíruju část jejího mailu manželovi: "pokud nebudeš respektovat pravidla, která ať se ti to líbí nebo ne, určuji já, tzn. rozhoduji, kdy kde a jak dlouho R. s kým bude, dle práv ČR vyplývající ze svěření dítěte do péče jjsem R. jediným zákonným zástupcem (ty nikoliv!), tzn. že určuji např., jaké informace ti budou sdělovány o Radimovi ve smyslu zdravotních informací, prospěchu ve škole atd. a nejsem ti povinna vysvětlovat, proč ti Radima svěřím na víkend, Vánoce apod., nebo ne. To je fakt, se kterým se nejspíše budeš muset smířit. Tobě by nikdo dítě do péče nesvěřil,… Otec dítěte jsi pouze na papíře a z toho pro tebe neplynou žádná zvláštní práva. Nehraj si na tatínka…
Nepíšeš náhodou o mém ex? Ten má sice naše děti jen ke styku, ale jedná se mnou stejně arogantně. Děti mu dávám tak, jak mám. On se mnou normálně nekomunikuje, jen když mi potřebuje napsat něco hnusného.
Proč už nemáte styk dávno vyřešený u soudu? To nemůžu pochopit. Zvlášť když už dávno víte, jak je blbá
.
Já jsem tomu svému taky musela všechno přesně určit (soud to rozhodnul podle mého návrhu), protože se s ním nedá domluvit
.
To je dobrej psychopat, a navíc je úplně mimo. Ona teda. Jestli se tyhle výlevy budou dát použít u soudu, šla bych do toho.
@andelka83 To, že dělá otci potíže, se určitě použít dá. Nejlépe v písemné podobě. Taky kluk může být pozván k soudu. Někdy nestačím zírat, čeho všeho jsou matky schopné
.
@Tiger-lily píše: …
Veskery popis a dukazni material o jeji nespolupraci uz je u soudu. Jen musime do navrhu rozsudku o styku preformulovat ten vikendovy styk, aby to nebylo jako je ted navrzeno mechanicky 1×14 dni vikend, ale zohlednovalo to i ty vikendove zapasy. To byl vlastne hlavni ucel diskuze. A taky jestli se nekdo s takovou formulaci ve svem rozsudku nesetkal.
Mame to tam takto: Otec je oprávněn stýkat se s nezletilým synem R. každý sudý kalendářní týden v roce vždy od pátku (čtvrtka) od skončení školního vyučování do neděle (pondělí) 19.00 hodin; pokud je prodloužený víkend o státní svátek či školní volno, pak i dny státního svátku či školního volna (čtvrtek, pondělí).
No a nove by tam melo byt asi neco jako: V případě, že nezletilý se má v době určeného styku s otcem herně účastnit víkendového utkání v rámci své pravidelné zájmové sportovní aktivity, bude ho otec 1 x na aktivitu vozit a 1 x nezletilý vynechá. Matce se ukládá povinnost vybavit syna potřebným sportovním vybavením. Ale je to kostrbate a viceznacne…
Protoze matka si to nepreje. Neuznava manzela jako otce syna, „delegovala“ mu pouze povinnost platit vyzivne. Jako noveho tatinka prohlasila sveho druha, ke kteremu od manzela odesla po 1-2 mesicni znamosti s tim, ze vzala syna, tehdy 1,5r. za ruku a rekla „pojd, jdeme za novym tatinkem“. Kluk ma z toho zmatek, doma rika „tato J.“, u nas „tato L.“, sam mi rekl, ze to je tezky, a furt ze se prej v tom osloveni plete. Kdyz byl malej, chtel mi rikat „maminko“, asi jsme ho meli nechat, kdyz ma dva taty, proc ne dve mamy, ze