Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana206 píše: …Neboj, soud to za vás rozhodne velmi podrobně - kdo a kdy bude dítě na zápasy vozit, kdy eventuálně vynechá. Pravděpodobně si soud vyžádá i „posudek“ od trenéra. Pokud se rodiče nedohodnou, tak rozsudky bývají velmi podrobné.
To by me prave zajimalo, zneni nejakeho takoveho rozsudku. I z praktickeho duvodu - radi bychom, aby se styk odbyl na jedno stani. I proto, ze tam manzel musi dojet a tim padem prijde ten den i o moznost pracovat, tj. krome nakladu za dopravu i o finance. Proto bych to chtela jeste k soudu predem doplnit, ten navrh rozsudku o styku, aby jednani kvuli tomu nebylo odroceno, ale nebylo tam mechanicky 1×14 dni, ale zohlednovalo to i zajmy syna, vc. povinnosti matky predat sportovni vybaveni. Jeste reknu chlapovi, at se domluvi s trenerem, aby k tomu napsal sve vyjadreni. To by taky mohlo vec urychlit. Za dalsi opravdu potrebujeme rodinne plany planovat, napr. v nedeli vzdycky koupeme otce a to se bez manzela neobejde. Muzeme to presunout, ale ma to svy dalsi konsekvence, v navaznosti na lecbu, nejde to vsechno popsat.
@Anonymní píše:
Jak u jsem psala, myslim, ze pohled ditete ted bude zkresleny.
jak - zkreslený? buď si ten sport vybral s ohledem na své zájmy (nebo mu ho vybrala matka s ohledem na jeho zájmy), potom ho to bude bavit, minimálně asi teď zezačátku, dokud je to čerstvé (možná časem zjistí, že zas až mu sport nepřináší to, co si myslel). nebo mu ten sport vybrala matka pouze z pocitu své moci, a potom ho to buď bavit nebude nebo mu to bude jedno, bude tam chybět to nadšení, které by do sportu vkládal, kdyby to byla jeho volba.
že by kroužek měli vybírat oba rodiče - no, to by museli být schopní se dohodnout, což v tuhle chvíli evidentně nejsou. jako já to tak dramaticky neberu, jak jsem psala, otec mého syna ho taky napřihlašoval na kroužky, o kterých jsem mu předem říkala, že ho bavit nebudou, bude se na nich nudit a vymýšlet blbosti… a to i když jsem chápala, proč ho tam přihlašuje a věřím tomu, že až přijde ten správný čas, kluka dané kroužky bavit začnou, protože ty předpoklady v sobě má. ale ono si to dítě fakt vybere samo, kde ho to nebaví, tam stejně nevydrží buď to vzdá dítě, nebo vedoucí. a upřímně - kdyby moje dítě mělo nějaký zájem o něco, fakt velký a ostatní zájmy by kvůli tomu šly do pozadí, asi bych taky udělala vše proto, aby se danému zájmu mohlo věnovat. a pokud by to bylo finančně náročné, klidně bych si o zvýšení výživného požádala, pokud by otec dítěte nepřispěl dobrovolně. buď by pro to zvýšení prostor byl a já bych nemusela ze svých financí táhnout víc, než je nutné nebo by pro zvýšení prostor nebyl, ale tak aspoň bych to zkusila. že je dítě z rozvedené rodiny ještě neznamená, že si musí vybírat jenom finančně nenáročné záliby ![]()
@sagina Já jsem vybrala dětem bojové umění. Holka bude pokračovat dál, kluka to nebaví
. Je mi to líto, ale nemůžu s tím nic dělat. Než aby tam otravoval, tak tam chodit nebude. Bohužel alternativu pro něj nemám.
Matka, když už tedy vybírá sama, by měla zvážit finanční možnosti a zohlednit, jestli to sama zvládne. Nemluvím o tom, že dítě má specifické nadání a byl by hřích ho na danou zálibu nedat, ať to stojí co to stojí.
Ale vybrat sama finančně i časově náročného koníčka, nastavit dlaň a říct - otče, pořádně se finančně podílej, to mi nepřipadá správné.
Přestože odsuzuju naschvály otců v podobě ignorování koníčků dětí, tak tady bych to snad i pochopila. Nepíšu samozřejmě o případu zakladatelky, protože tady se otec snaží to řešit.
