Závislost na nakupování - jak to řešit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2153
19.2.14 12:37
@Anonymní píše:
Tím, že jsem z Prahy a každý obchod tu má více poboček, kupuju fakt jen krásné věci - nemusím brát to co zrovna je. Ono spoustu těch věcí myslím i po nošení prodám pomalu za to samé jak jsem koupila (vím jak se ceny použitých věcí těchto značek pohybují).
Jenže ani tak by to nemělo zasahovat do rodinných rezerv, neměla bych cítit tu nutkavou chuť jít se kouknout do obchodu…

Někde jsem četla i radu utrácet za podobné věci jen to, co utržíš za prodání těch, co už se nosit nebudou. Ale je otázka, jestli zatím neschováváš oblečky pro druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.14 12:44
@Elke píše:
Někde jsem četla i radu utrácet za podobné věci jen to, co utržíš za prodání těch, co už se nosit nebudou. Ale je otázka, jestli zatím neschováváš oblečky pro druhé.

Schovávám, kdyby se náhodou znovu povedl chlapeček. :) Moc děkuju za tvé rady, pomohla jsi mi! Ono to asi bude tím, že mé pohnutky částečně chápeš - ale dokážeš udržet rozumnou míru (na rozdíl ode mne) :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.2.14 12:48

Každopádně děvčata všem moc dík za ochotu a pomoc radami. Založila jsem spořící účet a přehodila na něj většinu peněz. Na věci pro syna jsem si určila měsíční limit a jeho poměrnou část, úměrnou tomu, kolik zbývá do konce měsíce jsem si vybrala v hotovosti.

Před chvílí tu zvonil pošťák s balíčkem - minulý týden objednaná bundička pro syna. A žádná euforie se nekonala, spíš mi bylo trochu líto, že jsem to už nestačila zrušit, tak věřím, že to zvládnu!

• Citovat
  • Upravit
2153
19.2.14 12:50
@Anonymní píše:
Schovávám, kdyby se náhodou znovu povedl chlapeček. :) Moc děkuju za tvé rady, pomohla jsi mi! Ono to asi bude tím, že mé pohnutky částečně chápeš - ale dokážeš udržet rozumnou míru (na rozdíl ode mne) :)

Ano, teď už ano. :-) Jsem asi v podobné situaci, prostě jsem byla zvyklá na celkem pěkný příjem, i teď mám pro peníze navíc kam sáhnout a navíc je nakupování příjemné vytržení ze stereotypu.

Když jsem došla k názoru, že teď dost často utrácím za blbosti a mohla bych něco ušetřit, inspirovala jsem se na pár amerických blozích, kde jsou docela hodně dobré tipy na úsporu peněz způsobem, který v zásadě „nebolí“. A když jsem už první měsíc viděla vcelku neuvěřitelné výsledky, celkem mě to nakoplo k tomu zkusit to pořádně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.14 12:56

@Elke
Tyjo to mě zajímá, napsala bys něco z toho? Nebo odkaz na ty blogy? Třeba bych mohla vášeň nakupovací změnit na šetřící! :)

• Citovat
  • Upravit
2153
19.2.14 13:28
@Anonymní píše:
@Elke
Tyjo to mě zajímá, napsala bys něco z toho? Nebo odkaz na ty blogy? Třeba bych mohla vášeň nakupovací změnit na šetřící! :)

Základ je v podstatě jednoduchý - uděláš si seznam měsíčních příjmů a od těch odečteš pravidelné výdaje, které se prostě musí zaplatit (hypotéka/nájem, pojistky, telefon, splátky, spoření…cokoliv, co se platí pravidelně - ať už měsíčně nebo s jinou frekvencí).

Zbytek peněz se rozdělí na obálky na běžné výdaje (potraviny, benzín, oblečení, zábava, jídlo venku…) a když v dané obálce peníze dojdou, prostě už se v dané kategorii nenakupuje, přehazovat peníze z obálky do obálky nebo vybírat z bankomatu „není povoleno“.

Většinou se doporučuje platit cash, já většinou platím kartou (sbírám body na kreditku Clubcard, docela se to vyplatí), ale všechny výdaje poctivě píšu (ne po položkách, jen za celý účet v rámci kategorií) a rovnou odečítám utracenou částku od rozpočtu, abych měla na očích, kolik do konce měsíce zbývá.

Co v obálkách na konci měsíce zbyde, posílá se buďto na mimořádné splátky půjček (americké domácnosti jich většinou mají docela dost, ale počítá se mezi ně i hypotéka, kterou se snaží splatit co nejdříve), nebo na spořící účet. Já ještě praktikuji to, že když chci něco dražšího, z patřičné obálky si na konkrétní věc odkládám. Na začátku měsíce se obálky naplní znovu a jede se od začátku (rozpočet se může každý měsíc trochu upravit, pokud víš, že budou třeba nějaké mimořádné výdaje typu zimní boty, nové pneumatiky apod.)

