Dcera má zaracha, mám jí pustit na kroužky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14895
12.3.14 16:43

@brumdinka ne já jsem dala najevo, že vše co děláme je s láskou a to platí i pro tresty, ty děláme z výchovného hlediska, mužeš mu dokola říkat broučku/beruško tohle se nedělá, maminku to mrzí…ale když je to už neúnosné tak hold přijde trest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
12.3.14 16:56

Trošku mi to příjde, že se tu zarach bere jako trestný čin, ale myslím, že nejedna mamina by za takové chování dala dítěti pořádnou přes ústa. S láskou. :)

• Citovat
  • Upravit
25123
12.3.14 17:06

@Malike já sem ale psala uplně to samý :lol: tos mě beruško nějak nepochopila :mrgreen: a tohle to já teda fakt neřikám :) prostě když to nejde po dobrym, tak to půjde jinak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
12.3.14 17:10

@rozmary ale vůbec ne, jen mi přijde divné jí zakazovat zrovna kroužky..vpodstatě jí učíš, že nemusí chodit kam si domluvila..což je špatně a nezodpovědné jak vůči vedoucímu tak ostatním, zvlášt´v kolektivním sportu jako je basket…ale už si to jednou zakázala, tak vytrvej, příště bych ale volila zákaz něčeho jiného než kroužku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.3.14 17:17

@brumdinka to zas prr, myslím že tohle je fajn, kroužek je to nejvíc co jí zajímá a jestli má být zodpovědná měla by se naučit, že zlobením a to neustálím si to naruší a nebude tam moc přijít, prostě vzít zodpovědnost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.3.14 17:18

@brumdinka to zas prr, myslím že tohle je fajn, kroužek je to nejvíc co jí zajímá a jestli má být zodpovědná měla by se naučit, že zlobením a to neustálím si to naruší a nebude tam moc přijít, prostě vzít zodpovědnost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
12.3.14 18:06
@rozmary píše:
Vím jak to myslíš a věř že chválím za sebemenší prkotinu, jenže chválit a chválit a chválit i za to že na mě takhle řve? Nekřičím na ní, nebiju jí, snažím se chápat i její nepochopitelné stavy když brouzdá ve svém světě, ale jsou věci za které prostě nějaký trest padnout musí. Vzhledem k tomu, že PC nevyhledává, televize jí netankuje, nenapadlo mě nic jiného, než lítání po venku a ty kroužky. Vím že to nedělá schválně, ale kdybych to tolerovala, tak abych se s ní zachvíli bála vylézt mezi lidi :oops:

Vem to tak, že se tím řevem brání. Je impulsivní, má v sobě neustále napětí. Trestem ji akorát rozhodíš. Přiznávám, že mám na trest v podobě domácího vězení alergii a navíc u malé bych z toho úplně vypustila kroužky. Potřebuje ze sebe dostat to napětí a energii. Už jsi ten trest vyslovila, tak nemůžeš ustoupit, ale můžeš z toho vypustit ty kroužky, třeba ve smyslu, že jim tam bude chybět do počtu apod. Malá tě nezlobí schválně, má problém sama se sebou, tak ji ten život usnadni :hug:, hračka vymáchaná v jídle se vypere, co si myslí lidi, na to se vykašli, je to tvoje dítě a nikdo nezná její dušičku, jako ty :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
12.3.14 18:37

@Michelangelo

@Malike sorry ale fajn to neni, to podle tvý logiky já bych měla zakázat synovi chodit do školy, jelikož ho chodit do školy baví - aspoň zatim teda :lol:

prostě kroužek je povinnost stejně jako škola, to že jí to baví je jen plus navíc, což ale nevylučuje to, že na kroužek se prostě chodí nehledě na to, že neni zadarmo…a já nevidim logiku v tom, proč to teda jako platí…to si za chvíli může vymyslet vejmluvu na něco jinýho nepude tam a řekne máma mi to zakázala :roll:…neni to prostě vhodné a prrr si tu můžeš psát jak chceš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.3.14 18:45

@brumdinka do školky dítě chodí pač rodiče chodí do práce, do školy chodí pač se učí to co v životě potřebovat bude a jeto povinné a když posíláš dítě na kroužek tak na ten který jí zajímá a baví, když tak pak chodit nechce, nutit dítě nebudeš..nebo já to tak mám. Takže kroužek beru jako zájmovou činost. Ještě beru angličtinu, je to vzdělávací, ale basket, tanečky,,to bych jako trest dala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
12.3.14 18:51

@Malike ano když chodit nechce, tak ho nutit nebudu, ale třeba to pololetí dochodí; navíc když si to vybral a nechce se mu jenom proto, že třeba by radši momentálně čučel na telku nebo do tabletu, tak ho nutit teda budu a prostě pomaže, nazdar - jelikož at´se ti to líbí nebo ne, je to závazek a prostě děti se mají vést i k tomu, že prostě závazky se plní a né že se mi nechce nebo maminka zakáže se na to vyflajznu, však co je to jenom kroužek :roll: tak to sorry fakt ne já jsem totiž zvyklá, že když něco řeknu a slíbím tak to taky splnim - prostě držim slovo - totéž očekávám od ostatních, což bohužel spoustě lidí dělá fakt problém a v tomto duchu i vychovávám své syny…tím že někam nejdu, že se mi nechce, když jsem to slíbila je to fakt nenaučim…p. s. mmch se svym mužem jsem už přes 14 let právě proto, že on co řekne to prostě platí i kdyby trakaře padaly a můžu se na něj spolehnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
12.3.14 19:04

@brumdinka, už jsem nechtěla reagovat, ale Tvoje příspěvky se mi moc líbí, tak přece jen neodolám.

Přesně jak píšeš - ve chvíli, kdy se dítě dobrovolně rozhodne pro nějaký kroužek a rodiče mu jej zaplatí, stane se z toho povinnost. Tj. min. po zaplacenou dobu je třeba chodit i v případě, že dítě změní názor.

V případě Rozmary a její dcery je pro mne ten zákaz o to více nepochopitelný, že vlastně nabourává všechno, o co se na jednu stranu tak zoufale snaží - a sice naučit svou dceru bez diskusí a bez drzosti plnit svoje povinnosti… Na jednu stranu všechny možné triky k tomu, aby dítě dělalo, co má - na druhou stranu názorný příklad, že „povinnost“ je vlastně relativní. Že povinnost lze vynechat, upravit a manipulovat s ní tak, jak se to zrovna hodí - že povinnost přestane být povinností ve chvíli, kdy se máma rozhodne, že nemá jiné zbraně k boji.

Protože to, co Rozmary a její dcera mezi sebou už léta vedou, není nic jiného než boj o moc, o pozici - léty stále silnější a pro obě strany náročnější… Rozmary v něm zatím silou vítězí - ovšem za pár let se situace změní. Její dcera je obrovská osobnost, svéhlavá, tvrdohlavá, temperamentní povaha. Boj o moc, vedený s tímto typem osobnosti, je předurčen k neúspěchu… vzdor dcery plodí vztek a nepředložené, neadekvátní reakce mámy - a tyto reakce mámy plodí ještě větší vzdor dcery. Je to kdo s koho - a je otázkou pár let, než se dcera otěžím vymkne definitivně a nastane průšvih. Práce s tímto osobnostním typem musí ze strany rodiče vypadat jinak, toto je bezvýchodný, začarovaný kruh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.3.14 19:11

@brumdinka no já chlapa nemám no, dítě chci vést k zodpovědnosti též, ale jestli ho to nebude bavit stím že by raději chodil jinam, tak ho nutit nebudu. Povede to jenom ktomu že tam beztak chodit nebude a flákne se jinde..a to je přesně ono, at si zakladatelka sama určí co jo a né.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
12.3.14 20:03
@BohunkaP píše:
@brumdinka, už jsem nechtěla reagovat, ale Tvoje příspěvky se mi moc líbí, tak přece jen neodolám.

