Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Nejprve vam ujasnim jake to mame v rodine, manzelovi rodice s nima jsme se 3 roky nevideli, hodne manzelovi i me ublizili jejich chovanim, vztah mame jen s manzelovou babickou a dedou jako jedinymi z jeho rodiny, ale nastal problem, od narozeni dcerky jsme k ni hodne jezdili malou chovala, vozila a to mi nevadilo ale posledni mesice kdy se dceri blizi 2. Narozeniny, strasne zarlim nebo nevim co to je ale vadi mi kdyz dceri rika ty moje lasko, ty jsi moje a kdyz jsme u ni, chova se jak kdyby byla ona jeji mama. Porad rika jak je to cely tatinek ale fakt jak kdyby to delala naschvalkdyz jsme tam neprijdu si jako jeji mama
a i doma jsem z toho smutna, problem je ze nechci ji napominat co se mi nelibi kdyz je jedina koho manzel ma, vim ze jak se chova je normalni, co by za to nekdo dal
ale me to neni prijemne, co by jste delali na mem miste a cim myslite ze to muze byt? Tim ze me jeho rodice neustale ponizovali?
A nemam v sobe duveru ze ja jsem ta nejlepsi pro svoji dceru?
Jo a ze je celej tatínek je ještě maličkost, moje tchyně vytahovala svoje fotky, že je dítě podobný jí ![]()
Ja mam vlnitý vlasy celej život, ale děti byly jako mimina kudrnatý po tatínkovi, kterej má hrebiky, ale jako miminu se mu kroutily taky. ![]()
Dítě mělo úplný prstýnky ![]()
@inkakřivák píše:
@Grizelda02 Ta láska, jakou chováme k vnoučatům, je stejně těžko přenosná nebo sdělitelná, jako když se matka pokouší popsat, co cítí ke svemu dítěti své bezdětné kamarádce. Většinou to popisují takto - vlastní dítě je div světa, je to to nejlepší na celém světě. A miluješ ho k smrti. Co je potom za div dítě, které porodí tento zázrak? Prostě zázrak na druhou, ztělesněná láska.
Tak pak to pravnouce pak musi byt uplny maximalni zazrak
a zakladatelka se prababicce divi. Ze male rika lasko, ze rika ze je cely tatinek (milovany vnuk).
@hani28 Asi ano, to ještě nevim. Ale vím, co pro mne znamenají vnoučata.
@inkakřivák píše:
@Grizelda02 Ta láska, jakou chováme k vnoučatům, je stejně těžko přenosná nebo sdělitelná, jako když se matka pokouší popsat, co cítí ke svemu dítěti své bezdětné kamarádce. Většinou to popisují takto - vlastní dítě je div světa, je to to nejlepší na celém světě. A miluješ ho k smrti. Co je potom za div dítě, které porodí tento zázrak? Prostě zázrak na druhou, ztělesněná láska.
to je fakt, silnější lásku jsem nepoznala - a to jsem si myslela, že víc než vlastní dítě se milovat nedá. a vono jo
@ontarova.stara píše:
Jezis, to je tak hezky napsany, musis byt super babicka!Jeste dodatek, zakl. pise o prababicce, ja si pamatuji, jak moc si mi prarodice uzivali sve prvni pravnouce, protoze vedeli, ze to je bonus, ktery jim zivot (a ja) po osmdesatce dal a bylo jim jasne, ze na sebe maji omezeny cas.
dik, no mam jeste rezervy 😀 ale mela jsem stesti, moc nemusim male deti a vubec jsem si neumela predstavit mit chlapecka, pripadali mi mirne receno ne moc bystri a ponekud otravni - a prisla laska meho zivota, dite, o kterem jsem od prvniho pohledu vedela, ze je moje - nase. jsme na stejne vlne, mame stejny smysl pro humor a proste jsme spolu radi.
to s temi prarodici - to je super, muj vnuk ma jen jednu prababi, moji mati a ta to neumi, ta by jen vychovavala temi starymi roztomilymi metodami, jako nech ho v tom mokrem, drz ho na tom nocniku, dokdy bude mit pleny… mluvite na nej vubec? neasi…
@hani28 píše:
Tak pak to pravnouce pak musi byt uplny maximalni zazraka zakladatelka se prababicce divi. Ze male rika lasko, ze rika ze je cely tatinek (milovany vnuk).
lasko rikam i vnukovi, pravnoucat se nejspis nedoziju, tak to nezjistim, jaky to bude zazrak. ale ma ta jeho budouci zena kliku, pac me by pro nej urcite nebyla zadna dost dobra a pak by chudak taky psala, jak je pratchyne desna baba, co ji prehlizi 😀
@Grizelda02 A to já věřím tomu, že si moje vnoučata jednou najdou stejně úžasné partnery (tedy skoro stejně, stejně úžasní určitě nebudou), a aspoň od nejstaršího vnuka si pravnouče ještě pochovám. A pak to v klidu a v pohodě zabalím.
Já tedy nevím, ale nikdy jsem nežárlila na extchýni, moje děti byly její první vnoučata, občas mi lezla na nervy, ale o děti se starala vzorně a stará doteď, když tam jsou..
Na moje rodiče občas lehce v skrytu žárlím, protože třeba můj táta na nás vůbec neměl čas. Ale na moje děti se otočí naruby. On nesnáší dovolené a ježdění někam, ale s dětmi letí k moři kamkoliv, jede kamkoliv si máma vzpomene. Když moje máma vymyslí, že vezmou děti do termálů, do lázní, k moři, do Prahy do Aquapalace na 4 dny, do Tater, do Maďarska…to je prostě fuk. Tak on jede, letí… cokoliv. Ano moje děti už byly na tolika místech, že se o tom mnohým dětem nesní.
před 14 dny s nimi byli lyžovat. ![]()
V pátek jedou do aquacentra.
Ano a říkají jim lásky, miláčci…a všechno.. ano moje děti mohou vše, je to velmi nevýchovné a dost často moji drahou maminku varuji, aby brzdila
Marně ![]()
Naštěstí dcera i syn jsou hodní a slušní od přírody, takže je bábrdle zkazit nemůže ![]()
Můj táta byl extrémně přísný, jako dědoušek je měkota a občas, když děti něco provedou (rozbijou) tak se mi snaží namluvit, že to rozbil on a oni za nic nemohou. ![]()
Třeba na Slovensku říkají někomu, koho mají rádi, hlavně starší generace často jen „moja“ (třeba milá), klukovi asi „moj“ (milý, chlapec aj) - a opravdu to neznamená snahu si dotyčného přivlastnit, prostě projev lásky. Co bych za to dala, kdyby mým dětem ještě mohla prababi něco takového říct…mou babičku děti dlouho díky častým návštěvám (naši ji měli doma) asi taky udržovaly v psychické pohodě, měla na co se těšit. Nenapadlo by mě řešit, že malé řekla třeba „ty jsi moje holčička viď“ apod. Pak už byla nemocná a díky covidovým opatřením se za ní už do domova seniorů nedostaly a šla už jen dolů. Mamka jí ukazovala fotky, ale to není ono… Děti starým lidem dodávají energii a radost ze života, u nás je třeba jeden domov důchodců, který spolupracuje s dět. skupinkou - babičky čtou dětem pohádky, děti se zas učí něco od nich…ty spíš už máš averzi na celou jeho rodinu, ale ať už vám udělali tchánovci cokoliv, prababička za to přece nemůže a ani to dítě by na tom nemělo být bité. Může jet s dítětem partner k prababičce sám bez tebe? Nebylo by to řešení pro všechny? Necítila by ses tam jak páté kolo u vozu, prababička by si malou užila a ty by sis odpočinula - a mohla jít mezitím třeba k tomu psychologovi… ![]()
@alisekR píše:
Já tedy nevím, ale nikdy jsem nežárlila na extchýni, moje děti byly její první vnoučata, občas mi lezla na nervy, ale o děti se starala vzorně a stará doteď, když tam jsou..
Na moje rodiče občas lehce v skrytu žárlím, protože třeba můj táta na nás vůbec neměl čas. Ale na moje děti se otočí naruby. On nesnáší dovolené a ježdění někam, ale s dětmi letí k moři kamkoliv, jede kamkoliv si máma vzpomene. Když moje máma vymyslí, že vezmou děti do termálů, do lázní, k moři, do Prahy do Aquapalace na 4 dny, do Tater, do Maďarska…to je prostě fuk. Tak on jede, letí… cokoliv. Ano moje děti už byly na tolika místech, že se o tom mnohým dětem nesní.před 14 dny s nimi byli lyžovat.
V pátek jedou do aquacentra.
Ano a říkají jim lásky, miláčci…a všechno.. ano moje děti mohou vše, je to velmi nevýchovné a dost často moji drahou maminku varuji, aby brzdilaMarně
Naštěstí dcera i syn jsou hodní a slušní od přírody, takže je bábrdle zkazit nemůže
Můj táta byl extrémně přísný, jako dědoušek je měkota a občas, když děti něco provedou (rozbijou) tak se mi snaží namluvit, že to rozbil on a oni za nic nemohou.
Máte super babi a dědu! Naší mladší je 6,5 a letos poprvé pojedou na prázdniny někam s oběma zároveň. Doteď si braly jen jedno z dětí a na hlídání třeba doma přes noc obě až od 5 let mladší. Starší s nima jezdí na dovolené od 3 let, malá byla sama poprvé loni v necelých 6. Ale i za to jsem ráda. Prázdniny jsou dlouhé;)
Běžný rozhovor mojí mamky s mými dětmi, co je naučila, teď už teda spíš mladší (starší spíš kouká s dědou na letecké katastrofy a Případy Prvního oddělení, nebo paří Minecraft, ale taky se ještě přijde pomazlit, i ke mně, takže cajk;)):
Čí si? Babičky z mísy.
Co jsi babičky? Miláček. A co ještě? Prd. elka;))
Tchyně to říká o našem nejmladším. To když přijedeme nebo ona k nám. Tak neexistuje nikdo jiný. Ani větší děti.
Ona by si ho nejraději odvezla sebou, špunta. Ať je jaká je (tchýně). Tak tohle mi nevadí. Miluje ho, je to babiccin mazanek a asi i poslední vnouče tak si ho užívá.
A neboj.. Jsi ta hlavní, jsi máma. Dítě to ví a bude vědět nebuuuj.
@Jahudka82 píše:
Máte super babi a dědu! Naší mladší je 6,5 a letos poprvé pojedou na prázdniny někam s oběma zároveň. Doteď si braly jen jedno z dětí a na hlídání třeba doma přes noc obě až od 5 let mladší. Starší s nima jezdí na dovolené od 3 let, malá byla sama poprvé loni v necelých 6. Ale i za to jsem ráda. Prázdniny jsou dlouhé;)
Když oni je fakt kazí. Jenže moje děti jsou už velké. 13 a 10.
Naši se v nich vidí. Dnes jdou k našim na noc a zítra frčí na výlet. Výhoda je, že jsou už dva roky v důchodu, tak mají na ně čas.
@alisekR píše:
Když oni je fakt kazí. Jenže moje děti jsou už velké. 13 a 10.Naši se v nich vidí. Dnes jdou k našim na noc a zítra frčí na výlet. Výhoda je, že jsou už dva roky v důchodu, tak mají na ně čas.
Pro naše jsou moje děti taky jediný vnoučata, od ségry nehrozí. Tchánovci jich mají víc, ale vezmou si je tam klidně všechny najednou (4, někdy 5 i se starším synovcem, ale ten už tam spíš jezdí třeba dědovi s něčím pomoct a tak).
Jezis, to je tak hezky napsany, musis byt super babicka!
Jeste dodatek, zakl. pise o prababicce, ja si pamatuji, jak moc si mi prarodice uzivali sve prvni pravnouce, protoze vedeli, ze to je bonus, ktery jim zivot (a ja
) po osmdesatce dal a bylo jim jasne, ze na sebe maji omezeny cas.