Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Asi bych jí našla nějaké odborné články o tom, jaký to bude mít dopad, když nebude dětem kupovat boty, jaké potřebují a když s nimi nebude rehabilitovat. Víc dělat nemůžeš, jinak se o ně stará a nic v podstatě nezanedbává. Ale bohužel toto není tvoje věc, ačkoliv chápu, že je ti těch dětí líto
řešit by to měl hlavně jejich otec.
A jak ty můžeš posoudit, že ta péče není dobrá? Že se snaží děti udržet na škole v místě bydliště místo aby je vozila daleko do speciálky - tudíž přes týden možná internát - je snad dobře, ne? Že odmítla rhb v Brně a místo toho využívá místní terapeutku plně chápu, taky bych to tak dělala. Děcka po škole unavené, tyhle jsou zvlášť když každý pohyb je stojí víc práce, budeš vláčet ještě do Brna, třeba 3× týdně? Promiň, ale mě to přijde ok plus to, že ta paní je ze své situace naprosto vyčerpaná, a kdo by nebyl.
Ad ortopedické boty: tak proč jim je nekoupí otec, když není spokojen s tím co koupila matka?
No rozhodně to není na udání pro zanedbání. To bys to musela vzít z gruntu a nahlásit např. rodiče dětí astmatiků, kteří krouží. Tak aspoň se jim věnují asistenti. Mně je taky lto spousty dětí, že je rodiče nijak nerozvíjí a ony krní.
Tak to že využívá asistence, příspěvků na péči apod., to je dobře, spousta profesionálů by mohla vyprávět, jak je někdy těžké rodinu přimět, aby si nechala pomoci. To, že ale nerespektuje doporučení lékařů samozřejmě dobře není… Nevím, podle mě to není na sociálku, když se o děti jinak stará, má je ráda a dává jim to najevo… Myslím, že nemáš moc možností, ale asi bych se na tvém místě dál snažila z pozice kamarádky… Mluvit s ní o tom. A třeba se ji taky snažit dotlačit do nějakého klubu pro rodiče takových dětí, aby se mohla srovnávat s jinými :/
Nicméně souhlas s @weyky - řešit by to měl hlavně otec. Když se mu to nelíbí, nemá co rezignovat. Má se kopnout do zadku a začít s dětmi jezdit po rehabilitacích apod. Snad jsou to i jeho děti. Tak holt bude dělat víc, než matka. Pro takovou nespravedlnost se svět nezboří a holčičkám se třeba zlepší chůze
I když, to je takový planý mudrování… ![]()
Děkuji. Mrzí mě to proto, že lékař jí řekl, že když budou cvičit, mohou holky CHODIT a fungovat, nejen tahat nožičky…když se s tím nic neudělá, budou to mít jako celoživotní handicap…tak to mě mrzí a cítím se hrozně na to koukat…Stát opravdu pomohl maximálně, dal i asistenta atd.,rodiče jí uklízejí, vaří, pomáhají s dětmi, i přátelé, příbuzní. Otec se k tomu staví jak jsem napsala.Jde mi o děti, koukat na to! jedna holčička slintá, tahá za sebou nožičky, kdybyste to viděly. Nemluvím o udávání na sociálku. Ale věřím, že odborníci by jim pomohli. Nabídla jsem, že je budeme vozit na cvičení, ale na to mi řekla, že nechce, že ono to nějak dopadne a srovná se to, a že v nejhorším holkám budou natahovat nohy chirurgicky
