Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@rozmary píše: Řešila jsem to z psychiatričkou, zdálo se mi taky že toho má hodně, ale probírala to s ní a říká, že je to naprosto v pořádku, ona se potřebuje někde vybít a evidentně to všechno zvládá v pohodě. Když těch kroužků měla méně, řekla bych že byla mnohem výbušnější
Rozmary, já bych to na tvém místě zkusila prokonzultovat ještě z jinou psycholožkou, protože se mi to opravdu zdá dosti nešťastné. Já bych tolik kroužků nedala ani dítěti bez adhd, natož dítěti s adhd. Prostě se mi ten Váš režim zdá nešťastný, a být Tebou tak bych to probrala s více lidmi, protože si myslím, že by v tomto mohl být zakopaný pes. Kroužky jsou fajn, ale čeho je moc, toho je příliš.
@Michelangelo A co je na tom divného, je to matka, vychovává, když na ní dítě soustavně držkuje má si to nechat líbit? S tímhle názorem už se nedivím, že jsou někteří 15 letí pubošové schopní vlepit mámě s čistým svědomím facku ![]()
@Michelangelo no to určitě, ale to neznamená, že ho budu omlouvat pokud udělá nějakou koninu co se prostě nedělá, nebudu - naopak důležité je naučit všechny děti nejen ty s ADHD přirozeným důsledkům jejich chování…
@evill píše:
Rozmary, já bych to na tvém místě zkusila prokonzultovat ještě z jinou psycholožkou, protože se mi to opravdu zdá dosti nešťastné. Já bych tolik kroužků nedala ani dítěti bez adhd, natož dítěti s adhd. Prostě se mi ten Váš režim zdá nešťastný, a být Tebou tak bych to probrala s více lidmi, protože si myslím, že by v tomto mohl být zakopaný pes. Kroužky jsou fajn, ale čeho je moc, toho je příliš.
Má třikrát týdně basket, tam je fakt docela dřina, co jsem si vyzkoušela na vlastní kůži
,ale další má skauting, spíš poznávání přírody a potom sokol(soutěžení v družstvech)a zpěv, ten je celkem nenáročný. Ona v klidu opravdu nevydrží, je nervozní, potom večer nemůže spát
Můžu se poradit ještě jinde, ale jak jsem už psala, bez neví co by.
@rozmary píše:
@Michelangelo A co je na tom divného, je to matka, vychovává, když na ní dítě soustavně držkuje má si to nechat líbit? S tímhle názorem už se nedivím, že jsou někteří 15 letí pubošové schopní vlepit mámě s čistým svědomím facku
S tímhle názorem jsem vychovala syna s ADHD a přála bych ti, aby jsi se svojí dcerou měla takový vztah, jaký máme se synem
Neradím ti něco, co se mně neosvědčilo. Plácala jsem se v tom jako ty, ale s tím rozdílem, že jsem nikdy od svých dětí neslyšela, že jsem hnusná. Dáš dítěti facku, že si to nemá dovolovat, ale tím nezměníš, že si to bude dál myslet. TY musíš něco změnit, aby si tohle dítě o tobě nemyslelo. Místo facky je lepší dotaz, proč si to myslí. Místo komunikace facky a pak máš strach, co příjde v 15-ti. S tímhle přístupem se ti to fakt splní ![]()
@BohunkaP píše:
Dítě, které má ADHD, přece není POSTIŽENÉ… to snad nemyslíš vážně![]()
Resp. abych se vrátila k zakladatelce Rozmary, tak konkrétně její dcera rozhodně nemůže být nazvána „dítě s postižením“… je to dítě, které má život komplikovaný svým obrovským temperamentem a emoční labilitou… což ale rozhodně není žádné „postižení“.
Sama máš dítě desetiměsíční a má-li nějakou zdravotní komplikaci, je mi to líto. Nicméně to Tě neopravňuje k tomu, abys tady používala tenhle tón vůči těm z nás, jejichž názory se Ti nelíbí.
Bohunko a kolik ty sama máš takových dětí? Myslím s jakoukoliv poruchou, že jsi si tolik jistá jak to všechny okolo dělají špatně? Používáš totiž úplně stejný tón, mnohem chladnější, vůči těm jejichž názor se ti nelíbí. Proto mi nikdy nesednes, snesu jakoukoliv kritiku od kohokoliv, ale ty jsi tak sebejistá ledová královna, že to nějak od tebe nemůžu přijmout.
@Michelangelo píše:
S tímhle názorem jsem vychovala syna s ADHD a přála bych ti, aby jsi se svojí dcerou měla takový vztah, jaký máme se synem![]()
Neradím ti něco, co se mně neosvědčilo. Plácala jsem se v tom jako ty, ale s tím rozdílem, že jsem nikdy od svých dětí neslyšela, že jsem hnusná. Dáš dítěti facku, že si to nemá dovolovat, ale tím nezměníš, že si to bude dál myslet. TY musíš něco změnit, aby si tohle dítě o tobě nemyslelo. Místo facky je lepší dotaz, proč si to myslí. Místo komunikace facky a pak máš strach, co příjde v 15-ti. S tímhle přístupem se ti to fakt splní
Prosímtě a kde jsi četla že jí fackuju???
@BohunkaP píše:
@Zuziky, jenomže i to je „respekt“.Slovo RESPEKT přece neznamená, že dítě si může dovolit všechno. Ani nejbližší kamarádka by si na mne nemohla dovolit ječet a říct mi, že jsem kráva (například)… a nesmí si to dovolit ani moje dítě.
RESPEKT není ničím podmíněn - žádným „dobrým chováním“, žádnými úspěchy, ničím - respektuji každého člověka. Respekt se nemusí zasloužit.
Myslím, že spousta nedorozumění v diskusích na tato témata vzniká právě ze špatného pochopení tohoto pojmu.
Přesně, respekt je třeba mít i člověku, který se mě snaží zničit, což ovšem neznamená, že mu to dovolím a že nebudu vyžadovat odpovědnost za to, že se o to snaží.
@brumdinka píše:
@rozmary a neječíte na sebe obě dvě
promiň ale z toho co píšeš mi přijde, že si ty problémy s dcerou vpodstatě vyrábíš sama
Mám podobný pocit.
@brumdinka píše:
@Michelangelo no to určitě, ale to neznamená, že ho budu omlouvat pokud udělá nějakou koninu co se prostě nedělá, nebudu - naopak důležité je naučit všechny děti nejen ty s ADHD přirozeným důsledkům jejich chování…
Jak si na to přišla, že můj syn nedělal koniny?
Bylo to velmi náročné dítě na výchovu, ale musela jsem změnit svůj přístup. Mohla jsem ho dál buzerovat a dirigovat, nebo si s ním o všem povídat a vysvětlovat. Naučit děti s ADHD přirozeným důsledkům jejich chování? Je to naopak, my jsme se museli naučit se ním jednat, pochopit, že jemu je jeho chování přirozené.
@rozmary píše:
Bohunko a kolik ty sama máš takových dětí? Myslím s jakoukoliv poruchou, že jsi si tolik jistá jak to všechny okolo dělají špatně? Používáš totiž úplně stejný tón, mnohem chladnější, vůči těm jejichž názor se ti nelíbí. Proto mi nikdy nesednes, snesu jakoukoliv kritiku od kohokoliv, ale ty jsi tak sebejistá ledová královna, že to nějak od tebe nemůžu přijmout.
Nepřijímej… co už nadělám ![]()
Nepíšu svoje názory proto, aby je někdo „přijal“ nebo abych o nich někoho přesvědčila. Píšu je proto, že je mám… i mně samotné to hodně dává, když si názor na určitou problematiku takto zformuluji, napíšu a následně si na něj přečtu reakce, nad kterými se mohu zamyslet a třeba je znovu zvážit, přehodnotit, utříbit. Jestli se i nad těmi mými někdo zamyslí, to už je na každém. ![]()
A ne, dítě s diagnostikovanou poruchou soustředění nemám, to ostatně víš. Nedělám si rozhodně patent na rozum a už vůbec netvrdím, jak to „všechny okolo dělají špatně“. Jenom proto, že se mi nelíbí, jak postupuješ konkrétně Ty, není potřeba takto zobecňovat.
@rozmary píše:
Prosímtě a kde jsi četla že jí fackuju???
Psala jsi pár stránek zpět, že jsi to ještě před dvěma lety dělala. Je zajímavé, že z celého příspěvku tě oslovilo jenom tohle.
Tady je zase husto? Škoda, chtěla jsem vám napsat, jak dopadlo dnešní první ráno s „tabulkou“, ale působilo by to tu jak pěst na oko
.
Holky, klidně mě zabte. Mám kolem sebe rodiny, kde děti mají ADHD.
Jeví se mi, že jsou to téměř výhradně rodiny, kde jsou rodiče labilní, emočně nestabilní, prostě kam vítr, tam plášť a tyto děti s rodiči vořou. Rodičům rupnou nervy, zfackují je, děcka držkatý.
Když to nevhodné chování začne přerůstat přes hlavu všem, včetně školy, doporučí je někam k psychologovi, který diagnostikuje nějakou poruchu.
Jo, jeví se mi, že jsou tam porouchaní všichni a naprostá většina dětí je jen kopiemi neurotických rodičů, co si nevidí sami na špičku nosu.
Tak nějak se mi to jeví i tady. ![]()
@Virginia píše:
Holky, klidně mě zabte. Mám kolem sebe rodiny, kde děti mají ADHD.
Jeví se mi, že jsou to téměř výhradně rodiny, kde jsou rodiče labilní, emočně nestabilní, prostě kam vítr, tam plášť a tyto děti s rodiči vořou. Rodičům rupnou nervy, zfackují je, děcka držkatý.
Když to nevhodné chování začne přerůstat přes hlavu všem, včetně školy, doporučí je někam k psychologovi, který diagnostikuje nějakou poruchu.
Jo, jeví se mi, že jsou tam porouchaní všichni a naprostá většina dětí je jen kopiemi neurotických rodičů, co si nevidí sami na špičku nosu.Tak nějak se mi to jeví i tady.
Tak tohle prohlášení mě tedy urazilo.
@rozmary píše:
V tom je právě tvůj problém, aspoň já ho tam vidím. Jsi zaměřená na sebe a vztahovačná. Nikdo tě tady nekritizuje. Píšeme ti svoje názory a svůj pohled na situaci. Ale to není kritika, prostě bysme postupovaly jinak. Plácání po zádech, jak to zvládáš skvěle, jsi snad nechtěla.