Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ještě se chci zeptat (když mi tak dobře vždy poradíte;o)…často jsem tu slyšela změnit UM..tak teď testujeme (původně Nutrilon pak Hipp, ..teď Nutrilon Comfort..a už máme dopředu koupený Beba Sensitiv, Hipp Ha, Hami HA, a Humana (pro déletrvající zasycení- chci zkusit na noc- musím kombinovat s jinou HUmanou přes den??..asi ano, že?..míchat jen dvě stejné značky na den a noc…A nevadí to že takhle testujeme, než vybereme u čeho zůstaneme???…ale zatím mi přišli všechny, co už jsme zkusili OK (myslím, jako že žádná nebyla vyloženě špatná..u nutrilonu jsme byli na normal a extra na noc- a ten extra se mi nezdál dobrý a Hipp mi byl hoodně sympatický..akorát že jí po čase začala tuhnout stolice, takže taky ne idealní…takže nevím u čeho zůstat…;o) ..doufám, že ta Beba Sensitiv bude alespoň bezproblémová, abychom u ní mohli zůstat;o)…a to co mám už dopředu nakoupený, se zase prodá dál…;o)
Janah, mě tohle přijde jako největší blbost pořád zkoušet něco nového po dost krátké době… Já vím, že je to těžký, ale co zkusit jedno mlíko aspoň týden?Prckovi taky trvá než si na něco zvykne a prásk, hned má něco jiného, tohle bych nedělala… Toť můj názor. M.
Janah,myslím si,že Fragola má pravdu.pro mimi není dobré tak moc a tak rychle střídat UM.Vyber si jednu a u té zůstaň a když po delší době uvidíš,že fakt nevyhovuje,tak pak zkus další,ale jinak bych to nedělala,vždyť právě z toho může vzniknout to bolení,zácpy nebo naopak průjmy.Vem si to takhle,když jeden týden budeš jíst českou(vysloveně českou stravu,druhý týden jen čínu,třetí jen italskou stravu,čtvrtý jen japonskou,tak nakonec ti bude tak zle,že se z toho…A mimi má ještě citlivější trávicí systém než mi dospělí.My třeba jedem od narození na Bebě,když nám nevyhovovala klasická,koupili jsme HA,ale stále Bebu,když ani ta tak jsme zkusili AR,ale zase Bebu a nakonec skončili zase u normální Beby,ale vždy jsem zkusila,alespoň tři čtyři balení než jsem měnila,toť má rada.
fragola píše:
Janah, mě tohle přijde jako největší blbost pořád zkoušet něco nového po dost krátké době… Já vím, že je to těžký, ale co zkusit jedno mlíko aspoň týden?Prckovi taky trvá než si na něco zvykne a prásk, hned má něco jiného, tohle bych nedělala… Toť můj názor. M.
Tak to víš že je to dýl, min. týden…ale ten Nutrilon Comfort už musím dobrat, a navázat tou Bebou sensitiv…tu pak třeba brát i dýl (dokoupit- pokud bude vyhovovat, ale mám tu ten Hipp a HAMI HA..tak to taky musím zkusit, pžřeci to nevyhodín–a prý se to složením podobá s tím Comfortem, snad i s tou Bebou sensitiv…tot vše (humanu klidně vyhodím, nebo něco)..ale takhle to ještě musíme dojet a u něčeho zůstat, buď u HA (hipp, nebo HAMI), nebo u BEBY SEnsitiv- podle toho jaká bude…spíš mi šlo o to, jak to na sebe navazovat..takže ty radíš..zkoušet pomalu- tzn. tu bebu Sensitiv dokupovat třeba měsíc, a pak přejít na ty HA??..já právě myslela jestli není lepší, to vyzkoušet po jednom balení, a to co bude nej, tak u toho už setrvat, a dál už nic nezkoušet…nevím…
Taky bych takhle neexperimentovala. Miminku trvá, než si na nějaké mléko zvykne, takže negativní nebo pozitivní efekt nového mléka, se projeví až po delší době. My měli od začátku HA mléko, protože já jsem alergik, takže to bylo z preventivních důvodů. Pokud nejsou rodiče alergici a to miminko taky nemá alergii, není důvod podávat HA mléko. To jen tak naokraj ![]()
My začali na Nutrilonu HA. Po dvou měsících ho malá trochu začala bojkotovat a tak mi Dr. poradila, ať zkusím Hamilon (od stejného výrobce i složení podobné) a zavádět postupně - postupně zvykat, tedy střídat s Nutrilonem. Ale k ničemu to nebylo a já po 2 týdnech zjistila, že to mlékem není, tak jsem se vrátila zpátky na Nutrilon. A pak až v 5ti měsících, když malá měla Nutrilon 2 HA a měla po něm zácpy, jsem postupně přešla na BEBU 2 HA a to pomohlo, pak už jsem nic jiného nezkoušela.
Janah, včera jsi psala, že Nutrilon jste zavedli předevčírem… Tak to asi týden není, ne? (Tím týdnem myslím, týden používat jeden druh mléka) Mně to podle toho výčtu UM přijde, že by to nezvládla strávit ani míchačka na beton
Píšeš, že všechna mléka zatím byla OK. Proč je pořád měníš za nějaké jiné? Chápala bych, kdyby jedno nevyhovovalo a hledala jsi jiné, popřípadě, jak psalo Paraplíčko, hledala bys mléko kvůli alergiím… Prostě bych malé dávala mléko, které vyhovuje, třeba ten Nutrilon Comfort (nepochopila jsem, proč u něj vlastně nehcceš zůstat?)Dcerka je malinká, u takového prcka bych nehleděla na to, jaké mléko doma zbývá nebo nezbývá a rozhodně je za každou cenu nehodlala spotřebovat…M.
dobře, tak já to udělám co nejpomaleji…ale ten nutrilon Comfort asi už dokupovat nebudu- zdá se mi to horší, vím, že by to asi chtělo čas a přejdu na Bebu proti kolikám..a tu zkusím po delší dobu..pak tu mám ten Hipp HA..dostala jsem ho od DR.a má se spotřebovat do konce listopadu, tak nevím…nebo myslíte, že mám nejdřív přejít na ten hipp HA kvůli té spotřebě..je to dilema..
jo a jinak bacha..narazily jsme v DM na několik měsíců prošlý UM..a museli vracet /nevím co by bylo- kdyby si toho člověk nevšiml)..sice se omlouvali a dali slevu a kupónky..ale stejně to raději kontroluju;o)
zavedli předevčírem (teď už 3dny..ale ještě to chviíly potrvá, než spotřebujem, máme to po 2bal.. pak tu bebu máme velký balení..a předtím u toho hippu jsme byli dlouho, ale všichni psali jak ten Nutrilon Comfort pomáhá..a jak pomáhá změna UM, tak jsem chtěla nějaké vyzkoušet než si vybereme…jenže hrozně dlouho trvalo než zboží dorazilo..a do toho jsme dostali ten hipp (taky větší bal.) od DR…a je ta UM docela drahá, tak bych jí nrada vyhazovala- to si vážně nemůžeme dovolit, ale když tvrdíte, že je to lepší pomalu, tak holt budeme dokupovat, tak aby tu jednu měla co nejdéle, ale ten nutrilon Comfort se mi vážně nezdá že by jí pomohl..měla už tu koliku lepší i přes to zkoušení- a teď se to jakoby vrátilo..ten hipp jsme opustily proto, že byl sice dobrý, ale hodně hustý, takže začínala mít tuhou stoličku, tak u toho jsem zůstat nechtěla..to se fakt nezlobte…
A podle DR. jsem to pochopila taky tak, že vyzkoušet, ale u něčeho zůstat..tak člověk neví..mě se zdálo to složení skoro stejný..i když teď vím, že není…Ale když se např. kombinuje Nutrilon normal a nutrilon extra(zasycení) na noc, tak je to ok.. ale nesmi se to dělat s různýma značkama…a hlavně je nestřídat rychle…
paraplicko píše:
Taky bych takhle neexperimentovala. Miminku trvá, než si na nějaké mléko zvykne, takže negativní nebo pozitivní efekt nového mléka, se projeví až po delší době. My měli od začátku HA mléko, protože já jsem alergik, takže to bylo z preventivních důvodů. Pokud nejsou rodiče alergici a to miminko taky nemá alergii, není důvod podávat HA mléko. To jen tak naokraj
My začali na Nutrilonu HA. Po dvou měsících ho malá trochu začala bojkotovat a tak mi Dr. poradila, ať zkusím Hamilon (od stejného výrobce i složení podobné) a zavádět postupně - postupně zvykat, tedy střídat s Nutrilonem. Ale k ničemu to nebylo a já po 2 týdnech zjistila, že to mlékem není, tak jsem se vrátila zpátky na Nutrilon. A pak až v 5ti měsících, když malá měla Nutrilon 2 HA a měla po něm zácpy, jsem postupně přešla na BEBU 2 HA a to pomohlo, pak už jsem nic jiného nezkoušela.
jo to je hezký postup, ale mě bohužel DR. v tomhle ohledu neporadila..i když já zase myslela že střídat to, by se nemělo (a vidíš, nejspíš může)..je fůra knih o kojení, ale neznám nic o UM, jestli se můžou střídat, jak přeházet na jinou..atd- i když to už jsme trochu Off Topic ;o)
Ale mooc díky za rady tipy…určitě mi to pomohlo, a budu jí nechávat na jedný cca měsíc- jak to vyjde…a ten Hipp HA mi dr. dala, asi proto, že já jsem alergik, otec ne… takže by bylo i to HA vhodný nastálo…ale kdoví, jestli ho bude chtít (prý je hořký… ale myslím, že i ty protikolikový mají tu hydrolizovanou bílkovinu..takže je to podobný jako HA..)
Ahoj Janah, ja nevim, ze my porad bojkotujeme stejne
, me se ten nutrilon comfort taky neosvedcil, proste i kdyz je proti zacpe, my ji nakonec mame, malemu musim pomahat rourkou, nez ze sebe dostane bobek jako plastelina.Ten Hipp byl super, kadili jsme denne o sto sest az bych rekla, ze docela ridke hovinko, ale blinkali jsme po nem i kdyz jsme zahustovali tim nutritonem jak uz jsem nekde psala. Maly mi toho moc nevypije, tak 90-120ml vice ne a to pribirame co 14 dni 500g, takze asi je to v poradku. Mela jsem z toho Hippu ale strach, protoze jsem si spocitala, ze kdyz mi maly vycucne 90ml, spoustu toho ublinkne a pak mi vykadi silenou hromadu, tak ze z toho nemuze nic mit, takze vlastne taky nevim, co bych ted mela vyzkouset. Vecer mu davam do mlicka odvar z ovesnych vlocek a brisko uz nas tolik netrapi. Je toho vsude spoustu, vsechno je strasne drahe a pak clovek zjisti, ze mu to nesedi, tak zase musi zacit od zacatku. Taky bych neco chtela na noc, at maly spinka dele, ma to jako nacasovane a bum po 3 hodinach se budi, ze ma hlad, nekdy i po 2,5h.
Ředění UM se musí dodržovat, jde tady o osmolaritu a např. řidší ředění vede k průjmům.
Mezi dávkami UM musí být pauza 3 hodiny.
Dítě může naráz vypít více, než kolik je na obalu uvedeno.
No a v nejhorším použít buď sytivější přípravek, nebo přimíchat trošku nemléčné rýžové kaše.
Janah, tak jsem si tvé příspěvky četla několikrát… Chápu, že chceš pro své miminko to nejlepší a že je těžké vybrat mléko, které miminku sedne… Jen mě zaráží ten závěr, že bude na každém mléce cca měsíc. Pokud malá nějaké mléko opravdu bude pasovat, už jí je nech a neměň je!!!
My jsme si s Věrkou prošli něčím podobným, mám pocit, že koliku by měla snad i z čisté vody
, prostě některým dětem se může dát celkem cokoli, u jiných je to horší a mnohdy nepomůže ani x UM.
Zkus i ten fenykl, rourku, nahřát bříško, cvičit nožkama,ale to už určitě znáš a víc už asi nepomůžu. M.
JIránku..a jakou značku tedy teď používáš?…já doufám, že to bude lepší s tou Bebou sensitiv…tak si musíme dávat vědět, aby člověk nezkoušel zbytečně..sice je každý mimčo jiný, ale vypadá to že máme podobný zkušenosti..asi by stálo za to, dát do fóra o UM, nějaké hlasování..možná už tam je…ale jestli ne, tak já tady teď nikde (u vložení otázky) nevidím možnost zavést hlasování..jde to ještě vůbec??
jinak je jasný, že když se ta beba osvědčí líp tak u ní zůstaneme..a ty ostatní prodám na mmb, abych to nemusela vyhazovat;o)
Janah, pokud ty jsi alergik, měla mít malá HA mléko již od začátku. pokud jí ho dáš až teď, je to asi už zbytečné. Já byla hned na začátku poučena, že by mimčo nemělo do 6ti měsíců vůbec dostat jiné UM než HA, jak už dáš obyč UM, je to prý zbytečné. No mně Dr. tedy tvrdila, že HA musím dávat nejméně do 1 roku, ale dozvěděla jsem se, že stačí jen do 6ti měsíců, pak už to potřeba není.
Když byla Julka na UM, tak Nutrilon Comfort se tak nejmenoval. Myslím, že to byl Nutrilon Omneo. Já byla taky dost nešťastná z těch kolik a hustší stoličky a chtěla zkusit Omneo, ale nemělo parametry HA mléka, takže to Dr. nedoporučila. Jak je to teď ještě budu muset nastudovat ![]()
… tedy abych to upřesnila, Pokud miminko není zatíženo geneticky alergiemi (nemají rodiče, sourozenci), HA se podávat nemusí, jinak pokud alergik v rodině je, mělo by dostat HA.