Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky. Prosim Vás, ještě bych potřebovala malou radu, jak byste psaly zdrobněliny k tý Viktorii? Viky se mi líbí víc takhle s tvrdym „y“ po „k“ (ale viděla jsem, že dost často jí píšou jako Viki, což mi přijde divný. A ještě jak byste psaly Vikinka nebo Vikynka? Tam teda nevim, ale asi mi přijde přirozenější psát ypsilon po tom „k“,ale zase většinou vidim napsaný obě „i“ měkká. Tak co myslíte? Já jsem Denisa a píšu se jako Deny, i mám radši když mi tak lidi říkaj. Ale občas mi někdo napíše s oslovenim Deni, což se mi moc nelíbí, ale nejhorší je, když mě tak měkce někdo i osloví, přímo „DeŇi“ na to jsem háklivá
Tak jak je to s tim Vikoušem
Díky moc ![]()
@deny918 Já myslím, že je to jedno
psala bych tak jak se ti to více líbí. Podle mě česky je to s tvrdým Y tedy VIKY, já se taky napíšu NIKY a ne NIKI. Ale zase ve slově Vikinka bych napsala měkké, protože se mi to tak líbí více.
Takže já bych psala VIKY a abych se vyhla Vikynce napsala bych Viktorka a je ![]()
@deny918 Tvar Viky i Viki je správný v obou případech, zdrobnělina s - inka je měkká.
@NNNikol @hanka.br. Holky děkuju moc
záhada vyřešena, bude to Viky a Vikinka a je to. Mě se ta Vikinka právě líbí, že je to trošku jiný, Viktorka píše každý. A je pravda, že mamka když mi napíše Deninko, tak mi to přijde úplně normální
takže tvar -inka,–ina je fakt asi takhle správně. Díky díky ![]()
Ahoj maminky,
chtěl jsem se zeptat, jestli nemáte nějaký nápad na zdrobnělinu pro jméno Caroline.
Předem děkuji za odpověď. ![]()
PS.: nerada se ztotožňuje se jménem Karolína, tudíž zdrobnělina typu Kája nepřipadá v úvahu.
To jde o cizinku, která tu žije a ty nevíš, jak jí říkat? Nebo to je zase nějaká invence rodičů a je to malá česká holčička?
@Adameek My máme Karolinu - 17 měsíců - říkáme ji Kara/Karunka/Kary/Karísek/ jinak ji asi ani neříkáme, oslovení Kája/Karča nemám ráda. Takže zase úplně to jméno není odsouzené k tradičním oslovením. Prarodiče ji říkají Linn/Linnie. Ale jsou Američané, mají celkově blíže k velmi různým tvarům jmen.
Jinak jako zdrobněliny jsou na internetu psané Linne, Callie, Cari, Carol, Carry, Kallie, Calleigh, takže taky docela výběr.