Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snorlaxik píše: Více
Oni jsou zvyklí jezdit i pro puberťáky. Nebo jedou na kole. A starší ze zábav taxíkem, rozváží je po vesnicích a oni se na něj složí. ![]()
Jenže těch vesnic takových je mnoho a proto mají všichni auto, aby nebyli odřízlí od světa
. Auto je úplně ve stejné pozici jako ty máš MHD s tím, že je to svobodnější. Jak říkám, my máme sjezdovku 5 km od baráku. V sobotu tam od nás jede jeden autobus kolem oběda a pak kolem šesté k večeru. Restaurace je tam malinkatá, spíš na čaj a párek. Ano, jedou tam ještě další tři autobusy, ale musíš objet půl regionu s přestupy, což ti udělá asi 55 km, místo 5 km a zabere 2 a půl hodiny, místo 5 minut
.
@Bytsamsebou píše: Více
To je přesně co se snažím napsat. Že ta svoboda cestování vlakem nemusí být vždy. Proč bych měla plánovat výlet kam musím 15 km ještě pěšky, protože tam nic nejede, když tam v pohodě dojedu autem a ten výlet si užiju autem.
Takových míst bude dle mého dost.
Raději pojedu na lyže autem, než se tam táhnout na otočku vlakem/ autobusem ( rádi jezdíme na otočku kliďně několikrát za zimu ), protože je to rychlejší a komfortnější a mohu to dělat třena 15× za sezonu.
Ale na spaní pod širák v hezkém počasí klidně pojedu vlakem, protože je mi úplně jedno jestli jedu zpět v poledne a nebo večer.
Když jsi líná a máš línýho puberťáka, tak chápu. Já v takové vesnici vyrostla a milovala jsem to. Pěšky a na kole jsme zvládali rádius 15km bez problémů. V kině jsme byli s partou každý týden, že jsme museli urazit pár kiláků po svých, to nikomu nevadilo. Na zábavy zásadně pěšky, nikdo nás nikam nevozil, ani tam, ani zpět. Nádherný dětství a dospívání.
Můžeš se k němu vrátit třeba tím vlakem, pokud chceš. Nebo si prostě naplánuješ výlet tak, aby končil tam, kde začal. Ty taky musíš plánovat, kde skončíš, aby tam opět jel ten vlak přece. V tom není žádný rozdíl.
@Janli Tak to mám líné puberťáky, protože třeba 10 km do tanečních tedy pěšky ani na kole nejezdili. Naopak všichni je vozili.
Netvrdím, že se nějak nepohybuji po okolí za kamarády vedle do vesnice nebo tak, ale že by na zábavu chodili 15 km na kole a nebo pěšky taky nehrozí. Buď taxík, nebo počkají na první spoj nebo někdo se pro ně z rodičů otočí.
A tedy úderem 18 snad všichni dělají řidičáky, což je další téma.
Příspěvek upraven 20.12.24 v 12:18
@Anonymní píše: Více
Přesně. My třeba rádi na otočku jezdíme na Dlouhou louku na běžky. Ráno v osm vyjedeme, se setměním se vrátíme. Autem hoďka a půl, kdybychom měli jet veřejnou dopravou (odhlédnu od toho, jak nepohodlné je tahat běžky MHD a následně nějakým lokálním spojem), tak to trvá přes 3 hodiny a existuje v podstatě jediný časově rozumný spoj tam a jediný zpět. Tak tam bychom měli tak dvě hodinky času, než se musíme zase vrátit
Ten čas radši strávím na běžkách, než ve vlaku ![]()
@unuděná No přesně a v roli S., by jsi se měla tomu přizpůsobit třeba ubytováním předpokládám. Ale já bych si to pak nemohla dovolit 10 x za zimu. A raději pojedu na lyže 10× za zimu když se to hodí než 2× na víkend a vlastně jediný bonus tam je to ubytování, protože mi nevyjde spoj jinak. To auto tomu dá tu svobodu …
@Anonymní píše: Více
Přesně, auto ti dává svobodu, respektive možnost využít ho ti jí dává. Jasně, že když pojedu na vánoční trhy do Berouna, zvolím radši vlak, abych si na místě mohla dát svařák a projít se pak pěšky třeba do zmíněného Srbska a vrátím se zase vlakem. Ale jsou situace (a s malými dětmi je jich opravdu hodně), kdy je to auto neocenitelné. Ne nezbytné, takových situací zažije každý maximálně pár za život, ale neocenitelné.
@unuděná Úplně stačí mít nemocné dítě, kdy nemáš lékaře u baráku. My jsme i v Praze měli lékaře 5 zastávek autobusem, nebo cca 30 minut pěšky. S nemocným menším dítětem které už není v kočáru nic moc. Do nemocnice to bylo asi 15 zastávek a do kopce ještě. Možná někdo jezdí taxíkem, mně přišlo lepší jet autem v těch situacích. Samozřejmě na preventivní prohlídku mohu jet busem.
Aktuálně máme pediatra asi 4 km v nemoci dětí je lepší je tam odvést ač bus tam nějaký nějak jede. A 4 km ujdou pěšky úplně ok. Ale tak jsou situace kdy je lepší si pak sednout do auta u dveří než z čekárny objednávat tágo a nebo čekat na spoj ( ještě třena když máš jet přes lékárnu ). A žádný u nás jiný pediatr v okolí nebere. Jsme rádi za co máme.
Dcera po opuštění pediatra hledala dospělého. Našla 15 km od nás. Tak třeba s Covidem tam asi busem nepojede autobusem ( lékař ji chtěl vidět, trval na testem před ním ).
Příspěvek upraven 20.12.24 v 12:38
@Janli píše: Více
Jasně, v noci z hospody bych ho nechala jít 15 km pěšky ![]()
@unuděná no, je to smůla, ale prostě se sešli dva řidičsky neschopní, no. co se dá dělat…
někdu tu radil, že pomůže se vyjezdit, ale jak to mám udělat, když nemám auto a nechci někoho zabít? do kondičních jízd jsem už během autoškoly dala stovky až tisíce korun navíc a k ničemu to nebylo
a teď s miminem to je nemožné, když jsem s ním pořád doma.
Asi nám nezbyde než se přizpůsobit, no. Zrovna teď řeším cestu k příbuzným po vánocích s kopou dárků a mrňětem
máme dvě krosny, jeden kufr a dítě v nosítku a nějak to musíme zvládnout.
@Janli píše: Více
To dcera teda mela dobrej taxi servis a rozhodne je to nejbezpečnější varianta
.
Ted uz se to muže prohodit ![]()
@TiPt píše: Více
No a co Bolta? Nevím, jak je to daleko, ale když si spočteš, kolik dáte za jízdenky plus jaký budete mít cestovní komfort, asi bych moc neváhala ![]()