Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Deborah Do toho, co se tam děje nebo ne je nám… Dle mě raději 10 planě hlášených rodin na sociálce než jedno mrtvé či týrané dítě, kvůli kterému se raději zamhouřily oči a někdo si řekl, že mu do toho nic není. Pokud to je falešný poplach a v rodině je vše v pořádku, tak se nic neděje. Nejsme v Norsku a Anglii aby nám bezdůvodně brali děti.
@Deborah píše:
No, dnes hlási kadekto kadekoho pre nič. Ja osobne toto neznášam.. väčšina hlásení na sociálku sú plané poplachy.. kadejakí zakomplexovaní susedia, závistlivci… tzv. tí, čo majú svoj život taký nudný, že musia riešiť život tých druhýchKeď si nenapísala, o čo ide, mi príde na hlavu postavené, dávať ti odpoveď.
Pokud jde o plany poplach tak se nemusi dotycny prece niceho bat. Co tady resis? Chces nejakou senzaci? Byt anonymni nenapsala bych tu tez nic. A ja,,neznášam,, lidi, kteri chodi okolo a delaji ze nic nevidi.
@zrcadlo zakladateľka nemá potrebu verejne špiniť rodinu, ale nahlásiť na sociálku áno
Čo tak rodine nejako pomôcť? A čo vlastne od toho hlásenia očakáva? Na odpovede nečakám, je mi to jedno, len nechápem, čo v dnešnej dobe každý chce kohosi hlásiť..
@Anonymní píše:
děkuji, že mě chápeš… nepopírám, že by mi možná pomohlo kdybych to tady napsala protože vím, že byste mi daly za pravdu, ale nechci to řešit veřejně…![]()
jen aby to socialka řešila…taky tak znama nahlasila příbuznou, kde bylo několik dětí zanedbaných..nevyřešilo se nic - jedno ídtě jim vzali a za pár měsícu dali do peče další 2
@evill hovorím, že mi je to jedno, len som sa na vec pozrela z iného uhla.
Jo, kdyz ja byla dite tak vsichni zavirali oci… taky jsem skoncila psychicky uplne v pr… a nebyt manzela tak tam jsem porad? Takze za me-je lepsi hlasit, aspon by mohli byt pod dozorem. Ale o socialce extra mineni taky nemam…
Mě se tedy také nějaké nahlašování sociálce nelíbí
Zkusila bych spíš promluvit s tou dotyčnou, fakt netuším, co tak hrozného dělá a tou sociálkou pohrozila. Naprosto veřejně bych jí pohrozila, že když se „to něco“ co dítěti dělá nezmění, tak ji udám, pokud to je fakt tedy něco závažného. Anonymní bonzování se mi příčí ![]()
Zakladatelko, souhlasím s tebou.
Sociálka může rodině v mnoha věcech dlouhodobě pomáhat, není to v žádném případě o tom, že tam hned nastoupí a sebere děti.
@afghani hysterická drbna?? Nič také som nepovedala a ani nemyslela
Ja som povedala, že nejde radiť, pokial nenapíše, o čo ide. Možno ide o alkoholoičku, ktorá bije svoje dieťa - vtedy je namieste kontaktovať sociálku. A možno ide o slobodnú matku, ktorá má finančné problémy a sociálka by ju mohla iba vydeptať. Tak to je fest rozdiel, nie???
A pojem „zanedbané dieťa“ tiež každý môže inak definovať.