My zas az tak moznosti nemeli zkoumat synuv zajem o ten hokej. Vychazim z toho mala zatim. A vytribilo by se to postupne az podle jeho reakci a chovani kdyz by byl u nas a ten jeden zapas v mesici vynechaval. Minuly rok to delal jako krouzek pri ZŠ. Nijak o tom nemluvil, az kdyz jsme se ptali my, stylem hraju, dobrý. Letos v tom Sokole teprve zacal v zari, a my ho jeste v zari nemeli. O prazdninach, kdyz byl u nas, tak mu manzel rikal, at si vezme neco, co ma rad, treba hokejku, ze se tesi, ze mu to hrani syn ukaze, no vybral si sebou detsky mobilni telefon a hral si na telefonovani s kamosem z druziny. Tak tezko z toho soudit, jak velky vztah k tomu konicku zatim ma. Osobne si myslim, ze mu to vydrzi rok dva a zkusi jiny. Ale nadrazovat to styku s otcem a sirsi rodinou pro me neni spravne. Fakt jina situace by byla, jak pisete s Janou, kdyby na tom syn lpel, sam si to vybral a opravdu by touzil po tom hrani a pripadne by si podle sveho veku v tom planoval budoucnost. Ted si ale nemyslim, ze to tak je, aspon my o tom nemame zadne signaly. A dal by se videlo, jak se to bude vyvijet a my se tomu prizpusobime. V tehle fazi je to jen momentalni zajmova aktivita, nic vrcholoveho, i ty turnaje jsou dobrovolne, a syn v tom nijak vyrazne nevynika. Z teto pozice je to ted treba brat.
Jo a kdyby to bylo v tom rezimu, ze si to sam vybral, chce se v tom realizovat, ma v tom potencial apod., tak taky chapu, ze by mel otec prispivat, a to i dobrovolne. Ne okamzite, ale kdyz to k tomu smeruje. (Nejlepe i za predpokladu, ze otec byl k rozhodovani prizvan). Tady to byl puvodne krouzek pri ZŠ, na vyber toho moc nebylo - keramika…, no a matka hned se zvysenim vyzivneho kvuli narocnemu krouzku. Jde o princip, poradi ukonu a komunikaci s druhym rodicem. Jinak - nase holky nejsou (zatim
z rozvedene rodiny, ale i tak budeme muset finance pri vyberu krouzku zohlednit PREDEM!
@Anonymní píše:
Jinak - nase holky nejsou (zatimz rozvedene rodiny, ale i tak budeme muset finance pri vyberu krouzku zohlednit PREDEM!
tak jasně. a budeš tedy dávat holky jenom na takové kroužky, které si zatáhneš z vlastních peněz, které ti zbydou po zaplacení ostatních rodinných nákladů, abys otce tvých dcer nijak jejich zálibami nezatěžovala?
@sagina píše:
tak jasně. a budeš tedy dávat holky jenom na takové kroužky, které si zatáhneš z vlastních peněz, které ti zbydou po zaplacení ostatních rodinných nákladů, abys otce tvých dcer nijak jejich zálibami nezatěžovala?
Ja to teda asi presne nechau, jak to myslis, ale jo, budeme je davat jen na krouzky, ktere financne utahneme, tj. na ty, na co nam zbydou penize po zaplaceni vsech rodinnych nakladu. To snad ani jinak nejde, ne?
@Anonymní píše:
To by me prave zajimalo, zneni nejakeho takoveho rozsudku. I z praktickeho duvodu - radi bychom, aby se styk odbyl na jedno stani. I proto, ze tam manzel musi dojet a tim padem prijde ten den i o moznost pracovat, tj. krome nakladu za dopravu i o finance. Proto bych to chtela jeste k soudu predem doplnit, ten navrh rozsudku o styku, aby jednani kvuli tomu nebylo odroceno, ale nebylo tam mechanicky 1×14 dni, ale zohlednovalo to i zajmy syna, vc. povinnosti matky predat sportovni vybaveni. Jeste reknu chlapovi, at se domluvi s trenerem, aby k tomu napsal sve vyjadreni. To by taky mohlo vec urychlit. Za dalsi opravdu potrebujeme rodinne plany planovat, napr. v nedeli vzdycky koupeme otce a to se bez manzela neobejde. Muzeme to presunout, ale ma to svy dalsi konsekvence, v navaznosti na lecbu, nejde to vsechno popsat.
