Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše: Více
No s autem musíš řešit, že se vždy k autu musíš nějak vrátit. Takhle nás tím přemýšlet nemusíme. Pro mě je cestování bez auta o dost svobodnější.
@Snorlaxik Tak zase musíš cestovat pouze do míst kam nějaký spoj jede a kam se zvládneš dopravit ( například dítě v 5 letech ujde něco jiného než ve 12 letech ). A hlavně pak musíš stihnout ten spoj. Což v místech kde jede třeba 3× za den. My jsme bydleli v krásném místě v ČR. Je tam rozhledna, krásná cesta až na takové pěkné místo. Je tam naučná stezka. No a autobus tam o víkendu jede 3× denně. Okresní město 15 km.
A takových míst bude víc.
@Anonymní píše: Více
Tak jasně, člověk bez auta nebude bydlet v úplný díře. V 5 letech mi toho dítě ušlo docela dost, v pohodě 10+ km/den. V 6 ujelo na kole kolem 50 km/den.
Já ještě doplním k těm cestám na nádraží, my jezdíme tramvají
Smícháč máme deset minut, ale bohužel z něj nejezdí vlak, kterým jezdíme nejčastěji takže většinou jedeme rovnou na Hlavák. Já kufr, manžel kufr a kočárek. Až někam pojedeme příště tak už bez kočárku, co syn začal chodit do školky tak už ho prakticky nepoužíváme, což bude samozřejmě lepší.
Na letiště taxíkem (to samozřejmě bez kočárku, brali jsme nosítko), ale když jsme neodjížděli nebo se nevraceli uprostřed noci tak taky MHD ![]()
Ani na vlak ani na letadlo nejezdíme přece každý týden ani každý měsíc tak v tom nevidím tak hroznou komplikaci.
Ale souhlasím, že takhle výlety po ČR, na to je auto lepší, zvládli jsme toho mnohem víc s autem než všechno přizpůsobovat tomu kdy jede vlak.
Vlakem jezdíme k mojí mamce.
Příspěvek upraven 20.12.24 v 11:19
@Snorlaxik Tohle místo je 30 km od Prahy. A z Prahy se tam taky nedostaneš o víkendu na výlet bez auta. Jako že bez auta musíš vybírat i místa kam se dostaneš. Takže ta svoboda je možná ne vždy svoboda. Ale jasný. Taky umím vybrat 30 jiných míst kam vlak / autobus jede.
Jinak ta štětka má asi 7 km, děti ji ušly úplně v pohodě. To problém není. Jen nedají těch dalších 15 z okresního města.
Příspěvek upraven 20.12.24 v 11:20
Tak dá se tam určitě dojít pěšky, ne? ![]()
@Marieke píše: Více
Kombinace kufr a kočárek je docela sebemrskačství.
My nosili batoh.
@Snorlaxik Jo to dá. Od toho autobusu co jede 3× denně. A ten autobus jezdí z okresního města co je 15 km. A jede v 9.00, ve 14.00 a v 19.00. Tam. Zpátky taky 3×v 6.00 v 13.00 a v 15.00 h.
A jinak se do vaší obce pěšky od nikud jít nedá?
a když jede 3× denně, tak se tomu ten výlet přizpůsobí. Nevidím problém ![]()
Auto nemáme asi sedm let, dítě má deset, bydlíme v centru, takže do školy chodí, na kroužky MHD.Ja i partner pracujeme z domu nebo kanclu (který je 300 m od bytu).Na výlety si buď půjčíme auto z půjčovny nebo jedem vlakem, daleké cesty letadlem.Auto mi nechybělo nikdo, jsem jak Vondrackova, všude radsi dojdu (nemam ani tramvajenku),denně nachodím x kilometrů a aspoň nemusím řešit kila navíc. Navic by me jeblo se porad šinout v zácpě (střed Brna je na tohle katastrofa) nebo hledat místa na parkování.
@Snorlaxik píše: Více
Kdybys tam žila, viděla bys. Do vedlejší vesnice jede 4×, na pátou a sedmou ráno a odpoledne ve 3 a v 5. ![]()
@Havlova píše: Více
Tak pokud bych byla bez auta, tak bych v takové vesnici nebydlela. Navíc bych to neudělala ani dítěti, abych jo takhle odstřihla od okolního světa.
@Snorlaxik píše: Více
A proto mají to auto. ![]()
Vždyť jsi ještě v minulém příspěvku psala, že v pohodě přizpůsobíš výlety. ![]()
@Havlova píše: Více
Vždyť ano, proto se ptám, jak se tam dá dostat pěšky.
A auto rodičů je puberťákovi dost k ničemu. Proto bych v takové vesnici nechtěla bydlet
My tedy pod stan jezdíme taky. Jezdí nás 5 většinou. A tedy vlakem by mě tam nikdo nedostal na 2- 3 týdny. A to si rozhodně nemyslím, že jsem princezna co si musí denně měnit boty a 4× se převlékat, protože ono v 5 lidech i tak těch věcí člověk veze dost.
Jako úplně bohatě stačila nemoc a dítě v horečce blicí vlakem nepovezu ( chápu že nikomu jinému děti na dovolené neonemocní jenom nám ano).