Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zuziky píše:
Jeste si tady tak uvazuju…zakladatelko, pises, ze spoustu veci prehlizis a pak uz to nevydrzis…neni problem prave v tom? ze proste ta mala v tom ma zmatek? ze je matka dlouho v klidu a pak zacne vyvadet kvuli nejake hracce nebo svetru nebo otravnemu psani?
co si sama sobe urcit, co je pro tebe dulezite- uklizeno, zadne hracky u jidla, ukoly hotove do 19 hodin, treba, ja nevim…a takhle to male nastinit? a zavest „bodovaci " tabulku? ja splneni nebo dodrzeni treba nalepku nebo cerveny puntik, za 10- ja nevim, holcici odpoledne se zmrzlinou, treba? za kazdy drzy vystup skrtnuti cerveneho nebo cerny? a treba za 5, 10 nejaky trest?u nas toto fakt pomohlo, Mates potrebuje VIDET, co ma delat (ale tak to je dano PAS), takze jsem ho jen odesilala, at koukne na lednicku, co ma za ukol a bylo…za 10 cervenych ma "narok“ na kino nebo cukrarnu
O/T, ale zakladatelka snad promine
. Já dnes ráno při vypravování svého ADHD dítka do školy vypěnila natolik, že jsem hned po příjezdu domů připravila tyto dvě kartičky, co je vše potřeba ráno udělat (jednu na ledničku, jednu do pokojíčku) ![]()
1. obléct ponožky
2. nasnídat se
3. vyčistit si zuby
4. umýt obličej, učesat se
5. obléci se
6. ustlat postel a uklidit pyžamo
7. uklidit svačinu do aktovky
8. připravit aktovku ke dveřím
9. to vše do 7.30
Tak jsem zvědavá, jak to bude fungovat, trest za nesplnění jsme si se synem dohodli ráno v autě.
@Inge
jj, zoufale matky delaji zoufale ciny
aneb- nedavno jsem byla na vylete se znamou a Matesem, byla v soku, jak proste neustale drzim Matesa jak na retezu a vysvetluju a vysvetluju a pak oznamim „za dvema krizovatkama je hriste, tam muzes behat, ted ne“…njn, jenze kdo to nema doma, nechape, ze to decko je schopne vbehnout pod nejblizsi auto, kdyz proste nema nastavena pravidla…ovsem ze bych z toho byla dovazana, to tedy nejsem ![]()
btw, jeste synovi pridej nejakou odmenu jako pozitivni motivaci
(a mozna nekde viditelne umistene hodiny nebo minutku nebo tak neco, at si zvlada kontrolovat cas)
@Zuziky píše:
@Ingejj, zoufale matky delaji zoufale ciny
aneb- nedavno jsem byla na vylete se znamou a Matesem, byla v soku, jak proste neustale drzim Matesa jak na retezu a vysvetluju a vysvetluju a pak oznamim „za dvema krizovatkama je hriste, tam muzes behat, ted ne“…njn, jenze kdo to nema doma, nechape, ze to decko je schopne vbehnout pod nejblizsi auto, kdyz proste nema nastavena pravidla…ovsem ze bych z toho byla dovazana, to tedy nejsem
btw, jeste synovi pridej nejakou odmenu jako pozitivni motivaci(a mozna nekde viditelne umistene hodiny nebo minutku nebo tak neco, at si zvlada kontrolovat cas)
A víš, co mi přijde nejhorší? Když vidím, že mladší syn takové situace běžně zvládá, ale starší prostě ne a ne, že je potřeba pravidlo i na takové základní věci (a na druhou stranu, že těch pravidel nemůže být moc, protože by si je jinak nepamatoval).
Hodin máme spoustu, v pokojíčku, dole v kuchyni a v obýváku + má svoje (které nenosí
). Pozitivní motivaci ještě zvážím, byla jsem v autě lehce v afektu, tak jsem plácla, že pokud připravený nebude, tak ten den nebude žádná televize, mobil ani počítač. On mi to odkýval, že souhlasí.
@Inge u nas je to jeste „horsi“, ze diky Aspergerovi to ten Mates fakt potrebuje videt- kdysi nakreslene, ted uz napsane…jinak nic, ani obraz, ani zvuk…takze kdo k nam- neznaly situace- prijde, musi si myslet, ze je ve vojenskem vycvikovem tabore- ranni rutina, odpoledni a vecerni rutina, plan na vikend, tabulka na piti (vsichni malo pijeme, tak carkujeme vytpite hrnecky
), tabulka hodnoceni…
![]()
No ono i děti bez ADHD musí mít nějaký pevný řád, mám kluka 10 měsíců, tam je řád naprd..
Jo, jeste, pozor na ten trest- on je od rana do odpoledne, nez prijde ze skoly, celkem dlouhy casovy usek- muze proste vypustit, ze rano nesplnil, co ma, takze se muze vztekat, ze proc se mu neco zakazuje…tohle bych vypilovala (ale napad jak nemam
)
a s tou odmenou- co treba za zvladnuty tyden bez problemu neco specialniho na vikend- obed podle prani, zakusek po obede (i kdyby byl normalne, ale kdyz to nazves „odmena“, hned to jaksi lip chutna
)
@Inge píše:
O/T, ale zakladatelka snad promine. Já dnes ráno při vypravování svého ADHD dítka do školy vypěnila natolik, že jsem hned po příjezdu domů připravila tyto dvě kartičky, co je vše potřeba ráno udělat (jednu na ledničku, jednu do pokojíčku)
![]()
1. obléct ponožky
Tak jsem zvědavá, jak to bude fungovat, trest za nesplnění jsme si se synem dohodli ráno v autě.
2. nasnídat se
3. vyčistit si zuby
4. umýt obličej, učesat se
5. obléci se
6. ustlat postel a uklidit pyžamo
7. uklidit svačinu do aktovky
8. připravit aktovku ke dveřím
9. to vše do 7.30
Podobnou tabulku máme doma na čtyřech místech, papír A4 barevně označené nejdůležitější činnosti, můžu si s ním tak vytřít…
@Zuziky Já ti rozumím, bodovací systém, holky taky měly a aby mohly soutěžit měla ho i malá, fungovalo to ale jen pár dní, když už jsem nevěděla co dál, začla jsem dávat za deset smajlíků dvacku, též fungovalo asi měsíc a to jsem tu malou dost šulila, aby jí starší trochu stačila
Pořád vymýšlím nové věci, nové tabulky, ale nějak už dochází inspirace.Dost věcí u ní přehlížím, vím že je to chyba, ale hodně špatně zvládá emoce a já bych na ní musela fakt ječet od rána do večera. Každopádně zkusím tu tvou metodu, nádobí, luxování využít tento týden, bude doma, tak uvidíme ![]()
@Malike píše:
No ono i děti bez ADHD musí mít nějaký pevný řád, mám kluka 10 měsíců, tam je řád naprd..
neboooj, to prijde…u nas bylo treba rad od cca pul roku u obou kluku, jinak se s nima nedalo vydrzet- takze jidlo ve stejnou dobu, koupani, spani…
njn, holt mam „rezimove deti“ ![]()
@Malike píše:
Proč myslíš, že u 10-měsíčního dítěte je řád naprd? Já mám roční dceru a jakž takž pravidelný režim má už delší dobu, max. ho jednou za čas přizpůsobím s ohledem na její spánek.
@rozmary a nema tam tech cinnosti treba moc? proste z pocatku je z toho nadsena a casem ji semele, ze nevi, co driv, tak se vykvajzne na vsechno?
co zkusit s kazdym urcitym krouzkem navazat nejakou cinnost doma? jakoze trenink v basketu-vecer skladas ponozky, anglictina-vecer umyvas nadobi nebo prostiras stul…aby si to zafixovala takto…
@Inge protože jsem se o řád pokoušela, ale nějak to nevychází..přes den spí kdy chce, poslední dobou mi navíc i večer spí chaoticky..před vánocema mi usínal někdy ve 4hodiny…taky často cestujem po doktorech..
Jo, a jeste, penize bych jako „odmenu“ nedavala, ale ja treba neuznavam ani penize za znamky…fakt bych to zkusila vest smerem " k zazitkum", pokud je to trochu mozne…takove odpoledne jen s mamou, cournout po obchodech, zajit ke kadernici a nechat ji strihnout konecky, na vikend dovolit nalakovat nehty a nalakovat si je treba stejnou barvou, at si pripada jak velka ( mozna melu uplne z cesty, jak mam ty dva kluky, tak s holkama moc nevim
)… proste aby mela neco za to, ze se uz podili na chodu domacnosti, jestli mi rozumis… ![]()
@Zuziky No jo, když ona je spíš klučičí typ, než aby se česala, nechala se dobrovolně ostříhat mašinkou skoro dohola, za nehty věčně špínu
Doufám že z toho vyroste. Odměny formou peněz taky nemám ráda, už vůbec ne za známky, byl to takový můj výkřik do tmy, že už nevím jak dál, ale ono jí bylo stejně šumák jestli budou, nebo ne.
@rozmary píše:
Dcera dostala v neděli zaracha na celý týden, protože už byla nesnesitelně drzá. Otázka zní. Pouštíte děti na kroužky, když mají zaracha? Ptám se protože holka má od pondělí do pátku každý den kroužek, v pátek dokonce dva.
Dávat dětem zaracha si viděla kde?
, na mně to praktikovala mamka a moje děti v životě tento trest nedostaly. Zakázat dětem chodit na čerstvý vzduch a zakázat jim kroužky, které je baví. Spíš bych se zamyslela, proč jsou děti drzé. Někdo s nimi takhle jedná a tak jim to připadá normální.