já to vidím podobně jako Kobea, nešetřila bych, zadala to co chci dosáhnout právníkovi. Ať navrhne znění i argumentaci. Pokud soud přesvědčíte, tak tam třeba udělá jen nějakou malou pidiúpravu ve stylu, aby"se koza nažrala a vlk zůstal celej". a překlopí návrh do znění rozsudku. Jinak hrozí, že to soud pochopí jako obstrukci nebo přidělávání práce a to nemá nikdo rád
a napasuje vám tam něco s čím nebude spokojená ani jedna strana.
Viděla jsem rozsudek u kamarádky, ale tam se v dovozu na turnaje a tréninky rodiče střídali. Zohlednili to i ve výměře výživného, logicky otci významně vzrostly náklady, takže měl pak výživné na spodní hranici návrhu. Otec se ze začátku cukal se zavázat rozsudkem, tak mu soudkyně vysvětlila výhody, pokud na to přistoupí. Tam ale byla situace jiná, dítě o něco starší a hlavně tenhle sport dělalo již před rozvodem, takže dle argumentace soudkyně, by bylo poškozeno rozvodem rodičů hned 2×, rozpadla se mu rodina a ještě nemůže dělat sport v rozsahu jako dosud, takže prohlásila, že je zájem dítěte pokračovat v plném rozsahu ve sportovní aktivitě a tomu přizpůsobit styk s otcem.
@Anonymní píše:
Ja to teda asi presne nechau, jak to myslis, ale jo, budeme je davat jen na krouzky, ktere financne utahneme, tj. na ty, na co nam zbydou penize po zaplaceni vsech rodinnych nakladu. To snad ani jinak nejde, ne?
ne, já se ptám na něco jiného. jestli holkám dovolíš jenom takové kroužky, které finančně utáhneš ty sama, bez přispění jejich otce. aby jejich otec finančně nijak nepocítil, že děti do kroužku dochází, tedy nemusel ani platit kroužky, ani dávat víc peněz do rodinného rozpočtu, ani šetřit na svých potřebách, aby mu to neubíralo z peněz, které si šetří třeba já nevím, na dovolenou, na nové auto, na cokoli, aby si on nemusel koupit třeba o svetr míň, než je zvyklý… prostě jestli si na kroužky svých dětí vyděláš jen a pouze ty sama, případně jestli sáhneš jenom na peníze určené na věci pro tebe a pro děti.
@sagina píše:
ne, já se ptám na něco jiného. jestli holkám dovolíš jenom takové kroužky, které finančně utáhneš ty sama, bez přispění jejich otce. aby jejich otec finančně nijak nepocítil, že děti do kroužku dochází, tedy nemusel ani platit kroužky, ani dávat víc peněz do rodinného rozpočtu, ani šetřit na svých potřebách, aby mu to neubíralo z peněz, které si šetří třeba já nevím, na dovolenou, na nové auto, na cokoli, aby si on nemusel koupit třeba o svetr míň, než je zvyklý… prostě jestli si na kroužky svých dětí vyděláš jen a pouze ty sama, případně jestli sáhneš jenom na peníze určené na věci pro tebe a pro děti.
Jenze ja s jejich otcem ziju, a on mi teda proto neplati pravidelne vyzivne, ktere by melo kryt potreby ditete napric celym rokem. Takze kdybych mela chute, dat dite na narocny zajmovy konicek (potazmo narocny i casove), tak bych primarne o tom dala rec s otcem ditete. Napr. hele, ma moznost hrat pozemni hokej, nic moc jineho tam na vyber nebylo, zakladni vybava bude stat 5.000,– jednorazove, ze bys neco prispel, souhlasis s konickem, co si o nem myslis, diteti se libi apod. A pokud by se ukazalo, ze u toho vydrzi, ze bys prispival pravidelne oproti potvrzeni apod. Zrovna muj chlap by nerekl ne, to vim, kdyby se s nim takhle promluvilo.
@lamicina píše:
já to vidím podobně jako Kobea, nešetřila bych, zadala to co chci dosáhnout právníkovi. …Viděla jsem rozsudek u kamarádky, ale tam se v dovozu na turnaje a tréninky rodiče střídali. Zohlednili to i ve výměře výživného, logicky otci významně vzrostly náklady, takže měl pak výživné na spodní hranici návrhu. Otec se ze začátku cukal se zavázat rozsudkem, tak mu soudkyně vysvětlila výhody, pokud na to přistoupí. …
Uz jsme si sjednali schuzku s pravnickou. Ale stejne zajimal by me ten rozsudek kamaradky, nemohla by jeho relevantni cast poskytnout? Nezeptala by ses ji?
@Jana206 píše: …Chce prostě soudržnou rodinu, aby dítě jejího manžela bylo jejich součástí. Zároveň v tom tomto příkladě ale vidím to, že rozchody a rozvody nejvíce odnášejí právě děti.
No zejmena to chce manzel, ja ho v tom jen podporuju jakozto jeho manzelka.
@Jana206 píše:Jasne, obe varianty jsou mozne, ale nevidela bych to tak dramaticky, jeden vynechany zapas v mesici nemuze mit podle me tak devastujici vliv na „karieru“, a pokud ano, pak je to hrozne omezujici. Az z kluka bude rozmazleny jedinacek, s rozmazlujicimi babickami kompenzujicimi chladnou peci matky, smerujici na drahu vrcholoveho sportovce, odvrhujiciho pritom otce a polorode sestry jako nesportujici póvl, nechci videt jeho osobnostni profil a schopnost kvalitni socializace, resp. vztahovosti. A taky nechci videt, jak se s tema segrama, co ho nutili se vidat na ukor sportu, domlouva o dedictvi „po fotrovi“. Ze se meli driv moc radi? To bylo asi davno, to si nepamatuje, on prece sportuje. To je samozrejme takova vize s nadsazkou. Ale ja si nemyslim, ze by neco delal vrcholove, je manualne zrucny, ale neni nijak nadprumerne obratny, to by musel byt tvrdy dril, aby se propracoval, a jestli to za narusene vztahy stoji? Matka by ovsem rada.
Ono se v budoucnu klidně může stát, že dítě bude vyčítat otci, že k vůli němu a víkendům stráveným u nich a se sestrami, nemohl hokej hrát na takové úrovni jak by chtěl. …A taky se může stát, že mu bude líto, že k vůli hokeji nemohl trávit čas u otce.
@Jana206 píše:No ale to je prave zasadni rozdil. Syn vyrusta jako jedinacek, u nas se musi prizpusobovat i ostatnim, coz mu prospiva. Jsme spravedlivi, jednou se prizpusobuje ten, pote onen…
My máme taky více dětí a syn má samé sestry.Ale žijeme spolu, takže času spolu tráví hodně.
@Jana206 píše:Ale tak my nejsme intelektove podprumerni, abychom si neuvedomovali, ze jde o dite z 1.manzelstvi. Mel by to ovsem pocitit co nejmene, a my se snazime. A nesouhlasim s tim, ze je to host. On sam, kdyz je u nas rika „mame tady potok na zahrade“, „mame spachtli?“ aj., nerika „mate spachtli?, mate tu potok“…, kdyz se vracime z vyletu, jde „domu“, ma svou postel, povleceni v chlapecke variante nez maji holky, sve ulozne prostory na hracky a obleceni jako maji i holky, myslim, ze bychom mu nijak neprospeli, kdybchom se k nemu tvarili jako k hostovi. Navic k nam chodi uz od batolete, nekdy u nas i marodil s vysokyma horeckama, kdyz matka zrovna mela svuj program, mam k nemu pecujici vztah i ja, nejen manzel. Mrazilo me, kdyz fotky zeny s ditetem na detskych samponech interpretoval jako „tata a R.(-jeho jmeno)“, ani v nejvetsich horeckach nebo dlouhodobejsim pobytu nikdy nezavolal po mamince, bylo to tak divny, doted me je ho lito a uz je to par let zpatky…
Na jednu stranu zakladatelku chápu, na druhou stranu si ale musí uvědomit, že je to dítě jeho otce z prvního manželství. Zůstalo žít s matkou a nikdy nebude do jejich rodiny plně zapadat.Je to pouze host.
@Jana206 píše:No tak to jsi hodna, to je tedy zvlastne pojate pravo otce a sester, nic spatneho… Snad jen divne formulovano.
A pokud bude v jejich rodině od pátku do soboty nebo neděle, než ho odvezou na zápas, nepovažuju to za nic špatného.
@Jana206 píše:
Podle mě by se zakladatelka měla zaměřit hlavně na svou rodinu, své dcery, popřemýšlet, jaké možnosti vyžití nabídnou v budoucnu právě jim(pochopila jsem, že jsou ještě malé).A „necpat“ do toho násilím dítě jejího manžela z prvního manželství. Nechat třeba otce, ať jede se synem na zápas a ona s holkama si udělá program svůj(výlet nebo cokoliv jiného, pokud jsou ještě malé a třeba ani jako holky nebudou chtít později sledovat hokej).
Ale o me tu tolik nejde, jen odvozene, co se tyka nasich rodinnych planu a pak resit, kdyz deti breci, ze jsou od sebe (treba dcera kdyz syn mel byt na vikend a neni, nebo syn, kdyz ho dcera nejede doprovodit domu aj.) Ale hlavne otec chce mit alespon obcas vsechny deti pohromade a snit si svuj sen. Ja proste respektuju jeho stav a potreby, a nastesti mam k jeho synovi dobry vztah i ja.
@Anonymní píše:
Jenze ja s jejich otcem ziju, a on mi teda proto neplati pravidelne vyzivne, ktere by melo kryt potreby ditete napric celym rokem. Takze kdybych mela chute, dat dite na narocny zajmovy konicek (potazmo narocny i casove), tak bych primarne o tom dala rec s otcem ditete. Napr. hele, ma moznost hrat pozemni hokej, nic moc jineho tam na vyber nebylo, zakladni vybava bude stat 5.000,– jednorazove, ze bys neco prispel, souhlasis s konickem, co si o nem myslis, diteti se libi apod. A pokud by se ukazalo, ze u toho vydrzi, ze bys prispival pravidelne oproti potvrzeni apod. Zrovna muj chlap by nerekl ne, to vim, kdyby se s nim takhle promluvilo.
nj, jenže výživné kryje potřeby dítěte v době, kdy bylo stanoveno. pokud tedy dítě začne chodit na kroužky, tak je (staré) výživné nepokryje, pokud matka sobě nebo dítěti „neutrhne od pusy“ a je potom na místě dohodnout výživné nové
že ty s otcem svých dětí žiješ ještě neznamená, že na tvoje děti musí platit automaticky, ale potřeby dítěte z předchozího vztahu by si měla jeho matka nějak pořešit sama, když s nimi otec dítěte nežije.
jinak jestli jsem tě dobře pochopila, tak dítě sport už dělalo, akorát teď postoupilo na další, vyšší level. takže koníček není žádná novinka, o které by otec nevěděl, novinkou jsou „jenom“ zvýšené náklady
matka si to zjevně může dovolit, protože zatím zřejmě kroužek platí a pokud chce zažádat o zvýšení výživného, tak zřejmě má pocit, že si to může dovolit i otec dítěte. kdyby ten chtěl platit a „neřekl ne“, tak by o zvýšení žádat nemusela, protože by se na zvýšení dohodli sami i bez soudu, ne? jenže z toho, co píšeš, mi to přijde, že otec se kroužky syna zas až tak moc nezajímal a začal o ně projevovat zájem až ve chvíli, kdy mu začaly narušovat jeho plány. protože pokud už hokej (nebo fotbal? teď fakt nevím) kluk dělal, byť na nižší úrovni, tak snad by měl mít otec představu, jak moc to kluka baví nebo nebaví. stejně jako by měl vědět, jestli chlapec dává přednost nedělním zápasům nebo nedělnímu pobytu u mladších sourozenců a měl by to vědět rozhodně dřív, než sepíšete návrh na soud, kde si budete snažit vydupat omezení zápasů.