jediné co nadává, je, že otec dětí dává málo peněz. Ptala jsem se ho, v dobré vůli pomoct, protože oba znám léta, aby tedy pomáhal víc, byl z toho překvapený a řekl mi hodně vysokou částku, kterou dává na ni i děti a ukázal mi výpis z banky (to nemusel). Prostě je mi to líto ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji s prosbou o názor. Mám blízkou kamarádku, má dvě 10leté holky, bohužel obě mají mozk. obrnu, vtočené nožičky, jedna nožička kratší, vážná porucha chůze, půlka obličeje postižená, plus jsou tam poruchy učení atd. Děti prošly několika operacemi, otec s nimi nebydlí v 1 domácnosti, ale dojíždí a pomáhá, finančně je také velmi štědrý, ovšem bydlí daleko a časově je vytížený, má novou paní a těžkou práci plus pečuje o své rodiče. Kamarádka bohužel peníze od něj vezme, i příspěvky od státu, svěří děti do péče asistentky nebo příbuzným a jde si za svým. To nekritizuji, přeji jí i peníze i volný čas! Vadí mi, že dětem nezajistila dobrou péči, např. rehabilitaci měla nařízenou v Brně, kde dělali operace, ale nechtělo se jí tam jezdit, tak chodí k terapeutce u nich na vesnici, která nemá zkušenost a s dětmi nejsou pokroky. Měla by cvičit i doma, ale to nedělá, vymlouvá se, že nemá čas. Do práce přitom nechodí, děti vodí asistent, pomáhá jim ve škole, přes den má čas. Když jedno dítě onemocní, druhé automaticky nechává doma, aby nemusela vstávat, ale tam je vidět, že děti školu potřebují, učivo jim jde pomalu. Peníze na ortopedické boty od otce dětí vždy utratí na své potřeby a dětem koupí čínské, jen s nějakou ortop. vložkou. Teď nechci jen kritizovat, mám ji ráda! A chápu, že to má těžké. Děti si bereme na hlídání, pomáháme. Mluvila jsem s ní, ale řekla, že víc dělat prostě nechce, že má ráda svůj stereotyp, klid, a že hlavně nechce jít do budoucna do práce. Napadla mě hrozná myšlenka, že jí stav dětí vyhovuje.Mluvila jsem s otcem dětí, má novou paní a řekl, že s přístupem ex také nesouhlasí, ale neví co by měl dělat, že peněz dává dost i prakticky pomáhá, ale že ex je (cituji jeho slova)prostě líná. Je mi líto těch děcek! O ně mi jde! Ve škole jí doporučili přestup do školy specializované pro handicapované, ale to se jí zdá aleko. Opakuji, jistě své děti miluje! Mají co jíst, oblékat se, na kontroly chodí. Jenže už nerespektuje pokyny lékařů a nepracuje s nimi. Otec dětí jí chtěl zaplatil ŘP, ale na to prý nemá čas. S dětmi ve škole pracuje asistent, o domácnost se jí starají rodiče, s nimiž bydlí. Jenže, je tohle zanedbání péče? Co s tím? Řeším to proto, že povídání s ní nikam nevedlo, otec dětí také psychicky rezignoval a je mi líto děcek, ty vývojové vady se musí podchytit dokud je čas a jsou v růstu. Prosím o názor. Rejpalky prosím nepište. Dělaly byste na mém místě něco nebo to nechaly být? Děkuji
A co dělá tak důležitého, když se o děti stará asistent a o domácnost rodiče, jak využívá svůj volný čas?
@pst007 Otec už má jinou paní a další děti s ní, prostě jeho postoj je jaký je. K rehabilitaci:lékaři výslovně nařídili rehabilitaci specialzovanou v Brně, mají tam nějaké závěsné stroje, v těch děti chodí či co, ale nerespektovala to, odmítla i specializovanou školu-10 km od místa bydliště, to snad není problém je vozit, otec děcek nabídl zaplatit ŘP i koupit auto. Posílá je do běžné ZŠ, kterou má blízko domu, ovšem sama mi říkala, že ředitel školy i psycholog jí doporučili přechod do spec. školy, že ani s asistentem na běžnou školu děti nemají. Nemohl ji k tomu ale nutit, nakonec na její výslovné přání zůstaly děti na běžné škole. Jak píšeš, že bys s dětmi i přes doporučení lékařů nejezdila na specializivanou rehabilitaci-to já tedy v tomto stavu ANO, protože když se to nepodchytí správně v období růstu, budou doživotní invalidé. A to za to překonat únavu nebo lenost podle mne stojí.
Anonymní…subjektivní názor jedné strany. Věřím, že nad tím přemýšlíš a vrtá ti hlavou, co by jsi pro holčičky mohla udělat. Ale jsou to jen tvé pocity a myšlenky. Kdyby se tu mohla vyjádřit druhá strana, možná by to bylo trochu jiné. Chlap, který uteče od dvou postižených holčiček a manželky, to je člověk, který sice může platit alimenty, ale také může mít holky častěji a pomáhat víc než píšeš. Má sice novou rodinu a stará se o rodiče, bydlí daleko, ovšem tuto variantu si vybral on sám a dcery jsou jeho vlastní a ne jen té manželky. pokud se jim tato hrozná životní událost stala, měl zůstat poblíž a být nápomocný častěji. I když žena využívá pomocné služby, tak to bohužel není pomoc 24 hodinová a ona má také své potřeby, city a nárok na život, jako bývalý manžel. Názory jeho, že je líná, opět subjektivní pocit. Mě se například nelíbí to, že i když ji opustil a s ní i dvě postižené dcery má ještě tu drzost ji komentovat.
Nejsem rejpalka, dívám se nezaujatě, nemyslím to zle…jen trochu přemýšlím, jak by mi asi bylo v její situaci. Pokud děti nejsou plné modřin, na prohlídkách prospívají, mají co jíst, je o ně postaráno, nenaděláš nic. Nejlepší je, pomoci jak můžeš holčičkám nejvíc ty a zbytek nechat na mámě a tátovi.
@mamule42 Nechtěla jsem to napsat na plnou hubu
,ale kouká na seriály, chodí do cukrárny a tak
Právě to mě štve. Přivykla tomu koukat na stav dětí. Opakuji, nemáme právo nikdo ji kritizovat.Co ale ty chudáci děti? Že budou žít tak, že budou za sebou tahat vtočené nohy? Že jim je budou doktoři natahovat? Jaký budou mít jednou život? prostě neumím být lhostejná
A co s tim chces delat? Ona nechce, otec taky vic delat nechce, ty nemuzes ty deti násilím vzit a nekam s nimi jezdit…
Na socialku to neni, to ze nekdo nedela maximum možného, neni zanedbání v tom smyslu, ze by se do toho mel montovat stat. Deti jinak zijou relativne v normálním prostředí, k doktorum chodi.
Chápu ze je ti deti lito, ale bohužel to tak budes muset nechat byt.
@Anonymní píše:
@Dubhe dík.Jak říkám, nehodnotím ji ani otce, jen stav popisuji.
Jak časté jsou tvé návštěvy? Nemůže to být jen přechodný stav? Aby jsi se zbytečně netrápila a ono to může být vše jinak, až se paní trochu zamyslí.
Zakladatelko, jediné, co mě napadá, že by se dalo dělat je, aby otec dával matce jen část peněz a nenechával na ní koupi bot atp. Kvalitní boty může koupit sám, to samé paltí i o případných dalších materiálních věcech. může také zaplatit někoho, kdo děti doveze na rehabilitace do Brna. Matku nijak nedonutíš, to, co dělá, nebo spíš nedělá, není zanedbání péče, alw její (špatná) volba.
@Anonymní píše:
@mamule42 Nechtěla jsem to napsat na plnou hubu,ale kouká na seriály, chodí do cukrárny a tak
Právě to mě štve. Přivykla tomu koukat na stav dětí. Opakuji, nemáme právo nikdo ji kritizovat.Co ale ty chudáci děti? Že budou žít tak, že budou za sebou tahat vtočené nohy? Že jim je budou doktoři natahovat? Jaký budou mít jednou život? prostě neumím být lhostejná
Je mi těch dětí líto, opravdu, něco je špatně. Čekám miminko s vážnou genetickou vadou, a udělám vše co bude v mých silách, aby tu byla s námi co nejdéle. Jenom nevím, jak ti poradit, co udělat aby jejich matka situaci začala řešit, a dětem poskytla poctivou péči, zvlášt pokud je finančně podporována. Ono udávat na sociálku je taky hloupé, ale někdy nezbytné. Jedině se spoj s otcem dětí, třeba kdyby ji pohrozil že ji nebude tak podporovat a sám dá podnět na sociálku, možná by začala něco dělat.