Zaměstnavatel chce porušit pracovní smlouvu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9085
14.11.23 14:31
@Ivan PPZ píše:
@šklíbakočka Já myslím, že v takovýchto případech to nahrávání bude v poho a případný soud to připustí.

Já tahle nahrávání lékařů učitelů, zaměstnavatelů atd. fakt nemám ráda. Je to na hraně či za hranou. Já být zakl., utíkám na ten IP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6699
14.11.23 14:35
@boball píše:
Asi vám nic jiného nezbyde, škoda, že jsi si to nenahrála taky.Na druhou stranu nesmíš nikoho nahrávat, aniž by jsi ho na to upozornil, tak aby neměla nakonec problém ještě ona. :think: Možná bude lepší si to navzájem dosvědčit.

Může, je dávno judikováno, že v nerovnoměrném vztahu zaměstnanec zaměstnavatel lze nahrávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
14.11.23 14:36

@Temnástranasíly Dobrá,tím lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6699
14.11.23 14:44

Ono se tedy mohlo nahrávat i předtím, problematická byla část přípustnosti důkazu u soudu. A už poměrně dlouho je to v tom nerovnoměrném vztahu přípustné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
14.11.23 15:57
@boball píše:
Asi vám nic jiného nezbyde, škoda, že jsi si to nenahrála taky.Na druhou stranu nesmíš nikoho nahrávat, aniž by jsi ho na to upozornil, tak aby neměla nakonec problém ještě ona. :think: Možná bude lepší si to navzájem dosvědčit.

To je nesmysl.

https://www.aspi.cz/…vniho-pomeru

https://www.mesec.cz/…zit-u-soudu/

Mimoto: Občanský zákoník, § 88 odst. 1

Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
14.11.23 16:00
@šklíbakočka píše:
Já tahle nahrávání lékařů učitelů, zaměstnavatelů atd. fakt nemám ráda. Je to na hraně či za hranou. Já být zakl., utíkám na ten IP.

Bez důkazů je to tvrzení proti tvrzení, s nahrávkou jako důkazem je jasnější, co kdo řekl, ať to máš ráda, nebo ne. A je to legální (i podle ObčZ § 88 odst. 1).

Legální je použití nahrávky před autoritami, nelegální je například zveřejnění. Právo na spravedlivý proces má přednost před právem na soukromí (a ostatně - to jednání se šéfem nebylo jednání, ve kterém by šéf prováděl nějaké projevy osobní povahy, ale šlo o pracovněprávní záležitosti).

Příspěvek upraven 14.11.23 v 16:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
14.11.23 16:02
@eumedon píše:
Bez důkazů je to tvrzení proti tvrzení, s nahrávkou jako důkazem je jasnější, co kdo řekl, ať to máš ráda, nebo ne. A je to legální (i podle ObčZ § 88 odst. 1).

Ale já ty zákony znám, ale přesto to považuji za minimálně nevhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
14.11.23 16:05
@šklíbakočka píše:
Ale já ty zákony znám, ale přesto to považuji za minimálně nevhodné.

To je sice možné, ale pro zakladatelku irelevantní. Klidně si můžeš prohrát spor proto, že nemáš ráda tyhle nahrávky, druhá strana popře všecko, co řekla a jiné důkazy nebudeš schopna předložit, to je tvůj boj. Ale my radíme zakladatelce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
14.11.23 16:11
@eumedon píše:
No, je sice možné, ale pro zakladatelku irelevantní. Klidně si můžeš prohrát spor proto, že nemáš ráda tyhle nahrávky, druhá strana popře všecko, co řekla a jiné důkazy nebudeš schopna předložit, to je tvůj boj. Ale my radíme zakladatelce.

Ale jo. Párkrát jsem také musela řešit nějaké snahy zaměstnavatelů o jejich křivárny. Odkráčela jsem na IP, zaměstnavateli jsem poté předala písemné vyjádření IP a byl klid (a patřičné odstupné).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
14.11.23 16:11

Pokud budeš se zaměstnavatelem na ostří nově tak to stejně nemá smyls dlouhodobě v práci zůstávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
14.11.23 16:15
@Krutilka píše:
Pokud budeš se zaměstnavatelem na ostří nově tak to stejně nemá smyls dlouhodobě v práci zůstávat.

Proto lépe pobrat maximální možné odstupné, užít si ho a hledat jiného zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
14.11.23 16:27

@šklíbakočka Jediné, co se mi na tom judikátu nelíbí, je to „výrazně slabší strany“. Zaměstnavatel není vždy výrazně slabší strana, protože naše zákony chrání zaměstnance jako v bavlnce. Ovšem… zaměstnavatel, který má kolem sebe smečku náměstků a referentů, si je může k důležitému jednání přizvat jako svědky. Naproti tomu zaměstnanec je většinou sám a ostatní zaměstnanci mu málokdy něco dosvědčí, chtěje si udržet práci.

Naproti tomu, když je to živnostník, tak jsou pozice dalelo vyrovnanější. Pak by se mělo - pokud jde o důležité jednání - použít § 88 ObčZ. Jestli bes souhlasu, ale s vědomím, to nevím, ale je možné, že pokud jedna strana oznámí úmysl jednání nahrávat, druhá strana jednat nebude. A bude jednat zásadně mimo záznam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
14.11.23 16:31
@Krutilka píše:

To je asi pravda, zůstávat v zaměstnání, kde vedení čeká na chybu, je nejlepší cesta k žaludečním vředům nebo jiným psychosomatickým onemocněním.
Lepší je vyhledat zaměstnání, kde je pohoda. Akorát se nenechat natlačit do role nevolníka (protože jestli šéfa nezajímá pracovní smlouva, ale myslí si, že bez ohledu na smlouvu ji může úkolovat, jak si zamane, tak to je v podstatě nevolnictví. Pacta sunt servanda, zakladatelka se neprodala do otroctví).

Ale pokud by docházelo k prokazatelné šikaně, lze odejít vlastní výpovědí a vymáhat náhradu škody, pokud jsou o tom důkazy.

https://www.pravoprovsechny.cz/…-pracovisti/

Příspěvek upraven 14.11.23 v 16:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
14.11.23 16:32
@eumedon píše:
@šklíbakočka Jediné, co se mi na tom judikátu nelíbí, je to „výrazně slabší strany“. Zaměstnavatel není vždy výrazně slabší strana, protože naše zákony chrání zaměstnance jako v bavlnce. Ovšem… zaměstnavatel, který má kolem sebe smečku náměstků a referentů, si je může k důležitému jednání přizvat jako svědky. Naproti tomu zaměstnanec je většinou sám a ostatní zaměstnanci mu málokdy něco dosvědčí, chtěje si udržet práci.Naproti tomu, když je to živnostník, tak jsou pozice dalelo vyrovnanější. Pak by se mělo - pokud jde o důležité jednání - použít § 88 ObčZ. Jestli bes souhlasu, ale s vědomím, to nevím, ale je možné, že pokud jedna strana oznámí úmysl jednání nahrávat, druhá strana jednat nebude. A bude jednat zásadně mimo záznam.

No já to beru obecně, tady si matky chtějí nahrávat lékaře, děti učitele, učitel děti atd… dost koukám :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
14.11.23 16:35
@šklíbakočka píše:
No já to beru obecně, tady si matky chtějí nahrávat lékaře, děti učitele, učitel děti atd… dost koukám :-(

To potom záleží na tom, proč to chtějí a jak ty záznamy použijí. Zveřejňování není legální v žádném případě (snad kromě zásahů policajtů), pro obranu práv to může být legální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat