Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@rozmary píše:
@Michelangelo Právě proto, že na mě to zabralo, měla jsem čas srovnat si v hlavě co po mě ty rodiče vlastně chtějí a začla jsem se učit. A taky si nepamatuju, že bych ho někdy dostala neprávem, což je asi důležité, vědět proč sedím doma, když ostatní lezou za barákem po stromě.
Nechtěla ses učit, tak si dostala zaracha? Nebo, jak tomu mám rozumnět?
Já jsem dostávala zaracha za pozdní příchody. Každých 5 minut zpoždění, 1 den zaracha. Ale nerozumím tomu, že holčička dostala zaracha za drzost
V tom nevidím smysl, ani řešení.
@Virginia píše:![]()
![]()
Nevybavuju si žádný trest, který by na mě platil.
Vybavuju si pouze pocity křivdy z nepochopení.
Obecně nejsem příznivce trestů.
A už vůbec bych se neoháněla tím, co dělali mí rodiče, resp. rodiče mých rodičů, nebylo všechno jenom dobré.
Nejsem ani zastánce kultu dítěte, všeho přiměřeně.
já jsem to cítila taky a až mnohem dýl jsem si začala uvědomovat že to bylo oprávněné..
@Malike píše:…a měla si po Vaškovi
@Michelangelo špatné známky jsem měla proto, protože mě víc zajímal támhle Vašek od vedle, co kde co se děje a nevěnovala jsem se škole..,lhala jsem když jsem tvrdila že jsem opravdu se učila a já se neučila, nebo že jsem udělala támhle to a neudělala protože jsem šla za mojí dětskou láskou, nebo jsem odsunula vše starnou, protože v televizi dávali něco zajímavého…když jsem pak dostala špatné známky..a dostala jsem trest tak jsem se nejenom naučila a nechala se vyzkoušet, ale doma jsem byla vzorná a pilná a snažila jsem se udělat vše proto aby trest byl zkráscený a fakt jsem si nějakou delší dobu dávala bacha..
@Virginia píše:
Mně přijde divný jen to, pokud pominu trest samotný, že dnes, kdy děti obecně tráví více času u pc, tv, doma, sedíce, víc, než je zdrávo, je ještě držet doma.Efektivnější mi přijde trest, kdy dělají něco nad rámec svých povinností - př. celý týden myješ a utíráš nádobí bez pomoci.
souhlas ![]()
@Michelangelo ano nechtěla jsem se učit, protože mě zajímalo vše jen né učení, po trestu jsem se kupodivu stíhala i učit a i se bavit..mě by zase máma zaracha za pozndí příchod 5-15 minut nedala..vím jedno že se o mě starala a jsem jí zato vděčná. Holčička byla drzá a dlouhodobě, dítě se má vést k úctě k dospělím..co ti udělá učitel na základce za drzost? po škole a nebo poznámku a nebo obojí.
@Malike píše:
@Virginia tak matka musí vědět co by na dceru platilo..a at sama nakonec uzná za vhodné jak své dítě potrestá(když to nebude násilím) a třeba vezme k srdci typ jak na dítě s ADHR..když budu vědět že dítě je pc maniak, zakážu pc, když lítá venku a neučí se, tak hold zaracha, praktikovali to naši rodiče..rodiče kamarádů..vlastně neznám nikoho kdo by to nepraktikoval.Na mě to platilo, na bratra taky..
, já zas neznám nikoho, kromě mé mamínky
![]()
@rozmary píše:
To myslíš vážně? Je spousta dětí co se s nima rodiče učí celé odpoledne a prostě jim to nejde
Ano, to myslím úplně vážně. Je spousta různých způsobů, jak dítěti názorně předvést to, čemu nerozumí. Celé odpoledne se učit s dětmi? Neumím si to představit a nevěřím tomu, kdo tohle tvrdí.
@Michelangelo píše:Škoda, že jsi tu s náma neseděla v první a druhé třídě, měla bys příklad jak z učebnice.
Ano, to myslím úplně vážně. Je spousta různých způsobů, jak dítěti názorně předvést to, čemu nerozumí. Celé odpoledne se učit s dětmi? Neumím si to představit a nevěřím tomu, kdo tohle tvrdí.
@Malike píše:
@Michelangelo ano nechtěla jsem se učit, protože mě zajímalo vše jen né učení, po trestu jsem se kupodivu stíhala i učit a i se bavit..mě by zase máma zaracha za pozndí příchod 5-15 minut nedala..vím jedno že se o mě starala a jsem jí zato vděčná. Holčička byla drzá a dlouhodobě, dítě se má vést k úctě k dospělím..co ti udělá učitel na základce za drzost? po škole a nebo poznámku a nebo obojí.
Víš, ona ta úcta má být vzájemná. Dítě je taky osobnost. Vidí, jak se rodiče chovají k sobě a jak jednají s nimi. Z toho nejspíš pramení, že jsme nikdy nemuseli řešit drzost našich dětí, že by byly po škole a nosily poznámky. Naše děti nosily pochvaly - hujeři
![]()
@rozmary píše: Škoda, že jsi tu s náma neseděla v první a druhé třídě, měla bys příklad jak z učebnice.
V první a druhé třídě jo?
Co jim nešlo? ![]()
@Michelangelo když bude dítě samo o sobě cílevědomé, dobře se bude učit a hlavně se bude snažit, nevidím důvod proč trestat. Když bude po mě..tak hold má smolíka…
@rozmary Upřímně řečeno, divím se, že ještě na útoky od @Michelangelo reaguješ. Evidentně se ti nesnaží poradit, ale jen provokuje.
@Michelangelo píše:
Víš, ona ta úcta má být vzájemná. Dítě je taky osobnost. Vidí, jak se rodiče chovají k sobě a jak jednají s nimi. Z toho nejspíš pramení, že jsme nikdy nemuseli řešit drzost našich dětí, že by byly po škole a nosily poznámky. Naše děti nosily pochvaly - hujeři![]()
Víš kdybych byla nas. ávací, tak by mě tohle mohlo pěkně urazit. Nevím kde jsi vzala tu jistotu, že se k sobě doma nechováme s úctou. Hujerová a četla jsi celou tu diskusi?
@Inge Michelangelo má jenom svůj názor a dělá si to po svém, ale věřím že tady rozmary respektuje..
@Michelangelo píše:
V první a druhé třídě jo?Co jim nešlo?
Nejde o to že nešlo, ale nechtělo se, domácí úkol se nám protáhl třeba na dvě hodiny a to nemluvím o druhé třídě, když musela denně číst, jedna stránka 3 hodiny, já nervy jak špagáty, holka uřvaná + k tomu ještě úkol, takže asi tak ![]()