Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Aha, teď jsem přečetla předchozí příspěvek, tož to tata více už asi nezmůže.
Tady asi každá rada drahá.
Jak uz jsem psala, ja sice chapu tve pocity, ze ti z toho neni dobre, ze nedostavaji maximalni peci. ale proste co bys chtela delat?
muzes jit ji rict do obliceje, ze je lina a at zacne vic makat, obcas lecba sokem funguje. nebo ji poslat k psychologovi, at ji pomuze se s tim srovnat - coz by asi bylo idelani.
jenze pokud ona nic neresi a je ve stavu „mouchy sezerte si me“, tak te nejspis posle tam kde slunce nesviti… ![]()
Ale to řeš. Je třeba být v diskuzi nad věcí. A co ty její rodiče co s ní bydlí, jak se k tomu staví?
@jruz píše:
Ahoj, nečtu celou diskuzi, jen Tvůj příspěvěk - jediné, co mě napadá (pokud nechceš řešit přes sociálku), je zkusit kontaktovat otce, zda by on byl ochotný dělat něco více pro holky, než jen dávat peníze. (myslím ať se třeba střídají ve vození na rehabilitaci - týden on, týden ona…)O ostatní rodině nepíšeš, zda pomáhají, a při představě, že matka je na vše sama (teď myslím i psychicky), tak možná už jen rezignovala. Nemá sil.
dik, psala jsem, kamaradka s holkami bydli u rodicu, kteri se staraji o domacnost a pomahaji. Opravu a udrzbu domu jezdi delat nebo zarizovat otec holcicek.jak jsem ale rekla, chapu, ze to ma psychicky tezke, jenze cas k naprave zdravotniho handicapu uz se nevrati, az vyrostou, uz se to nenapravi. a to me stve ![]()
@Anonymní píše:
@Regina Hero Máš pravdu, nic nenadělám. Otec dětí prostě denní péče schopen prý není a matka dětí navíc ani nežádá, aby si je vzal, primárně je chtěla do péče, tudíž je v ní má. Otec je, nevím jak říct, jednodušší člověk, na nějaké obíhání lékařů, jak sám říká, není. NHlavně matka dětí ho otrávila tím, že se domáhá toho, aby se k ní vrátil, i proto si myslím, že se stáhl. A odnášejí to zase děcka.
otec prý schpen denní péče není…a je to tady, je to stejný chlívák, opustil je a není schopen denní péče, no se mu ani nedivíme, že? A matka je líná.
A co ona mysli si že dětem dává vše? Pokud ano psycholog bude k ničemu, ale pokud se cítí na dně je to dobrý nápad. ![]()
Možná taky matka dětí víc dělat nezvládne… opravdu ne každý člověk je schopen dělat vše, co je v dnešní době možné… jak už tu padlo, matka dětí třeba opravdu není schopna fungovat víc, spíš se snaží nějak to přežít… asi to nemá jednoduché, navíc kolikrát i přes veškerou snahu není vidět výsledky, někdy spíš naopak… člověka občas položí daleko méně… stačí přečíst pár diskuzí, nejednu matku položí zdravé miminko, stačí pár nocí nevyspání a nebo nadýmání… takže je určitě velmi lehké ji odsoudit, že se nesnaží dost, než si připustit, že třeba i ona už jede na maximum… holt všichni nejsme supermani… otec se omluví, že je jednodušší… ale matka, ta musí fungovat na 200%…
![]()
Já se nevztekám, já se jenom divím, jak detailně to tu vypisuje, přitom o tom asi dotyčná neví, takový spasitelský komplex trošku…
Ta matka je sama mírou té péče, že to zakladatelka vidí jinak je problém její, ne té matky. Prostě každý rodič není sebezničující, paní to jistě vidí jinak…všechno co víme, jsou jen pohledy zvenku a ještě značně subjektivní. Tedy doufám, že to fakt není nová paní.
@Regina Hero píše:
Možná taky matka dětí víc dělat nezvládne… opravdu ne každý člověk je schopen dělat vše, co je v dnešní době možné… jak už tu padlo, matka dětítřeba opravdu není schopna fungovat víc, spíš se snaží nějak to přežít... asi to nemá jednoduché, navíc kolikrát i přes veškerou snahu není vidět výsledky, někdy spíš naopak… člověka občas položí daleko méně… stačí přečíst pár diskuzí, nejednu matku položí zdravé miminko, stačí pár nocí nevyspání a nebo nadýmání… takže je určitě velmi lehké ji odsoudit, že se nesnaží dost, než si připustit, že třeba i ona už jede na maximum… holt všichni nejsme supermani… otec se omluví, že je jednodušší… ale matka, ta musí fungovat na 200%…![]()
![]()
to je možné a ano všichni máme ty síly prostě rozložené jinak a každý jich nemá tolik, ale proč odmítá - když sama nezvládá pomoc od druhých? Když jí nabízeli, že děti do Brna vozit budou, tak proč říká, že to není potřeba? ![]()
@Poustevnice píše:
Já se nevztekám, já se jenom divím, jak detailně to tu vypisuje, přitom o tom asi dotyčná neví, takový spasitelský komplex trošku…
Ta matka je sama mírou té péče, že to zakladatelka vidí jinak je problém její, ne té matky. Prostě každý rodič není sebezničující, paní to jistě vidí jinak…všechno co víme, jsou jen pohledy zvenku a ještě značně subjektivní. Tedy doufám, že to fakt není nová paní.
