Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No ještě máme rezervy, co by se dalo omezit. Jako první bych asi omezila jídlo venku, prostě konec restauraci, objednávání večeří z pizzerie apod. Pak nakupování blbin, jako jsou sladkosti, kremiky pro děti, sem tam nějaké drobnější hračky, casopisy pro radost. Já bych omezila nákup knížek (to pro mě bude velká zkouška, jsem líná chodit do knihovny a každý měsíc objednávám několik knížek). Zatím ještě máme kde ubírat, ale doufám, že to nebude třeba, doteď se nás to zdražování zas až tolik nedotklo.
První si odpustíme občasné návštěvy restaurací a pak nákladnější výlety s dětmi (větší aquaparky, zábavní parky). Jídlo nakupuji v akcích a vařím ze základních surovin, als urcite tam jsou taky mezery. Samozřejmě nějaká brigáda, když bude hlídání pro děti.
My fungujeme přibližně stejně. Naštěstí jsme oba pracující a příjmy zvedá především manžel. Nikdy jsme neměli potřebu přehnaně utrácet za polotovary a hotovky, rozmary. Kde si myslím, že je prasácky přemrštěná cena, tak to nekoupím. Dovolit si to sice můžeme. Ale nebudu podporovat předražený kšeft.
Zatím to hrotit nemusíme. Ale někdy příští rok bude třeba udělat opatření, než se bude blížit 2024 konec fixace elektriky. Takže bude třeba větší jednorázová investice. Pokud nebude babi zvládat. Musíme se rodina semknout a pomáhat.
Jdu do práce místo půl roku rodičaku ještě, kluk měl 3 roky nedávno. Chtěla jsem s ním být ještě nějaký čas doma, aby měl pomalejší nájezd do školky, ale na dvě dopoledne chodil už teď půl roku a zvládal to dobře.
Jinak se neomezujeme nijak výrazně v ničem. Peníze na jidlo máme rozvržene už nějaký čas. Paradoxně se nám teď půl roku daří dobře šetřit.
První výdaje které by šly by byly za sladkosti, restaurace a a dovolené během roku. Jinak žádný plán nemáme, nemyslím si, že to vše bude tak strašné jak se na emimi prezentuje.
Zatím se nijak neomezujeme a doma se o tom zatím ani nebavíme, neplánujeme. Účet sledujeme neradi, víme že cca 50% příjmů ročně jsme ušetřili (běžně) uvidíme o kolik horší to bude letos.
Každopádně pokud by jsme začali šetřit, první by asi byly cigarety, nakupovat a tankovat by jsme jezdili do Polska (hranici vidím z okna), já bych šla do práce (jsem na RD), při nejhorším sáhnout do úspor, odprodat akcie
Ale takové scénáře zatím doma fakt ještě neřešíme.
Holky, moc děkuji za příspěvky do diskuse, vím že každý bojuje jak se dá, přeji vám ať to vše zvládnete ![]()
@truelly píše: Čekáte první dítě?
Ne, třetí, takže výdaje jsou vyšší, než u jednoho. Ještě doplním, že v zimě nevypadala situace tak bídně, tak jsme další dítě neviděli jako problém. Teď se nedá okecat, že měsíční náklady jen za jídlo o dost stouply, ale nejdrsnější čára přes rozpočet je ten nový ceník plynu, oproti původní ceně to nyní vychází víc, jak trojnásobek. A platit zálohu na plyn 3 000 nebo 9 000 - 10 000, to už je sakra rozdíl.
Příspěvek upraven 08.08.22 v 15:00
Zatím nijak extra. V obchodě nakupuji spíše ve slevách, ale hlavně proto, že nechci dát takové peníze za určité věci než aby na to nebylo. A míň jezdím autem, když benzin skočí zrovna zase vysoko (nijak nutně ho nepotřebuji).Kdyby bylo jó nejhůř, tak se sbalím z nájmu, najdu levnější nebo pomohou rodiče. Ale to by muselo být jó špatně, zatím nijak extra nepociťuji, krom větších výdajů za jídlo. Jo a ještě si nějakou dobu nepořídím děti, teď na to není úplně vhodný čas.
@Anonymní píše:
Ne, třetí, takže výdaje jsou vyšší, než u jednoho.
tak to budete mít hodně drsné. To bych měla taky strach. Kdyby to bylo první, tak byste holt měli větší rozdíl mezi sourozenci až bude levněji, nebo druhé neměli. No, hodně štěstí ![]()
V sobotu nastupuju na mateřskou, takže příjmy klesnou a po MD ještě více. Finanční plán mám zatím na rok -rozepsane příjmy a výdaje. Na teplo už preventivně platíme zálohy o 70% o proti loňské spotřebě. Elektřinu máme zatím fixovanou a přesto mám zvedlé zálohy skoro o 100%, plyn naštěstí nemáme. Benzín nepociťujeme, jezdíme max do obchodu na velký nákup, jinak vše máme v docházkové vzdálenosti (muž práce, děcka škola, obchody, úřady, doktoři). Mám poměrně velkou rezervu v manželově kouření, docela často se kvůli tomu chytneme, nebo chytneme, já vyvádím, on chápe co mi vadí, že prokouri 5tis každý měsíc, když by se mohly ukládat a že na zdraví se to časem taky prostě projeví, ikdyz je teď zdravý. Zatím to do rozpočtu neleze a je pořád z čeho dost šetřit. Plat má slušný. Ale myslím, že na to časem příjde. No a pak už leda šetřit na jídle. Jsme 4 a na měsíc mám rozpočet 18tis na jídlo. A to teda nekupujeme žádné luxus potraviny…
Letos nejedu na žádnou dovolenou, energie už stáhnout nelze. Jak radí naše vláda, že se bude topit na 17 a podobně nehodlám reflektovat, to bych defakto více promarodila a to nepočítám ty dlouhodobé následky na zdraví.
