Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Není mi jasná jedna věc, prosím o radu.Dlouholetý zaměstnanec.
Pronajímá pozemek, příjem z pronájmu za celý rok jen 19000.Musí sám podávat daňové přiznání? Nebo je takto nízká částka z pronájmu od daní osvobozena?
Četla jsem, že je hranice 20000, do které se nemusí podávat DP, ale informace se různí, někdo uvádí, že hranice 20000 platí pro ty, kteří nemají žádný jiný příjem, jiný říká, že na tom nezáleží.
Jak to tedy je? Musí podávat přiznání sám včetně zisku z pronájmu nebo stačí roční zúčtování daní od zaměstnavatele?
Tady to máš vysvětlené:
Cituji: Pokud jste zaměstnanec a pronájmem jste si v roce 2022 vydělali méně než 6 000 Kč (a jiné další vedlejší příjmy nemáte), nemusíte přiznání řešit a daň z příjmu z pronájmu neodvádíte. V roce 2023 se limit zvyšuje na 20 000 Kč, přiznání za tento rok podáváte na jaře 2024.
Další zdroj: https://dostupnyadvokat.cz/…-nemovitosti
V zákoně jsem to ale nenašel. ![]()
Tyto příjmy ale nesmí být pravidelné a soustavné, to by znamenalo, že se jedná o zdanitelné příjmy.Příležitostný pronájem a příjem z tohoto pronájmu do ročního limitu znamená, že tento příjem není nutné uvádět v daňovém přiznání a nemusíte z něj platit daň z příjmu.
Chtělo by to fakt najít v zákoně. ![]()
§ 38g:
(1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 50 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.
@eumedon díky za důvěru
@JTom ocitoval odst. 1 a on je tam i odst. 2
(2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 20 000 Kč.
@eumedon píše:
No, ale tady zas čtu další podmínku, že to totiž musí být jen příležitostný, ne pravidelný příjem:Na tom hypoindexu zmatlali 2 věci dohromady - podání přiznání a osvobození od daně.
@Hanula1212 A ještě prosim upřesnění, jak jsou ty prijmy myšleny, zda opravdu prijem nebo prijem po uplatnění nákladů?
@j.a.n.i1 píše:
@Hanula1212 A ještě prosim upřesnění, jak jsou ty prijmy myšleny, zda opravdu prijem nebo prijem po uplatnění nákladů?
příjem (před odečtením nákladů).
Děkuji. Taky jsem hledala, protože různé články na netu si i protiřečí.
Je to tedy tak, že pokud zaměstnanec má za pronájem příjem 19 tis. ročně, od letoška daňové přiznání sám podávat nemusí a jen požádá v zaměstnání o roční zúčtování daní, je to tak?
@Anonymní píše:
@Hanula1212 @eumedonDěkuji. Taky jsem hledala, protože různé články na netu si i protiřečí.
Je to tedy tak, že pokud zaměstnanec má za pronájem příjem 19 tis. ročně, od letoška daňové přiznání sám podávat nemusí a jen požádá v zaměstnání o roční zúčtování daní, je to tak?
Ano, přesně tak.
@Anonymní píše:
@Hanula1212 @eumedonDěkuji. Taky jsem hledala, protože různé články na netu si i protiřečí.
A platí to už za rok 2023, tj pro daňové přiznání podávané v roce 2024.
Zde je další zdroj, přímo od finanční správy. Cituji:VÝŠE LIMITŮ ZDANITELNÝCH PŘÍJMŮ PRO PODÁNÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ ZA ZDAŇOVACÍ OBDOBÍ ROKU 2023
Novinkou je změna výše limitu, který je rozhodný pro povinnost podat daňové přiznání, limit se zvyšuje z dosavadních 15 000 Kč na 50 000 Kč (§ 38g odst.1 zákona o daních z příjmů). Novela přináší rovněž změnu výše limitu pro vznik povinnosti podání daňového přiznání poplatníka s příjmy ze závislé činnosti, jehož příjmy podle § 7 až § 10 zákona o daních z příjmů přesahují 6 000 Kč, nově je zavedena částka 20 000 Kč (§ 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů).
Zdroj jsem ověřil takto:
https://www.nic.cz/…nisprava.cz/
https://www.nic.cz/…C371916-9IJ/
Všimněte si, že kontakt registrované organizace je na doméně mfcr.cz.
Není mi jasná jedna věc, prosím o radu.
Dlouholetý zaměstnanec.
Pronajímá pozemek, příjem z pronájmu za celý rok jen 19000.
Musí sám podávat daňové přiznání? Nebo je takto nízká částka z pronájmu od daní osvobozena?
Četla jsem, že je hranice 20000, do které se nemusí podávat DP, ale informace se různí, někdo uvádí, že hranice 20000 platí pro ty, kteří nemají žádný jiný příjem, jiný říká, že na tom nezáleží.
Jak to tedy je? Musí podávat přiznání sám včetně zisku z pronájmu nebo stačí roční zúčtování daní od zaměstnavatele?