@lemanka nie sme v Nórsku a Anglicku, ale tiež je otázne, či aj v ČR a SR sociálny systém takto neskončí. Podľa mnohých je tu už na to nábeh, takže netreba ani zo sociálky robiť neviemčo, veď sme v EU, že…
@CokeLady píše:
bych tě chtěla vidět, jak máš za sousedy například cikány, co bijí děti kabelem a nadávají jim do šmejdů a kreténů a jsou to takoví magoři, že se bojí upozornit i pediatr jak k nim jdeš zazvonit a vyhrožovat jim, že jestli nepřestanou, tak je udáš. To bys totiž tím kabelem po hubě dostala i ty tvoje dítě nemusela někdy přijít domu po svých… Anonymní udání na socku je aspoň rozumné, aby ochránilo i toho, kdo upozorňuje, Tvůj příspěvek je volání do tmy
Bavíme se o konkrétním případu a konkrétním řešení, ne? Neřekla bych, že zakladatelka a její nejbližší příbuzní - synovec jsou cikáni
Zkrátka pokud by se to týkalo dítěte mého příbuzného, snažila bych se to řešit jinak, než kdyby se jednalo o nějaké sousedy cikány, což se nám stát bohudík nemůže ![]()
Ahoj, obnovuji s prosbou o názor. Mám blízkou kamarádku, má dvě 10leté holky, bohužel obě mají mozk. obrnu, vtočené nožičky, jedna nožička kratší, vážná porucha chůze, půlka obličeje postižená, plus jsou tam poruchy učení atd. Děti prošly několika operacemi, otec s nimi nebydlí v 1 domácnosti, ale dojíždí a pomáhá, finančně je také velmi štědrý, ovšem bydlí daleko a časově je vytížený, má novou paní a těžkou práci plus pečuje o své rodiče. Kamarádka bohužel peníze od něj vezme, i příspěvky od státu, svěří děti do péče asistentky nebo příbuzným a jde si za svým. To nekritizuji, přeji jí i peníze i volný čas! Vadí mi, že dětem nezajistila dobrou péči, např. rehabilitaci měla nařízenou v Brně, kde dělali operace, ale nechtělo se jí tam jezdit, tak chodí k terapeutce u nich na vesnici, která nemá zkušenost a s dětmi nejsou pokroky. Měla by cvičit i doma, ale to nedělá, vymlouvá se, že nemá čas. Do práce přitom nechodí, děti vodí asistent, pomáhá jim ve škole, přes den má čas. Když jedno dítě onemocní, druhé automaticky nechává doma, aby nemusela vstávat, ale tam je vidět, že děti školu potřebují, učivo jim jde pomalu. Peníze na ortopedické boty od otce dětí vždy utratí na své potřeby a dětem koupí čínské, jen s nějakou ortop. vložkou. Teď nechci jen kritizovat, mám ji ráda! A chápu, že to má těžké. Děti si bereme na hlídání, pomáháme. Mluvila jsem s ní, ale řekla, že víc dělat prostě nechce, že má ráda svůj stereotyp, klid, a že hlavně nechce jít do budoucna do práce. Napadla mě hrozná myšlenka, že jí stav dětí vyhovuje
.Mluvila jsem s otcem dětí, má novou paní a řekl, že s přístupem ex také nesouhlasí, ale neví co by měl dělat, že peněz dává dost i prakticky pomáhá, ale že ex je (cituji jeho slova)prostě líná. Je mi líto těch děcek! O ně mi jde! Ve škole jí doporučili přestup do školy specializované pro handicapované, ale to se jí zdá aleko. Opakuji, jistě své děti miluje! Mají co jíst, oblékat se, na kontroly chodí. Jenže už nerespektuje pokyny lékařů a nepracuje s nimi. Otec dětí jí chtěl zaplatil ŘP, ale na to prý nemá čas. S dětmi ve škole pracuje asistent, o domácnost se jí starají rodiče, s nimiž bydlí. Jenže, je tohle zanedbání péče? Co s tím? Řeším to proto, že povídání s ní nikam nevedlo, otec dětí také psychicky rezignoval a je mi líto děcek, ty vývojové vady se musí podchytit dokud je čas a jsou v růstu. Prosím o názor. Rejpalky prosím nepište. Dělaly byste na mém místě něco nebo to nechaly být? Děkuji
Obávám se, že s tím nic nenaděláš. A klidně to napíšu na rovinu, můj názor: ne každý, komu se narodí postižené dítko, natož dvě, je matkou do totálního sebezničení ve prospěch těch dětí, ne každá matka se obětuje. A bylo to tak vždycky…to jen dneska je moderní taková ta pseudo-psychologie, jako že je to pro ty rodiče „dar“, že si je takové dítko „vybralo“…ne každý to tak bere.
Tezko rict, zda je to zanedbani pece nebo jen vycerpana matka. Obrat se na socialku, situaci jim popis a uvidis.
Jako co bys chtěla dělat, jít jí udat na sociálku? Že je líná?
děkuji, že mě chápeš… nepopírám, že by mi možná pomohlo kdybych to tady napsala protože vím, že byste mi daly za pravdu, ale nechci to řešit veřejně…