Zchudli jsme

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18148
13.1.22 23:04
@stinga píše:
no to právě ne - ty správné pekařky to hážou vše od oka a výsledek je fantastický - moje babička, co už umřela tak pekla - vše od oka, nasypala mouku, hodila vejce, kvasnice - vše tak jakoby mimochodem, dávala půl másla a půl sádla a měla nejlepší kynuté věci na světě, buchty vydržely vláčné týden, totéž když dělala věnečky - ledabyle naházela přísady do hrnce, zamíchala na plotně a už sadila na plech věnečky, rychle, ledabyle a byly všechny jako jeden- to je to pravé umění, ne studovat postup celý den

Jenže ty babičky pekly celý život, jednou týdně minimálně, tak ony si mohly dovolit dělat to od oka. A naučily se to už za mlada a jely tak celý život. Ty nej buchty jsou vždycky od těch babiček, co celý život pekly. Vdolečky, jaké dělá moje tchyně, neumí nikdo na světě. Mně už vdolek nikde jinde nechutná Ale to jsou léta praxe. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21850
13.1.22 23:09

Při dnešních stále vyšších cenách surovin a energií bych si zase tak jistá nebyla, že se vyplatí vše dělat domácí. Když se to propočítá, tak zda se dá mluvit o ušetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
14.1.22 07:17
@mado píše:
Při dnešních stále vyšších cenách surovin a energií bych si zase tak jistá nebyla, že se vyplatí vše dělat domácí. Když se to propočítá, tak zda se dá mluvit o ušetření.

domácí pečení o pocitu domácí pohody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56102
14.1.22 07:19
@mado píše:

No určitě. Vcera jsem pekla Frgal. Kus frgály stojí 40 korun nejméně. Kluci snědli celý plech, nedoplatila bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80061
14.1.22 07:23
@mado píše:

Da, pokud nezapočítáváš cenu práce. Tuhle se zde někdo chlubil, že koupil vánočku ve slevě za 70! korun. A ještě měla týden trvanlivost před sebou. Když ji udělám doma, vyjde mne možná na 35, ale přesně vím, co v ní je. Ale je pravda, že týden před sebou nemá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
14.1.22 07:54
@Anonymní píše:
Nevím.. Snažila jsem se ušetřit a upekla jsem si podle návodu z netu dva plechy makových kachliček.

Jak se říká, nikdo učený z nebe nespadl a začátky jsou těžký… Je třeba opakovat pokus a když se chce, nakonec se to povede… 8)
Teď se budu asi trochu vytahovat, ale nikdy jsem nepekl cukroví, ale před vánoci jsem se pustil poprvé v životě do vanilkových rohlíčků… První plech brikety, druhej tmavší, ale už poživatelný… Předtím jsem cca 5-6× za celý život se střídavými výsledky upekl bábovku nebo nějakou jednoduchou buchtu na plech… 8)
Takže vydrž, nevzdávej se a ať se dílo podaří… :hug: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
14.1.22 07:58

Zakladatelko, taky nepeču kynuté, jen hrníčkové buchty…Ale chápu tvůj povzdech, prostě všechno je na kočku…Ráda bych ti nabídla pomoc, balík s jídlem, pár korun…pokud budeš chtít, napiš sz. To zdražování energií je děs, samoživitelky a důchodci jsou nejslabší článek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
14.1.22 08:01

Domácí vánočka je zadarmo, zvláště pokud rodina miluje tu suchou a nesnáší, když jsou v ní rozinky a mandle :-) Drahé je máslo a ty náplně a třeba smetana, pokud někdo dává do těsta. A pak samozřejmě práce, ale chudí lidé spíš mají čas, bohatí spíš mají peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
14.1.22 08:11
@stinga píše:
no to právě ne - ty správné pekařky to hážou vše od oka a výsledek je fantastický - moje babička, co už umřela tak pekla - vše od oka, nasypala mouku, hodila vejce, kvasnice - vše tak jakoby mimochodem, dávala půl másla a půl sádla a měla nejlepší kynuté věci na světě, buchty vydržely vláčné týden, totéž když dělala věnečky - ledabyle naházela přísady do hrnce, zamíchala na plotně a už sadila na plech věnečky, rychle, ledabyle a byly všechny jako jeden- to je to pravé umění, ne studovat postup celý den

No a to je ten průůůserrr, že když měl člověk zájem se něco přiučit a zeptal se babičky, čeho kolik do těsta dát, odpověď byla „Tak akorát“… :roll: :cert: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80061
14.1.22 08:12

@Pudloslava zrovna vánočku dělám přesně podle receptu a těch hrozinek a mandlí je v ní po 30 gramech. To je prd. Horší jsou ty čtyři žloutky. A zadelavam mlíkem.
Buchty sypu do mísy tak jako,, přiměřeně, přiměřeně", vážím jenom na lité buchty.
Zakladatelka by měla zkusit ty hrnickove, ty dělá vnučka od sedmi let, na tom se snad nedá zkazit nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80061
14.1.22 08:14

@bse.pedro Jo a proto logicky nejlepší kynuté buchty dělají babičky, protože se k nim jednoduše stálým tréninkem propekly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
14.1.22 08:42
@inkakřivák píše:
@bse.pedro Jo a proto logicky nejlepší kynuté buchty dělají babičky, protože se k nim jednoduše stálým tréninkem propekly.

No a pak logicky máme my mladí s omezenými prostory a finančními prostředky problém, když nás babičky nenaučily… :roll: :nevim: Já si prostě nemůžu dovolit nechat si navézt několik kamionů surovin a měsíc experimentovat, než udělám jeden plech buchet… :roll: :roll: :roll: :nevim: :nevim: :nevim: 8) Ani by mi v práci nedali tolik volna… :think: :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80061
14.1.22 08:46

@bse.pedro No ty jsi přeborník na jiné věci, tak tě buchty trápit nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
14.1.22 08:47

Moje matka dělal jen umíchanou práškovou bublaninu na plech, dala se jíst jen 3 hodiny po upečení :-)
teplé je dobré snad všechno, kouzlo je v tom udělat toho jen tolik, aby se to snědlo všechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
14.1.22 08:50
@inkakřivák píše:
@bse.pedro No ty jsi přeborník na jiné věci, tak tě buchty trápit nemusí.
:hug: :hug: :hug: Máš pravdu, já jsem přeborník a odborník prakticky na všechno a poměrně uznávaná celebrita, teda jako ve vší skromnosti… :oops: 8) Né nadarmo jsem už kdysi v minulosti i na emiminu dosáhl ocenění jako fotokrafka roku a šéfkuchařka tisíciletí… :pankac: :pankac: :pankac: 8) 8) 8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová