Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako malému jsme mu vysvětlovali proč nemůže bít holčičku, nic vezme klacek a mlátí jí až malá jede na šití, ve školce se pral, u psychologa jsme sním byli..jedním uchem sem druhým tam,..
@Malike píše:
@Agáta13 a co když vysvětluješ a vysvětluješ a on nic, nic si ztoho nedělá..nic nepusobí..tak co?
Já se hodně ptám, předtím, než vysvětluju.. no, taky jsme tak před rokem měli několik takových debat.. Třeba, že starší se rozhodl spát s holkou, které ještě nebylo 15.. mělsvoje důvody, my mu vysvětlili, proč v tom vidíme problém a že s tím zásadně nesouhlasíme. Debata skončila tím, že my jsme své řekli, zakázat mu to v 16 nebo kolik mu to bylo nemůžem- a že pokud se rozhodne, následky si bude muset nést sám.. že ho nebudeme nijak krýt a podobně..co naděláš? je to skoro dospělý člověk, za nohu ho nepřivážeš a když se rozhodne, že to udělá, tak to někde nalouce nebo bůhví kde stejně udělá..
@Agáta13 Agat, zase, s „klasickyma“ detma (omlouvam se, nevim, jak to lip vyjadrit
) se vetsinou domluvit da (ale taky ne vzdy, jak pise @Malike…a treba sousedovic syn nechal skoly 14 dni pred maturitou a uz skolu nikdy nedodelal- proste vzpoura proti rodicum…
ale adehadata jsou proste JINA…oni potrebuji jistotu, vyber max ze dvou moznosti, pevne hranice…snaha vykomunikovat neco v okamziku, kdy maji zrovna „blbe obdobi“, je proste k nicemu…viz tabulka u @rozmary dneska rano- ta holcina chape, ze takto to je ok, melo by to fungovat, ale proste ji to nejde…no, a tak rve a jeci a jeci a jeci…a je drza…a chapu Roz, ze je na vyskoceni z okna…na jeceni si clovek zvykne, urazky uz jsou zbytecne a pro me osobne neakceptovatelne…njn, jenze to je proste determinace prostredim- skola, kamaradi venku, proste se tak mluvi, tak to prijmu za sve…no, to jiste…ja jsem takhle nikdy nemluvila, tak nevidim duvod, proc moje deti by mely…a pokud budou a ja je upozornim, ze se tady doma takhle nemluvi a ze se mi to nelibi a nebudou to akceptovat, tak prijde trest…
@Agáta13 píše:
Fajn, já bych prostě takového fracka nezkousla.. a myslím si, že pokud to není totální psychopatka, tak že má k držkování nějaký důvod. Jenže ono jelepší všechno zakázat a stěžovat si na e-miminu, než o tom trochu popřemýšlet a stím dítětem se bavit. Když tě baví jí lézt takhle na nervy a bojovat s ní- fajn, Tvoje volba- já mám prostě jiný názor. Kdyby někdo prudil a neposlouchal Tebe, asi bys byla hubatá taky..
Chápeš to, že ONA NADÁVÁ MĚ a NEPOSLOUCHÁ MĚ? ![]()
@rozmary píše:
@Agáta13 Je ve třetí třídě, v pyžamu bych jí neposlala, příjde mi to jako největší ponížení. S odpovědností je to u ní na štíru, snad za dva roky to bude už lepší.
No, právě proto, že je ve TŘETÍ třídě, tak by dávno měla mít tolik odpovědnosti, aby stíhala vypravit se do školy. Takže být moje, tak bych ji (samozřejmě po předchozím vysvětlení a upozornění) v tom pyžamu klidně poslala. Z jejího pohledu to může být docela zábavná hra- zkoušet," co všechno máma udělá pro to, abych přišla do školy včas". Jakmile hodíš odpovědnost na ni a pochopí, že to bude její průšvih, že přijde pozdě/bez úkolu/špinavá, tak ji to přestane bavit. A pokud ne, tak se jí holky ve škole párkrát budou smát, že je třeba zmačkaná, a ono jí to docvakne. To ranní přetahování Tě přece musí stát hrozné energie? ![]()
@Zuziky já jsem nečetla diskusi celou, pokud má opravdu odborně diagnostikovanou ADHD, tak je to o něčem jiném, to chápu, praktickou zkušenost nemám, takže už do toho nekecám, a omlouvám se @rozmary .
@Agáta13 Tohle bych fakt nikdy neudělala, nehledě na to, že jí je úplně jedno, jestli do té školy půjde nebo ne. Kolikrát mi psala učitelka ať jí pouštím dřív, že chodí pozdě, má školu pět munut od baráku, hodně pomalou chůzí, pouštím jí půl hodiny před a stejně kolikrát nestíhá ![]()
@rozmary k tomurannimu oblekani- chystate spolu veci uz vecer? vi, co si ma obliknout? jako, ja vim, ze timto svym zpusobem lumpy rozmazluju, ale zvlast v zime to delam tak, ze vecer nachystaji obleceni- ja jen jmenuju, co ma malej mit, at ma vse (jak u blbejch
) a rano, kdyz vstavam, tak jim hodim triko a trenky na chvili na horke topeni, at se z pyzamek oblekaji do tepleho- aspon neremcaji, ze jim je zima…vi, ze kdyz zvladnou snist snidani v rozumnem case, je cas jeste i na pohadku (plus malemu ted ctu ze Slabikare to, co cetl on den predtim jako ukol, aby si to pripomenul)…treba to zkusit takto? budit o 15 minut driv, ale hodit to „na pohodu“ jakoze „jeee, vidis, jeste mame cas si popovidat, vypit caj spolu, kouknout na pohadku…“?
ale i tak to u nas obcas po ranu smrdi hyster
kem, prtz on nechtel caaaaaaj, on chtel mliiiiikoooooo a vuuuuuubec se mu nechce vstavat a matka mu jde celkove na nervy )ale tak to uz poznam podle toho, jak na me koukne, sotva otevre oci
)
@Agáta13 jenže on svím jednáním poškuzuje druhé..něco provede ale on vidí problém že zato můžou všichni..kamarády nemá, lže, rodina je vytočená z něho, zařizuje si paušál který nemá z čeho platit, školu ukončil a nemá ani vyučák a vše je sice hezké, ale on když sním mluvíš, nikdy si nepřizná chybu. Navíc podle psycholožky je to citový vyděrač.
@Malike tady bohužel asi nepomůže nic a nikdo, popisuješ učebnicovou poruchu osobnosti- dřív se tomu říkalo psychopatie
Mrzí mě to, ale fakt se to moc léčit nedá- hlavně proto, že lidi, co jsou takoví, vidí problém jen v okolí, ne u sebe, takže se léčit ani v dospělosti nechtějí. Navíc si nedokážou vzít poučení ze svých chyb ![]()
@Agáta13 Je ve třetí třídě, v pyžamu bych jí neposlala, příjde mi to jako největší ponížení. S odpovědností je to u ní na štíru, snad za dva roky to bude už lepší.