Co když to zakladatelka vidí reálně? Zkrátka si maminka vysedává po cukrárnách, vysedává u seriálů, peníze na děti roztočí a na péči kašle. Může to tak být. Nebyla by ani první ani poslední, co si s postižení dětí dělá slušnou zástěrku pro to, aby nemusela nic dělat, měla peníze pro sebe a vzbuzovala soucit. Jestli jsou kamarádky, tohle není problém poznat -na to nemusí mít komplex. Přišla se poradit, co s tím může dělat, ale ty z ní uděláš monstrum, co se neumí starat sama o sebe a chudinku zničenou matku osočuje. Starat se o dítě s postižením tak, aby se mu dostalo maximální péče, není sebezničující oběť a zakladatelka taky není nesepisuje udání. Dej jí radu, co má dělat, aby dětem pomohla, a nech si svoje sočení a odsuzování.
@hanka.br. Nepíšu teď vůbec kousave nebo ironicky, jen pár drobných postřehů. On ten příběh má nesrovnalosti vyplývající z obhajoby během diskuze. První nesrovnalost mě napadla, že pán je hodný, protože jim nechal bydlení. Paní s holčičkami ale bydlí v domě svých rodičů, jak pak zmínila, kteří se starají o chod domu a zahrady. Pán se dle anonymní stará o své rodiče, proto se nemůže postarat víc o holčičky. Další střih, kdo se tedy stará o jeho nebohé rodiče, když je celý týden v Německu a o víkendu má u sebe holčičky a celý víkend se jim velmi a krásně věnuje. Anonymní vůbec nepíše konkrétně jak často a s čím vlastně pomáhá, ale konkrétně rozepisuje všechna selhání maminky holčiček a přínos tatínka. V příspěvcích i zazní my se tady na vesnici všichni známe a lidi ji nabonzuji. To že roztočí všechny peníze je divné, když platí asistenty každý den, musím říct, že jsem sama řešila problém asistenta k nemohoucimu na vesnici a je to otázka hodně penizků a když máte všechny ty příspěvky, tak i pak je to hodně. Takže mi její dotaz přijde takový zmatený a ač se snaží napsat, že nesoudí, její příspěvky mi právě jako jeden velký soud přijdou. Na jedné straně obvinění o selhání péče a na druhé straně obhajoba pantáty tatínka a svých postojů.
Pokud bych formulovala dotaz jak můžu takové rodině pomoci, volila bych jinou rétoriku. Asi bych se spíš rozepsala jak pomáhám já, že paní už dál ode mě nechce a mám pocit, že by se holčičky mohly mít lépe, jen nevím jak tu zatrackatou mamku paličatou přesvědčit, aby ty holky měly co jim náleží a my dvě se z toho společně nezblaznily, nevyrvaly si vlasy a neroztrhaly občanky. Protože jelikož maminka může péči trochu odflakavat, tak pořád má usnesení soudu o svěření do péče na své straně, s kulatým razítkem pravomocne a požehnání sociální pracovnice, která k nim i domů docházela na kontroly a oproti anonymní na péči o děti mamky neshledala nic zavadneho.
Příspěvek upraven 12.02.16 v 16:29
Já si klidně dovedu představit, že pro některé matky je to sebezničující oběť…Žádné monstrum z ní nedělám, jenom se pozastavuji, jak detailně do té rodiny vidí. No, tak si matka občas orazí, to se nesmí, třeba má to čučení na telku jako takovou psychohygienu a možná doma s dětmi pracuje mnohem více, než je to podáno. Jenom o tom každý neví.
@Dubhe Já taky netvrdím, že všechno, co zakladatelka píše, je pravda. To tady stejně nikdy neví nikdo. Samotnou by mě zajímalo, co dělat v případě, že by to byla pravda. Tak neobvyklé to zase není. Jenže koho se zeptat, aby se člověk nedozvěděl, že se má starat sám o sebe.
@Dubhe Otec dětí přepsal holčičkám svůj vlastní dům, staví si s novou rodinou jiný domek (svépomocí). Maminka dětí, o kterých píši, nyní skutečně bydlí s rodiči, ti pečují o domácnost a jak jsem psala, s údržbou domku pomáhá otec dětí, prací i finančně. O jeho rodiče se stará v jeho nepřítomnosti jeho nová žena a také sestra a na víkendy si je berou. Na asistenta jí přispívá stát a doplácí otec holek. Proto tolik pracuje. Stačí číst. Otce dětí neobhajuji, měl zůstat s rodinou, ale házet na něj špínu nebudu, protože snaha tam je.Snad ti to tak stačilo a možná můžeš svůj detektivní talent rozvíjet v jiných diskusích. Já se tu ptala co udělat pro děti.
@veberun Dělá těžkou dělnickou práci v zahraničí, kterou tamní nechtějí, a má tam 2 práce, proto má peníze. Z každé výplaty spoří právě postiženým holčičkám, aby jednou měly, to jsem ocenila, plus vyplácí na děti a bývalou ženu hotovost a zvlášť hradí za ně SIPO, nečekané výdaje, když je lékařský zákrok, jede z Německa a veze je atd. Jednodušší je. Pozitivní na něm je, že je trumbelín, ale snaží se. Źenu opustil pro vzájemné neshody, to je pravda, ale zase je objektivní říct, že otcem být nepřestal, ale je to jakoby pro tak postižené děti málo. Říká, že v novém vztahu je šťastný a klape mu.Jeho nová rodina holčičky podporuje, to už jsem psala, a berou i to, že na víkendy tam s holčičkami jezdí jeho ex. To mi taky přijde korektní a napsala jsem to. Ideální by samozřejmě bylo, aby se starali oba rodiče. Nicméně řešit to tedy nebudu, jak jsem dostala zde v diskusi radu.