Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli už máš potvrzené od doktorky, že jsi OK, tak na sobě nehledej problémy. Tohle je náročné období. Pro všechny. Sny nic zásadního neznamenají. Prostě jen mozek třídí informace.
Ve snech se projevuje podvědomí, různé strachy, nebo vzpomínky. Taky mám občas hrozný sny, vzbudím se úplně propocená.
V klidu, já mám z nevyspání běžně halucinace v bdělém stavu. Zrovna je moje možnost spánku na ústupu (dceři roste stolička, manžel hrozně chrápe a jakmile vylezu z postele tak mi jí zalehnou psi) a dneska ráno když jsem dělala snídani tak se přidal i ponožkáč (to je moje halucinace, taková obrovská chlupatá modrá pruhovaná ponožka s vyplazeným jazykem), ale znám ho už od dob maturity a vím že když ho budu ignorovat tak zmizí. Když jsem ho viděla poprvé tak jsem se hodně lekla, to jsem před maturitou z nervů týden nespala, pak se ke mně přidával během každého zkouškového. Po škole na dlouho zmizel a objevil se pár dní po narození syna. ![]()
Tak teď se nad sebou musím zamyslet, ale já mám celkem běžně sny, o kterých i ve snu vím, že jsou to sny… Třeba jdu nakupovat s Jimem Morrisonem džíny, tak i v tom snu vím (většinou mi to docvakne až po nějaké chvíli), že je to blbost, poněvadž je dávno mrtvý, a co… Nebo i kolikrát mám sen ve snu, prostě jdu spát a zdá se mi další věc, jako v tom filmu s DiCapriem. To je psychóza? ![]()
Teď jsem se koukala na Wiki, a to, co popisuješ vůbec psychóza není…
To je normální sen. Psychóza by bylo, kdybys nerozlišila sen od reality, např. po probuzení.
Poprvé se mito stalo zhruba před měsícem. Výjev jako z učebnice popisující psychózu. Tehdy jsem si nebyla jistá, jestli je to nebo sen nebo skutečnost, tak jsem se nechala vyšetřit psychiatričkou. Výsledek: jsem psychicky zdravá, pravděpodobně se jednalo o ojedinělý psychóze blízký zážitek jako důsledek toho, že jsem několik dní pořádně nespala.
V noci na dnešek se mi stalo něco podobného. Už během snu jsem si uvědomila, že je to jenom sen (byla jsem v domě příbuzných a byla tam část zařízení z mého bytu a člověk, který již zemřel, tam byl živý), snažila jsem se probudit, ale nešlo to, tak jsem si alespoň řekla, že je to jenom sen a já se z něj brzy probudím. O chvíli později jsem se skutečně probudila doma v posteli.
Co se to se mnou děje? Stalo se to už i někomu z vás? Nahání mi to strach.