nezlob se, ale mně ten přístup z vaší strany přijde opravdu hodně nešťastný a podivný a jestli stejně vystupujete i vůči matce, tak ji docela chápu (byť s tím nesouhlasím!!!), že má obavy k vám syna poslat, abyste náhodou jeho kroužek nebojkotovali a on místo zápasu (na který se třeba těší) nemusel trčet u vás doma. protože si z vlastní zkušenosti pamatuji opak - jak mi kluk doma brečel, že na kroužky chodit nechce a jeho táta si postavil hlavu, že bude. blbou náladu kluka jsem samozřejmě odnášela já, protože s otcem nežije, na tom si zlost nevylejval. jako možná klukovi nevadí zápas vynechat, protože ten sport tolik nežere, potom se těžko dá něco říct proti tomu, že ho na zápasy budete vozit jenom výběrově na některé. jenže tys psala, že vy zatím nevíte, jestli by mu to vadilo nebo nevadilo a už podnikáte kroky bez ohledu na názor syna ![]()
@sagina píše:
nj, jenže výživné kryje potřeby dítěte v době, kdy bylo stanoveno. pokud tedy dítě začne chodit na kroužky, tak je (staré) výživné nepokryje, pokud matka sobě nebo dítěti „neutrhne od pusy“ a je potom na místě dohodnout výživné novéže ty s otcem svých dětí žiješ ještě neznamená, že na tvoje děti musí platit automaticky, ale potřeby dítěte z předchozího vztahu by si měla jeho matka nějak pořešit sama, když s nimi otec dítěte nežije.
jinak jestli jsem tě dobře pochopila, tak dítě sport už dělalo, akorát teď postoupilo na další, vyšší level. takže koníček není žádná novinka, o které by otec nevěděl, novinkou jsou „jenom“ zvýšené náklady
nezlob se, ale mně ten přístup z vaší strany přijde opravdu hodně nešťastný a podivný a jestli stejně vystupujete i vůči matce, tak ji docela chápu (byť s tím nesouhlasím!!!), že má obavy k vám syna poslat, abyste náhodou jeho kroužek nebojkotovali a on místo zápasu (na který se třeba těší) nemusel trčet u vás doma. protože si z vlastní zkušenosti pamatuji opak - jak mi kluk doma brečel, že na kroužky chodit nechce a jeho táta si postavil hlavu, že bude. blbou náladu kluka jsem samozřejmě odnášela já, protože s otcem nežije, na tom si zlost nevylejval. jako možná klukovi nevadí zápas vynechat, protože ten sport tolik nežere, potom se těžko dá něco říct proti tomu, že ho na zápasy budete vozit jenom výběrově na některé. jenže tys psala, že vy zatím nevíte, jestli by mu to vadilo nebo nevadilo a už podnikáte kroky bez ohledu na názor synamatka si to zjevně může dovolit, protože zatím zřejmě kroužek platí a pokud chce zažádat o zvýšení výživného, tak zřejmě má pocit, že si to může dovolit i otec dítěte. kdyby ten chtěl platit a „neřekl ne“, tak by o zvýšení žádat nemusela, protože by se na zvýšení dohodli sami i bez soudu, ne? jenže z toho, co píšeš, mi to přijde, že otec se kroužky syna zas až tak moc nezajímal a začal o ně projevovat zájem až ve chvíli, kdy mu začaly narušovat jeho plány. protože pokud už hokej (nebo fotbal? teď fakt nevím) kluk dělal, byť na nižší úrovni, tak snad by měl mít otec představu, jak moc to kluka baví nebo nebaví. stejně jako by měl vědět, jestli chlapec dává přednost nedělním zápasům nebo nedělnímu pobytu u mladších sourozenců a měl by to vědět rozhodně dřív, než sepíšete návrh na soud, kde si budete snažit vydupat omezení zápasů.
Tak ackoli s tebou v rade argumentu souhlasim, jako celek vyznivaji vzdycky tvoje odpovedi min adekvatne, protoze si z meho textu vytahnes jen co chces, izolovane, bez ohledu na celek. Ale tak v podstate je to argumentacne dobra pruprava na soud.
Minuly rok to delal jako krouzek pri ZŠ, penize stala zrejme zacatecni vybava a par vyjezdu, ale predstav si nepochopitelnou situaci, ze manzel matce ditete navrhoval s nastupem do skoly (a to i pisemne), ze bude mimoradne prispivat na syna, kdyz budou treba skoly v prirode, tabory, (tam by se ev. dal vztahnout i ten prispevek na hokej) po domluve s ni. Ona na to nereagovala, jak je jejim zvykem. Ona se domlouvat nechce, ona chce diktovat a narizovat, coz dokud manzel poslouchal, slo jakz takz. Zrejme by si to predstavovala tak, ze napise sms v doslovnem zneni: „do tohoto data uhrad tuto castku na tento ucet“. Manzel by chtel komunikaci asi takto: „hele, kluk jede na ŠVP, stoji to XY, pojd mi dat pulku“. My se dozvedeli az za nejakou dobu, ze dela hokej pri ZŠ, az z navrhu zvyseni kvuli tomu na soud, syn o tom nemluvil, matka informace nepodava ani na dotaz. Soudkyne navrh zamitla s ohledem na prijmy otce a jeho vyzivovaci povinnosti, pry ze muze jit max. o 200,– vyse a další argumenty - s tim vyzivnym je to o hodne slozitejsi problematika, je to dále z iniciativy matky v jednani u soudu samostatne. Predstav si dale, ze manzel spori (nepravidelne) synovi bokem na jeho jmeno, nelze to tedy bez soudu vybrat, a to aby matka nevedela, protoze by mohla vyvolat soudni jednani o tom, ze ty penize nezletileho chce. Prijde mi, ze manzel nezapada do skatulky, jak sis to rozclenila. Za dalsi, vzhledem k nasemu postoji, aby u nas pocitil co nejmene odlisnosti, mame s nim i nas velke vydaje. Podle legislativy by to melo byt tak, ze dite ma pravo i u otce uzivat veci z domacnosti matky, dokonce ta ma snad povinnost to vydat, ale pro povahu matky je schudnejsi si vse komplet vybavit sami.
No a pri setreni OSPODu v domacnosti matky ji OSPOD upozornil sam od sebe, ze syn bude muset zapasy vynechavat, kdyz ma byt u otce, a ona to vzala na vedomi, je to i v zapisu, ale dopredu vedela, ze to plnit nebude; manzel po promluvach s trenerem sel dal, ze 1 x ho vozit bude, a pouze 1 x ne, navic i to 1 x je ochotny prehodnotit podle reakce syna. Za dalsi jak uz jsem psala, ty zapasy, ktere by se ev. vynechaly, nehraji o nejake postupy, jde o dobrovolne turnaje, kdo a kolik druzstev se prihlasi. V literature se uvadi jako sofistikovanejsi zpusob odmitani styku ze strany pecujiciho rodice prave naplanovani zajmove aktivity ditete. Je to tady trochu na ten zpusob.
Opakuju dale, ze nazor ditete ted bude zkresleny. Navic je to ted pro nej taky nova vec, zapasy kazdy tyden, uvidi se.
Je toho další spousta, ale komunikace s tebou mi prijde bezutesna, nekoukas na celek, ale jen co se ti hodi. Kazdopadne i tak diky za nazory.
Jak u jsem psala, myslim, ze pohled ditete ted bude zkresleny. Ale jednoznacne by se mel vyjadrit i on. My to planujeme tak, ze kdybychom videli, ze kdyz by byl u nas a mluvil by o tom, bylo by na nem videt, ze ho neucast mrzi, tak bychom to zaridili tak, aby vubec nevynechaval. Jako nejsme prasteny, abychom si vynucovali styk, ktery by neobohatil nikoho a byl by spis vopruz nez cokoli jineho. Ale to rozsudku soudu zakomponovat nejde, a ted mi jde o ten rozsudek.
No matka do klukova sportu vrazi zejmena svou potrebu ridit a rozhodovat o tom „svem majetku“ (=synovi). Jeho zajmovou aktivitu vybrala bez otce-manzela, a sup hned s navrhem na zvyseni vyzivneho na soud s tim, ze syn ma narocnou zajmovou aktivitu co ji stoji penize. To me osobne prijde postaveny na hlavu. Kdyz budeme vybirat zajmy pro nase holky, taky si predem zjistime svy moznosti, a nebudeme pocitat s tim, ze mame nejakou „kasicku“. Jak by to bylo jiny, kdyby ho k rozhodovani jakozto otce o zajmove ativite syna prizvala, on neni potizista, aby to sabotoval, a mel by pak zaroven i vetsi motivaci. A ceho se ona se synem ucastni - syn je zejmena v peci babicek, troufam si tvrdit, ze je to hodne v jejich rezii. (A zaplat panbuh za babicky, protoze vhodne kompenzuji, doplnuji peci matky).