Docela zajímavý je i přístup, že se průběžně celý rok odkládá na speciální účet na věci, které se platí nárazově - třeba na výměnu pneumatik jednou do roka se každý měsíc odloží desetina jejich předpokládané pořizovací ceny a když je potřeba je pořídit, prostě se sáhne do odložených peněz, a nezatěžuje se jednorázově měsíční rozpočet.

Obecná rada zní celkově omezit nakupování v obchodech, protože si vždycky odneseš víc věcí, než kolik potřebuješ. Pro potraviny se doporučuje chodit maximálně jednou týdně (jsou i expertky, co nakupují jednou za měsíc :-)a se seznamem. Ten si vytvoříš tak, že si na daný týden předem vymyslíš jídelníček, kompletně od snídaně po večeři. U toho jsem si ze začátku připadala jako idiot, ale výsledek je ten, že nás to nejen stojí o hodně peněz méně (týdenní až desetidenní nákup pořídím za dřívější cenu víkendového), ale hlavně jíme o dost zajímavěji a pestřeji, než předtím. K tomu se hodí mít na papíře seznam oblíbených jídel a při sestavování jídelníčku do něj jen kouknout a vybrat si.

U jídla samozřejmě platí co nejvíc vařit a péct doma a nekupovat polotovary. Co se nesní a jde to, uložit na mrazák a vytáhnout později. To platí třeba i pro včas nespotřebované ovoce - co by se mohlo začít kazit, strčí se včas do mrazáku a pak se to použije třeba na smoothie.

Když budeš chtít další tipy, zadej si do googlu household budgeting nebo home budget blog, vyjede ti toho spousta :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.14 13:56

@Elke
Moc ti dekuju za rady. Rozhodne to vyzkousim! Obalky i jidelnicek asi znamenaji docela dost „administrativy“, ale myslim ze mi to neuskodi trochu se zamestnat a temi vecmi se vic zabyvat…

Dekuju, ze sis dala tu praci to takhle krasne sepsat a shrnout!!

• Citovat
  • Upravit
2153
19.2.14 14:15
@Anonymní píše:
@Elke
Moc ti dekuju za rady. Rozhodne to vyzkousim! Obalky i jidelnicek asi znamenaji docela dost „administrativy“, ale myslim ze mi to neuskodi trochu se zamestnat a temi vecmi se vic zabyvat…Dekuju, ze sis dala tu praci to takhle krasne sepsat a shrnout!!

hele, překvapivě ani ne. :-)

Chce to tabulku na jednotlivé kategorie výdajů (datum, položka (tam píšu klidně jen „potraviny tesco“), utraceno, zbývá na útratu, případně poznámka) - na každou kategorii jedna stránka, a seznam všech oblíbených jídel, co vás napadnou.

Já tvořím jídelníček většinou ve středu po obědě tak, že otevřu online nakupování v tescu, mrknu, co je v akci, pokud mě to k nějakému jídlu inspiruje, tak to napíšu do diáře, kde mám jídelníček vedený, zbytek dní zaplním něčím ze seznamu, rovnou naházím všechny potřebné položky do košíku a v pátek mi všechno přivezou až pod nos (přičemž mám ještě den na to, vzpomenout si, co všechno jsem zapomněla a potřebuju to do košíku doházet).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2153
19.2.14 14:17
@kerrankin píše:
Připojuju se.
Já bych hrozně ráda zavedla ten jídelníček, ale nějak nejsem schopná se k tomu dokopat :cert:

Začni tím, že si doma s mužem sednete a sepíšete si seznam všech jídel, co máte rádi a co vás v tu chvíli napadnou (ideální je si k nim pak dopsat suroviny, které na ně potřebuješ). Pokrok pak nastává už jen v tom, že když stojíš v krámě a říkáš si „co budu probůh zase vařit“, koukneš do seznamu a většinou tě celkem rychle něco inspiruje. A rozepsat jídla na týden se seznamem v ruce je pak práce na 10 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
20.2.14 17:21

Mám problém jako zakladatelka. Jen s tím rozdílem, že jsem dřív rači chodívala pařit s holkama, takže ty tisícovky padly za drinky. Teďka sedím na zadku a objednávám z internetu oblečení. Když du do města, nechám za kosmetiku i tisícovku měsíčně (nový řasenky, tužidla, laky..) Tak nějak jsem si říkala že je to pořád lepší než to propít někde na diskotéce, ale pořád vlastně nic neušetřím :mrgreen:.. A dneska zase, neodolala jsem podprsence a koupila ji. šla do sekáče a nakoupila jsem si tam věci pro sebe a malou.. Není jediný den kdy bych se nedívala po e-shopech nebo dětský bazárcích.. Nouzy sice o peníze nemáme, ale zase kdybych furt neutrácela mohli bysme letět na nějakou luxusnější dovču třeba. Za rok utratim tak 20 000,– (nepočítám vánoce, svoje narozeniny, svátek, valentýn :lol: ) Nějak nevim jak by mi mohl někdo pomoct.. Hader mám že by se z toho oblíklo snad celý město. A nejsem schopná ani některý věci prodat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.14 07:50
@LadyLama píše:
Mám problém jako zakladatelka. Jen s tím rozdílem, že jsem dřív rači chodívala pařit s holkama, takže ty tisícovky padly za drinky. Teďka sedím na zadku a objednávám z internetu oblečení. Když du do města, nechám za kosmetiku i tisícovku měsíčně (nový řasenky, tužidla, laky..) Tak nějak jsem si říkala že je to pořád lepší než to propít někde na diskotéce, ale pořád vlastně nic neušetřím :mrgreen:.. A dneska zase, neodolala jsem podprsence a koupila ji. šla do sekáče a nakoupila jsem si tam věci pro sebe a malou.. Není jediný den kdy bych se nedívala po e-shopech nebo dětský bazárcích.. Nouzy sice o peníze nemáme, ale zase kdybych furt neutrácela mohli bysme letět na nějakou luxusnější dovču třeba. Za rok utratim tak 20 000,– (nepočítám vánoce, svoje narozeniny, svátek, valentýn :lol: ) Nějak nevim jak by mi mohl někdo pomoct.. Hader mám že by se z toho oblíklo snad celý město. A nejsem schopná ani některý věci prodat..

Ono pokud to je tak 20 000 ročně a váš rozpočet to nezatěžuje, tak mi připadá skoro jedno, jestli se jede na dovolenou, nebo se za to nakupují věcičky. Nejsou to peníze které někde chybí, nejsou potřeba na vážné věci.
Jenže možná jde hlavně o to, jestli bys to dovedla stopnout, kdybys musela. Pro mne to znamenalo vyloženě nutkání jít do obchodu, kterému jsem neodolala a pak vždycky vyústilo koupí něčeho „báječně výhodného“ až mi už začalo připadat, že nad tím ztrácím racionální kontrolu…

• Citovat
  • Upravit
18058
21.2.14 18:42

20 tisíc ročně je asi 1700 měsíčně, dát takovou částku pravidelně měsíčně za oblečení a kosmetiku mi hodně připadá, ale pravda, každý má jiný rozpočet, takže v některém to může být snesitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
22.2.14 13:22

Když takhle utrácim tak nouzi právě máme..tento měsíc jsem zatim utratila za sebe 2000,–.. nepočítám ani malou ani přítele.. v lednu sem zase utratila asi 3000,–.. peníze máme, ale když takhle utrácim tak opravdu nic nenašetříme a na konci měsíce už klepu nohama a čekám na rodičák.. Mohli bysme si odpustit i jiné věci, jako cestování všude možně (projedem plno nafty) nebo si 4× do týdne objednávám pizzu, jezdíme si do KFC a mekáča. Přítel urtrácí dost za cigarety a pití.. vadí mi že díky mému „koníčku“ neušetříme a přitom si kupuji zbytečnosti které nenosím. Třeba vím že chci boty a kalhoty. Jdu do obchodu a koupím si tam trička, svetry a doplňky.. Takže máma zase nakoupený všechno ostatní jen né ty boty a kalhoty :mrgreen: Už mě to příde padlý na hlavu.. Jsem jak puberťačka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
22.2.14 14:34
@CokeLady píše:
@LadyLamaNo tak utrácet za smažené žrádýlko, které má desetinnovou hodnotu než za kolik ho rpodávají, to samé pizza, chlast, cigára, nafta… To jsou věci, kdy není utrácení pro radost ale spíš pro zlost (viz zlozvyky alkohol a cigarety) a z lenosti :think: Nic pořádného jsi nepořídila, tohle je prohýřenej způsob života a odpovídá to o finanční gramotnosti, když z lenosti jíš ve fast foodech a pak čekáš na každou tisícovku z rodičáku. :think:

Navoněná bída.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
24.2.14 10:20

@CokeLady nejim z lenosti ve fast foodech. To zase ne. Navařený mám každý den. Takže to není že bych tam chodila na obědy, prostě jen na chuť, když jedem okolo.. Takže je to prostě rozmazlenost už, né že bych nic nedělala..

A ještě k tomu čekání na každou tisícovku z rodičáku :mrgreen:.. To uznám že máš pravdu. Ale tento rok se to zatím ještě nestalo, příteli se zatim v práci daří, ale nemusí to tak byt celý rok. Bývá to tak na střídačku.. Kdežto před silvestrem jsem minimálně 3 měsíce nervózně čekala na rodičák, protože když příjde nějaká další investice (vánoce, silvest), tak nejsem schopná si odpustit něco nekoupit a pak prostě nevyjdeme..

@Burj Chalifa bída bych neřekla. Spíš rozmazlená, až to není draví. Uvědomuji si to a snažím se řešit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák