Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co ted s tim? No asi naplánovat svatbu, ne? Po 14 letech vztahu a několika rozhovorech o svatbě se zadosti o ruku cítíš rozhozena? Pokud nechce plánovat, tak neplanuj. Žádná povinnost mit obří a dokonalé naplánovanou svatbu neni. Nic zařizovat nemusíš.
Dobře, gratuluji k zasnoubení. A s čím zde můžeme pomoct? Klidně se rozepiš, uděláme brainstorming.
Sem z té informace nějaká rozhozená. Co teď s ní? Do teď jsem si říkala, že tohle stačí, tamto by šlo, žádný velký zařizování. Najednou mám pocit, že to chce větší zodpovědnost. Víc aktivního plánování, protože to co jsem si myslela, že stačí teď je nějak málo.
a to řešíš svatbu nebo celý budoucí život? Svatba se dá zařídit během pár týdnů, nebo i dní, ale klidně můžeš řešit a plánovat dlouhé měsíce. Záleží jen na tobě, jak velkou míru stresu si chceš užít
Na výslednou kvalitu manželství to nemá vůbec žádný vliv
Jestli to není jen nějaké držhubné, tak naplánuj buď podzim nebo příští léto ![]()
Z čeho jsi tak mimo - z toho zasnoubení a plánování svatby nebo budoucnosti?
sama uvádíš, že jste o svatbě mluvili tak to není zas takové překvapení, nebo jsi tomu nevěřila? Vždyť naplánovat svatbu není žádná atomová věda (klidně se můžete vzít jen za přítomnosti svědků a pak udělat pro všechny party).
@izabe píše: Více
Nebo ani nemusi delat party, když nebudou chtit… Treba me party fakt neberou a predstava me ideální party je ta, ze urcim vikend, priptavim nejake zobaci jidlo, piti a znami se k nam budou v ramci celeho vikendu trousit, ale nikdy jich tu nebude moc najednou, aby si clovek se vsemi stihnul pokecat a slysel i toho vlastniho slova.
Tak je to celkem jasné. Jste spolu spoustu let, všechno funguje a najednou se má něco změnit. Chápu, že z toho máš obavu. A i to, že i když ti to doteď nepřišlo jako velká změna, tak máš po těch letech pocit, že když jste na to čekali tak dlouho tak by to mělo stát za to. A víš co? Je to tvoje svatba, po tolika letech už to všem kolem přijde krásné, ať to bude jakékoliv. Udělej to srdcem. Najdi si na Facebooku skupinu o svatbách, najdeš tam spoustu tipů co zařídit a kde co sehnat a spoustu věcí tam můžeš pořídit z druhé ruky. Užij si svůj den. ![]()
Svatbu si naplánujte tak, jak chcete. Pokud máš pocit, že tohle stačí, tak nechápu, proč by to teď mělo být málo, protože s prstýnkem je to víc zavazující
Nemáte povinnost megaakce, která všem vytře zrak. Líbila by se ti svatba na louce v 10 lidech? Tak proč ne? Prstýnek nebo odpovědnost s tím vůbec nesouvisí. Pro koho je to teď vlastně málo?
My se teda brali po roce a půl, ale tak nějak vše plynulo přirozeně… nic na křeč, na krev, na sílu… prostě jsme věděli, že se chceme vzít, že to chceme v létě a kolem 50 hostů. Zbytek (místo, catering, program…) se řešil podle toho. Jediné, co nám to komplikovalo, byl pan Prymula, který opatrně připustil, že 10 lidí by na červnové svatbě v r. 2020 asi možná teoreticky být mohlo, ovšem v rouškách… nakonec se rozvolnilo všechno a svatba (venku) proběhla bez omezení. Vy nejste ničím takovým limitováni, tak si ujasněte přibližné datum, počet lidí a podle toho vybírejte místo atd. atp.
Já myslím, ze ses tak nějak “smířila” s tím, ze budete jen partneři po tak dlouhé době.
Me manžel požádal po 9 letech, společně koupeném baráku a 2 dětech. A vlastně jsem taky měla smíšené pocity, protože z partnera se měl stát papirove manžel, ale nakonec jsme měli krásnou svatbu, kterou jsem s radosti připravovala. Je i výhoda, ze vas vztah je už “obrouseny”, nic moc vas nepřekvapí. V mem okolí jsou všechny páry, co se vzali po půl roce a po roce rozvedení, my držíme. Což není pravidlo, ale logicky mi vychází, ze čím déle spolu jste, tím víc se znáte, tím větší pravděpodobnost na udržení vztahu mate.
Před pár dny jsme odstartovali čtrnáctý rok vztahu, při kterém jsem byla požádána o ruku. O svatbě jsme mluvili několikrát ale nikdy to nebylo aktuální. Jenže teď s tím prstýnkem už je to takový hodně zavazující.
Jsem z té informace nějaká rozhozená. Co teď s ní? Do teď jsem si říkala, že tohle stačí, tamto by šlo, žádný velký zařizování. Najednou mám pocit, že to chce větší zodpovědnost. Víc aktivního plánování, protože to co jsem si myslela, že stačí teď je nějak málo.