Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pokud jsem to dobře pochopila, bylo schváleno, že při IVF se bude moci vkládat pouze jedno embryo s tím, že pokus bude hrazený 6×. Důvodem je vysoký počet dvojčat z umělého oplodnění a tím dražší lékařská péče.
Co si tom myslíte? Údajně to vítají především cary. Zvedne se jim bussines, ale to se budou ženy dopovat hormonama násobně víc? Zvýší se zdravotní rizika u žen? Pokud vím, tak dvě embrya zvyšují pravděpodobnost početí o polovinu. U starších žen ani nemluvě. Ženy to celé budou muset absolvovat víckrát, připadá mi to šílené.
Pletu se? Jak to vnímáte vy. Děkuji za odpovědi.
Já jsem slyšela, že je to hlavně, kvůli předčasným porodům. Ano budou se víc dopovat ženy hormony, ale zase budou mít víc šancí, že se zadaří.
Jaktože budou mít víc šancí, když budou mít jen jedno embryo, ta šance se snižuje na polovinu na pokus, takže to vychází stejně s tím že zákrok podstoupíš ne 3×, ale 6×. Navíc zaplatíš dvojnásobek toho co dřív pokud využiješ 6 pokusů.
Budu ráda když mě někdo vyvede z omylu.
Já to vnímám stejně, reprodukční medicína je už teď velký obchod, takže bude ještě větší, bude to stát víc peněz, víc hormonů žena do sebe nacpe a bude i trvat déle než se dočká miminka.
Nás čeká 2.IVF teď na podzim, chci ho stihnout s 2 embryama, budeme za něj doplácet 30 tisíc a ty peníze jim nedám za poloviční šanci na otěhotnění, pakliže se nepovede končím, s jedním embryem do IVF nepůjdu.
Tak teopreticky se zbyvajici embrya zamrazi a postupne zavedou. V praxi vime, jak to je. Teda co jsme na IVF byly, verejnost nema tucha jak dramaticky byva ubytek. No alespon se snad budou zamrazovat po jednom. celkem by me zajimalo, co udelaji s tema embryama zamrazenejma po dvou, snad se nebude jedno povinne likvidovat.
Na tom zakone vidime, jak se IVF postupne zlepsuje, vzdyt neni to snad ani 10 let, kdy se zavadelo embryii 5. myslim, ze i tu davku hormonu uz stlacili dolu. Pokud se skodlivosti tyce, IVF je tu s nami uz pres 30 let, myslim, ze nejaka zasadni zvysena rizika by se uz projevila.
Aspera píše:
Já jsem slyšela, že je to hlavně, kvůli předčasným porodům. Ano budou se víc dopovat ženy hormony, ale zase budou mít víc šancí, že se zadaří.
já to nevidím, že budou mít víc šancí na otěhotnění, úspěšnost IVF při zavedení 1 embrya klesá, když jsem šla na KET jasně mi bylo řečeno jaká je úspěšnost s jedním a se dvouma embryama
znám kupu holek co jim byla zavedena 2 i 3 embrya a měli z toho 1 miminko
Ananta píše:
Jaktože budou mít víc šancí, když budou mít jen jedno embryo, ta šance se snižuje na polovinu na pokus, takže to vychází stejně s tím že zákrok podstoupíš ne 3×, ale 6×. Navíc zaplatíš dvojnásobek toho co dřív pokud využiješ 6 pokusů.Budu ráda když mě někdo vyvede z omylu.
A jeste teda obracene: sance se nesnizuje o polovinu, ale o ctvrtinu. Pricemz tech sanci budes mit sest misto tri.
Příspěvek upraven 10.07.11 v 20:03
a ještě k těm hormonům, znám holčinu co má díky 3.IVF rakovinu, musím tedy dodat úspěšnému, i toto celý proces IVF umí
Jindřiš píše:
a ještě k těm hormonům, znám holčinu co má díky 3.IVF rakovinu, musím tedy dodat úspěšnému, i toto celý proces IVF umí
prdlajz vis, jestli je to po IVF. Videla jsem desitky mladejch zenskejch s rakovinou.
Pudloslava píše:Jindřiš píše:prdlajz vis, jestli je to po IVF. Videla jsem desitky mladejch zenskejch s rakovinou.
5 nezávisle na sobě odborníků se na tom schodlo, kombinace vysokých dávek prednisonu dokonalo rozhodila imunitu a vysoké dávky gonalu rozběhly tento proses, můžeš si psát co chceš, ale je to tak i toto můžou hormony způsobit
Mohou, ale stejne to o skodlivosti IVF nic nevypovida.
jednak je to stejne jen domenka, ikdyz od odborniku, jednak to nic nevypovida o pripadnem riziku pro dalsi zeny. To ukaze jen statistika a ta nam zatim nic moc nerika, pokud vim.
Jsou lidi, ktere zabije acypyrin a neznamena to, ze je obecne skodlivy a nemel by se pouzivat.
V kazdem pripade by se rizika IVF mela vypocitat a zeny by se mely informovat, jdou do toho dobrovolne, zivot zachranujici vykon to neni, tak co.
Jedna odsud sla na jedno embryo a ma dvojcata, rozdelilo se… kdyz se ti tohle stane se dvema embryii, stojis pred velmi tezkou volbou. Pro me osobne pristup „narveme tam co nejvic embryii a kdyz se jich chyti vic, tak nadbytecny zlikvidujeme“, taky neni uplne prijatelny. a octomam tady slovne lyncoval kdekdo.
To rozhodovani je velmi slozite. Nejak uzakonene to musi byt. Ja mela strach, aby v ramci reforem nechteli platit jen jeden pokus.
Příspěvek upraven 10.07.11 v 20:21
Pudlo a nezlob se na mě, ale myslím si, že každá co jde do IVF o tomto riziku ví, ikdyž není vysoké. Když jsem to od té holčiny četla, brečela jsem šíleně moc, je to strašně nespravedlivé a trvalo mi nějakou dobu než jsem dostala chuť jít do dalšího IVF.
Jindris vi o nejake hypoteticke skodlivosti podobne jako se rika u volani mobilem nebo pozivani glutamatu. Traduje se to. Tobe nekdo rekl konkretni cisla? Me teda ne. Zkusme pohledat. Treba najdeme, ze riziko je vyssi o 0,5% a tudiz zcela bezvyznamne.
Ahoj,
já nesouhlasim.
Byla bych ráda,kdyby to zůstalo s počtem embryí jako je to dosud..
A počet hrazených ivf by klidně stoupnout mohl !!Co to je..jen ty 3 pokusy.
![]()
Obávám se,ale ,že to projde..jak chtěj oni --
Jindřiš píše:
Já to vnímám stejně, reprodukční medicína je už teď velký obchod, takže bude ještě větší, bude to stát víc peněz, víc hormonů žena do sebe nacpe a bude i trvat déle než se dočká miminka.
Nás čeká 2.IVF teď na podzim, chci ho stihnout s 2 embryama, budeme za něj doplácet 30 tisíc a ty peníze jim nedám za poloviční šanci na otěhotnění, pakliže se nepovede končím, s jedním embryem do IVF nepůjdu.
Na podzim jsem plánovala 1 IVF, ale je mi už 37, vajíčka nemusí být vůbec v pořádku, tímto se mi snižuje šance rapidně, zvažuju, že děti mít nebudu, je mi z téhle „politiky“ špatně.