Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Patrim mezi ty stastne ktere toto nemuseji resit. Presto napisu muj nazor. Myslim si, ze jejich navrh je fer. Mozna bych zvysila pocet pokusu. Ale zanechala 1 embryo. Je to priroda. Pro zenu je prirozene nosit 1 miminko!
Můj názor je, že si má žena sama rozhodnout kolik embryjek chce zavést, nebýt mého muže, tak jsem si nechala dát všechna tři embrya co mi zbyla z 12 vajec. Vím, jak moc se člověk těší, jak moc doufá. Omezovat počet je …no…je to moje tělo a má embrya ne??
Pampeliško, ale ty dvě se nezavádějí proto, aby měly ženy dvojčata. Měli by rozlišit komu zavedou jedno a komu dvě. Už jsem psala, že u starších žen jsou vajíčka často špatná a jsou další důvody, kdy je podle mě indikace pro dvě embrya. Ne u všech, to netvrdím.
jizvíková píše:
Můj názor je, že si má žena sama rozhodnout kolik embryjek chce zavést, nebýt mého muže, tak jsem si nechala dát všechna tři embrya co mi zbyla z 12 vajec. Vím, jak moc se člověk těší, jak moc doufá. Omezovat počet je …no…je to moje tělo a má embrya ne??
Jenže ty je vůbec nezajímáš, zajímá je to, že nebudou muset hradit neonatologickou léčbu pro případná dvojčata. Žena ať si jde pod narkozu a cpe se hormonama, píchá injekce klidně 6×.
j.pampeliska píše:
Patrim mezi ty stastne ktere toto nemuseji resit. Presto napisu muj nazor. Myslim si, ze jejich navrh je fer. Mozna bych zvysila pocet pokusu. Ale zanechala 1 embryo. Je to priroda. Pro zenu je prirozene nosit 1 miminko!
No a pro ženu je přirozené vařit, uklízet a umřít při komplikovaném porodu, protože císař není přirozený.....
Ananta píše:
Pokud jsem to dobře pochopila, bylo schváleno, že při IVF se bude moci vkládat pouze jedno embryo s tím, že pokus bude hrazený 6×. Důvodem je vysoký počet dvojčat z umělého oplodnění a tím dražší lékařská péče.Co si tom myslíte? Údajně to vítají především cary. Zvedne se jim bussines, ale to se budou ženy dopovat hormonama násobně víc? Zvýší se zdravotní rizika u žen? Pokud vím, tak dvě embrya zvyšují pravděpodobnost početí o polovinu. U starších žen ani nemluvě. Ženy to celé budou muset absolvovat víckrát, připadá mi to šílené.
Pletu se? Jak to vnímáte vy. Děkuji za odpovědi.
Prosím o zdroj této informace. Několikrát jsem se snažila o nové zdravotnické reformě dohledat z veřejně dostupných zdrojů co se dalo a jediné co mi to vyplivlo bylo, že s IVF se tentokrát udělá jen to, že doktoři budou moci legálně (jako samoplátci) provádět IVF do nějakých 55let. To, že by se mělo transferovat jen jedno embryo, zůstane v podobě „doporučení“ pro CAR. A žádný pokusy navíc jsem jaxi taky vůbec nikde nevyčetla.
Ananta píše:
Jinak co se týká rizik, nejde jen o tu rakovinu, ale o samovolné potraty, zamlklé těhotenství, revize, mimoděložní těhotenství, hyperstimulační syndrom… prostě problémy, které umělé oplodnění provází. Nehledě na tloustnutí z hormonů a vůbec cpaní se hormony, to je chuťovka, kterou nevím proč budou muset ženy podstupovat častěji. O finančním aspektu ani nemluvím, prostě si to nebude moci dovolit víc lidí než dnes.
Mimoděložní těhotenství, zamlklá, samovolné potraty - to vše se týká zrovna tak přirozených těhotenství, nebo snad ne? A jistě je těch žen mnohem víc z přirozených těhotenství. A taky se nenutí ti, kdo čekají dvojčátka přirozeně, aby šli na redukci kvůli ušetření na neonatologii…
Cpaní hormony a tloustnutí - to je individuální.
Finanční aspekt? Přijde mi výhodnější mít proplaceno cca 50 tisíc 6× (tolik přibližně pojišťovna proplácí) a hradit si KETy po 5 tisících, než mít proplaceno 3× a zrovna tak hradit KETy (pokud je co ještě transferovat, což se podle mne nezmění počtem IVF). Vždyť se snad dá prosadit, že PK člověk nechce a zvýší se šance na víc zamražených embryí.
Taky pokud třeba žena chytí nějakou nemoc a nezadaří se, tak kromě 2 embryí přijde o 1/3 pokusů a ne o 1/6…
Kdybych měla tu šanci, tak bych to nové teda brala - my máme malou z KETu po 5.IVF (tedy již plně hrazeném) a měli jsme jen 2× KET za celou tu dobu…
j.pampeliska píše:
hm, tak to je názor šťastných nezasvěcených a ti pánové a dámy, kteří o tom rozhodují jsou taky asi šťastní a tuto situaci prostě nemuseli nikdy řešit. Jejich názor není fér. Fér by bylo ke každému případu přistupvat fakt individuelně. A dokud jsem umělé nepodstoupila, vůbec jsem netušila, že to není prostě vůbec žádná prča. Někdo to prostě nese velmi dobře, někomu selhávají po stimulaci játra, zahušťuje se jim krev, hrozí jim embolie, mozková mrtvice, infarkt, nemůže dýchat, protože má vodu na plicích a hlavně, žádné léky na něho nezabírají, protože ten sajrajt hormony už v těle jsou a buď se tělo s tím popere nebo ne. Díky bohu, že jsem mohla mít zavedená 2 vajíčka (mimochodem poslední co mi ze 17ti odebraných zbyly) a že se aspoň jedno ujalo. Doporučení z Caru - přístě už IVF nepodstupovat.
Ananta píše:jizvíková píše:Jenže ty je vůbec nezajímáš, zajímá je to, že nebudou muset hradit neonatologickou léčbu pro případná dvojčata. Žena ať si jde pod narkozu a cpe se hormonama, píchá injekce klidně 6×.
no, moje dvojčata z neonat. nechtěla doktorka pustit, že to ještě doma nezvládnu a že jeden má ještě problémy s jídlem, udělala jsem tam průvan a domů se šlo ![]()
upřímně :: jsem se jim tam hodila, byla jsem s dětma na roomingu, starala se o ně sama a oni to účtovali pojišťovně…není to o dvojčatech, ale o přístupu
jizvíková píše:
Znám i maminku, která si nechala transferovat 3 embryjka, protože usoudili, že jsou špatná a bez šancí a ona je nechtěla nechat zlikvidovat… a má trojčátka… a fakt jí nezávidím ![]()
Ananta píše:
Aknyt, KET je levnější než hrazené IVF?
No jasně že je levnější- KET je transfer rozmražených a na to se nestimuluje (nepíchají injekce), nejde se na odběr vajíček pod narkózou… Při KETu se maximálně dělá cyklus s léky na podporu růstu sližnice a progesteronem, což stojí mnohem méně než FSH a platí si to ženy samy… také laborka „pouze“ rozmrazuje a už nezpracovává vajíčka, sperma, neprovádí ICSI (pokud je třeba)… Na UZ kontrolu se už tolik nechodí, hlavní je pak transfer.
Aknyt píše:jizvíková píše:Znám i maminku, která si nechala transferovat 3 embryjka, protože usoudili, že jsou špatná a bez šancí a ona je nechtěla nechat zlikvidovat… a má trojčátka… a fakt jí nezávidím
mě ten třetí šmudla chybí, klidně bych měla trojčata, ženská zvládne všechno
ovšem šance, že by se zadařilo je fakt mizivá
jizvíková píše:Aknyt píše:mě ten třetí šmudla chybí, klidně bych měla trojčata, ženská zvládne všechnojizvíková píše:Znám i maminku, která si nechala transferovat 3 embryjka, protože usoudili, že jsou špatná a bez šancí a ona je nechtěla nechat zlikvidovat… a má trojčátka… a fakt jí nezávidím
Můj názor je, že si má žena sama rozhodnout kolik embryjek chce zavést, nebýt mého muže, tak jsem si nechala dát všechna tři embrya co mi zbyla z 12 vajec. Vím, jak moc se člověk těší, jak moc doufá. Omezovat počet je …no…je to moje tělo a má embrya ne??ovšem šance, že by se zadařilo je fakt mizivá
a já zas obdivuju ženský, co zvládají dvojčata
. Mám jedno a hroutím se
![]()
no já mám doma tři mrňata a k obdivu to fakt není, ale je to sranda ( když si člověk zvykne na ten chaos, rámus a bordel)