Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Inge píše:
Tak tohle prohlášení mě tedy urazilo.
Proč tě uráží popis rodiny z mého okolí, včetně mého názoru na danou věc? ![]()
Jiná rodina má dítě s toutéž diagnózou - matka klidná hodná ženská a to dítě tam tak nějak funguje v rámci možností bez velkých problémů, i když třeba ve škole měl opravdu velké problémy, kvůli poruše pozornosti.
Pokud tu Rozmary dokola popisuje svůj přístup, zdá se mi, že tomu, že její dcera je tak nezvladatelná, napomáhá daleko více její výchovou, než tomu problému napomáhá diagnóza adhd jako taková.
Můj dojem, můj pocit, můj názor. Nevím, proč by to mělo někoho urážet. ![]()
@Michelangelo to je sice hezky predpoklad, ale v kombinaci s jeho Aspergerem je to proste obcas k nevydrzeni…a myslim, ze mu jen prospeje, ze mama ma i negativni emoce, neni porad jen ten "klidny pristavů…obcas se taky potrebuju vyrvat…a kdyz mi tady dite rve tri hodiny v kuse- kvuli malickosti, co ho vykolejila, ja uz nevim, jak mu pomoct, tak ho proste drzim v naruci a septam, ze to bude dobry…ale kdyz na me jeci a jeci, jak jsem hnusna, TAK TO FAKT DELAT NEBUDE, JA MU TO TAKY NEDELAM…pardon, caps…
a @rozmary, jj, „malej“, s velkym jsme schopni na sebe zajecet, oba dva jsme povahove naprosto stejni tvrdohlavci, aLE pak se zasmat a najit kompromis…s „malym“ tohle proste nefunguje, jak se posunout hranice, je zle ![]()
@Michelangelo píše:
V tom je právě tvůj problém, aspoň já ho tam vidím. Jsi zaměřená na sebe a vztahovačná. Nikdo tě tady nekritizuje. Píšeme ti svoje názory a svůj pohled na situaci. Ale to není kritika, prostě bysme postupovaly jinak. Plácání po zádech, jak to zvládáš skvěle, jsi snad nechtěla.
Tohle jsem psala pouze a pouze Bohunce, plácání po zádech fakt nečekám, není za co
Ráda si přečtu vaše názory, vaše postupy a z každého si určitě něco vezmu.Ale vadí mi, když někdo jako Bohunka si o tom a tomu věřím pečlivě něco načetla a teď tu rozdává rozumy.Ono je něco jiného si o tom číst, něco jiného v tom žít.
@Michelangelo píše:
Jak si na to přišla, že můj syn nedělal koniny?Bylo to velmi náročné dítě na výchovu, ale musela jsem změnit svůj přístup. Mohla jsem ho dál buzerovat a dirigovat, nebo si s ním o všem povídat a vysvětlovat. Naučit děti s ADHD přirozeným důsledkům jejich chování? Je to naopak, my jsme se museli naučit se ním jednat, pochopit, že jemu je jeho chování přirozené.
ano, jemu je to chovani prirozene, ale to dite bude muset jednou fungovat v bezne spolecnosti- a kdo bude brat ohledy na jeho vystrelky?
Mates je dle lidi z okoli proste „vycepovany“, clovek by to na nem v prvni chvili nepoznal, ze je nejaky problem…beru to jako velke plus- za cenu toho, ze mi pak doma skace po hlave, jak nevi, kam s energii…ale ve spolecnosti je schopny se- v ramci jeho moznosti- chovat „bezne“…a na tom proste trvam…ano, je jiny, ale pokud je to alespon kapku mozne, bude se chovat „standartne“ a ne jako by utekl z pralesa jen proto, ze je adhd (co se tyce AS, to je zas jina vec, ale taky uz umim rozlisit, co je projev a co je proste jeho vystrelek)
@Michelangelo píše:
Psala jsi pár stránek zpět, že jsi to ještě před dvěma lety dělala. Je zajímavé, že z celého příspěvku tě oslovilo jenom tohle.
Slovíčkaříš
Ano dostala jednou maximálně dvakrát v roce přes pusu, je to na sociálku ![]()
@Michelangelo já ale nepsala o tvym synovi
, já psala všeobecně k tvému příspěvku tzn. pokud např. můj syn něco provede nebudu to omlouvat tím, že má ADHD..to že ho má znamená jen to, že je s ním mnoha věcech těžší pořízení a holt se na něj musí jinak, ale určitě to neznamená, že přece nebude dodržovat pravidla, protože má ADHD…to fakt nemyslíš vážně…mmch není to naopak děti se mají vést k přirozeným důsledkům svého chování..to ti potvrdí každej psycholog a klidně ti to přepíšu ze synova posudku z pedagogicko-psychologický poradny
a z toho co píšeš jste se tedy vy přizpůsobili synovi a vpodstatě on si Vás omotal kolem prstu, jelikož je to jeho přirozené chování
to určitě nemyslíš vážně, že ne..to sme se asi nepochopili ![]()
@Virginia víš já s tebou v mnoha věcech i v jiných diskuzích souhlasím, ale to co jsi napsala je příliš zjednodušující…náš desetiletý syn má to ADHD taky, ale vpodstatě kromě nás, psycholožky v ped. psychol. poradně, jeho třídní učitelky a ředitelky školy jo a ted´vás, protože sem to sem napsala to vůbec nikdo neví, jelikož se tím posudkem nevytahuju pokaždý když se něco dítku nelíbilo, jak to dělalo spousta rodičů ve škole, kde jsem ted´ při rodičovské učila jako záskok…prostě a jednoduše proto, že vpodstatě je stejný jako všichni ostatní jen je svým způsobem jiný u něj je to navíc ještě i tím, že je nadprůměrně inteligentní po mě
takže vyniká v matematice a už ted´má neskutečný znalosti o vesmíru…má tzv. dvojí vyjmečnost…ale to přece neznamená, že nebude dodržovat pravidla a bude z něj fracek… taky to co tady zakladatelka píše by si on doma ani nikde jinde v životě nedovolil…
@brumdinka Vidíš - a zrovna se mi zdá, že píšeme o tomtéž - že při vhodném vedení i dítě s touto diagnózou může vést ten „normální“ život. Že z nich nemusí být nevychovaní rozcapení fracci.
A ano, asi to vidím zjednodušeně, nejsem lékař nebo psycholog, abych danou problematiku mohla obsáhnout ze všech úhlů.
@BohunkaP je to druh postižení..tak jako synova censtrální hypotonie..nebo je dítě naprosto jako jiné děti?
@Virginia píše:
Holky, klidně mě zabte. Mám kolem sebe rodiny, kde děti mají ADHD.
Jeví se mi, že jsou to téměř výhradně rodiny, kde jsou rodiče labilní, emočně nestabilní, prostě kam vítr, tam plášť a tyto děti s rodiči vořou. Rodičům rupnou nervy, zfackují je, děcka držkatý.
Když to nevhodné chování začne přerůstat přes hlavu všem, včetně školy, doporučí je někam k psychologovi, který diagnostikuje nějakou poruchu.
Jo, jeví se mi, že jsou tam porouchaní všichni a naprostá většina dětí je jen kopiemi neurotických rodičů, co si nevidí sami na špičku nosu.Tak nějak se mi to jeví i tady.
@Virginia, může to z tvého pohledu tak být
, s takovými dětmi je těžká komunikace, všechno začíná ráno, když nechcou vstávat, oblíkat se, snídat, čistit si zuby, příjdeš do školky a tvoje dítko stále sedí u svačiny, zatím co ostatní si už dávno hrají na zahradě. Další hodinu strávíš v šatně, než se obleče a přitom lítá po školce. V té době jsem neměla ponětí o nějakém ADHD. Na to se přišlo až ve škole. Všechny děti plnily zadání p. učitelky, jenom ten náš si místo malování ve školce hrál. Takže nemám žádné výkresy. Měli jsme s mm dohodu, že děti bít nebudeme a naše nervy opravdu dostávaly zabrat. Pomohla nám psychiatrička, ke které jsem se v zoufalství objednala. Dostal nějaké léky na zklidnění a hlavně mi vysvětlila, co se stalo u předčasného porodu synovi. Prášky jsem zahodila a změnila jsem svůj přístup. Přestala jsem hrotit svoje požadavky a zaměřila jsem se na to, abych v něm nevyvolávala vztek a jak už jsem včera psala, tak jsem ho začala chválit za sebemenší věc. Třeba za to, že si odnesl nádobí do dřezu po jídle. Za sebe ti můžu říct, že je to o rodičích, jejich pochopení a přístupu.
@Virginia jo přesně takhle jsem to myslela…ono je to hodně o tom přístupu…
@Malike
sorry ale druh postižení to fakt není a kdybys to brala takhle tak nějaké to „postižení“ najde psycholog uplně každému v této republice ![]()
@rozmary píše:
Tohle jsem psala pouze a pouze Bohunce, plácání po zádech fakt nečekám, není za coRáda si přečtu vaše názory, vaše postupy a z každého si určitě něco vezmu.Ale vadí mi, když někdo jako Bohunka si o tom a tomu věřím pečlivě něco načetla a teď tu rozdává rozumy.Ono je něco jiného si o tom číst, něco jiného v tom žít.
Samozřejmě, že je to úplně jiné v tom žít. Chápu, že jsi alergická na rady od lidí, kteří to neznají ze své zkušenosti, taky jsem se s tím často setkávala. Nedočítala jsem celou diskuzi, vyjela jsem si jenom tvoje příspěvky, takže nevím, co všechno ti Bohunka psala, ale její dnešní příspěvky tě fakt nekritizují. Přesto, že sama takové dítě nemá, tak s ní souhlasím. Taky mám z tvých příspěvků pocit, že malou nerespektuješ a zhoršuješ si to sama. Opět jsi se chytila věty, že jsi vztahovačná. Napsala jsem ji úmyslně, jestli na ni budeš reagovat. Nechci tě urážet, kritizovat tě, ani ti ubližovat, nemám k tomu důvod. Vím, že to máš těžký, ale nemusí to tak být.
@brumdinka né? když chlap krade, ženská je lína to je povaha, ale ADHD je diagnostikované postižení..něco co zůstane v tom člověku navždy..vymyká se standartu a potřebuje trochu jinačí péči než dítě jiné…nemyslím to zle..
@Inge píše:
Tady je zase husto? Škoda, chtěla jsem vám napsat, jak dopadlo dnešní první ráno s „tabulkou“, ale působilo by to tu jak pěst na oko.
Tak jak to dopadlo? ![]()
@Malike píše:
@brumdinka né? když chlap krade, ženská je lína to je povaha, ale ADHD je diagnostikované postižení..něco co zůstane v tom člověku navždy..vymyká se standartu a potřebuje trochu jinačí péči než dítě jiné…nemyslím to zle..
Není to postižení, je to porucha. Píše to google, wikipedie i doktoři, fakt.
Definice postižení podle WHO.
Na mezinárodní úrovni se o definici zdravotního postižení pokusila Světová zdravotnická organizace (WHO),schválila dokument Mezinárodní klasifikace poruch, postižení a handicapů (ICIDH).1 V tomto dokumentu byly vymezeny tři základní pojmy:
porucha (impairment) je definována jako funkční nebo orgánová ztráta či abnormalita lidského těla,
postižení (disability) je omezení či ztráta člověka vykonávat určité aktivity nebo zvyklosti, které lze považovat za obvyklé, normální,
handicap je potom omezení sociálního charakteru, které člověk zažívá v důsledku svého postižení. Jde tedy o dimenzi vztahu mezi zdravotně postiženým člověkem a jeho okolím.