Prakticky nekoupím nic, co není v akci kromě pečiva, které už v akci nebývá.
Pokud jde o třeba posezení v kavárně, stáhla jsem na jednou za dva měsíce.
Ostatní zábavu mám na nule, baví mě procházky a podobně, ale víc už toho zdarma není.
Pokud bude hůř, stáhnu i kavárnu jednou za dva měsíce a budu napovovat v akci jiný a levnější sortiment(ne že bych teď nakupovala draho, ale třeba jogurt, který kupuji v akci je za cca 13 Kč, lze koupit i levnější a podobně). Dál už nemám šetřit kde, příjmy zvýšit nemůžu, mám to zakázané v pracovní smlouvě, na absolutní změnu oboru je pozdě a pracuji na plný úvazek, přesčasy jsou neplacené.
Jako další krok půjdu asi pro příspěvek na bydlení, ale přijdu si poníženě, že tam musím lézt a přitom mám práci na plný úvazek. Bydlení levnější neseženu, mám výhodný nájem, obvykle to tu stojí i více.
@Anonymní píše:
Letos nejedu na žádnou dovolenou, energie už stáhnout nelze. Jak radí naše vláda, že se bude topit na 17 a podobně nehodlám reflektovat, to bych defakto více promarodila a to nepočítám ty dlouhodobé následky na zdraví.
Prakticky nekoupím nic, co není v akci kromě pečiva, které už v akci nebývá.
Pokud jde o třeba posezení v kavárně, stáhla jsem na jednou za dva měsíce.
Ostatní zábavu mám na nule, baví mě procházky a podobně, ale víc už toho zdarma není.
Pokud bude hůř, stáhnu i kavárnu jednou za dva měsíce a budu napovovat v akci jiný a levnější sortiment(ne že bych teď nakupovala draho, ale třeba jogurt, který kupuji v akci je za cca 13 Kč, lze koupit i levnější a podobně). Dál už nemám šetřit kde, příjmy zvýšit nemůžu, mám to zakázané v pracovní smlouvě, na absolutní změnu oboru je pozdě a pracuji na plný úvazek, přesčasy jsou neplacené.
Jako další krok půjdu asi pro příspěvek na bydlení, ale přijdu si poníženě, že tam musím lézt a přitom mám práci na plný úvazek. Bydlení levnější neseženu, mám výhodný nájem, obvykle to tu stojí i více.
Myslím, že jsme rozežraní. 17 stupnů rozhodně není příjemné, ale tedy nechápu, co by to mělo mít za negativní dlouhodobé důsledky. Prostě je třeba se obléct, když sedíš, tak se přikrýt. Na spaní je to téměř ideální teplota.
K topení na 17 stupňů… V práci takto v zimě máme-nezateplená škola, možná někdy i méně. Už letos v zimě apel na vypínání všech světel, když není hodina a když není tma, tak i na chodbě. Kosa jak z nosa, věčně ve svetrech. Utahování kohoutků topení. Nikdo neví, kolik bude poslaných peněz na provoz, jak ty energie utáhneme. Takže zahřát se musím aspoň doma. Máme plyn a krbová kamna. Dřevo děláme každý rok, letos se nakoupilo víc. ![]()
Když byla inflace zatím jen kolem 11% koupili jsme dům, abychom uložili volné prostředky. Na zahradě teď nově pěstujeme výpěstky buď jíme nebo sewapujeme. Navýšila jsem si úvazek z 1/2 na plný a plus se mi do cesty připletla prima brigáda, ale ne cíleně, prostě za mnou přišla. Za blbosti jsme neutráceli nikdy. Energie jsem šetřila vždy. Teď s domem budou energie náročnější, ale nevzdavam se, něco vymýslim. No jinak kupuju víc věcí v akci, protože dávat 50,– za litr oleje opravdu nebudu. A když mě čeští překupníci potravin naštvou, začnu jezdit do Německa nebo Polska. Vlastně mi stačí nakupovat jen mouku, mléko, máslo a vajíčka a sádlo. Ostatní ať si strčí tam, kam slunce nesvítí.
Zatim jeste na strave a vyletech s detma nijak extra nesetrime, ale opravujeme v tehle dobe dum, a to se nam prodrazi, takze musime sahnout vic do rezerv, nez jsme planovali a taky mene odkladame bokem. Navysili jsme platby za elektrinu uz pred rokem. Snazim se vice hlidat spotrebu elektriny, ale to nas zatim moc nevytrhne.
Edit: pokud budu muset, asi budu radeji setrit na jidle, nez na topeni v zime. Nekourime, za alkohol neutracime, tak tam to nejde ![]()
Příspěvek upraven 08.08.22 v 15:31