Přesně jak píšeš - ve chvíli, kdy se dítě dobrovolně rozhodne pro nějaký kroužek a rodiče mu jej zaplatí, stane se z toho povinnost. Tj. min. po zaplacenou dobu je třeba chodit i v případě, že dítě změní názor.

V případě Rozmary a její dcery je pro mne ten zákaz o to více nepochopitelný, že vlastně nabourává všechno, o co se na jednu stranu tak zoufale snaží - a sice naučit svou dceru bez diskusí a bez drzosti plnit svoje povinnosti… Na jednu stranu všechny možné triky k tomu, aby dítě dělalo, co má - na druhou stranu názorný příklad, že „povinnost“ je vlastně relativní. Že povinnost lze vynechat, upravit a manipulovat s ní tak, jak se to zrovna hodí - že povinnost přestane být povinností ve chvíli, kdy se máma rozhodne, že nemá jiné zbraně k boji.

Protože to, co Rozmary a její dcera mezi sebou už léta vedou, není nic jiného než boj o moc, o pozici - léty stále silnější a pro obě strany náročnější… Rozmary v něm zatím silou vítězí - ovšem za pár let se situace změní. Její dcera je obrovská osobnost, svéhlavá, tvrdohlavá, temperamentní povaha. Boj o moc, vedený s tímto typem osobnosti, je předurčen k neúspěchu… vzdor dcery plodí vztek a nepředložené, neadekvátní reakce mámy - a tyto reakce mámy plodí ještě větší vzdor dcery. Je to kdo s koho - a je otázkou pár let, než se dcera otěžím vymkne definitivně a nastane průšvih. Práce s tímto osobnostním typem musí ze strany rodiče vypadat jinak, toto je bezvýchodný, začarovaný kruh.

Vzdor dcery plodí vztek a nepředložené, neadekvátní chování mámy
Ano její vzdor ve mě plodí vztek, který držím v sobě, protože se přiznám, že bych ji občas musela přerazit. Nepředložené, neadekvátní chování a jaké by bylo dle tebe adekvátnější téhle situaci, každý druhý by ji za to nařezal že by si týden nesedla, nejde o jeden den, ale o dlouhodobější problém. Jo, je možné, že mě v 16 pošle do řiti a bude si žít svůj život, ale do té doby se budu snažit ji vést jak nejlépe to umím. Snažím se, i když ty to budeš vidět pořád jako špatně. Myslím, že to vnímáš dost zkresleně, jo často si sem chodím postěžovat, ale to neznamená, že bych jí nenáviděla a snažila se proti ní mermomocí bojovat.

• Citovat
  • Upravit
22093
12.3.14 20:11
@rozmary píše:
to neznamená, že bych jí nenávidělaa snažila se proti ní mermomocí bojovat.

Nic takového jsem taky netvrdila - zase to zbytečně překrucuješ a hledáš v tom útok nebo obvinění.

Ale jinak ano, bojuješ s ní - jen nejsi schopna (nebo ochotna) si to přiznat. Vychováváš silou. Snažíš se ji pomocí síly, moci a násilím vynucované autority přimět k tomu, aby dělala věci, které chceš - a dopouštíš se přitom paradoxů typu zákaz kroužků, což ve skutečnosti vede k opaku toho, o co se snažíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
12.3.14 20:11

Jen takovy muj brainstorm, budu rada, kdyz pripisete sve postrehy:

• mam doma drze dite, co s tim?
  • ujasnim si, jaky mam k diteti vztah (miluju ho bezpodminecne, obcas mi leze na nervy, obcas mam pocit, ze uz nemuzu)
  • zamyslim se nad tim, jak dite vnima me (netrva na pravidlech, je prehnane prisna, jen prudi,…)
  • ujasnim si predstavu o vzajemnem vztahu a kooperaci v ramci rodiny ( jak moc jsem autorita? jak moc chci byt? jakou ma dite povahu? „vlezeme se do dveri, do futer?“ )
  • ujasnim si, jak toho dosahnout- postupna zmena nebo naprosty restart?
  • system odmen a trestu jen pro dite nebo pro vsechny cleny rodiny?…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí