Zdražování - inflace

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37132
8.8.22 15:27

Tak třeba to topení by mě nevadilo, naopak je zdravější mít chladno, než pretopeno. Holt člověk doma nebude vysedávat v tílku a kratasech. Bohužel ne každý se v tomhle chce omezovat a jak se pak teplo rozpocitava na celý barák, tak ti co topí jak běsní na tom vydělají a my, co by jsme se uskromnili to zaplatíme stejně. Takže to se vyplatí leda tak ve vlastním domě no. Kdyby to každý stáhnul aspoň o stupen- dva, nemusí člověk hned mrznout, ale na co si doma vyrábět saunu zejo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
8.8.22 15:27
@Lama Lama píše:
Myslím, že jsme rozežraní. 17 stupnů rozhodně není příjemné, ale tedy nechápu, co by to mělo mít za negativní dlouhodobé důsledky. Prostě je třeba se obléct, když sedíš, tak se přikrýt. Na spaní je to téměř ideální teplota.

No 17 stupňů nevím nevím. Často mi bývá v zimě taková ta vnitřní zima nevím, jak to popsat. Prostě zima, že se nemůžu ohřát. A to fakt pri 17stuonich nezvládnu. Ale výhoda je, že doma skoro nejsme, tak se ohreju někde venku u ohně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
8.8.22 15:28

Nemám žádný scénář. Kde prvně?

Takové to rozumné, tzn třeba když se mi nelíbí cena za nějakou dobrotu, nevezmu ji. Ale jde o zbytnou věc, ne že bych šla po menší kvalitě. Spíše ve smyslu, že vidím že na té chuťovce rýžují, tak jim na to kašlu. Jedná se o dražší sýry apod.

Ne, žádný rozpočet a plán si nedělám.
Obecně nepředpokládám, že bych peníze nějak řešila.

• Citovat
  • Upravit
81481
8.8.22 15:29
@roba18 píše:
No 17 stupňů nevím nevím. Často mi bývá v zimě taková ta vnitřní zima nevím, jak to popsat. Prostě zima, že se nemůžu ohřát. A to fakt pri 17stuonich nezvládnu. Ale výhoda je, že doma skoro nejsme, tak se ohreju někde venku u ohně :lol:
řikam, ideál o není, zas bych ale nehysterčila s dlouhodobými následky na zdraví. Furt lepší, než to, co vidíš ted- ve školách topí tak, že tam běhaj děti v krátkých rukávech, na úřadech na padnutí i na chodbách
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
8.8.22 15:32
@Lama Lama píše:
Myslím, že jsme rozežraní. 17 stupnů rozhodně není příjemné, ale tedy nechápu, co by to mělo mít za negativní dlouhodobé důsledky. Prostě je třeba se obléct, když sedíš, tak se přikrýt. Na spaní je to téměř ideální teplota.

Nevím, jak moc jsme rozezrani. U nás to v zimě vypadá na home office a tedy sedět téměř celý den v 17 stupnich prikryta dekou, no nevím nevím. Jasně, asi člověk nepotřebuje těch 21, asi stačí 19-20, ale celodenně bych v 17 zmrzla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
8.8.22 15:32
@Lama Lama píše: řikam, ideál o není, zas bych ale nehysterčila s dlouhodobými následky na zdraví. Furt lepší, než to, co vidíš ted- ve školách topí tak, že tam běhaj děti v krátkých rukávech, na úřadech na padnutí i na chodbách

No to jo, naprosto souhlasím. Zase si myslím, že když si denně zatopim na hodinu na 20C, že taky snad nepřijde účet za miliony. U když kdo ví :lol: Mít doma konstantně přes 20C rozezranost opravdu je. Měli jsme max 22, když byly děti novorozenci. Pak už to šlo dolů. A fakt nemrzneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
8.8.22 15:33

My jsme se s mužem ještě nestihli ani rozšoupnout :mrgreen: Od roku 2015 jsme rekonstruovali, takže peníze šly tam, pak se narodilo první dítě, to jsme šli s příjmem dolů, jen co jsme se začali sbírat na nohy, tak covid, jen co jsme se začali znovu sbírat, tak inflace :zed:.
Jako šetříme odjakživa. Vana existuje jen pro děti, my dospělí se sprchujeme, jídlo jsme kupovali v akcích vždycky, v minulosti z principu, teď už spíše z nutnosti, restauraci navštívíme tak 2× za rok, kino stejně tak, muž jde občas na pivo, já občas s kámoškama na kávu. Oblečení ve slevách, po dětech se ho snažíme prodat. Benzín tankujeme v Polsku (bydlíme kousek), stejně tak tam řešíme i větší nákupy. Já už prostě nevím :nevim: A to oba vyděláváme, manžel dokonce celkem slušně. Jako zase si nechci stěžovat, my zase celkem prodovolenkujeme a dáváme hodně do volnočasových aktivit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
8.8.22 15:33
@Cuddy píše:
Nevím, jak moc jsme rozezrani. U nás to v zimě vypadá na home office a tedy sedět téměř celý den v 17 stupnich prikryta dekou, no nevím nevím. Jasně, asi člověk nepotřebuje těch 21, asi stačí 19-20, ale celodenně bych v 17 zmrzla.

Hele když máme s mužem ho a jedou nám 3 PC, tak ještě otevíráme okna, jaké je v pracovně vedro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.22 15:34

Od jara zase sleduju letáky, po zdražení v restauracích chodíme na jidlo max jednou týdne, driv jsme si objednávali klidně 3×. Jenže najednou je to 500 i víc za dva a dítě, protože kluk se rozjedl, namísto 300. Jinak se neomezujeme, ale proste cena musí odpovidat kvalitě takže nekupuju predrazene veci. Ušetříme tak 70-80. Jakmile přejdu z mateřské na rodicak, tak pujdem o 40 dolu, takže já mám rezervu nástup na částečný uvazek zpět driv než za dva roky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.22 15:35
@Kriss Tina píše:
Tak třeba to topení by mě nevadilo, naopak je zdravější mít chladno, než pretopeno. Holt člověk doma nebude vysedávat v tílku a kratasech. Bohužel ne každý se v tomhle chce omezovat a jak se pak teplo rozpocitava na celý barák, tak ti co topí jak běsní na tom vydělají a my, co by jsme se uskromnili to zaplatíme stejně. Takže to se vyplatí leda tak ve vlastním domě no. Kdyby to každý stáhnul aspoň o stupen- dva, nemusí člověk hned mrznout, ale na co si doma vyrábět saunu zejo :nevim:

Já jsem ta, co píše o těch 17. Nemám doma přetopeno, přes den to mám mezi 20-21.
A v tílku a kraťasech opravdu v zimě nevysedávám.
Ano, na spaní těch 17 mám, ale nehodlám trávit svůj veškerý čas doma pod peřinou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.22 15:36

Zatím nemáme potřebu se někde uskromňovat. Zálohy na elektřinu máme stejně jako v minulém fixu (tam tedy doufám že nebudeme doplácet nějakou nehoráznou sumu, I když míváme přeplatky), plyn zatím zůstává stejný ale jen vaříme. Pojedeme letos na poslední velkou dovolenou, na pár let bude utrum. Příští rok půjdu na rodičovskou a to už mě trochu děsí. Pokud na to dojde, šetřit budeme na jídle - ve smyslu vaření na více dní a více nakupování v akcích. Zeleninu máme přes léto vlastní. V úplně nejhorším případě se dá prodat byt a jít bydlet na jednu ze zahrad které naše rodina vlastní. Ale nepředpokládám, že by na tohle došlo. Vidím to tak, že v následujících cca 5 - 10 letech prostě nebude na extra rozhazování. Nebudeme rekonstruovat zahrádky a byt tak, jak bylo v plánu. O životě v bídě to u nás nebude, ale je potřeba začít konečně koukat kam zbytečně utíkají peníze. :)
Můj muž se bojí víc než já, ale on to tak má se vším. A nedivím se mu, zažil i dobu, kdy neměl kde spát a byl venku s bezdomovci.

• Citovat
  • Upravit
3460
8.8.22 15:37

Jinak obecně mi opravdu nepřijde, že by se lidé zatím nějak více omezovali. Když se podívám v obchodě co kupuji nebo v různých FB skupinách za co lidé ztrácejí, tak fakt mi nepřijde, že by se řítila nějaká krize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
8.8.22 15:39
@Kriss Tina píše:
Tak třeba to topení by mě nevadilo, naopak je zdravější mít chladno, než pretopeno. Holt člověk doma nebude vysedávat v tílku a kratasech. Bohužel ne každý se v tomhle chce omezovat a jak se pak teplo rozpocitava na celý barák, tak ti co topí jak běsní na tom vydělají a my, co by jsme se uskromnili to zaplatíme stejně. Takže to se vyplatí leda tak ve vlastním domě no. Kdyby to každý stáhnul aspoň o stupen- dva, nemusí člověk hned mrznout, ale na co si doma vyrábět saunu zejo :nevim:

Já chodím už x let v teplácích a mikině, tlusté ponožky a to tam rozhodně nemám jen 17 stupňů, jak všichni říkají že to je nic. Tyhle keci jsou jen keci. Navlečená jsem i u 22 v zimě (skoro netopíme)

• Citovat
  • Upravit
541
8.8.22 15:41
@Gabulle píše:
V sobotu nastupuju na mateřskou, takže příjmy klesnou a po MD ještě více. Finanční plán mám zatím na rok -rozepsane příjmy a výdaje. Na teplo už preventivně platíme zálohy o 70% o proti loňské spotřebě. Elektřinu máme zatím fixovanou a přesto mám zvedlé zálohy skoro o 100%, plyn naštěstí nemáme. Benzín nepociťujeme, jezdíme max do obchodu na velký nákup, jinak vše máme v docházkové vzdálenosti (muž práce, děcka škola, obchody, úřady, doktoři). Mám poměrně velkou rezervu v manželově kouření, docela často se kvůli tomu chytneme, nebo chytneme, já vyvádím, on chápe co mi vadí, že prokouri 5tis každý měsíc, když by se mohly ukládat a že na zdraví se to časem taky prostě projeví, ikdyz je teď zdravý. Zatím to do rozpočtu neleze a je pořád z čeho dost šetřit. Plat má slušný. Ale myslím, že na to časem příjde. No a pak už leda šetřit na jídle. Jsme 4 a na měsíc mám rozpočet 18tis na jídlo. A to teda nekupujeme žádné luxus potraviny…

Nechal by si manžel na cigarety sáhnout, když by šlo do tuhého? 5 tis. je vážně dost nebo je to priorita? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
8.8.22 15:44
@Lama Lama píše:

17…no my běžně máme v zimě kotel nastavený na 18, 5 a večer si dotapime třeba na 19-20…nejvic jsme měli 21 myslím :lol: tak teď budeme přes den všichni z domu, takže klidně těch 17 mít budeme, pak si trochu pritopime večer na 19 a trochu ráno a je. Já ty hodně vytopeny byty nikdy nechápala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný